Варикоз на ногах лікування

Варикозне розширення вен на ногах – це хронічне захворювання, яке характеризується порушенням відтоку крові, внаслідок чого підвищується тиск на вени. Кровоносні судини обладнані клапанами, що пропускають кров тільки вгору, щоб вона не застоювалася в нижніх кінцівках. Коли робота клапанів порушується кровотік стає хаотичним, після чого відбувається розвиток варикозу на ногах і лікування в цьому випадку слід негайно проводити. Це не тільки естетична проблема людини, але й загроза здоров'ю і навіть життю.

Способи лікування варикозного розширення вен на ногах

Варикоз починається з появи «павутинки» або судинних зірочок на шкірі ніг, періодично виникає тяжкості і набряклості в нижніх кінцівках. Іноді людині вистачає повноцінного відпочинку, щоб перші ознаки розширення вен пройшли. В цьому і полягає пастка – пацієнт звертається до лікаря за лікуванням, коли варикоз вже запущений, і потрібно хірургічне втручання.

Якщо ви відчуваєте важкість у ногах, набряки, біль при ходьбі, то знайте – у вас початкова стадія варикозного розширення вен, яку потрібно лікувати. Основні ознаки варикозу:

  • стійкі набряки ніг в області гомілки або стегна;
  • ущільнення шкіри на гомілки;
  • зміна кольору шкіри (червоні плями, потемніння);
  • яскраво виражені болі в литках, посилюються при ходьбі;
  • болючість вен при пальпації;
  • формування трофічних виразок.

Зовнішнє лікування: креми, мазі та гелі

При варикозі відбувається пошкодження спочатку поверхневих, а потім глибоких кровоносних судин, що приводить до застою крові. На перших стадіях захворювання ефективні препарати для лікування варикозних вен на ногах: гелі, мазі і крему. Їх активно застосовують при домашньої терапії варикозу, і наносять безпосередньо на область судинної сітки двічі разів в день. В залежності від потрібного ефекту, ці препарати ділять на групи:

  1. На основі гепарину. Запобігають застою венозної крові, надають розсмоктуючу дію. Найпоширеніші: «Ліотон 1000», «Долобене», «Гепариновая мазь».
  2. На основі натуральних компонентів (іглиці, кінського каштана, донницы лікарської). Знімають болі при хронічному варикозі, зміцнюють судини, прибирають втому ніг при вагітності. Популярні: «Венітан», «Репарил-гель», «Троксевазин».
  3. Нестероїдні препарати, які запобігають запалення. Їх використовують для лікування тромбозу і тромбофлебіту: «Вольтарен», «Фастум-гель», «Диклорен».
  4. На основі гормонів, які надають антигістамінну, протизапальну дію при варикозі: «Целестодерм», «Флуцинар», «Сінафлан».

Медикаментозне лікування варикозу

В комплексній терапії варикозу важливою складовою є лікування медикаментами. Основні види ліків – це таблетки, капсули, ін'єкції (уколи). Більше за інших поширені:

  1. Флеботоніки, які підсилюють кровообіг, покращують тонус судинних стінок. Наприклад, препарат Флебофа. Це сучасний високоочищений препарат діосміну, єдиний серед вітчизняних засобів без плівкової оболонки, барвників та консервантів, завдяки чому діюча речовина всмоктується максимально швидко, а ймовірність алергічних реакцій зводиться до мінімуму.
  2. Кроворазжижающие препарати. Вони запобігають утворенню тромбів, розріджуючи кров і покращуючи її циркуляцію. Найвідоміші: «Венолайф», «Тренал», «Аспірин». Їх застосовують при варикозі суворо за призначенням лікаря.
  3. Протизапальні засоби, які виробляють знеболювання, зменшують набряки тканин, пригнічують склеювання тромбоцитів: «Диклофенак», «Індометацин». Лікування варикозу цими препаратами має проходити тільки під контролем лікаря.

