Шпаклівка стін під шпалери - як виконати своїми руками, види і вибір матеріалу з цінами

Фінішний етап вирівнювання поверхні – шпаклівка стін під шпалери, фарбування або покриття будь-якими матеріалами. Завдяки цьому стіни стають рівними, гладкими, що робить нанесення покриття більш зручним і швидким. Шпаклівку можна виправляти і доводити до досконалості багато разів – в цьому її головна перевага, до того ж це недорога і зручна процедура. Про її деталі читайте далі.

Навіщо шпаклювати стіни під шпалери

Багато хто сумнівається, чи потрібно шпаклювання стін під шпалери. Проте воно дозволяє зробити робочу поверхню абсолютно рівною, однорідною, усунути всі нерівності і отримати надійну основу під фарбування або поклейку шпалер. Якщо ви плануєте працювати з цим матеріалом, то деякі похибки у вигляді ямок і борозенок допускаються, але для нанесення фарби якість кінцевого шару шпаклівки особливо важливо, адже він буде на видноті.

Чим шпаклювати стіни під шпалери

Головна складова хорошого покриття – якісний шпаклювальний матеріал. Він може бути в порошку, або готовий пастоподібний, гіпсовий, цементний, полімерний, стартовий і фінішний. Всі види шпаклівки для стін ефективно усувають дефекти поверхні, служать основою під подальшу обробку. Правильний вибір залежить від характеристик стін, цілі та різновиди покриття. Розглянемо різні типи основ і області їх застосування докладніше.

Цементна

Шпаклівка на цементній основі – універсальний матеріал для вирівнювання зовнішніх і внутрішніх стін будівлі. Має відмінну стійкість до вологи і перепадів температур, тому часто наноситься у ванній кімнаті, підвалі, погребі, на зовнішні стіни. Цементна основа відмінно лягає на бетон і цегла, однак має грубу текстуру, яку складно відшліфувати ідеально рівно, тому зверху на неї краще накладати плитку, кахель, дсп або інше жорстке декоративне покриття.

Гіпсова

Використовується гіпсова шпаклівка лише при внутрішній обробці; вона пластична і зручна у використанні, що робить стіни більш світлими і матовими. Рекомендується застосовувати два види суміші разом: стартовий і фінішний. Перший служить для повного вирівнювання расходящейся за структурою стіни (добре заповнює тріщини і ямки), а другий створює і відшліфовує гладку базу під покриття.

Полімерна

Шпаклівка на полімерній основі – це інноваційний матеріал, який має найвищі показники гладкості. Її поділяють на акрилову і латексну. Перша служить для будь-яких видів покриття всередині і зовні, вона використовується як чорнова база на початку процесу і в якості вирівнюючого кінцевого шару. Шпаклівка стін під шпалери наноситься легко і просто в будь-якому приміщенні, витрата невеликий.

Латексний матеріал використовується для завершальної обробки, ідеально підходить для покриття стін і стель перед фарбуванням; він створює рівну, глянсову поверхню без найменших вад. Ціна шпаклівки відрізняється від інших – вона висока, адже продукт ще не отримав широкого поширення на ринку СНД, а майстри вже відзначили його високу якість і гарний результат.

Яку вибрати шпаклівку для стін під шпалери

Запам'ятайте, яка шпаклівка краще для стін під шпалери:

  • грубі і текстурні матеріали, які наносяться щільним шаром, краще використовувати під шпалери – це цементні, водостійкі, клейові і масляно-клейові основи;
  • м'яка, пластична гіпсова оздоблення, міцна, акрилова – добре наносяться на гіпсокартон, бетон, дерево, створюють товстий та щільний шар, що маскує всі горби і западини.

Сухі суміші

У магазині можна купити суху порошкову або готову пастоподібну шпаклювальну суміш. Якщо ви хочете заощадити, використовуйте порошок, адже він має такі ж властивості, як і готовий розчин, а коштує на порядок дешевше. Суха шпатлівка для стін – це базовий інгредієнт для майбутньої суміші: його потрібно тільки розвести водою у великому відрі, добре перемішати будівельним міксером до потрібної консистенції.

