Обробка від тарганів: дезінсекція квартири і будинки

Таргани адаптуються до існування практично в будь-яких умовах і несуть серйозну небезпеку для життя людей. Проблема актуальна в приватних будинках і квартирах, на об'єктах сфери харчування та обслуговування, де буває санепідемстанція. При виявленні паразитів потрібно негайно замислитися про позбавлення від небажаних сусідів.

Навіщо потрібна цькування тарганів

Комахи швидко розмножуються і поширюються по всьому приміщенню. Після себе вони залишають екскременти і неприємний запах. Малі розміри сприяють проникненню тарганів у важкодоступні ділянки. Вони вживають в їжу відходи, екскременти тварин і людей, псують продукти і є переносниками збудників інфекційних захворювань:

  • дизентерії;
  • гастроентериту;
  • пневмонії;
  • менінгіту та інших.

Ще одна небезпека для людини, яка виходить від паразитів – алергічні прояви, що провокують бронхіальну астму, алергічний риніт і дерматит.

Таргани легко пошкоджують ізоляцію електричних проводів.

Завдяки особливостям ротового апарату комахи прогризають предмети, виготовлені з твердих матеріалів.

Самостійне знищення тарганів

Виведення тарганів з застосуванням отруйних речовин може виконуватися як професіоналами, там і власними силами. Методів, щоб вивести і знищити жуков, багато, але не всі вони ефективні. Деякі марні, якщо таргани можуть прийти назад, або шкідливі для здоров'я людей.

Якщо немає можливості викликати фахівців, щоб провести винищення, потрібно самостійно витравити прусаків. Підбирайте ефективний засіб, який не завдасть шкоди людям і домашнім тваринам. Визначте місця скупчення паразитів. Різні способи впроваджуються комплексно або окремо. Приклади:

  • Якщо комах трохи, то підійдуть препарати (Рейд, Cobra) для знищення окремих особин. Отрута потрапляє в організм через дихальні шляхи або їжу і отруює шкідника.
  • Велике гніздо можна протравити, занісши отрута. Розсипте речовини у вигляді капсул або порошку – вони прилипають до прусаку, а починають діяти через певний час.
  • Для профілактики або при виявленні тарганів у сусідньому приміщенні використовують відлякують речовини. Це препарати з сильним запахом.

Засоби для обробки

Відповідні засоби підбираються за складом (речовин), методу обробки, кількості комах і місцем їх знаходження. Враховують ціну та умови використання. За формою випуску розрізняють:

  • гелі;
  • аерозолі;
  • крейду і порошки.

Геліефективні при великому скупченні паразитів. Вони забезпечують повне усунення популяції. Речовина наноситься точково через кожні 10-15 сантиметрів. Обробляють місця великого скупчення комах – під раковиною, ванною, за шафами. Найпопулярніші гелі: Exil, Rubit, Капкан і Абсолют.

Обробка приміщень від тарганів за допомогою аерозолів ефективна, коли прусаків небагато. Розпилювач допоможе позбутися від шкідників у важкодоступних місцях.

При використанні аерозолю дотримуються запобіжних заходів – речовина може завдати шкоди оточуючим або домашнім тваринам.

Споживачі, як правило, використовують Дихлофос, Раптор, Акваріум, Рейд і Cobra. Зазначені кошти дозволяють ефективно потруїти комах за 1-2 рази.

Крейда та різні порошки – оптимальний варіант для профілактики. Порошки розсипають в місцях появи тарганів. З допомогою крейди уздовж плінтуса наноситься лінія, яка хімічна речовина. Повністю потруїти комах таким способом неможливо, але запобігти їх появі можливо.

Професійна дезінсекція від тарганів

Обробка від тарганів, яку проводить держслужба, потрібна:

  • для знезараження великих об'єктів (наприклад, в харчових блоках);
  • при наявності великої популяції шкідників;
  • при боротьбі з паразитами в багатоквартирному будинку, на харчовому виробництві, де роботи проводять у кілька етапів (підготовка, 1-3 розпилення, бар'єрні методи).

