Гастрит у дітей - симптоми і лікування

Запальний процес слизової шлунка у дітей або гастрит – одне з найпоширеніших захворювань органів травлення в педіатрії. Формування шлунково-кишкового тракту дитини завершується приблизно до семирічного віку, її особливістю в цей період є зменшена концентрація соляної кислоти, знижена активність шлункового соку і недостатня моторика органів травлення. Рівень захворюваності вищий у дітей у підлітковий період.

Що таке гастрит у дітей

Запальний процес, який зачіпає поверхневий шар слизової шлунка і призводить до атрофічних змін, порушення функціонування органу називається гастритом. Існують дві форми захворювання: гостра і хронічна. Діагностика дитячого гастриту заснована на клінічній картині, анамнезі, результати лабораторних та клінічних досліджень. Терапія передбачає дотримання дієтичного режиму харчування, застосування лікарських засобів, санаторне та фізіотерапевтичне лікування.

Причини

Групу ризику по виникненню запальних процесів слизової шлунково-кишкового тракту складають діти, які знаходяться в періоді активного росту. Серед чинників розвитку гастриту виділяють:

  • неправильний режим прийому їжі;
  • вживання недоброякісних продуктів;
  • розумові та фізичні перевантаження;
  • гіподинамію;
  • хелікобактерну інфекцію;
  • гіповітаміноз;
  • емоційні перенапруження, стрес;
  • інфекційно-токсичні і системні алергічні, аутоімунні реакції.

Форми і види захворювання

Гастрит у підлітків і дітей класифікується за характером запальних процесів, області поразки та етіології. Захворювання може протікати в гострій або хронічній формах. В даний час гастроентерологи виділяють наступні види патології в залежності від особливостей ураження слизової:

Вид

захворювання

Причини патології

Симптоми

Особливості лікування

Катаральна

Одноразове вплив пошкоджуючих факторів на слизову шлунка.

Відчуття важкості, розпирання в епігастральній області, нудота, гіркий присмак у роті, наліт на язиці білого або сірого кольору, неприємний запах з рота, здуття живота.

Дієтотерапія не менше 7-10 днів, прийом інгібіторів протонної помпи, гістамінових блокаторів, при необхідності проводять інфузійну терапію.

Фибринозная

Множинні ерозії слизової шлунка, вкриті фібринозно плівкою. Як правило, фібринозний гастрит вторинний, супроводжує важкі інфекційні ураження організму.

Тупий біль в епігастрії, нудота блювота з домішкою плівок, головний біль, відрижка.

Виявлення і лікування основного захворювання, застосування гастропротекторов, антацидних засобів.

Корозійна

Вплив на слизову оболонку агресивних рідин (концентрованих кислот, лугів, розчинів солей важких металів).

Різка біль, печіння, неприборкана багаторазова блювота, що не приносить полегшення, сухий язик, живіт різко болючий, інтоксикаційний синдром.

Необхідна невідкладна допомога: промивання шлунка. При ураженні кислотами –розчином бікарбонату натрію. Лугами – слабким розчином оцтової або лимонної кислоти. Госпіталізація в стаціонар обов'язкове.

Ерозивна

Часте вплив на слизову оболонку агресивних факторів, гіперсекреція соляної кислоти.

Печія, диспепсичний синдром, ниючий біль в шлунку після прийому їжі.

Необхідно усунення гіперсекреції, нейтралізація надлишкової соляної кислоти, призначення лікарських засобів, що містять ферменти, антацидів.

Хімічна

Прийом нестероїдних протизапальних препаратів, парів шкідливих хімічних речовин.

Здуття живота, задишка, нудота, блювота з жовчю, важкість у животі.

Необхідна нормалізація моторики шлунка, відновлення нормальної кислотності шлункового соку, формування стійкості до дії агресивних факторів.

Інфекційна

Інфікування Helicobacter pylori.

Інфекційний гастрит у дітей проявляється сильним болем після їжі, порушеннями стільця, печіння в стравоході. При важкій формі можливі кровотеча, анемія.

Обов'язково призначення антибактеріальних препаратів.

Флегмонозна (гнійна)Поразка слизової оболонки патогенними та умовно-патогенними мікроорганізмами.Наявність абсцесів на стінках шлунка, гострий початок, висока лихоманка, токсичний синдром, сильні болі в епігастрії, нудота, блювота з домішкою жовчі, тахікардія.Необхідна термінова госпіталізація в стаціонар, показано хірургічне лікування, антибактеріальна терапія.

