Як відіпрати кухонні рушники в домашніх умовах. Відпирання кухонних рушників від жиру без кип'ятіння

Всім нам дуже добре відома фраза «Театр починається з вішалки». Слідуючи вищеназваної аналогією можна сміливо сказати, що кухня починається з кухонного рушника. Адже цей елемент кухонного інтер'єру здатний багато розповісти про своїй власниці і місці де вона готує. Отже, як відіпрати кухонні рушники, не докладаючи особливих зусиль? Сучасні кухонні рушники виконують не тільки робочу функцію, служать чудовою прикрасою і доповненням до загального дизайну кухні. Тому будь-яка господиня знає, що кухонні приналежності завжди повинні бути чистими.

Чим і як відіпрати кухонні рушники

На сьогоднішній день існує величезна кількість миючих засобів, що дозволяють вивести різного роду плями з тканини. Одна з головних вимог до прання кухонного приладдя необхідно дотримуватися завжди і не нехтувати ним. Ця вимога полягає в тому, що кухонні рушники необхідно прати окремо від решти білизни. Адже на вологої тканини найчастіше зустрічається величезне скупчення стрімко розмножуються мікроби. Отже, чим прати?

  • Лідируючі позиції займає звичайний пральний порошок, в століття високих технологій практично в кожній сім'ї є пральна машинка. Кухонні рушники постійно забруднюються, то їх краще всього відправляти в прання раз в 2-3 дня. Для білих рушників буде краща прання при 90-95 С. А для кольорової білизни можна використовувати режим прання при 60 С.

  • Якщо текстиль сильно забруднений, то перед тим, як відіпрати кухонне рушник в пральній машині, використовуйте замочування. Білі рушники замочують на 3-4 години в мильній воді з додаванням харчової соди (близько 100 гр.), або звичайного хлорного відбілювача, налив пару ковпачків у воду. Для кольорових виробів вибирайте відповідні відбілювачі, наприклад з активним киснем.
  • Універсальний розчин для замочування як білого, так і кольорового білизни можна зробити, розчинивши звичайну кухонну сіль в холодній воді. Пропорції такі: на 1 літр води береться 1 столова ложка кухонної солі. Після замочування рушники ретельно обполіскують проточною водою, після чого стирають за допомогою пральної машини в звичайному режимі.

Як відіпрати кухонні рушники від жиру

Жир – головний ворог рушників на кухні. Під час смаження краплі жиру розлітаються в усі сторони, потрапляючи на кухонні прихватки і серветки. Жирні плями можуть потрапити на текстиль іншим способом. Наприклад, деякі господині використовують рушники як прихватку для чайника або серветку, якою витирають стіл. Використовуйте рушники тільки за призначенням, інакше ваш текстиль довго не протягне, а вже про красу таких рушників і зовсім варто забути.

Щоб вберегтися від опіків гарячим чайником і каструлею заведіть собі прихватку, для робочої поверхні стільниці і стола спеціальну ганчірку, а для витирання рук після миття посуду, фруктів, овочів у вас повинні бути окремі кухонні рушники. Бажано кілька змінних комплектів. Візьміть собі за правило використовувати ці предмети тільки за їх прямим призначенням. І тоді вони прослужать вам вірою і правдою не один місяць. Однак навіть у цьому випадку уникнути жирних плям буде проблематично, але озброївшись кількома секретами, ви легко зможете їх вивести.

  1. Плями від жиру дуже легко відіпрати, якщо ви рясно змажете його звичайним засобом для миття посуду. Через добу можете прати текстиль, результат вас здивує.
  2. Звичайне господарське мило допомагає і успішно справляється із застарілими жирними плямами. Потріть пляму, залиште так на кілька годин, після чого спокійно періть текстиль у звичному режимі. Склад цього мила не містить фосфати, що робить його екологічно чистим і безпечним для людини.
  3. Добре справляється з жирними плямами оцет. Додайте декілька столових ложок оцту в теплу воду перед замочуванням. Кухонні приналежності не тільки стануть чистими, вони позбудуться від стороннього запаху.
  4. Деякі господині радять не купувати дорогі засоби для виведення плям. Як альтернативу їм пропонують спробувати засіб для чищення труб «Крот» і замочувати білизну у воді з додаванням даного засобу. Головне активну та діюча речовина в цьому засобі – луг, яка відмінно справляється з жирними плямами, у тому числі застарілими.

