Конвекція в духовці - що це таке і навіщо потрібна

Покупка нового духового шафи – важливе рішення для кожної господині, тому до вибору показано поставитися з особливою відповідальністю. Визначають кілька факторів. Однак потенційну покупницю однозначно повинен зацікавити питання, що таке конвекція в духовій шафі, для чого конкретно вона необхідна, потрібна взагалі.

Що таке конвекція

У духовці важливий якісний нагрів, який як раз і сприяє швидкому приготуванню страв. Конвекція – це спеціальний спосіб нагрівання невеликого простору, при якому духова шафа додатково оснащується вентилятором. Так забезпечена рівномірна подача температури, що особливо важливо для якісного приготування страв. При природному режимі рух теплого повітря розподіляється нерівномірно, тому зовнішній вигляд страви або його смакові якості залишають бажати кращого. Так що необхідність наявності вентилятора обґрунтована.

Вільна та вимушена конвекція

Обидва ці поняття взаємопов'язані, оскільки характеризують рух теплого повітря. Вільна функція передбачає невимушене переміщення газу, спровоковане неоднорідною щільністю середовища при наявності різниці температур. Вимушене рух газових мас викликана дією зовнішніх сил, однорідністю поля масових сил. Тому так і називається. Обидва явища спрямовані на процес приготування їжі, мають відповідні значки на дверцятах.

Вільна та вимушена конвекція відрізняються тим, що в другому випадку має місце полярний, а не молекулярний перенесення водних мас. Режим конвекції в духовці особливо важливий для тих господинь, які звикли балувати своє сімейство домашньою випічкою. За таких обставин при покупці потрібно додатково поцікавитися розміром і кількістю листів.

Конвекція в духовці для чого потрібна

Практично у всіх сучасних моделях духової шафи розробниками прийнято вбудовувати вентилятори для забезпечення примусового розподілу гарячого потоку. Така функція при приготуванні їжі використовується не завжди, проте для створення окремих страв вважається просто незамінною. Наприклад, цікавлячись, для чого потрібна конвекція в духовці, необхідно виділити такі моменти:

  • формування скоринки рівномірно з усіх боків;
  • якісне запікання великого шматка м'яса, риби, тіста;
  • помірне висушування соку, який виділяється з продуктів при запіканні;
  • можливість застосування відразу декількох листів для прискорення технологічного процесу;
  • мінімальне випаровування вологи, приготування соковитих страв (метод вологої конвекції).

Як працює конвекція в духовці

Суть цього методу – прискорене з'єднання гарячого повітря з холодним за допомогою спеціальних вентиляторів, після чого відбувається рівномірне заповнення простору духової шафи. Конвективность дозволяє господарці не переставляти деко в процесі приготування їжі з нижнього у верхнє положення, як це було раніше – у старих моделей печей.

Питання, як працює конвекція в духовці, має свої особливості залежно від придбаної моделі. Наприклад, у багатьох духових шафах Electrolux, Міеле і Neff передбачено відразу кілька нагрівальних елементів, які подають тепло одночасно з усіх сторін страви, забезпечують рівномірне охолодження, швидке приготування. Це особливо важливо, щоб випічка піднялася.

Вагомою перевагою наявності у духовій шафі конвектора є функція пара, яка допомагає при приготуванні страв максимально зберегти його корисні властивості. На духовці є спеціальна піктограма, яка підтверджує наявність зазначеної функції. Продукти на пару корисні, володіють дієтичними ефектом, при цьому позбавляються від шкідливих речовин із свого складу. Ось тому сучасні покупці вибирають конвекторні духові шафи.

Газова духова шафа з конвекцією

Оскільки в таких моделях пальник розташована в нижній частині духовки, забезпечити рівномірний розподіл гарячого повітря складніше. Спочатку необхідно включити газову духовку з конвекцією, потім дати їй якийсь час для поширення тепла по всьому периметру. Тільки після цього готувати випічку з тіста або будь-яке інше блюдо зазначений часовий інтервал.

Конвекційна плита на газ має кілька вагомих недоліків. Серед таких відсутність повної герметизації у зв'язку з необхідністю виведення продуктів горіння. А це помітно подовжує процес приготування їжі, створює додаткові складності. Тому присутність іконки з конвекційним режимом тільки вітається, полегшує життя будь-якої господині.

Електрична духовка з конвекцією

У таких прогресивних моделях нагрівальний елемент розташований по контуру, тому час на створення кулінарних шедеврів помітно скорочується. Електрична духовка з конвекцією – справжня помічниця на кухні, а характерний значок з додатковими функціями можна використовувати тільки при необхідності (зайвий раз не задіяти). Єдиним недоліком, який має конвективна електроплита, є сухий потік повітря, який забирає з страв всю соковитість.

Гриль з конвекцією

Просмажити м'ясо, приготувати його з апетитною скоринкою реально, а для цього потрібно скористатися спеціальними функціями. На духовій шафі є умовні позначення, розшифровку яких повідомляє інструкція до придбаної моделі. Це посилений стрімке режим запікання, який частіше передбачають електричні плити. Підходить не тільки для приготування м'ясних страв, хрустким виходить навіть домашній пиріг. Гриль з конвекцією надають випічці обсяг, забезпечують рівномірний потік гарячого повітря.

Потрібна конвекція в духовці

Присутність конвекційної функції підвищує ціну на духова шафа. Тому кожна господиня повинна сама вирішити, чи потрібна конвекція в духовці чи ні. Є багато прикладів, коли значком на печі так ні разу не довелося скористатися. Коли покупку робить любителька готувати, наявність цієї опції тільки вітається. Так що якщо передбачена конвекція в духовці - що це таке, краще відразу поцікавитися у продавця-консультанта при покупці.

Відео: як користуватися конвекцією в електродуховці

Духовка Режим конвекції - як правильно

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!