Симптоми

Комплекс симптомів при гастриті залежить від форми перебігу захворювання і причини, що викликали ураження слизової оболонки. Клінічна картина будь-якого виду запальних реакцій в шлунку включає в себе:

  • біль;
  • здуття;
  • розлад стільця;
  • блювоту;
  • відрижку;
  • печію;
  • нудоту;
  • запор;
  • підвищене слиновиділення;
  • блідість шкірних покривів;
  • наліт на язиці;
  • озноб;
  • сухість і кислий присмак у роті;
  • втрату апетиту;
  • синці під очима.

Хронічний гастрит

Дитячий гастрит в хронічній формі відрізняється тривалістю перебігу, механізмом виникнення. Він не має вираженої клінічної картини, розвивається поступово протягом тривалого часу, має схильність до періодичних загострень. В основі цих особливостей патології лежать порушення секреторної, моторної функцій на фоні зниження захисних властивостей слизової оболонки шлунка. При цьому присутня надлишкова секреція соляної кислоти. Класичні прояви хронічної форми гастриту включають в себе:

  • біль в епігастральній області;
  • тяжкість в животі після прийому їжі;
  • нудоту, печію;
  • відрижку;
  • порушення загального стану дитини (слабкість, сонливість).

Гострий

Ця різновид гастриту характеризується сильним запаленням слизової оболонки шлунка, яке зумовлено впливом несприятливих факторів навколишнього середовища, перш за все, харчових продуктів. У підлітків захворювання викликає інфікування патогенними мікроорганізмами, опік або травма тканин. Гострий гастрит у дітей характеризується наступною симптоматикою:

  • Блювота. Вона буває як одноразовою, приносить полегшення (при поверхневому запальному процесі), так і багаторазової, нестримної (при глибоких патологічних змін).
  • Сильна біль ниючого або спастичного характеру. Практично завжди при загостренні захворювання виникає сильний шлунковий спазм, який є причиною больових відчуттів.
  • Загальна слабкість і порушення загального стану. Характерні для важких загострень з багаторазовою блювотою і зневодненням, кровотечею.

Якщо хвороба обумовлена поверхневими деструктивними змінами, загрози для життя і здоров'я дитини патологія не представляє. Після короткочасних нападів, на тлі своєчасної терапії, стан пацієнта поступово поліпшується і захворювання проходить без ускладнень, наслідків. За умови наявності грубих пошкоджень слизової тканини дітям необхідна спеціалізована медична допомога, захворювання при цьому набуває хронічне протягом.

Наслідки і ускладнення

У більшості випадків захворювання при адекватної та своєчасної терапії запалення слизової оболонки шлунка виліковується повністю, в деяких випадках переходить в хронічну форму і супроводжується розвитком ускладнень (холециститу, коліту, панкреатиту, гастродуоденіта). При відсутності лікування, у дитини може розвинутися виразкова хвороба.

Діагностика

Підтвердити наявність гастриту у дитини може спеціальний метод діагностики – фіброгастродуоденоскопія. Це ендоскопічне дослідження, яке дозволяє лікарю оглянути слизову оболонку шлунка за допомогою оптичного приладу і оцінити її стан. Фіброгастродуоденоскопія зв'язана з деякими технічними незручностями і складнощами, що обмежує її застосування у педіатрії, тому, як правило, діагноз ставиться на підставі анамнезу і клінічної картини.

Ультразвукове дослідження призначається з метою диференціювання гастриту від інших захворювань шлунково-кишкового тракту. (панкреатит, дискінезія жовчовивідних шляхів). Лабораторні аналізи (клінічний аналіз крові, сечі, рівень діастази) проводиться для визначення тяжкості захворювання та наявності ускладнень. Обов'язково досліджують калові маси для виключення глистової інвазії.

Лікування гастриту у дітей

При загостренні гастриту пацієнтам показано дотримання постільного режиму, голод на 8-12 годин. При наявності показань проводять промивання шлунка і очисні клізми. Крім того, дитині необхідно давати рясне часте пиття. Напади болю знімають спазмолітичні засоби (Но-Шпа, Папаверин) та антацидами. Лікувальні заходи для дітей, які страждають хронічним гастритом включають дотримання дієти, прийом різних груп медикаментів та фізіотерапевтичне лікування.

