Вирівнювання стін в квартирі та будинку - вибір матеріалів і сумішей, технологія під шпалери або фарбування

Обов'язковий етап перед нанесенням будь-якого покриття в квартирі (шпалер, фарби, кахель) – вирівнювання стін шпаклівкою або штукатуркою. Від цього буде залежати майбутній вигляд, термін експлуатації нанесеного покриття (особливо у разі кахлю). Попередньо невирівняні поверхні з часом можуть тріскатися, порушуючи цілісність і естетичність нанесеного покриття. Зробити рівною поверхню можна з використанням штукатурки і шпаклівки, які відрізняються своєю структурою і функціональним призначенням.

Що таке вирівнювання стін

Будь-який ремонт, пов'язаний із заміною або наклеюванням шпалер, нанесенням фарби, передбачає обов'язкову попередню процедуру – підготовку поверхні. Цей процес може здійснюватися як фахівцями з оздоблювальних робіт, так і самостійно своїми силами. Перед початком роботи потрібно оглянути всю площу кімнати, визначити масштаб всіх нерівностей, їх розміри, щоб спланувати майбутній фронт робіт.

Нерівності і щілини видно неозброєним поглядом, їх замазують попередньо підготовленим розчином. Для оцінки вертикальних дефектів використовується лазерний або водяний рівень. Такий процес допомагає точніше визначити розмір кривизни наявних пошкоджень. Виходячи з розміру наявних дефектів, відхилень нерівностей поверхні, що використовуються для цього матеріалів, розрізняють кілька способів:

  • Сирої спосіб. Він передбачає застосування спеціальних будівельних сумішей, таких як штукатурка і шпаклівка. Його використовують при перепадах нерівних поверхонь у розмірі 30-50 мм, заповнюючи отвори і згладжуючи нерівності розчином.
  • Сухий спосіб передбачає установку допоміжних конструкцій, таких як гіпсокартон. Це більш трудомісткий метод, так як він вимагає попередню установку каркаса і закріплення на ньому гіпсокартонних листів.

Матеріали

Будь-які оздоблювальні роботи потребують спеціальних матеріалів, без яких не обійтися. Вам потрібні наступні матеріали:

  • пензлик;
  • сухі будівельні суміші: штукатурка, шпаклівка, грунтовка тощо;
  • дешева ємність для розведення будівельних розчинів, якими буде проводитися вирівнювання стін;
  • малярська сітка може бути металева, пластикова або скловолокна;
  • електрична мішалка, щоб уникнути перемішування будівельних розчинів в ручну;
  • штукатурний маяк з металу, як опорна направляюча для накладення штукатурки;
  • механізована (машинна) штукатурка для великих приміщень;
  • листи гіпсокартону, дерев'яні або металеві панелі.

Інструмент

Підготовка для подальших робіт з нанесення покриттів включає в себе кілька послідовних етапів, на яких використовуються різні інструменти:

  • кисті, валики різних розмірів для нанесення грунтовки і інших сумішей;
  • шпателі різної довжини і ширини, як вирівнювачі для нанесення будівельного матеріалу, розгладження, обробки поверхні в різних місцях;
  • кельма і штукатурне правило для синхронного нанесення, зняття зайвого шару суміші;
  • спеціалізовані механічні, електричні машини для змішування, якщо будівельні суміші потрібно готувати для великого фронту роботи;
  • спеціальні матеріали для зачищення і зашкуріванія поверхні.

Чим вирівнюють стіни

Будь-якому фахівцеві з оздоблювальних робіт необхідно чітко знати, чим вирівнюють стіни. Таку роботу проводять за допомогою спеціальних сумішей, панелей з різного матеріалу. Щоб правильно підібрати необхідний матеріал, слід чітко розуміти, в якому випадку і для яких кінцевих цілей він призначений.