Лікування лазером

Завдяки досягненням сучасної медицини зараз можна безболісно позбутися варикозу за допомогою лазера. Він генерує випромінювання, а гемоглобін крові пацієнта поглинає спектр хвилі лазера, виділяючи тепло, яке закриває зсередини пошкоджену судину. В результаті кров перестає рухатися по даному відрізку вени, пересуваючись по більш глибоким судинах. Через деякий час на місці ураженої судини утворюється сполучна тканина, яка згодом розсмоктується. Діє лазерне випромінювання на варикоз прицільно, не створюючи шкоди для оточуючих тканин.

Гідротерапія

Лікування варикозу водою відомо ще з часів стародавньої Русі. Вени під дією різної температури здатні звужуватися і розширюватися, що сприяє зміцненню їх еластичності. Гідротерапія дуже ефективна на початковій стадії лікування варикозу, коли тільки з'являється на ногах судинна сітка. Ванни можуть бути загальними, коли у воду занурюється все тіло пацієнта чи місцевими – тільки для ніг. Температура води для лікування повинна змінюватися від 40 до 20 градусів.

Панчохи й колготки від варикозу вен

Жінки схильні до варикозу більше, ніж чоловіки. Це пов'язано з гормональними змінами, яким вони піддаються протягом життя (вагітність, клімакс). Самий комфортний і простий метод лікування варикозу – носіння спеціальних колготок або панчіх, що захищають ноги від болю, набряків і втоми. Ефективність компресійного білизни обумовлена тим, що воно стискає ноги, а це призводить до стиснення варикозних вен. Носіння компресійних панчіх – відмінна профілактика варикозу. Існують моделі виробів, розроблені для лікування розширених вен у чоловіків і жінок.

Хірургічне втручання

Коли при варикозі відбувається розширення глибоких вен, лікарі рекомендують флебектомія – видалення варикозних судин хірургічним шляхом. З допомогою цієї операції кровотік в них відновлюється. Обов'язковою умовою для проведення хірургічного втручання є відсутність на оперируемом ділянці шкіри будь-яких порізів, гнійників, висипань. Сама операція триває не більше 2 годин, після чого залишаються маленькі шрами (4-5 мм). Показання для проведення хірургічного втручання:

  • трофічні зміни шкірного покриву;
  • патологічне розширення вен;
  • великий варикоз;
  • порушення відтоку крові.

Як позбутися варикозу вен народними засобами

Лікування варикозу на ногах у домашніх умовах теж може бути ефективно, якщо до нього підходити комплексно. Загальний комплекс заходів для усунення захворювання полягає в декількох пунктах:

  1. Відмовтеся від звички сидіти, склавши ногу на ногу.
  2. Не втрачайте можливості пересуватися пішки.
  3. Вводите в свій раціон продукти, що містять клітковину, вітаміни, корисні мікроелементи, уникаючи смажених, гострих, жирних страв.
  4. Застосовуйте для лікування варикозу народні засоби (настойки, відвари, компреси, протирання).

Яблучний оцет від набряків ніг

Існує багато народних рецептів, які допомагають зняти біль, набряки, важкість у ногах. Яблучний оцет володіє лікувальними властивостями, ефективними при варикозі. У його складі знаходяться більше 20 мінеральних речовин і мікроелементів, корисних для людського організму, а також вітаміни А, С, Ст. Яблучний оцет не тільки зміцнює стінки судин, але і сприяє зняттю набряків, відмінно тонізуючи шкіру.

Способи його застосування для лікування варикозу:

  1. Втирання. Після прийому водних процедур втирати у болючі ділянки яблучний оцет, і не змивайте до наступного прийому ванни або душу.
  2. Компреси. Змочіть марлю в чистому оцті, прикладіть до варикозної відні, обернути целофаном, утепліть рушником. Ляжте так, щоб ноги знаходилися на 50 см вище тіла, використовуючи для цього бильця дивана або подушку. Лежите від 30 хвилин до 1 години.
  3. Обливання. Візьміть пару літрів теплої води, додайте 150 г яблучного оцту. Поставте ноги в тазик, повільно обливаючи взбухшіе вени приготованим розчином. Потім злийте воду, повторюючи процедуру не менше 5 хвилин. Після обливань не обтирайте ноги, нехай вони висохнути природним шляхом.