Як відіпрати брудні рушники в домашніх умовах

Щоб ваші кухонні рушники прослужили не один рік, варто вибирати тільки якісний текстиль. В іншому випадку рушники вже після першого прання будуть виглядати не зовсім естетично. Існують деякі рекомендації, на які варто звернути увагу при їх виборі. Наприклад, не варто купувати махровий кухонний текстиль, він буде довго сохнути, ставши розсадником для мікробів. Оптимальний варіант для кухні – це вафельні рушники.

Прання брудних рушників в домашніх умовах передбачає використання всіх тих засобів, які здатні виявитися в цей момент під рукою. До них можна віднести: сіль, оцет, соду, мило, пральний порошок і рідину для миття посуду. Про те, як використати ці кошти, детально і докладно описано вище. Але є ще кілька засобів, які здатні прийти на допомогу господині в боротьбі за чистоту.

  • Марганцівка. Слабкий розчин марганцівки здатний позбавити від будь-якого въевшегося запаху. Для цього вам треба замочити речі в розчині марганцю (вода повинна бути холодною). Для більшої ефективності можна намилити текстиль господарським милом.
  • Гірчиця. Кашка, зроблена з гірчичного порошку, відмінно відбілити будь-які кухонні рушники або серветки. Нанесіть цю суміш на вологу тканину і залиште на кілька годин. Після чого ретельно выполощите і виперіть річ.
  • Перекис водню. Невелика кількість перекису можна додати у воду і замочити в ньому білизну. Перекис відмінно справляється з жирними плямами і слідами плісняви. До того ж перекис виступає як бактерицидний і дезинфікуючий засіб.

Кращий спосіб швидко і легко відіпрати кухонні рушники

Універсального методу здатного позбавити вас від неприємного запаху, плям і бруду на вашому кухонному текстилі немає. Будь-яка господиня користується своїми особистими рецептами і у кожної є свій секрет в боротьбі за чистоту. Але принцип дії завжди однаковий: спочатку пляма необхідно розм'якшити, щоб бруд у волокнах тканини змогла легко відокремитися від них. Після чого на нього можна наносити будь-потужний ПАР (поверхнево активна речовина). Найчастіше ці дві дії об'єднують в одне, замачівая білизна в активному розчині миючого засобу.

Нижче описані способи прання, які не вимагають багато сил і витрат – це бюджетний варіант для ледачих. Ці два методи можна використовувати не тільки для прання кухонних рушників, але і для іншого сильнозагрязненного білизни. А ще відпирати брудні речі цим способом можна у випадку, якщо поруч немає пральної машини або достатньої кількості води.

  1. Закип'ятіть відро води. Як тільки вода закипить, тушкуйте вогонь і додайте у відро по дві столові ложки відбілювача (для кольорового або білого білизни), рослинної олії і 200 грам прального порошку. Все це добре перемішайте і помістіть в цей розчин сухі кухонні рушники. Накрийте відро кришкою, дайте йому самостійно охолонути. Після, можете діставати білизна і гарненько прополощіть його спочатку гарячою, а потім холодною водою. Цей спосіб хоч і виглядає не серйозним, але дійсно працює, рослинна олія пом'якшує волокна, а бруд легко відходить.
  2. В поліетиленовий пакет складаємо забруднена білизна, засипаємо пральний порошок або натерте на дрібній тертці господарське мило, заливаємо теплу воду, щільно закрити отвір. Після чого пакет необхідно енергійно струшувати кілька хвилин поспіль. Якщо речі дуже брудні, то їх можна залишити так на ніч. Після чого вийняти і ретельно сполоснути або додатково випрати в пральній машинці.

Досвідчені господині накопичили безліч способів боротьби з брудом на кухні та кухонного приладдя. Користуючись вищеописаними радами, ваш кухонний текстиль завжди залишиться ідеально чистим. І буде не тільки радувати око як елемент декору, але вірно служити своїй господині на кухні. Пам'ятайте, що кухонні рушники, що висить на гачку біля мийки, є своєрідним показником того, яка ви господиня.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!