Щоб служба знищення тарганів прийняла виклик і провела цькування, оброблюване приміщення треба підготувати. До початку робіт:

  1. з кімнати виносяться продукти;
  2. забирається посуд або після обробки проводиться чистка;
  3. закриваються гратами вентиляційні люки, що ведуть у приміщення, щоб не допустити міграцію паразитів з інших кімнат;
  4. оглядається система водовідведення на наявність щілин, виконується герметизація отворів, в т. ч. з'єднує сусідні будиночки, прибудови, гараж.

Якщо викликають співробітників спеціалізованої СЕС фірми, вони заздалегідь виїжджають на об'єкт і на місці визначають, якими засобами і методами позбавитися від комах. Передбачено кілька способів їх видалення. Приблизна ціна:

  • для 1-кімнатної квартири – 1500 р.;
  • 2-кімнатної – від 2000 р.,
  • 3-кімнатної – від 2300 р.

Міська санітарна служба надає гарантію на свої послуги, відповідає за вибір заходів і ефективність дезінсекції об'єктів. Обробка є безпечною для мешканців, які постійно знаходяться в приміщенні. Санслужба використовує особливі хімічні препарати – вони краще підходять для того, щоб морити тарганів, ніж побутові.

Знищення тарганів туманом

Є два способи травлення – технологія холодного туману і гарячої пари. Обробка приміщень здійснюється за допомогою генератора. Туман утворюється з водяної суміші інсектицид. Його найдрібніші краплі проникають по всій кімнаті. Порядок робіт:

  1. Генератором аерозолів, формує гарячий або холодний потік повітря, забезпечують повну обробку всіх поверхонь в помешканні.
  2. За допомогою спеціального пристрою розпорошуються дрібні частинки розчину з високою концентрацією.
  3. Туманобразная маса кілька годин висить у повітрі, проникає в щілини.

Пристрої гарячого туману функціонують як чайник. Техніка перетворює рідину в пару температурою 70 °C. Частинки інсектицидної рідини активні довгий час, можуть проникати навіть в закриті гнізда тарганів. Ефект від обробки кілька діб – осілі кристали добивають ще живих паразитів.

Санобробка хладонитом

Хладонит – це прилад, що генерує оксид азоту температурою 50 °C. Це забезпечує миттєву заморожування всіх тарганів, які потрапили під холодний потік. Метод повністю безпечний, його можна використовувати навіть в дитячих установах. Паралельно зі знищенням комах виконується дезінфекція поверхонь.

Волога дезінсекція

Рідкі інсектициди використовують багато фахівців. До їх складу включено вражає речовина, компонент для зберігання і перевезення і віддушка для ослаблення запаху рідини. Спосіб підходить для знищення паразитів в квартирах і котеджах, приватних будинках. Щоб обробити приміщення, використовують спеціальні распрыскиватели.

Бар'єрний метод

Важливо перепинити доступ прусакам в будинок – вони здатні повертатися від сусідів, системи каналізації, сміттєпроводу. Для цього застосовують механічні перешкоди, хімічні препарати. В першому випадку встановлюють москітні сітки, захисні сіточки на вентиляції. У другому – беруть хімічні препарати (Блокбастер, Капкан), які знищують або відлякують паразитів.

Прибирання після обробки

Знищення тарганів у квартирі обов'язково завершують прибиранням. Є ряд дій, які збільшать ефективність проведених заходів, позбавлять від повторної обробки. Потрібно:

  1. Провітрити квартиру для зникнення запаху хімічних речовин. У середньому на це знадобиться від 2-4 годин.
  2. Пропилососити підлогу і вимести мертвих тарганів. Вміст мішка відразу утилізується.
  3. Провести вологе прибирання часто використовуваних місць, кухні і т. д.
  4. Генеральне прибирання рекомендована через 3 доби після знищення тарганів у квартирі.
  5. Стеля, стіни і задні площині меблів можна не мити, оскільки на них залишається наліт засобу, що забезпечує захист від появи шкідників.

Відео

Як позбутися від тарганів назавжди? – Все буде добре. Випуск 906 від 1.11.16
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!