Як правильно шпаклювати стіни

Щоб отримати гарну настінну обробку, необхідно правильно підготувати поверхню. Для цього потрібно максимально вирівняти стіни за допомогою шпаклювання. Досягти хороших результатів дуже просто, головне – грамотно вибрати матеріал, інструменти для роботи і вивчити нюанси нанесення шпаклівки.

Як шпаклювати стіни своїми руками

Практично всі типи оздоблювальних заходів (крім облицювання плиткою або спеціальними панелями) вимагають попереднього вирівнювання стін. Особливу увагу варто приділити обробці поверхні під фарбування або шпалери. Які матеріали використовуються для обробки, як правильно шпаклювати стіни? Відповіді на ці та інші питання можна знайти нижче. Спочатку йтиметься про вирівнювання поверхонь під шпалери та лакофарбові покриття.

Шпаклівка стін під шпалери

Багато цікавляться такою темою: усунення нерівностей з поверхні, на яку планується поклеїти шпалери. Як правило, стіни приводять в порядок за допомогою спеціальної пасти – шпаклівки. Перед початком обробки слід перевірити поверхню на наявність дефектів. Для цього застосовується спеціальний інструмент – правило, яке прикладається до стінки горизонтально, вертикально, по діагоналі. Якщо на ділянці буде видно просвіт, то це говорить про нерівностях.

Як шпаклювати стіни під шпалери? Матеріал варто наносити шаром, товщина якого повинна складати не більше 5 міліметрів (якщо покриття буде товщі, то воно погано висохне і швидко відшарується). Для одержання рівномірного покриття рекомендується використовувати великий шпатель, який слід тримати під кутом 30 градусів. Шпаклювання можна починати під стелею або знизу, а кути зручніше обробляти маленьким шпателем. Щоб ефективно вирівняти висохлу шпаклівку треба використовувати шкірку з конкретними параметрами: Р80-Р120 (вартість складає близько 150-180 рублів).

Шпаклівка стін під фарбування

Щоб лакофарбове покриття вийшло красивим, ідеально рівним і виглядало по максимуму естетично, потрібно знати, як шпаклювати стіни під фарбування. Нижче представлені поради з нанесення шпаклівки перед фарбуванням:

  1. Краще вибрати шпателі середніх і малих габаритів.
  2. Наждачний папір повинна мати зернистість Р120. Покриття під підфарбовування необхідно шліфувати дуже старанно.
  3. Бажано виконувати роботу вдень, коли в приміщенні світло. Це необхідно для виявлення кожного найдрібнішого дефекту.
  4. Можна створити додаткове освітлення, але для цього слід проводити світло з іншої кімнати.
  5. Як правильно шпаклювати стіни перед нанесенням фарби? Технологія нанесення вирівнюючого складу ідентична процесу шпаклювання поверхні під шпалери. Єдина відмінність: треба більш уважно і ретельно усувати навіть незначні вади.
  6. Якщо немає можливості навчитися робити ремонт своїми руками, то краще запросити фахівців. Ціна на їхні послуги розрізняється в залежності від багатьох факторів.

Як вибрати шпаклівку

Маса пастоподібної консистенції, що складається з дрібних частин мінеральної речовини (гіпс, вапно, крейда і так далі), яка застосовується для вирівнювання поверхонь – це шпаклівка. Перед тим, як зашпаклювати стіни, потрібно зробити правильний вибір матеріалу. Треба звернути увагу на величину частинок: чим вони дрібніше, тим тонше буде шар покриття. Суміш для шпаклювання класифікується в залежності від типу в'яжучого матеріалу, рівня підготовки, призначення.

По виду «зв'язки» шпаклівка може бути:

  • гіпсовій (вона використовується для обробки внутрішніх стін будівлі);
  • цементній (підходить для приміщень з підвищеним рівнем вологості);
  • полімерної (застосовується на фінішній стадії роботи, тому що дозволяє створити ідеально рівну стіну).

Класифікація за ступенем готовності:

  • готові;
  • сухі.

В залежності від призначення:

  • вирівнює шпаклівка (для попередньої обробки поверхні);
  • фінішна (для розгладження стін до 1 мм);
  • спеціалізована шпаклівка (за конкретного призначенням, яке зазначено на упаковці);
  • універсальна маса (всі види призначення);
  • декоративна (для створення конкретної фактури на стінах, має найвищу ціну).

Ціна шпаклівки для стін

Перед навчанням, як правильно шпаклювати внутрішні стіни приміщення, потрібно придбати вирівнюючий склад. Ціна найчастіше залежить від виду покриття, виробника і маси упаковки. Шпаклівку можна замовити в спеціалізованому магазині, купити в інтернет-магазині недорого або на будівельному ринку по каталогу. Нижче представлена таблиця з приблизною ціною оздоблювального матеріалу різних типів.

Тип шпаклівки

Середня ціна будматеріалу в рублях

Гіпсова

300-600

Цементна

500-800

Полімерна

300-400

Стартова

300-500

Фінішна

400-800

Універсальна

350-450

Декоративна

2000-6000

Технологія шпаклювання стін

Перед детальним описом, як правильно шпаклювати стіни, рекомендується ознайомитися з загальною покрокової технологією процесу:

  1. Якісно отшпаклевать стіни можна тільки тоді, коли поверхня попередньо підготовлена. Стіну треба очистити від пилу, бруду, а потім закрити дефекти акрилом або клеєм.
  2. Після цього поверхню обробляють антисептичними засобами, наносять грунтовку.
  3. Після висихання грунтувального шару можна приступати до шпаклювання та зачистки поверхні.