Суміші

Виробники будівельних матеріалів випускають самі різні розчини для оздоблювальних робіт, які мають різний склад і властивості. До основних сумішей відносять:

  • Цементні. Вони містять дрібні, середні фракції піску і цементу. Деякі суміші можуть містити вапно для збільшення пластичності штукатурки. У зв'язку з цим цементні суміші розрізняють двох типів: цементно-піщані і цементно-вапняні. Перший тип менш витратний за ціною, він розрізняється змістом піску різних фракцій: великі – для чорнових і грубих робіт, дрібні – для чистових фінішних оздоблень. Такі суміші можуть мати деякі недоліки, пов'язані з потріскуванням, тривалістю висихання і поганим зчепленням з деякими матеріалами, такими як бетон. Цементно-вапняні суміші вважаються більш універсальними.
  • На основі гіпсу. Такі суміші дуже популярні при малярних роботах. Вирівнювання стін гіпсом робить можливим нанесення широкого прошарку, який має хорошу пластичність, швидко висихає, має високі шумоізоляційні та теплоізоляційні властивості. Є спеціальні гіпсові суміші ротбанды і ротгипсы, які містять спеціальні добавки, що підвищують адгезію.
  • Теплозберігаючі сухі суміші мають у складі цементно-вапняну основу, яка модифікована спеціальними добавками у вигляді полістирольних кульок та інших речовин. За рахунок цього нанесений шар штукатурки має низьку теплопровідність, що допомагає утримувати тепло в квартирі або будинку. Єдиною незручністю використання гіпсу є його високе водопоглинання, тому розчин треба готувати невеликими порціями.
  • На основі глини. Рівняти поверхню глиняними штукатурками – це старий спосіб, який використовувався для оздоблення будинків з наступним нанесенням побілки з крейди або вапна. Але деякі дизайнери вдаються до такого виду оштукатурювання з-за високої екологічності матеріалу з додатковим використанням тирси, соломи та ін. Покриття регулює мікроклімат в кімнаті.

Панелі

Коли потрібно застосувати сухий спосіб виправлення кривизни покриття, за допомогою якого можна виправити будь-яку нерівність, користуються спеціальними листами панелей. У вигляді великої різноманітності матеріалів, для оздоблювальних робіт можна використовувати такі панелі:

  • з гіпсокартону (гкл), гипсоволокна;
  • з ДСП;
  • з ПВХ, МДФ.

Способи

Незалежно від того, який будинок панельний або цегляний, перегородки в будь-якій кімнаті можуть мати певні дефекти, які обов'язково слід усунути перед наступними оздоблювальними роботами: фарбуванням, наклеюванням шпалер, кладкою кахлю та ін. Для цього використовують суміші (шпаклівку, штукатурку) і матеріали (гіпсокартон з каркасом).

Штукатуркою

Оштукатурити поверхню – це виконання основних чорнових оздоблювальних робіт по виправленню її нерівностей. Щоб зробити вирівнювання гіпсовою штукатуркою, для початку готують її поверхня: знімають старе покриття, зачищають від шорсткостей, при необхідності розтинають грунтовкою. Потім розводять суху штукатурну суміш у воді і наносять її за допомогою кельми, розгладжують шпателем і прибирають надлишки правилом. Іноді можуть використовувати маяки для правильності нанесення шару.

По маяках

Для забезпечення максимальної правильності виправлення дефектів поверхні використовують вирівнювання маяками. Металеві конструкції виставляються від кутів у вертикальному положенні. Вони закріплюються саморізами і розташовуються на відстані, меншій від довжини правила на 10 см. Після рівного закріплення маячків профілів натягаються спеціальні шнури на товщину нанесення майбутнього шару. Потім починають наносити штукатурний шар між встановленими розмітками.

Шпаклівкою

Відомо, що вирівнювання шпаклівкою – це завершальний етап згладжування нерівностей перед подальшим нанесенням декоративного покриття. Цю процедуру в основному можна зробити після оштукатурювання. Спочатку готують поверхню наносять шар грунтовки, потім розводять розчин шпаклівки і приступають до роботи. З допомогою двох шпателів наносять суміш, прибирають зайве і розгладжують рівним шаром.