Готова шпатлівка

Продається готова шпатлівка для стін у великих банках або відерцях, доступна в декількох основних кольорах (чорний або білий), зручна у застосуванні, не вимагає додаткових витрат часу на підготовку, що важливо в ремонті. Іншою перевагою такої суміші є те, що вона не засихає, не псується, строк її використання практично не обмежений.

Ціна шпаклівки для стін

Вартість шпаклювальних матеріалів залежить від складу, виробника, призначення, кількості речовини в упаковці. Найпопулярніші дешеві варіанти, який часто вибирають під шпалери – суха суміш Ветоніт, Кнауфф, Акстон. Більш дорогі марки – Сьомін, Сомитек, Брегг. Шпаклівка стін під шпалери розрізняється за призначенням – стартова або фінішна, для заповнення ямок або загального вирівнювання. Є різниця за обсягом: від 1 кг готової суміші до 25.

Вирішальним є те, чи збираєтеся ви шпаклювати стіни самостійно або наймати для цього фахівця. Якщо досвіду у вас немає, краще запросити майстра, він зможе підказати, оцінити витрати і кінцеву ціну заздалегідь. А якщо ви мали справу із шпаклівкою минулого і завдання не дуже складне – економним рішенням буде зробити все своїми руками. Вартість робіт:

  • покриття стін під шпалери (2 рази) – 290 рублів за м2
  • покриття під фарбування (3 рази) – 380 р.

Скільки коштує замовити послугу або купити матеріал в інтернет-магазинах Москви, подивіться в таблиці:

СкладВартість, р.

Готова суміш, акрилова, 24 кг

1620

Суміш суха полімерна, 20 кг

522

Суміш готова універсальна, 25 кг

780

Порошок цементний, фасадна, 25 кг

400

Суміш суха фінішна, гіпсова, 20 кг

330

Як розрахувати кількість шпаклівки

Витрата шпаклівки під шпалери – важлива інформація, яку потрібно розраховувати, навіть якщо ремонт не робите ви, а бригада майстрів. Він залежить від початкової кривизни і шорсткості поверхні стіни, її розмірів і майбутньої обробки:

  • В середньому при покритті шаром 2-5 мм суміш вважається з витрат 1-3 кг на м2.
  • Якщо основа дуже нерівна, шорстка, а товщина наносного шару – 7-10 мм, то цифри можуть збільшуватися до 5-6 кг на м2.
  • Фінішне покриття завжди кладуть тонким шаром, не більше 1 мм, але так як маса густа і в'язка, витрата складає близько 0,5-1,5 кг на м2.

Що потрібно для шпаклювання стін під шпалери

Для всієї технології шпаклювання стін під шпалери знадобляться такі інструменти, як валик для фарби, два шпателя (широкий, 30-40 см і вузький, маленький, для нанесення маси на великий). Якщо ви розводите порошкову суміш, вам знадобиться велике відро і будівельний міксер. Весь інструмент для шпаклювання стін легко знайти в будь-якому будівельному магазині, ціни на них невисокі, вибір завжди великий.

Як правильно шпаклювати стіни під шпалери

Шпаклювання стін – процес, що складається з кількох етапів, кожен з яких позначається на якості кінцевого результату. Розглянемо всю технологію покроково, а якщо питання залишаться – подивіться відео і переконайтеся, що все просто. Перше завдання: підготовка стін для поклейки шпалер. Для цього потрібно уважно вивчити їх на предмет наявності тріщин, глибоких борозен, перепадів рівнів, сколів; якщо на ній залишилося якесь покриття (лак, клей, акрил, стара штукатурка), його потрібно ретельно зчистити.

Коли дуже нерівна поверхня, покрита тріщинами, для шпаклювання стін під шпалери накладають спеціальну металеву або пластикову сітку, а всі оздоблювальні роботи проводять зверху неї. Це ніяк не зміцнює поверхню і не захищає від руйнувань, але допомагає домогтися кращого, більш гладкого візуального ефекту. Коли всі початкові операція зроблені, переходять до наступного етапу – ґрунтувального покриття поверхні.

