Мікрофібра - що це за тканина для меблів, постільної білизни та одягу, відгуки і опис з фото

Тканини необхідні нам в повсякденному житті: ми носимо одяг, покриваємо ліжка білизною, використовуємо матерчаті приналежності у прибиранні. Від якості цих речей залежить ступінь нашого комфорту. Щоб підвищити цей показник, кілька десятиліть тому було придумано нове волокно. Мікрофібра – що це за тканина, полотно якої відрізняється за своїми властивостями від будь-якого іншого матеріалу, за рахунок вмісту особливих ниток?

Що таке мікрофібра

У виробництві одягу, постільної білизни, прибиральних приладдя особливе місце займає поліефірна тканина, зроблена з мікроволокон, під назвою - мікрофібра. Від усіх матеріалів, що випускаються перш, вона відрізняється товщиною ниток. Їх розмір становить 0,06 мікрометрів, що в кілька разів тонше наших волосся. Мікрофібра – це необов'язково синтетика. Цей натуральний матеріал був створений японськими вченими кілька десятків років тому і швидко поширився по світу. Різновидами тканини є микрофлис, микрополиэстер.

Склад мікрофібри

Інноваційна тканина може бути зроблена з декількох видів сировини: синтетичного волокна (мікрофліса), натуральної бавовни, штучних волокон, таких як віскоза або целюлоза. Для її виготовлення використовують і полімери (поліамід, поліестер, поліефір). Мікрофібра, склад тканини якої передбачає наявність найтоншої пряжі, володіє високими експлуатаційними характеристиками.

Технологія виготовлення мікрофібри

Секрет одержання самого тонкого волокна в світі полягає в технології розщеплення вихідного сировини. Виготовлення мікрофібри ділиться на кілька етапів. Насамперед, проводиться основа з тканини (натуральної або штучної). Далі формується поверхневий шар, який наноситься на підготовлену основу. Після цього волокна шару распушаются із застосуванням металевих щіток. Нитки поділяються, і на них з'являється величезна кількість найдрібніших зазорів або мікропор. За формою вони схожі на трикутники.

Головний результат процесу – отримання нитки, діаметр якої становить соті частки міліметра. Відрізок довжиною в 100 000 метрів, буде важити всього 6 грамів. На фото видно, наскільки звичайні нитки товщі мікроволокон. Кінцеві властивості мікрофібри можуть відрізнятися. Це залежить від особливостей технології, таких як: геометрична форма, конфігурація вироби, температура виготовлення.

Плюси і мінуси мікрофібри

Унікальне волокно володіє набагато більшою кількістю переваг, ніж недоліків. Плюси використання мікрофібри стосуються таких її властивостей, як:

  • підвищена щільність;
  • швидке висихання;
  • не линяє;
  • не мнеться;
  • вбирає в 300% разів більше вологи;
  • рідина не проникає всередину ниток;
  • не скочується;
  • не залишає після себе волокна;
  • одяг з мікроволокон добре зберігає тепло.

Недоліків у цієї тканини зовсім мало. Більшість починає виявлятися тільки при тривалому використанні речей:

  • Вироби, що містять мікроволокна, не «люблять» високих температур, тому їх не слід сушити біля сильних джерел тепла і прасувати.
  • Здатність поглинати вологу зникає по мірі накопичення в волокні жиру.
  • Може викликати алергію.
  • Не деяких різновидах можуть з'являтися катишки.

Різновиди мікрофібри

Оскільки мікроволокно виготовляють з різних матеріалів і обробляють різними способами, то на виході виходить тканину, яка буде більш або менш якісної. Можна виділити такі види мікрофібри, як:

  • Microfiber Modal. Основою даного продукту є бамбукова целюлоза. Тканина з неї виходить м'яка, міцна і тонка, по відчуттях нагадує шовк. Мікрофайбер добре проявляє себе після тривалого використання, не втрачаючи своїх якостей.
  • Tactel. Це тканина американського виробництва, в основі якої лежить мікроволокно. Виробники подбали про отримання ніжної і чутливої структури матеріалу.
  • Meryl. Цей вид матеріалу на основі мікроволокон більш дорогий, ніж попередні. Він володіє антисептичними властивостями за рахунок того, що проходить обробку іонами срібла. З нього виходить нижня білизна чудової якості.

Застосування матеріалу

Відмінні характеристики інноваційного волокна сприяли його застосування в різних сферах виробництва. Матеріал мікрофібра прекрасно зарекомендував себе в продукції для прибирання, оскільки, як ніхто інший, поглинає воду, збирає пил і бруд. З нього виготовляють натільна і постільна білизна, яке довго служить і добре вбирає піт. Одяг і взуття з мікроволокна добре захищають від холоду і допомагають легше переносити спеку, а меблі довго не втрачає первісного вигляду і легко очищається.