Лікарська терапія

При дитячих гастритах різної етіології застосовується медикаментозна терапія. Основні групи фармакологічних препаратів, які сприяють нормалізації стану:

  1. Сорбенти. Препарати у вигляді порошку, таблеток або суспензії, що поглинають шкідливі речовини. Показані при запаленні шлунка викликане отруєннями, неякісною їжею, напоями і т. д. До групи таких ліків відносять Сорбекс, Атоксіл, Ентеросгель.
  2. Гастроцитопротективные ліки. Препарати цієї групи мають здатність збільшувати резистентність, захисні механізми слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки до агресивних факторів. До гастроцитопротекторам відносять Мізопростол.
  3. Ферментні засоби. Медикаменти, що містять травні ферменти, що сприяють нормалізації роботи шлунка і дають на час «відпочити» власним залоз. До цих засобів відносять Мезим, Креон, Фестал.
  4. Спазмолітичні препарати. Ці ліки при гастриті використовують для усунення больового симптому. Як правило, застосовують Дротаверин, Платифілін.
  5. Антибактеріальні засоби. Їх призначають для усунення мікробної інфекції, що викликала запальний процес. Терапія при цьому базується на наступних медикаментів: Омепразол, Амоксицилін, Кларитроміцин.
  6. Блокатори Н2-гістамінових рецепторів. Ліки блокують гістамінові рецептори обкладальних клітин шлунка, завдяки чому знижується продукція соляної кислоти. При гастриті застосовують Ранітидин, Роксатидин, Квамател.
  7. Антацидні препарати. Ці ліки нейтралізують соляну кислоту в шлунку, зменшуючи її агресивна дія на слизову, усувають такі симптоми як печія, відрижка. До цієї групи препаратів відносять Алмагель, Гастал.

Ці групи ліків знижують агресивна дія шлункового соку, механічних факторів, купируют больовий синдром, нормалізують секреторну функцію залоз, усувають патогенні мікроорганізми. В таблиці представлена загальна характеристика медикаментів, які застосовуються при лікуванні запалення слизової оболонки шлунка у дітей:

Назва препарату

Фармакологічна дія

Свідчення

Протипоказання

Переваги

Недоліки

Смекта

Продиводиарейное ліки, надає адсорбуючу дію. Стабілізує слизовий бар'єр шлунка, підвищує секрецію слизу.

Діарея, запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, виразкова хвороба,

Кишкова непрохідність, непереносимість фруктози, підвищена чутливість до компонентів препарату.

Хороша переносимість ліків у дітей.

Може провокувати запори.

Ентеросгель

Препарат зв'язує і виводить з організму токсичні речовини.

Інтоксикації, кишкові інфекції, вірусний гепатит, хронічна ниркова недостатність.

Атонія кишечнику, індивідуальна непереносимість компонентів препарату.

Дозволений для застосування при вагітності, грудному вигодовуванні.

Може зменшувати всмоктування інших лікарських засобів при одночасному застосуванні, знижуючи їх терапевтичну дію.

Маалокс

Надає місцеве антацидний дію.

Виразкова хвороба, гастродуоденіт, рефлюкс-езофагіт, диспепсичний синдром.

Тяжка ниркова недостатність, індивідуальна непереносимість компонентів препарату.

Невисокий ризик розвитку побічних ефектів.

Може зменшувати всмоктування інших препаратів при одночасному застосуванні.

Фосфалюгель

Чинить обволікаючу, кислотонейтрализующее, адсорбуючу дію, зменшує протеолітичну активність ферменту пепсину.

Гострі, хронічні запальні процеси шлунково-кишкового тракту, рефлюкс-езофагіт, диспепсическия явища.

Порушення функції нирок, печінки, атонія кишечнику.

Добре переноситься дітьми, дозволено застосування при вагітності, лактації.

Не рекомендується використовувати одночасно з антибіотиками.

Ранітидин

Препарат блокує гістамінові рецептори клітин слизової шлунка, зменшує базальное продукування соляної кислоти.

Виразкова хвороба, гастрит, профілактика кровотеч у верхніх відділах шлунка.

Вагітність, лактація, дитячий вік до 10 років.

Ефективний для лікування гострих станів.

Препарат може провокувати гострі напади порфірії.

Фестал

Препарат заміщує ферменти підшлункової залози

Запальні захворювання шлунково-кишкового тракту, недостатня ферментативна функція підшлункової залози.

Гепатит, виражена ниркова недостатність, схильність до діареї, дитячий вік до трьох років.

Дозволено застосування при вагітності, годуванні груддю.

Може провокувати запори, загострення хронічного панкреатиту.

Папаверин

Надає гіпотензивну та спазмолітичну дію.

Спазми шлунково-кишкового тракту, стенокардія, бронхоспазм.

Глаукома, похилий вік, вагітність, лактація, дитячий вік до 6 місяців.

Широкий спектр застосування препарату.

Багато побічних ефектів.

Орнідазол

Ліки чинить протипротозойну та протимікробну дію.

Трихомоніаз, амебіаз, профілактика анаеробних інфекцій.

Захворювання центральної нервової системи, період вагітності, лактації.

Препарат має широкий спектр застосування.