Грунтовка стін

Обов'язковий пункт – грунтовка стін перед наклеюванням шпалер. Попереднє покриття покращує подальшу обробку і міцність шпаклівки. Після грунтовки зашпаклювати поверхню можна швидше, всі верстви добре склеятся, пори і дрібні дефекти матеріалу не будуть видні. Як наносити грунтувальну суміш: потрібно рівномірно розподілити її валиком для фарби і залишити на 5 годин для висихання.

Стартові шпаклівки для стін

Для отримання хорошої гладкості поверхні потрібно наносити 3 шару шпаклівки: стартовий, проміжний і фінальний. Для оформлення під шпалери вистачить двох. Нанесення стартової шпаклівки: потрібно покрити поверхню невеликим шаром, тримаючи шпатель під маленьким кутом, рівномірно обробляти ділянку з різних сторін. Шпатель потрібен широкий, з гострим і гладким лезом. Під час просихання матеріалу важливо створювати правильну вентиляцію в кімнаті: не відкривати навстіж вікна, не вмикати обігрівачі, вентилятори.

Шпаклювання кутів

Вирівнювання кутів шпаклівкою краще проводити після попередньої штукатурки або вышлифовки кутових стиків. Особливо це стосується видатних кутів, внутрішні можна акуратно обробити звичайної шпаклювальною сумішшю. Для цього процесу використовують спеціальні шпателі для укосів і кутів, вони більш вузькі, мають особливу форму леза, але підходять не для всіх кутів.

Якщо стіна з гіпсокартону – зашпаклювати її кути по сітці не складе труднощів, оскільки матеріал сам по собі рівний. Якщо основа бетонна або цегляна, важливо добре її прогрунтувати і користуватися кутовим шпателем, тільки якщо кут становить рівно 90 градусів. В усі утворюються бульбашки і нерівності можна пальцем нанести замазку, а після висихання шару потрібно ретельно пройтися по ньому затіркою.

Фінішна шпаклівка під шпалери

Найважливіша частина процесу – фінішна обробка стін під шпалери. Потрібно забезпечити рівне нанесення і правильне висихання, щоб не потрапила зайва волога, і надалі основа не страждала від перепадів температури. У теж час, цей етап простіше попередніх, тому що основна маса покриття вже нанесена. Залишилося тільки зашпаклювати зверху шар не більше міліметра і акуратно все вирівняти. Для фінішної обробки використовують той же широкий шпатель, проводять її короткими, рівномірними мазками, не накладаючи їх один на одного.

Шліфування після шпаклювання стін

Останнє, що потрібно зробити перед тим як клеїти шпалери – відшліфувати або ошкуріть стіни підготовлені для усунення дрібних нерівностей, надання їм однорідності, матовості. Шліфування стін під шпалери проводиться за допомогою шліфувальної абразивної сітки з зернистими осередками (розмір – не більше 3-х мм). Для того, щоб шари краще схопилися і лягли, ошкурювання рекомендують робити і після перших покриттів – для цього потрібно застосовувати грубозернисті сітки. Кілька правил шліфування фінішного шару:

  • для шліфування використовуйте дрібнозернистий наждак;
  • поверхня повинна бути повністю висохла;
  • для роботи використовуйте захисну экипирову: окуляри, маску, головний убір;
  • поверхня повинна бути добре освітлена: світло має бути яскравим і падати під кутом, від цього буде залежати помітність недоліків шпаклівки;
  • на всякий випадок приготуйте невеликий шпатель, щоб прати горби;
  • шкірку (сітку) кріпите на брус, починайте шліфувати зверху, повільними рухами вліво-вправо або круговими;
  • для шліфування кутів укосів використовуйте шліфувальні губки зі зрізаними кутами.

Відео: Як шпаклювати стіни під шпалери

Шпаклівка стін своїми руками, під шпалери під фарбування, навчальне відео, шпаклівка стін

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!