Печі-каміни для заміського будинку

Господарям заміських будинків завжди доводиться вирішувати проблему обігріву. Існує багато її рішень, починаючи від центрального опалення і закінчуючи гелиоэнергией. В основному люди воліють традиційні види обігріву – каміни або печі, так як їх обслуговування не вимагає особливих витрат, а паливо не потребує спеціальних умов зберігання.

Які бувають каміни і печі для дому

Можливість установки печей або камінів нерідко обмежується матеріалом стін будинку, площею приміщення, типом палива або архітектурним проектом. Вибираючи піч-камін для заміського будинку, слід спочатку вирішити, яке буде використовуватися паливо. Варіанти:

  1. Традиційні каміни. Працюють на дровах, твердому паливі або вугіллі. Такі елементи обігріву виготовляють з чавуну, цегли, сталі або каменю. По виду топки традиційні каміни розрізняють відкриті, напіввідкриті і закриті. Більш привабливо виглядають відкриті варіанти, а тепла приміщенню більше віддають печі із закритою топкою.
  2. Декоративні каміни. Конструкція працює на рідкому паливі (біопаливо), тому не вимагає димоходу. Основним призначенням такого каміна є прикраса приміщень, а працює біокамін без диму і кіптяви.
  3. Газові каміни. Призначені для будинків, в яких використовується газове обладнання. Використовуються прилади для обігріву, і для прикраси будинку.
  4. Електрокаміни. Виконують роль обігрівачів. Існує величезна кількість модифікацій, призначених для експлуатації без димаря. Можна вибрати каміни для заміського будинку, оснащені регуляторами звуку, які імітують звук потріскування дров і справжнє полум'я.
  5. Печі-каміни. Працюють на дровах або газі, виконують функцію обігрівача, прикраси інтер'єру і приготування їжі. Печі-каміни можуть бути відкритого типу, напіввідкритого та закритого.

Які каміни для дому краще

Правильно підібрані печі-каміни для заміського будинку дадуть змогу розслабитися після трудового дня, адже грамотно встановлена конструкція діє на людей заспокійливо. Власникам особливо приємно, що сьогодні існує велика кількість сучасних видів камінів, які відрізняються між собою, але кожен має свої переваги і деякі недоліки.

Чавунні печі

Будь-які чавунні вироби мають велику вагу, виготовляються методом лиття. Товщина відлитого з металу каміна дозволить конструкції служити довго, оскільки не прогорить під дією високих температур. Чавунні печі-каміни мають масу інших переваг:

  • можуть мати маленькі розміри, тому зекономлять місце на невеликий дачі;
  • ККД чавунних камінів становить 85%;
  • не потребують фундаменті;
  • чавунні печі-каміни тривалого горіння дуже економічні.

До мінусів готової чавунної конструкції можна віднести те, що для камінів, що працюють на дровах, потрібен високий димар, який за технічним умовам повинен виводитися далеко за межі будинку. Небажано потрапляння холодної води на розігріту поверхню чавунного агрегату. Це може привести до його поломки. Сильний перепад температури іноді призводить до того, що чавун лопається, тріскається і не підлягає ремонту.

З цегли та каменю

Цегляно-кам'яні каміни відрізняються здатністю нагріву поверхні до 70°С. Одночасно вони не призводять до випадкових опіків. Печі-каміни для заміського будинку з цегли і каменю створять затишок і швидко нагріють приміщення доступним за вартістю паливом. Така конструкція має чималі розміри, але якщо приміщення дозволяє, то це ідеальне рішення для власника великий дачі або заміського будинку.

Кам'яний камін в дерев'яному будинку не тільки обігріє приміщення, але і може застосовуватися для приготування їжі. Деревний аромат зберігаються в спеціальній ніші дров створить атмосферу спокою. Що стосується мінусів, то якщо постійно використовувати печі-каміни з цегли, є небезпека отруїтися чадним газом. Дотримуючись техніки безпеки, таку ймовірність можна повністю виключити.