Постільна білизна з мікрофібри

Недорога і практична ліжко з мікроволокон широко поширена на ринку. Головне – придбати якісний товар і не забувати правильно за ним доглядати. Тоді постільна з мікрофібри буде служити вам довго, не приносячи розчарувань. Краще купувати товар відомих марок і ретельно оглядати покупку на предмет стирчать ниток, погано оброблених швів. Неякісна мікрофібра, зроблена з штучних матеріалів, може завдати шкоди здоров'ю.

Одяг з мікрофібри

Мікроволокно використовують у виробництві нижньої білизни, спортивного та верхнього одягу. Тканина відрізняється хорошою зносостійкістю, під час занять спортом активно вбирає вологу, дозволяючи тілу дихати. Одяг з мікрофібри чудово пропускає повітря. Вона допомагає зберігати температуру тіла, захищаючи від перегрівання в спеку і зберігаючи тепло, коли на вулиці прохолодно. Верхній одяг, така як куртка, зроблена з цього матеріалу, відрізняється легкістю. Її зручно приводити в порядок, вона відмінно відпирається і швидко висихає.

Взуття з мікрофібри

Нові розробки дозволили використовувати унікальний матеріал у виробництві взуття, яка відрізняється підвищеною легкістю. Зовні взуття з мікрофібри виглядає як шкіряний виріб. Вона може бути виконана без верхнього покриття, нагадуючи нубук, або покритий поліуретаном, стаючи схожою на натуральну шкіру. Під час шкарпетки нога залишається абсолютно сухою. Виробники відзначають, що взуття можна прати, не боячись за збереження форми.

Колготки з мікрофіброю

Швидко рвуться колготки, завдяки додаванню до складу мікроволокна, стали набагато міцніше. Це їх головна перевага в порівнянні зі звичайними виробами. Найбільш проблемні місця: п'яти і шкарпетки зберігають первинний вигляд набагато довше, ніж при використанні звичайних. Колготки з мікрофіброю (в них використовують і її різновид мультифибру) дуже приємні на дотик, м'які, бархатисті. У холодну пору року вони набагато краще зігрівають ноги.

Мікрофібра для меблів

Мікроволокно активно використовують у виробництві меблів. З його допомогою можна імітувати шкіряні покриття і домагатися довгого терміну їх служби, залишаючи при цьому ціну доступною. Мікрофібра для меблів врятує дивани, крісла від пилу, бруду, води. Меблеві гарнітури легко приводити в порядок, не турбуючись про те, що поверхня швидко втратить привабливий зовнішній вигляд. Крім того, тканина використовують для догляду за меблями. Вона добре витирає поверхню, збираючи всю вологу, не залишає розводів і ворсинок.

Догляд за речами з мікрофібри

Щоб термін служби виробів з мікроволокна був максимально тривалим, скористайтесь практичними порадами. Головне, чого потрібно приділити особливу увагу, це прання та сушіння. Перше краще робити окремо від речей з інших тканин, оскільки мікрофібра збере з них всі ворсинки. Температура води не повинна перевищувати 60 градусів, щоб тонкі нитки не руйнувалися. Шкідливий вплив надає відбілювач і ополіскувач.

Правильний догляд за мікрофіброю передбачає сушку далеко від сильних джерел тепла. Це і не потрібно, оскільки сохне вона дуже швидко. Якщо мова йде про очищення меблів, обтягнутих тканиною з мікроволокна, або взуття, їх можна акуратно протирати губкою з мильним розчином. Гладити тканина забороняється. Дотримання цих правил дозволить надовго зберегти властивості тканини.

Відгуки

Христина, 26 роківУ моєму гардеробі давно з'явилася мікрофібра, тканина мені дуже подобається за якістю, але, правда, купую тільки хороших марок. Зате довго носиться, не розтягується, не линяє, катишки на ній не з'являються. На зиму придбала ковдру з мікрофібри і не прогадала. Воно легке, але чудово гріє. Прати зручно навіть взимку, сохне швидко.
Надія, 41 рікЗовсім недавно я навіть не знала, як виглядає мікрофібра, а зараз частина серветок і ганчірок на кухні та у ванній у мене з неї. Ними дуже зручно мити і полірувати меблі. Вони чудово утримують воду, ніяка інша тканина не зрівняється. Після використання всі рушники можна відразу випрати і швидко висушити. Це ідеальне винахід для прибирання.
Ігор, 33 рокиЯ займаюся важкою фізичною роботою, сильно потію. Одяг з мікрофліса рятує. Завдяки їй, відчуваю себе набагато комфортніше. Раніше користувався тільки білизною, а нещодавно в гардеробі з'явилася куртка з мікрофібри. Вона легка, зовсім не сковує руху, зате гріє відмінно, рятує від вітру. Чув, є і така взуття, треба спробувати.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!