Каталітична очистка духовки - що це таке. Як працює каталітична очистка духовки

Дуже багато смачних рецептів розраховані на приготування їжі в печі. Головна проблема після цього – бруд, яка осідає всередині приладу (жири, запахи і т. д.). При виборі моделі слід знати, що таке каталітична очистка духової шафи або піролітичне. У кожній моделі пристрою використовується один з методів.

Що означає очищення духовки каталітична

Кожна модель печі від компанії Bosch володіє одним і спосіб очищення поверхні стінок. Деякі господині навіть не знаю, що означає каталітична очистка духовки, хоча використовують її під час кожної готування. Слід розуміти, що після кожного включення і приготування їжі на стінках осідають залишки випарів, через деякий час техніка всередині буде виглядати дуже брудною.

Каталітична система очищення – функція прискореної хімічної реакції розпаду вуглеводнів (жирів) на вуглець, органічні залишки, воду. Відбувається це під впливом спеціальних окислювачів (жиропоглощающие речовини), які знаходяться на поверхні пористих стінок плити. Складається покриття з:

  • абсорбент з нано-частинками;
  • непориста, пориста підкладка;
  • речовин, що викликають прискорення процесу окислення: оксид міді, діоксид церію, кобальт, марганець.

Каталітична очистка духової шафи відбувається без вашої участі. Під час процесу приготування температура досягає показників, при яких активізуються очисні речовини. У моделях Bosch, як правило, жиропоглощающая емаль нанесене на стінки, задню поверхню і верхню панель (іноді на лопаті вентилятора). Використовується дана технологія в електричних духових шафах і газового горіння.

Каталітична функція

Основа принципу дії цієї технології полягає в розкладанні скупчився після готування жиру на сажу, воду, які потім будуть поглинені частинками-сорбентами. Самоочищення духовки bosch відбувається як тільки ви включили духова шафа і виставили температуру хоча б 140 градусів. Максимальної ефективності технологія досягається при 200 градусах. Вам не потрібно нічого додатково включати, активувати або робити. Процес відбувається повністю автоматично.

Каталітична і каталітична очистка духовки - що краще

На даному етапі виробники пропонують два варіанти технологій для збереження в порядку внутрішньої частини духовки. З цієї причини люди не знають піроліз або каталітична очистка краще. Кожен із способів має плюси і мінуси, які можуть вплинути на вибір. Приміром, каталітична технологія вважається жорсткою, але і більш ефективною. Відбувається повне спалювання всіх забруднень до стану сажі при температурі 500 градусів.

Цей режим не типовий для процесу приготування, тому виставляє самостійно, всередині печі нічого стояти не повинно. На панелі є спеціальна програма самоочищення, яку потрібно буде активувати по інструкції. За відгуками покупців всередині такі моделі техніки виглядають більш презентабельно, але під час самоочищення сильно нагріваються, тому в кімнаті не повинно бути тварин або дітей. Прилегла меблі теж може негативно відреагувати на такі зміни. До того ж потім треба буде ганчіркою промити внутрішні стінки, щоб очистити їх від сажі.

Каталітична очистка духовки - що це таке було описано вище і зараз слід розібратися, якими плюсами і мінусами має така техніка. На основі недоліків і переваг можна зробити вибір на користь одного з способів очищення. Можна виділити наступні сторони цього методу:

Позитивні

  1. Не потрібно додатково витрачати час, електроенергію, тому що очищення відбувається під час готування.
  2. Автоматична активація очисних процесів під впливом температури.
  3. Якість у всіх виробників фактично однакова, що виключає вплив на вартість приладу.
  4. Може застосовуватися в газових, електричних моделях з однаковою ефективністю.
  5. Дешевше інших видів очищення духовок.

Негативні:

  1. Менша ефективність в порівнянні з іншими технологіями очищення.
  2. Мити руками поверхня дверцят, дно все ж доведеться, тому що жиропоглощающая емаль не покриває ці частини приладу.
  3. Внутрішні частини (направляючі, деко, гриль) потрібно очищати окремо самостійно.
  4. Якщо на покриття потрапить солодкий молочний продукт, властивості емалі будуть загублені.
  5. Не завжди за один раз розчиняє всі залишки жиру.
  6. З часом потрібно заміна пластин або їх перевертання (якщо вони двосторонні).

Відео: каталітичний тип очищення духової шафи

каталитичиская очищення

Каталітична очистка духовки – відгуки

Світлана, 34 рокиКоли прийшли в магазин консультант запитав, який тип очищення нам потрібен і поставив у глухий кут цим питанням. За відгуками подруг я зрозуміла, що при частому використанні краще брати каталітичний варіант. Він не вимагає ніяких дій, головне, щоб покриття було на всіх стінках, а не тільки на задніх. Раз в 2-3 місяці протираю ручками дверцята.
Євгенія, 30 роківВибирали між різними моделями духових шаф, але бюджет був обмежений, тому взяли з каталітичним очищенням. Не знаю чи працює покриття так як потрібно, але не помічала за 6 місяців користування, щоб стінки або задня панель були брудними. Деко, решітку доводиться мити окремо, але це дрібниці, враховуючи заощаджені гроші.
Кохання, 45 роківРаніше була дорога духовка з піролізом, але з часом на меблях, яка стояла щільно до неї, почали з'являтися плями з-за постійного нагрівання при очисному режимі. Нову модель взяли з каталітичним методом очищення. Повністю задоволена станом техніки, пройшов рік, і всього пару раз помила дверцята від залишків їжі.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!