Як відмити духовку легко і швидко засобами побутової хімії або народними рецептами

Дуже рідко сучасна кухонна обстановка обходиться без такого атрибуту, як духовка. При цьому підтримувати її чистоту вдається не завжди, адже все, що потрапляє на стінки духової шафи, швидко перетворюється в запечені складні плями. Існує безліч ефективних, безпечних способів чищення внутрішньої і зовнішньої поверхні духовки, які можна використовувати в різних ситуаціях.

Чим швидко і легко почистити духовку в домашніх умовах

Будь господині доступні всілякі варіанти очищення кухонної плити. Засоби побутової хімії ефективні, зручні у використанні, оскільки розроблені спеціально для швидкого розчинення щільних нашарувань жиру. Народні рецепти мають інші переваги – вони економічні, всі компоненти є під рукою, екологічні. Готові склади підійдуть тим, хто хоче отримати якісний результат за короткий час, а домашні засоби оптимальні для сімей з дітьми, домашніми вихованцями.

Ефективні засоби побутової хімії

Багато виробників випускають спеціальні засоби, призначені для чищення плити. В якості діючого компонента в них додають кислоту, луг, додаткові інгредієнти для швидкого результату. Популярні наступні продукти:

  • Чистячий засіб для кухні Frosch грейпфрутовий, 500 мл, Німеччина. Пластиковий контейнер з насадкою-розпилювачем, всередині – густа рідина рожевого кольору. У складі 5% аніонних ПАР (поверхнево-активних речовин), неионогенный ПАР, масло грейпфрута, віддушка, ароматизатори, консерванти. Необхідно нанести засіб на забруднену поверхню за допомогою розпилювача, через 10 хвилин відмити нагар разом із піною. Переваги – ефективність, зручне, швидке нанесення, непоганий склад. Недоліки – малий обсяг, вартість.
  • Спрей Містер Мускул Експерт для кухні. За запевненням виробника засіб легко розчиняє пригорілий жир, швидко усуває сліди від потрапляння соєвого соусу, томатної пасти, гірчиці, сиропу, молока. Бонус – Mr. Muscle вбиває 99% бактерій та надає поверхні блиск. Працює швидко – нанести за допомогою пульверизатора на 30 секунд, потім відмити, протерти чистою тканиною. Переваги – зручність застосування, універсальність. Недоліки: не справляється з сильними забрудненнями.
  • Баги Шуманит антіжір, 380 мл Засіб від ізраїльського виробника з унікальним складом. Комплексообразующий агент (речовина, що утворює хімічні зв'язки з іонами кальцію, магнію, іншими компонентами) становить 5%, ПАР – менше 5%, розчинники, гідроксид натрію. Використовується для чищення не тільки нутрощі плити, але й варильної поверхні, мийки, стільниці, плитки. Переваги – ефективно для швидкого чищення будь-яких забруднень. Недоліки – агресивність, їдкий запах, роз'їдає фарбу, при попаданні на шкіру викликає опіки.
  • Очищувач для духовок Amway, 500 мл Ємність з густою рідиною блакитного кольору. У складі піноутворюючі неіоногенні ПАР від 5 до 15%, гідроксид натрію, талловат натрію, загусник. Переваги – після нанесення залишається густим, тому зручний для очищення вертикальних поверхонь, в комплекті жорстка пензлик-щітка, економічний. Недоліки – висока вартість.
  • Фаберлік «Засіб для чищення духовок та плит». Легко розм'якшує застарілі плями на поверхні стінок, нагар, використовується для очищення барбекю, грилів, газових поверхонь. У складі каустична сода, 5-15% сульфату жирних кислот, вода, 5% полигликозида жирних кислот, віддушка. Наносити Faberlic на 5-30 хвилин, потім змити теплою водою. Переваги – у складі луг, а не кислота, що безпечніше для будь-якої поверхні. Недоліки – швидко справляється тільки зі свіжими плямами.