Гіпсокартоном з каркасом

Ця технологія являє собою монтаж гіпсокартонних профілів, які потрібно виставляти на спеціальні опорні напрямні. Каркас може бути виконаний з металу чи дерев'яних брусів. Більш стійкіше буде конструкція з металевого каркаса. Головний недолік вирівнювання гіпсокартоном з каркасом – це з'їдання простору на товщину гипсокартонового профілю.

Як правильно вирівняти стіни

Розглядаючи всі способи усунення нерівних дефектів, кожен варіант має свої переваги і недоліки. Щоб правильно вирівняти стіни, потрібно розуміти, в яких умовах вони перебувають. Наприклад, для приміщення з можливою появою вологи. У ванній або кухні вирівнювання краще всього проводити із застосуванням цементних розчинів. Для спальних кімнат і віталень відмінно підійдуть гіпсові суміші – вони підтримують мікроклімат в кімнаті.

В залежності від масштабу нерівностей та їх матеріалу, можна застосовувати суміші різного складу. Універсальним штукатурним розчином буде гіпсовий, він лягає на багато матеріалів. Абсолютно будь-яку нерівну поверхню можна вирівняти за допомогою застосування гіпсокартонного профілю на металевому каркасі. Цей спосіб дозволяє створити міцну основу для штукатурки.

Під шпалери

Щоб вирівняти стіни під шпалери, можна використовувати всі перераховані вище методи. Залежно від стану самих нерівностей, застосовують або метод оштукатурювання з наступною шпаклівкою, або встановлення гіпсокартонного профілю. Для шпалер шпаклювальний шар може бути максимально тонким і краще наносити його 1 раз, без повторних подвійних або потрійних шарів.

В панельному будинку

В основному будуються із залізобетону панельні будинки. На цей матеріал можна наносити не всі види сумішей. Вирівнювання бетонних стін з використанням мокрого способу повинно здійснюватися сумішами з гіпсу або цементно-вапняними штукатурками. Цементно-піщані суміші для таких цілей не підійдуть – вони мають погану адгезійну здатність до бетону.

Дуже криві поверхні

Щоб вирівняти дуже криві поверхні, використовують спосіб накладання додаткового гіпсокартону. У таких випадках вади можуть мати великі перепади або бути у вигляді глибоких ям. Вирівнювання стін з великою кривизною недоцільно з-за великої кількості витратного матеріалу та енерговитратності роботи.

В новобудові

В основному новобудови зараз будують з пінобетонних блоків. При їх установці перегородки кімнат візуально мають рівну поверхню. Тільки при більш ретельному огляді можна помітити наявні дефекти, які можуть бути незначними. Вирівнювання стін в новобудові можна виконати накладанням повного або часткового шару штукатурки, які акуратно згладять наявні вади.

У старому будинку

З-за великого терміну служби в старих будинках перегородки можуть мати значні руйнування, які не завжди можна заштукатурити. Щоб вирівняти стіни в старому будинку, самим дієвим способом буде установка гіпсокартону. Це допоможе максимально уникнути наявних нерівностей, цілісно зміцнити поверхню, тим самим збільшуючи термін експлуатації.

Ціна роботи

Коливається вартість робіт у Москві в залежності від престижності організації і від кількості клієнтів обслуговуються. Цю послугу здійснюють ремонтні фірми і приватні особи. Більш докладно, скільки коштує послуга, дивіться в таблиці:

Послуга

Ціна, р./м2

Шпаклівка

Від 150

Грунтовка

Від 50

Штукатурка по маяках

Від 400

Конструкції з гіпсокартону

Від 600

Відео

Штукатурка стін своїми руками. Як правильно вирівняти стіни по маяках.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!