Що за тканина віскоза

Віскоза, з якою ми знайомі зараз, була винайдена в 1884 році французьким ученим Гильером де Шардоне. Попередні спроби інших дослідників закінчилися невдачею. Велику популярність віскозний матеріал придбав через 150 років, у двадцятому столітті. Підприємства почали масово випускати одяг, білизна з універсальною і різноманітною віскози. Це єдине штучне волокно натурального походження. Як таке може бути? Давайте розберемося.

Опис і характеристика тканини віскоза

Що ж таке віскоза це синтетика або натуральна тканина? Відповідь однозначна – це ненатуральний матеріал. Його виробляють на основі натуральної целюлози (деревини). Тирсу різних порід дерев перетворюють в густу рідину, яка називається ксантогенат целюлози. Цілу добу під високим тиском проходить варіння деревини в розчині гідросульфіту кальцію. З отриманої маси шляхом продавлювання формуються нитки. Цікаво, що якщо цю масу продавлювати через тонкі отвори, то вийде загальновідома поліетиленова плівка.

Склад тканини

Якщо розглядати синтетичні волокна, що застосовуються для текстильного виробництва, то віскоза – це сама натуральна» синтетика, тому що застосовувані тирса (целюлоза) мають рослинне походження. Завдяки використанню сучасних технологій на виробництві, отримують тканини, які неспеціаліст не відрізнить від шовку, льону чи бавовни. За блиск і гладку поверхню віскозу називають «штучним шовком». Для додання матовості, її розбавляють спеціальними добавками.

Властивості і переваги

Властивості тканини віскози дуже схожі на натуральні, зокрема на бавовну. М'який на дотик, приємний при дотику до шкіри матеріал, ідеально виглядає в виробах і має ряд інших переваг. Наприклад:

  • Антиалергенність. Матеріал не викликає роздратування шкіри навіть у людей, схильних до проблем дерматології.
  • Повітропроникність. Як і бавовна, віскоза – дихаючий матеріал, тіло не отримує «ефект сауни».
  • Гігроскопічність. Матеріал володіє високою здатністю вбирати вологу. Цей показник удвічі вищий, ніж у бавовни.
  • Антистатичність. Тканина не здатна накопичувати статичну електрику, не іскрить при терті.
  • Терморегуляція. Віскозні речі взимку гріють, а літом у них не жарко.
  • Стійке фарбування. Різноманітність колірної гами для фарбування добре сприймається віскозою. Матеріал не линяє, зберігає яскравість фарб довгий час.
  • Прання тканина зарекомендувала себе на «відмінно». Швидко сохне.

Різновиди віскози

  1. Тенсел (лиоцель). Ця віскоза отримана на основі деревини евкаліпта. За характеристиками матеріал близький до бавовні, м'який, приємний шовковистий на дотик. Добре вбирає вологу, відрізняється підвищеною міцністю. Легко мнеться. Застосовується для пошиття постільної білизни, одягу, текстильних виробів для дому.
  2. Модал. За якістю відповідає бавовні, але гігроскопічність у нього вище в півтора рази. Володіє високою зносостійкістю. У поєднанні з бавовняними волокнами, модал застосовують для пошиття постільної текстилю.
  3. Ацетат. Для виробництва використовуються відходи целюлози – ацетил-целлюлоз. Тканина виходить тонка, з невеликим блиском, зовні нагадує шовк. Стійка до деформації, не терпить високих температур, розчиняється під впливом ацетону. Ацетат часто використовують як підкладкову тканину.
  4. Купру. Найдорожчий і якісний вид віскози. Виготовляється на основі бавовняної целюлози. Матеріал за зовнішнім виглядом та якісними показниками близький до шовку. Володіє високою повітропроникністю, терморегуляцією, міцністю. Вимагає делікатного догляду. Тканина купру застосовується для пошиття вечірніх та святкових нарядів.

Відповіді на часті запитання

При покупці готового віскозного вироби або тканини для індивідуального пошиття часто виникають питання щодо застосування: як буде себе вести придбана річ в процесі шкарпетки, під час і після прання. За своїми характеристиками всі види віскозного матеріалу схожі між собою. Давайте розберемо найбільш хвилюючі моменти, що стосуються цієї тканини, спираючись на відгуки людей, які користуються віскозними виробами.

Віскоза - тягнеться чи ні?

На жаль, віскозна тканина в чистому вигляді буде розтягуватися. У зв'язку з цим недоліком одяг може втратити форму, деформуватися. Щоб цього не сталося, а покупець не розчарувався, при виробництві тканини до віскозі іноді додають еластан або лайкру, в залежності від передбачуваного пошиття виробів. Зміст в тканини еластану посилює зносостійкість речі і не піддається зайвого розтягування, яке характерно для стрейчу.

Як доглядати за тканиною

  • Прати тільки в делікатному режимі. Допускається як ручне, так і машинне.
  • Використовувати м'які миючі засоби, краще гелевидні, без фосфатів.
  • Прати у воді з температурою не більше 40 градусів.
  • У зв'язку з тим, що в мокрому стані віскоза втрачає свої якості міцності, викручування і жорсткий віджим не рекомендується.
  • Сушити подалі від опалювальних приладів, краще горизонтально.
  • Прасувати з виворітного боку на режимі «шовк», не використовувати відпарювання.

Фото: як виглядає тканина віскоза

Щоб купити якісну тканину, потрібно знати, як вона виглядає. Підбірка фотографій нижче допоможе вам розібратися у відмінностях різного виду віскози за зовнішніми ознаками. Вироби, в основі яких використовується ця універсальна тканина, виглядають якісно, вишукано, красиво. Володіючи отриманими знаннями, ви зможете самостійно легко відрізнити віскозу від інших тканин.

Відео: що таке віскоза і з чого вона складається

Іноді, щоб розібратися в якомусь питанні, простіше подивитися відеосюжет. Якщо ви хочете отримувати інформацію в такому форматі, дізнайтесь про деталі виробництва віскозного матеріалу, подивившись відео нижче. Вивчивши весь процес створення речей з цієї тканини, ви вже ніколи не сплутаєте його з іншими. Подивіться, як отримують віскозу – сучасний матеріал, що відповідає високим вимогам гипоаллергенності, гігроскопічності, повітропроникності, і красивий зовні.

Синтетичні тканини - «Ранок з Вами» 30.09.2014

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!