Вартість перерахованих коштів різниться, вибрати можна, виходячи з фінансових можливостей. Важливо звернути увагу на об'єм, економічність – рідкий гель швидко витрачається, густого вистачить на довгий час. Ціни на чистячі засоби в Москві:

Назва миючого засобу

Об'єм, мл

Ціна, рублів

Містер Мускул Експерт для кухні

450

150 – 200

Фаберлік для чищення духовок та плит

500

160 – 199

Очищувач для духовок Amway

500

490 – 520

Баги Шуманит антіжір

380

190 – 240

Чистячий засіб для кухні Frosch грейпфрутовий

500

220 – 250

Чищення духовки народними засобами

Існує альтернатива побутовим миючим засобам – народні способи очищення духовки. Всі вони перевірені часом, не шкодять здоров'ю, малотоксичні, а інгредієнти завжди є під рукою:

  • Нашатирний спирт. Цей препарат (10% розчин аміаку) можна купити в аптеці, він є підставою, що нейтралізує кислоти. Переваги нашатирю – доступність, ефективність. Недоліки – можна використовувати на невеликих ділянках, різкий запах.
  • Оцет, лимонна кислота. Очистити духовку оцтом чи іншими кислотами реально, але процедура вимагає дотримання обережності. Недолік – занадто агресивна дія, ймовірність пошкодження покриття, отримання опіку. Для роботи необхідно використовувати гумові рукавички. При цьому лимонна кислота – один з найбільш ефективних засобів позбавлення від накипу, нагару, жиру.
  • Господарське мило. Дієвий і делікатний спосіб відмити поверхню, доступний кожному. Плюс такого методу – економічність, а мінус – занадто м'яке дію. Милом неможливо легко відмити запечені плями, чорний нагар і занадто щільний жировий шар.
  • Сіль і вугільна кислота. Сіль відмінно розм'якшує і робить пористими нашарування нагару на стінках агрегату. Якщо до неї додати трохи вугільної кислоти, вийде ще більш дієвий спосіб очищення. Після потрібно відмити внутрішні поверхні водою з додаванням миючого засобу для посуду. Це безпечний і екологічний метод чищення, недолік його в тому, що придбати вугільну кислоту складно.
  • Харчова сода з перекисом водню. Цей метод не передбачає нагріву плити, суміш наносять на півгодини на стінки і змивають. Гідність методу – простота і безпека, але легко розчинити запечені плями такий концентрат не зможе.

Як правильно мити духовку від кіптяви і жиру - покрокова інструкція

Всі перераховані народні способи очищення духовки не допоможуть, якщо діяти неграмотно. Існує сувора послідовність дій, якої слід дотримуватися – спочатку наносять суміш, потім прилад нагрівають. Тільки після остигання приступають до процедури. Це допоможе вберегтися від травм, відмити агрегат максимально ефективно. Крім того, важливо ретельно змивати миючий склад, щоб його пари згодом не потрапили в блюдо.

Нашатирним спиртом

Чищення духовки нашатирним спиртом підійде тим, хто не поспішає. Необхідно взяти 2 дека – в перший налити чисту воду, у другій – суміш води з нашатирним спиртом. Форму з водою встановити в нижню частину духовки, а ємність зі спиртом – вище. Нагріти плиту до 100 градусів, вимкнути, залишити закритою на всю ніч. Вранці відмити розм'якшені жир і нагар зі стінок водою з миючим засобом, провітрити. Нашатирний спирт з анісові краплі можна використовувати для швидкого очищення ручок плити. Для цього знадобляться ватяні палички або косметичні диски.

