Шотландські висловухі кошенята: догляд і характер

За відданий характер милі створіння з загнутими вушками удостоїлися ролі в мультфільмі про Карлсона. Домоправительниця Фрекен Бок обожнювала свою Матильду, і нехай знаменитий персонаж належить до типу хайленд-фолд з довжиною шерстю, але вона наочно демонструє, наскільки віддані, невибагливі представники сімейства шотландських висловухих.

Шотландська висловуха кішка

Шотландських висловухих або скоттиш-фолд кошенят з характерними особливостями вивели півстоліття тому в Британії. Стрімко набрала популярність, порода шотландська висловуха потрапила в Європу, трохи пізніше – в Америку. Головною прикметою кішок цієї породи вважається будову вух з кінчиками загнутими вперед з нахилом вниз. Кругла голова, широкий ніс, великі очі, м'язисті кінцівки – все це стандарти, за якими визначають відноситься кошеня шотландець до типу скоттиш-фолд або скоттиш-страйт (прямоухие).

Характер

Досконале спокій, яким від природи наділені ці пухнасті вихованці, забезпечує їм високий рівень адаптації. Дипломатичні, часто займають нейтральну позицію до всього, стабільні – ось в якихось думках сходяться заводчики і шанувальники цієї породи. Шотландська висловуха кішка, характер якої частіше спокійний і невибагливий, висловить протест ввічливим скрипучим муркотанням, але не криками. При конфліктній ситуації шотландські висловухі кошенята починають шипіти і притискаються до підлоги.

Забарвлення

Єдиного стандарту не існує, тому колір шерсті скоттиш-фолда зустрічається різний. Багата палітра допускає, що забарвлення шотландських висловухих кішок можуть варіюватися від однотонних кольорів (чорні, лілові, блакитні) до поєднання трьох і більше відтінків з малюнком під шиншилу. Народжуватися коротко - або довгошерсті британські кішки можуть якими, але забарвлення впливає на якість шерсті, тому, вибираючи кошеня екзотичного забарвлення, є шанс обзавестися домашнім улюбленцем з плюшевою шерстю.

Особливості

На фото висловухі кішки яскраво демонструють свою природну індивідуальність, але новонароджені кошенята майже нічим не відрізняються від інших представників цього виду чотириногих. З моменту народження має пройти чотири тижні, перш ніж хлопчик чи дівчинка породи скоттиш-філд обзаведеться головною прикметою – загнутими вушками. Особливості шотландської кішки передбачають рідкісні водні процедури, догляд за вушною раковиною зі спеціальною рідиною.

Купити капловухе кошеня

Розведення домашніх тварин цієї породи передбачає подальший продаж. Щоб купити шотландського капловухе кошеня з зразковою родоводу для виставок, варто звернутися в розплідник, але ціна буде в три рази перевищувати «пересічних» представників породи. Недорого обзавестися британцем вийде через дошки оголошень, де зустрічаються пропозиції заводчиків, з особливою обережністю слід підходити до покупки на «пташиному ринку», навіть якщо привертає ціна.

Розплідник

Якщо бажання придбати кошеня є зваженим, то краще звернутися в розплідник скоттиш фолд, наприклад такі, як ці:

  • Silver Land пропонує кошенят з документами різного забарвлення. До переїзду в новий будинок підготовкою пухнастих вихованців кілька місяців займаються заводчики. У розпліднику можна вибрати шотландських висловухих мармурового, плямистого, сріблястого забарвлення табби.
  • SuperFold – столичний елітний розплідник, де займаються племінним розведенням кішок цієї породи більш десяти років. Міжнародний статус клубу, робота професіоналів з фелінологічним освітою служать перевагою, а для бажаючих купити кошеня рідкісного забарвлення – можливістю здійснити мрію.
  • Ru-Star Fold займається розвитком породи, націленого на народження генетично здорового потомства. Колорные окраси не обмежені, у розпліднику представлені мармурові, білі, лілові шотландські висловухі кошенята, є лінії на золоті і варіанти табби.