Орнідазол чинить токсичну дію на центральну нервову систему.

Кларитроміцин

Кларитроміцин чинить сильну протимікробну дію.

Бактеріальні інфекційні ураження.

Індивідуальна чувствиттельность до кларитроміцину, розлади кишечника, ниркова недостатність.

Ліки має широкий спектр застосування.

При тривалому використанні препарат може спровокувати алергію.

Мотиліум

Протиблювотний, блокує допамінові рецептори, покращує моторику шлунково-кишкового тракту.

Метеоризм, нудота, блювання, печія.

Пухлини гіпофіза, гостра та хронічна печінкова недостатність, шлунково-кишкова кровотеча.

Швидке дію препарату.

Високий ризик розвитку побічних ефектів, засіб підвищує продукцію гормону пролактину.


Дієта

При хронічному гастриті рекомендується дієта, заснована на принципах хімічного, механічного, термічного оберігання і частого дробового прийому їжі (до 8-ми разів на добу). Ознайомтеся з приблизними списки дозволених і заборонених продуктів при запаленні слизової шлунка:

Страви, продукти

Дозволено

Протипоказано

Борошняні вироби

Розварені макарони, сухарі (без добавок).

Млинці, оладки, макаронні вироби виготовлені з твердих сортів пшениці.

Перші страви

Курячий бульйон, супи-пюре, молочні супи (без додавання солі, спецій).

Щі, жирний борщ, суп-харчо.

М'ясо і м'ясні продукти

Тушковане, варене м'ясо птиці, кролика, яловичина, субпродукти, котлети на пару.

Ковбасні вироби, копченості, смажені котлети, свинина, баранина, бекон.

Соуси

Сметанні, молочні, вершкові

Майонез, кетчуп, гірчиця, будь-які гострі соуси.

Яйця

Яйця некруто

Смажені яйця, омлет.

Овочі

Варені, запечені овочі (крім капусти).

Червоний солодкий перець, деякі сорти томатів, квашена і свіжа капуста, смажена картопля.

Фрукти

Банани, диня, виноград.

Цитрусові, ківі, кислі яблука, ананаси.

Риба

Запечена риба.

Копчена, смажена, в'ялена риба.

Молочні продукти

Сметана, сир, натуральний йогурт, кефір, вершкове масло, тепле молоко.

Жирні, солоні сорти сирів.

Народні засоби

Існує безліч методів профілактики і лікування гастриту, що належать до нетрадиційної медицини. Вони розрізняються за тривалістю застосування, ефективності і силою впливу. До таких засобів належать:

  1. Мед із молоком. У склянці теплого молока розчинити 2-3 столові ложки квіткового меду. Засіб приймати на ніч. Мед зменшує вираженість запального процесу, має протимікробну дію. Не рекомендується при фибринозном гастриті.
  2. Масло. Щодня вранці, перед сніданком, випивайте 1-2 столові ложки нерафінованої оливкової олії. Масло знімає симптоми запалення, пом'якшує агресивна дія їжі на слизову шлунка. Курс лікування становить приблизно місяць.
  3. Сік капусти. Сік з декількох капустяного листя злегка підігрійте, вживайте по півсклянки 2-3 рази на день за півгодини до прийому їжі. З обережністю при підвищеній кислотності шлунка.
  4. Настій цілющих трав. Для приготування зілля візьміть по столовій ложці трави деревію, квіток ромашки і календули, залийте двома склянками окропу. Залиште настоюватися на 30-40 хвилин. Процідіть, приймайте під час або після прийому їжі.
  5. Настій з кореня лопуха. Для приготування зілля візьміть чайну ложку сухого подрібненого кореня лопуха, залийте 500 мл гарячої води. Залиште настоюватися на 12 годин, потім процідіть. Засіб необхідно приймати по півсклянки 4 рази на добу перед їжею. Настій зменшує вираженість таких симптомів захворювання як біль, печія, відрижка.

Профілактика

Розвиток хвороби відбувається поступово, під впливом багатьох факторів. Припинення або зниження сили агресивного впливу на слизову оболонку шлунка називається профілактикою. Для того, щоб запобігти гастрит у дитини, слід виконувати наступні рекомендації:

  • Виключити з раціону гострі страви, жирне, смажене.
  • Скоротити вживання солодкого, лимонадів, чіпсів, фастфуду.
  • Дотримуватися режим харчування, рекомендований для конкретної вікової групи.
  • Своєчасно лікувати захворювання шлунково-кишкового тракту.
  • Застосовувати гастропротекторные фармакологічні засоби при необхідності тривалого лікування ліками, які надають агресивну дію на слизову шлунка.

Відео

Гастрит у дитини дошкільного віку

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!