Оцтом і лимонним соком

Надійний і перевірений спосіб чищення – 20 г лимонної кислоти або 2 ст. л. оцтової есенції. Потрібно налити в деко 2 склянки води, розвести в ній оцет або лимонну кислоту. Встановити форму з сумішшю в нагріту до 200 градусів духовку і дочекатися, поки рідина закипить (близько 40 хвилин). Грати можна залишити в шафі – легко відмити після процедури. Вимкнути нагрів, відкрити дверцята через годину, коли деко охолоне. На завершення вимити стінки і дно агрегату миючим засобом – водою з додаванням мила або рідини для посуду.

Чищення духовки розчином господарського мила

Дешевий і гігієнічний метод очищення – окріп з розчиненим у ньому господарським милом. Знадобиться половина натертого на тертці бруска і дві склянки гарячої води. Суміш помістити у вогнетривкий посуд, яку потрібно поставити в духову шафу. Встановити нагрівання до 150 градусів на 40 – 45 хвилин. Після чого духовку вимкнути, остудити і приступати до миття. Відмити розм'якшений нагар найлегше губкою для посуду, змоченою теплою водою. Після процедури рекомендується провітрювати духовку всю ніч, щоб позбутися від мильного запаху.

Сіллю та вугільної кислотою

Добре розм'якшити і усунути нагар можна кухонною сіллю. Упаковку всипають в деко, потім включають нагрів до 200 градусів на годину. Далі залишиться лише відмити стінки шафи від плям. Якщо цей метод виявився неефективним, його можна трохи модифікувати. Знадобиться 500 мл води, 1 кілограм кам'яної солі і 1 ст. л. вугільної кислоти. Суміш в мисці або каструлі поставити в духовку, нагріти до 200 градусів, залишити для охолодження на годину. Відмити бруд зі стінок можна будь-яким безпечним миючим засобом – результат буде видно відразу.

Перекисом водню з содою

Чищення духовки в домашніх умовах без нагріву – самий простий і безпечний спосіб. Знадобиться півсклянки харчової соди (двовуглекислого натрію), порошок потрібно розбавити перекисом водню до консистенції кашки або пасти. Цю суміш нанести на всю внутрішню поверхню шафи і залишити вбратися на півгодини. Після чого соду змити теплою водою, використовуючи абразивну бік губки для миття посуду. Якщо плями легко відмити не вдалося – процедуру можна повторити, але не змивати суміш протягом години.

Сода з оцтом для швидкого та легкого очищення скла духової шафи

Домогтися блиску та прозорості жаростійкого скла на дверцятах плити легко за допомогою оцту і соди. Для цього необхідно змочити губку в 9% оцті і протерти нею внутрішню поверхню скла. Потім нанести харчову соду, домагаючись того, щоб ці два компоненти вступили у взаємодію (з'явилася піна). Через 5-10 хвилин скло слід відмити від нагару губкою, протерти насухо чистою тканиною. Не можна дверцята використовувати стеклоочистительные засоби – при нагріванні духовки можуть виділятися токсичні пари.

Сучасні способи очищення духовки

Деякі виробники попіклувалися про те, щоб їхні вироби легко відмивалися. Існує кілька типів попередньої підготовки духовки, які згодом допомагають швидко відмити запекшийся жир. Це може бути спеціальне емалеве покриття стінок і низу духової шафи або додаткова опція, яка сприяє вигорання нагару, жиру, інших жирних плям.

Технологія Easy Clean

Простий і цілком комфортний вихід із ситуації – спеціальна емаль без пор, в які можуть потрапляти частинки жиру, сиропу, нагару. Духовку, покриту емаллю за технологією Easy Clean (легка чистка), легко відмити за допомогою вологої серветки. Якщо потрібна більш складна очищення – в спеціальний отвір в шафі потрібно налити воду з додаванням миючого засобу, потім включити нагрівання. Недолік методу в тому, що чистити панелі доведеться вручну, хоча процедура і стає надзвичайно простий.