Дров'яні каміни і печі

Найбільший плюс, який мають дров'яні печі для будинку – це доступність палива для регіонів, багатих лісами. Автономність системи теж є перевагою, оскільки пристрій каміна вимагають додаткових комунікацій: труб і радіаторів, щоб обігрівати приміщення. Можливість готувати на дров'яній печі їжу – ще одне достоїнство: приготовані на дровах страви мають особливий смак.

Не варто забувати і про екологічність, адже в результаті горіння деревини не утворюються шкідливі речовини для організму людини. До недоліків дров'яної системи можна віднести періодичність обігріву, оскільки щоб підтримувати тепло в нічний час, потрібно постійно підкидати у вогонь дрова. Печі-каміни дров'яні для заміського будинку не надто ефективні. Вони вимагають великої кількості палива. Самі дров'яні котли мають низьку теплопровідність і ККД близько 70% (максимум – 82%), адже деревина мало тепла виділяє при горінні.

Газові та електричні опалювальні печі для дому

Перевага газової печі для заміського будинку полягають у екологічності блакитного палива, високому ККД (відмінно обігріває приміщення навіть у люті морози), економічності та простоти використання. Як показує практика, гарантійний термін безаварійної роботи газової печі становить 12 років при правильному підключенні. Вибравши такий вид опалення, можна на довгі роки забути про проблему холоду. Великий перелік плюсів слід розбавити і деякими недоліками газового обладнання:

  • складністю монтажу та підключення;
  • високою ціною на опалювальні прилади.

Вибір електричної печі для заміського будинку – хороша ідея, адже конструкція не займе багато місця, тому її можна встановити в приміщенні будь-якого розміру. При використанні електрокаміна виключено засмічення димоходу, наявність попелу і неприємного запаху. Такі агрегати не вимагають підключення додаткових пристроїв для експлуатації, крім наявності електрики. Вони легкі в установці, прості в роботі. До мінусів можна віднести:

  • високу ціну на електрокаміни;
  • велика кількість витраченої електроенергії для обігріву приміщення.

Де купити і скільки коштує піч-камін для будинку

Будівництво каміна обійдеться дорожче готового виробу. Наприклад, ціна однієї тільки цегляної кладки пристінної конструкції обійдеться більш 40000 рублів. Остаточна вартість буде залежати від багатьох критеріїв: висоти стелі, розмірів, матеріалу та інших. Готові печі-каміни для заміських будинків обійдеться на порядок дешевше. Так, фінська пічка Вікінг на твердому паливі буде коштувати 42500 руб. Печі-каміни від компанії Термофор, що працюють на дровах, можна придбати за 6000 рублів. Продаються вироби в будівельних гіпермаркетах, так і в інтернет-магазинах.

Відео: який вибрати камін-піч для дому

Чому піч-камін?

Відгуки

Олександр, 39 роківУ мене кутова піч-камін Баварія. Для моєї дружини важливо було наявність варильної плити, а для мене – каміна, тому зупинили свій вибір на цій моделі. Коли в топці горить вогонь, кімната виглядає шикарно, адже пічка має 3Д зображення. Що стосується функціональності, то 36 кв. м. повністю прогріваємо приблизно за 1 годину, потім переводимо в режим економ.
Антон, 24 рокиЗапропонували будівельники на дачу встановити касетний камін, який представляє собою чавунну топку, яку скло закриває. Я задоволений конструкцією, оскільки не треба стежити за безпекою, так і тепло рівномірно розподіляється по всій кімнаті. Сподобалося і те, що прилад обійшовся порівняно недорого щодо інших видів камінів.
Олеся, 41 рікМені дуже подобається острівна конструкція нашого вогнища, яка не примикає до перегородок, ні до стін. Головна умова – велика площа кімнати, а це якраз для нашої вітальні. Влаштовували камін уже після ремонту, адже він не вимагає установки фундаменту. Єдиний мінус – низька тепловіддача, використовуємо агрегат для прикраси і релаксу.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!