Як позбавитися від запаху в дачному туалеті з допомогою промислових і народних засобів

Проблема смороду, витікаючого з вигрібної ями, стає особливо актуальною в літній час. Спека сприяє швидкому розмноженню бактерій, з'являється необхідність боротьби з неприємним запахом. Усунути його можна за допомогою конструктивних рішень, хімічних препаратів або народних засобів.

Дачний туалет без запаху

Вигрібна яма – не найкраще рішення для облаштування дачного туалету. Сучасні способи утилізації відходів більш гігієнічні і при правильній експлуатації взагалі не виділяють запаху.

Вдалим рішенням буде торф'яної або компостний туалет.

Його суть полягає в тому, що після кожного відвідування вбиральні відходи засипають тирсою, торфом або їх сумішшю. Завдяки тому, що порошок перекриває контакт з повітрям, запаху майже не залишається. У випадку з вигрібною ямою торф теж прийнятний, але він не може повністю перекрити доступ кисню.

Вентиляція

Літній туалет на дачі без запаху можливий за умови облаштування гарної вентиляції. Вона буває 2 видів:

  • природна – передбачає наявність отворів у вигляді решіток і вікон, за допомогою яких забезпечується циркуляція повітря;
  • штучна – це конструкції типу вентилятора, які ганяють повітря, не даючи йому застоюватися.

Для природної вентиляції обладнайте вбиральню віконцем над дверима. Вікно не застекляйте, щоб повітря активно циркулював. Від потрапляння комах допоможе сітка або марлеву тканину, складена вдвічі, натягнута на отвір вікна.

Додатково можна зробити отвори в бічних стінках дачного туалету, їх розташовують в нижній частині конструкції. Такі прорізи варто затягнути сіткою або встановити в них декоративні пластикові решітки.

Важливо, щоб отвори знаходилися на одному рівні, забезпечуючи максимальну прохідність повітря за рахунок протягу.

Штучна вентиляція – це наявність витяжки, яка являє собою трубу великого діаметру. Вона виходить з ящика або вигрібної ями. При виборі краще віддавати перевагу трубах діаметром 10-12 см – вони більш практичні. Мати вентиляцію коштує на 50 см вище кришки. На верхню частину труби потрібно надіти козирок для відведення дощової води і сміття.

Торф'яні наповнювачі

Позбутися від запаху допомагають спеціальні суміші з торфом, які містяться у біотуалетах. Вони прибирають сморід, сприяють швидкій переробці відходів, запобігають розмноженню патогенних мікробів. Торф'яні наповнювачі надають можливість використання вмісту туалету в якості добрива (після додаткового компостування). Найпопулярніші суміші:

  1. Агробалт Торф. Виробник – Агробалт. Одного пакету об'ємом 35 л вистачає на 2-3 місяці. Ціна – 300 рублів за 35 л і 350 рублів за 60 л.
  2. Peter Peat. Виробник Peter Peat. Пакет об'ємом 50 л – 500-550 рублів. Одного пакету вистачить на весь літній сезон для сім'ї з 2-3 осіб.
  3. Biolan. Торф виробляють у Фінляндії. Вартість 40-літрового пакета – 550-600 рублів. Мішка вистачить на 1-2 місяці за умови щоденного користування сім'єю з 3-4 осіб.

Як усунути запах в туалеті

Можна використовувати спеціальні засоби, що допомагають швидко позбутися від запаху (наприклад, Бреф). Їм посипають вигрібну яму відразу після відвідування вбиральні. Порошок відразу ж блокує запах. Крім того, можна використовувати побутові біодезодоранти типу Эмикса. Більш тривалий ефект забезпечують спеціальні хімічні та біологічні препарати.

Хімічні засоби

Випускаються у вигляді гелів, спреїв, порошків і таблеток. При роботі з ними важливо використовувати засоби індивідуального захисту (рукавички, респіратор), а також дотримуватися правил безпеки – не вдихати, уникати попадання засобу на слизові.

Основні переваги хімічних засобів – швидкодія і відсутність залежності від погоди.

Нітратні препарати містять поверхнево-активні речовини, тому не тільки допомагають позбавитися від запаху, але і надають дезінфікуючий дію. Кошти з анаеробними бактеріями не вступають в реакцію з киснем і містять сполуки амонію, тому є найбільш ефективними. Аеробні склади діють, «співробітництво» з киснем, внаслідок чого на дні вигрібної ями осідає або піднімається рівень води.

Назва

Ціна (рублі)

Склад (основа)

Інструкція

Санекс

170 за 50 м

Хлорне

Розведіть порошок теплою водою (40-60 градусів), згідно інструкції, щоб кількість розчину було пропорційно обсягу ями. Вилийте рідину всередину, закрийте кришку унітазу. Для повторного застосування Санэкса знадобиться вдвічі менше складу. Обробки проводяться не частіше, ніж двічі на місяць.

Девон-Н

700 за 1 л

Нітратна

У 2-5 літрах води 25-27 градусів розводять 100 г засобу. Готовий розчин потрібно перелити в лійку і окропити поверхню вмісту вигрібної ями дачного туалету.

Део Турал

250 за 1 л

Хлорне

200-300 мл концентрату розбавляють 10 літрами води. Розчин виливають в туалет із розрахунку 1 л засобу на 10 л відходів.

Біо-сан

700 за 2 л

Амонійна

200-300 г засобу заливають 10 л води, після виливають рідину в вигрібну яму.

Биоактиваторы для дачного туалету

Препарати містять природні органічні сполуки, які прискорюють переробку відходів і допомагають позбавитися від смороду. Після потрапляння до фекалиям биоактиваторы з допомогою вологи в каналізаційній ямі відразу запускають розмноження корисних бактерій, які переробляють відходи.

Назва

Ціна (рублі)

Склад (основа)

Інструкція

Доктор Робік

100-200 за 75 г

Биобактериальная

Вміст пакетика розчиняють у 10 л води, розчин виливають на фекалії.

Микропан

200-250 за 12 р

Биобактериальная

Вміст упаковки змішують з відром води, після склад виливають у яму з відходами.

Ридуцин

100 за 350 мл

Биобактериальная

На 5 л теплої води беруть 100 мл засобу проти запахів в дачному туалеті, після змішування розчин виливають на поверхню фекалій.

Народні засоби

Хімічні і біологічні препарати допомагають максимально швидко позбутися смороду, але більш щадними для навколишнього середовища і економічними є народні засоби. Найефективніші:

  1. Зола або тирсу. Після кожного відвідування висипайте в яму 1 кухоль обраного речовини.
  2. Скошена трава. Підсипається після кожного походу в туалет.
  3. Бадилля томатів. Додається у вигрібну яму щодня, поглинає аміак і відлякує комах.

Відео

Джерела:

    Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!