Примочки і компреси з глини

Корисна для лікування варикозу блакитна, біла або зелена глина, яка продається в аптеці. Нею слід обмазувати варикозні ділянки ніг, попередньо розмочивши в холодній воді. Товщина шару повинна бути не менше 1 див. Зверху потрібно накласти поліетилен, а накладати утеплення не потрібно. Це холодне обгортання слід тримати довго – від 1 до 1, 5 годин, після чого прийняти прохолодний душ.

Холодне обгортання не менш корисно при лікуванні варикозу, ніж гаряче. При цій процедурі вени звужуються, поліпшується обмін речовин, відторгається лімфа, яка забирає з собою токсини і шлаки. Обгортання глиною знімає втому ніг і ефективно бореться з набряклістю. Проведіть не менше 12 процедур з періодичністю 2 рази в тиждень, і відчуєте легкість в ногах.

Настоянка з квітів акації

Багато травниці радять настоянку з квіток білої акації для лікування варикозу. Її застосовують у вигляді компресів, примочок, розтирань. Настоянка відмінно розсмоктує роздувся венозні вузли, дає ногам легкість і здоров'я. Для її приготування залийте 100 гр. квіток 0,5 літром горілки, настоюйте в темному місці три тижні. Потім процідіть і втирайте настій щодня в шкіру ніг, де є венозні розширення. Чим частіше ви будете це робити, тим швидше відновиться нормальний кровообіг в ногах. Спочатку зникне судинна сітка, а з часом підуть і глибокі вени.

Відео: чим лікувати варикоз вен в домашніх умовах

Варикоз лікують вдома багатьма засобами. Приміром, щодня роблять 15 хвилинні ванночки з свежезаваренной м'яти перцевої, ромашки. Ці трави допомагають зняти втому ніг після робочого дня, будучи прекрасною профілактикою розширення вен. Деякі люди використовують для лікування вздувшимися вен настоянку кінського каштана, яка знімає набряклість ніг при обгортаннях. Подивіться відео нижче поради щодо застосування нового препарату для лікування варикозу на ногах, який зроблений на основі кінського каштана.

Як вилікувати варикоз вен в домашніх умовах

Фото варикозу вен нижніх кінцівок

Якщо варикоз не лікувати, то з часом на ногах виникнуть трофічні виразки, які переростають в гангрену, і людині буде загрожувати ампутація. Щоб не доводити ситуацію до крайності, потрібно при перших же симптомах захворювання звертатися до лікаря-флеболога, який запропонує індивідуальне лікування захворювання, в залежності від його стадії. Подивіться на фото нижче, як виглядає варикоз на останніх стадіях.

Відгуки

Наталя, 26 років:Після тривалих болів в ногах мені довелося звернутися до флеболога. Він запропонував мені прибрати варикоз лазерної операцією, і я, переборовши страх, погодилася. Видалення моїх варикозних вен лазером тривало 40 хвилин під місцевою анестезією, а після операції набряки і синяки трималися ще тиждень. Результатом лікування я задоволена, болів у мене більше немає.
Дмитро, 40 років:Мені флеболог порекомендував лікувати варикоз п'явками. Я не боюся цих істот, тому з легкістю погодився. У слині п'явки міститься корисний гірудин, який очищає і розріджує кров, сповільнюючи її згортання. Курс лікування становив 8 сеансів з триденними інтервалами. Після 3-місячної перерви пройду повторний курс, адже вже після 2 сеансу зауважив, що набряклість ніг спала, ходити стало легше.
Анжеліка, 33 роки:Я лікувала варикоз яблучним оцтом і масажем: робила щоденні півгодинні обгортання з подальшим 5 хвилинним масажуванням вздувшимися вен протягом двох місяців. Спочатку пройшли ранкові болі в ногах, після трьох тижнів зникла варикозна сітка, а зараз навіть глибокі вени пішли. Я дуже рада, що вдалося уникнути хірургічного втручання, і зараз раджу лікувати варикоз яблучним оцтом всім своїм подругам.
Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!