Підготовка до шпаклювання стін

При шпатлюванні стін відпадає потреба застосовувати маяки або армуючу сітку. Перед початком роботи стіни потрібно ретельно підготувати. Стіна повинна бути ідеально чистою: необхідно видалити плями, стару штукатурку, окалину. Також не рекомендується шпаклювати промерзлі поверхні. Перед нанесенням вирівнюючої маси необхідно обробити стіну грунтовкою (ціна у цього матеріалу доступна і невисока) – це потрібно для кращого зчеплення поверхні і шпаклівки. Грунтувальна суміш наноситься одним рівномірним шаром за допомогою спеціального валика.

Стартова шпаклівка

Спочатку на стіну наноситься стартова шпаклівка, яка потрібна для усунення тріщин, монтажних швів, різних отворів і подібних вад. «Старт» викладається в кілька щільних шарів (2-5 мм). Розчин готується з сухого порошку і води. Не кожен новачок може «впізнати» стартове покриття, але фахівець відразу його бачить: така шпаклівка темніше і відрізняється пухкою структурою після застигання. Штукатурити потрібно широким інструментом. Після висихання кожен шар шліфується спеціальною сіткою або наждаком великої зернистості.

Нанесення фінішної шпаклівки на стіни

Коли стартовий шар застиг, на нього наносять фінішну шпаклівку, використовуючи інструмент середніх габаритів. Вона викладається тонким шаром, який робить поверхню стіни ідеально гладкою, красивою. Основне завдання цього заходу – усунення абсолютно всіх пір, подряпин і інших нерівностей попереднього шару. Неправильне, неякісне виконання будь-якого з етапів може викликати поява глибоких тріщин, відшаровування покриття і зіпсувати естетику приміщення. Ціна на фінальний матеріал вище, ніж на стартове сировину.

Як правильно наносити шпаклівку на стіну

Щоб отшпаклевать поверхня стін своїми руками, знадобиться певний набір техніки:

  1. Дриль зі спеціальним міксером. Більша частина асортименту шпаклівки проводиться в сухому вигляді. Порошок краще розводити у воді. Щоб змішати ці два компоненти до однорідної, густої консистенції, треба користуватися дрилем з насадкою-міксером.
  2. Комплект шпателів різних габаритів. При шпатлюванні стін знадобляться інструменти великих і маленьких розмірів. Маленькі шпателі використовуються для обробки важкодоступних ділянок (наприклад, кутів).
  3. Правило. Це металеве пристосування застосовується для зручного і якісного розрівнювання шпаклювальної суміші.
  4. Лазерний рівень використовують перед нанесенням стартового шару. Щоб перевірити, наскільки рівна стінка, потрібно встановити маяки і рівень.
  5. Валики і пензлики для грунтування. Цей етап не можна пропускати. Тонка, але міцна плівка ґрунтовки підвищує міцність стін, а ще є гарантом високого рівня адгезії (зчеплення) з будь-яким оздоблювальним матеріалом.
  6. Наждачний папір допомагає зняти зайві частинки матеріалу і створити ідеально гладку, рівну поверхню. Для затирання стартового шару краще застосовувати шкірку великої зернистості, а для фінішного – з самими дрібними зернами.
  7. Завжди є можливість придбати потрібні інструменти за доступною ціною.

Як правильно наносити шпаклівку на внутрішні стіни? Технологія процесу виглядає наступним чином:

  1. Готова суміш для вирівнювання набирається шпателем з вузькою основою.
  2. Потім її накладають на широкий інструмент і розтирають по ньому.
  3. Шпатель прикладається до поверхні. Маса розтягується по стіні зліва направо.
  4. Надлишки суміші видаляються за допомогою руху шпателем у зворотний бік.
  5. Так викладається кілька шарів.

Як шпаклювати кути стін

Щоб правильно отшпаклевать кути, необхідно використовувати спеціальний інструмент – шпатель кутовий. Він підійде для обробки внутрішніх і зовнішніх кутів. Спочатку на поверхню наноситься достатню кількість суміші, а потім її розгладжують шпателем до отримання бажаного результату. Товщина шпаклівки у внутрішньому куті повинна складати 2-5 мм, тому що затирати таку поверхню непросто. Для зовнішніх кутів допускається застосування більшої кількості матеріалу, так як вони будуть шкуриться наждаком з зернистістю 150.

Як вирівнювати стіни шпаклівкою

У завершенні статті можна ознайомитися з основними правилами вирівнювання внутрішніх поверхонь житлового будинку. Як правильно зашпаклювати стіни? Варто дотримуватися такої технології:

  1. Спочатку на піддон невеликої глибини викладається трохи гіпсового або вапняного розчину.
  2. Береться маленький шпатель, їм закладаються щілини, тріщини, відколи у бетонній або цегляній стінці.
  3. Шпаклівка наноситься поступово, рівномірно розподіляючись по всій поверхні.
  4. За допомогою довгої лінійки або правила контролюється результат вирівнювання.
  5. Стіни і стики ошкурювати після остаточного застигання стартового і фінішного шарів.

Відео: шпаклівка стін своїми руками

Шпаклівка стін своїми руками, під шпалери під фарбування, навчальне відео, шпаклівка стін

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!