Каталітична очистка

Частина виробників (Miele, Bosch, Electrolux, Hotpoint-Ariston) пішла іншим шляхом і покрила внутрішні стінки плити і лопаті конвектора крупнопористой емаллю, у складі якої окислювачі і сорбенти. Під час нагрівання приладу до 140 градусів процес його очищення запускається автоматично – жир розпадається на вуглець та воду, розм'якшується, частково стікає на дно.

Після вимкнення духовки її легко відмити – потрібно протерти серветкою, щоб отримати гладку і блискучу поверхню. Недоліком каталітичної очищення можна вважати обмежений термін служби – 5-6 років. З часом властивості покриття слабшають, і агрегат доводиться мити з використанням побутової хімії. Крім того, каталітична очистка не завжди справляється з сильним нагаром.

Піролітичне очищення

У виробах Miele, Фагор, AEG, Bosch та інших застосовується самий «ледачий» метод очищення духовки, заснований на піролізі. Так називається процес високого нагріву, при якому органічні сполуки розпадаються на дрібні фракції. Тен в такій духовці може розігріватися до температури 500 градусів, сприяючи розщепленню і видалення будь-якого нагару. Цей метод – один з найбільш ефективних.

Функція «піроліз» активізується шляхом включення спеціального режиму, при якому час нагріву визначається автоматично, а дверцята плити герметично блокується. Недоліком такої очистки вважається інтенсивне використання електроенергії. Другий мінус – запах гару, який супроводжує процес. Частково цей недолік нейтралізується потужним конвектором і спеціальними фільтрами.

Система EcoClean

Ще один вид самоочищення під назвою EcoClean, який заснований на використанні мікроскопічних кульок з кераміки, що входять до складу емалі для стінок духовки – його використовують виробники Siemens, Samsung. Під час нагрівання до 270 градусів мініатюрні сфери самоочищаються – духовка завжди залишається чистою. Термін експлуатації такого покриття – близько 10 років. Недоліком системи EcoClean вважається ціна виробів з подібним ефектом. Крім того, в деяких моделях емаль нанесена лише на низ і задню стінку, тому доводиться купувати панелі з покриттям окремо.

Відео

Як Відмити Духовку: Легко Мити Духовку

Як очистити ДУХОВКУ від БАГАТОРІЧНОГО нагару і жиру? 100 % ефект. Чим почистити духову шафу?

Відгуки

Поліна, 32 рокиУ нас зламалася плита, і ми з чоловіком вибрали нову – Bosch з функцією піролізу. Я задоволена – відмити нагар легко, не потрібно ніяких зусиль. Я встановлюю спеціальну програму і йду з кухні запах не дуже приємний, гар в приміщенні стоїть довго. Потім відкриваю духовку, протираю дно – іноді частинки попелу і бруду зсипаються вниз.
Юрій, 34 рокиВ нашій сім'ї очищенням плити займаюся я – не жіноча це справа. Останнім часом використовую рецепт, який підгледів в інтернеті. Потрібно взяти порошок Пемолюкс або Комет, додати в нього трохи Фейрі і пачку лимонної кислоти. Пасту наношу на внутрішні стінки, дно, змиваю через півгодини теплою водою. Завжди чисто – покриття ідеально блищить.
Ірина, 52 рокиЯ довгі роки користуюся засобом для кухні Amway. Дорого, але гель дуже економічний і чистить швидко. Подобається, що густа рідина, не стікає зі стінок під час миття. Ефективна щіточка в комплекті – вона безсмертна, засіб закінчується, а пензлик залишається в цілості. Буду і далі користуватися Amway і всім рекомендувати.
Євгенія, 21 рікВважаю, що найбільш нешкідливий спосіб чищення – лимонна кислота. Використовую її для очищення чайника від накипу, додаю в пральну машину, щоб тен не покриваються нальотом. Духова шафа теж легко вичистити з нею – насипаю в деко, заливаю водою і нагріваю півгодини. Потім легко відмити стінки, дно і навіть скло від жиру і коричневих бризок.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!