Як вибрати кошенят шотландських висловухих

Якщо є бажання придбати чистокровного капловухе шотландця, а не помісь, то ціна повинна відійти на другий план. Купити без обману такого кошеня можна у заводчика під егідою клубу. Невисока вартість повинна насторожити, тому що є ризик придбати непородистую кішку, піддану хвороби або з відсутністю щеплень. Як визначити, висловухий котик чи ні? Стандарти породи передбачають наявність загнутих опущених вушок, і ця особливість проявиться по досягненню вихованцем чотиримісячного віку.

Чим годувати шотландського капловухе кошеня

Раціон першого тижня з моменту народження і навіть місяці буде відрізнятися від подальшого меню вихованців з британськими корінням. Натуральні продукти, серед яких сир, кефір, свіже м'ясо, риба, крупи – це обов'язкові пункти в програмі харчування. Не забороняється давати сухий корм, але вимоги до якості дуже високі. Як годувати шотландського капловухе кошеня? Число годувань 2-х місячного вихованця не перевищує 5 разів, миску з їжею після годування слід прибирати, залишаючи тільки ємність з водою.

Догляд

Для комфорту майбутнього домашнього улюбленця доведеться передбачити лоток, місце для сну, купити когтеточку, щітки, гігієнічні засоби. Туалет для висловухих кошенят слід підбирати за розміром, а наповнювач – після появи вихованця будинку. Когтеточка повинна являти собою стійку конструкцію, а «ліжко» мати м'яку лежанку круглої форми. Догляд за шотландським довговухих кошеням включає видалення підшерстя, тому необхідний фурминатор, до того ж, вони люблять масаж.

Як виховувати

З актуальністю питання про те, як доглядати за шотландським довговухих кошеням, не посперечатися. Турбота, зміст, правильне харчування про домашнього вихованця входить в коло обов'язків власника, але не варто забувати про іншому важливому аспекті: як виховувати кошеня шотландця? Перші місяці життя цим займається мати, заводчики, а в подальшому господареві доведеться самостійно займатися доглядом, привчати до когтеточке, стежити за режимом годування, грати.

Універсальні правила виховання свідчать:

  1. Звертатися з кошеням ласкаво, не кричати, щоб не розвивати агресію.
  2. Жодних покарань, грубих дій, здатних викликати біль.
  3. Привчання до команди або вимозі по одному за раз.
  4. Карати за провину відразу, не відкладаючи по часу на потім.

Ціна

Вартість представників цієї породи значно варіюється. Важливими факторами вважаються наявність або відсутність родоводу, зовнішні ознаки, мета: для виставок, для розведення або для душі. Без документів, за оголошень з фото на сайтах ціна шотландця стартує від 5 тисяч рублів. Скільки коштує висловухий котик в розсаднику? Мінімальна ціна становить 20 000 рублів, а купувати елітного кошеня доведеться за 95 000 рублів або дорожче.

Відео

Шотландські висловухі кошенята. Як вибрати здорового кошеня?

Відгуки

Ліда, 46 роківХарактер у мого Лео так схожий на людський, а який наглядова! Коли вартовий по кухні, то такий товариський, радісний. Якщо я засмучена, то підбіжить, намагається втішити. Дуже не любить чистити вуха, довелося шукати підхід. Мені вдалося купити в інтернет-магазині набір щіток, роблю масаж, він розслабляється, а потім я без проблем вичищаю сірку.
Марина, 29 роківЧорного скоттиша мені вирішили віддати задарма після невдалої в'язки. Його поява в будинку було повною несподіванкою, в спадок дістався лоток. Все інше купили у міру потреби, зробили щеплення. Проблем зі здоров'ям ніяких, з харчування даємо корм, м'ясо, молочну. Буває, що ділюся з ним шоколадною цукеркою, це кращий контроль якості.
Віка, 36 роківПлюшевий клубочок щастя – ось як можу визначити нашого кота. Вік уже солідний, 4 роки і 7 місяців. Замовити вирішили через клуб, тому що мені хотілося забарвлення Віскас. Коли показали каталог з фотографіями, то Байрона помітила одразу, а через тиждень привезли його додому. Англійські манери збереглися, але ласкавіше кота не знаю, він дуже добрий.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!