Чим підживити цибулю, щоб не жовтів - причини, народні та хімічні засоби

Засихання, пожовтіння лука вважається нормальним, коли це відбувається перед збиранням врожаю. Те ж саме стосується і часнику. Якщо ж процес почався з весни або на початку літа, значить, з овочами щось не так і варто розібратися в причинах, які могли спровокувати проблему.

Якщо цибуля жовтіє з-за погодних умов

Часто цибулю жовтіє з-за несприятливих для нього погодних умов. Наприклад, тривала відсутність опадів на тлі високої температури повітря призводить до порушення сокоруху всередині цибульного пера. Низькі температури теж негативно позначаються на зовнішньому стані верхньої частини овоча. Рано висаджений і в результаті цього підморожений цибуля і часник) теж незабаром після сходів починає жовтіти, сохнути.

Жодне з несприятливих погодних умов не перешкоджає отриманню доброго врожаю, вони лише сприяють погіршенню естетичного вигляду цибулевих грядок.

Якщо овочева культура жовтіє в результаті впливу заморозків, то вносити підживлення і доглядати за грядками іншим способом немає необхідності. Підсохлі кінчики відросте, і цибулю продовжить рости як раніше. Якщо ж посіви були схильні до посухи, їм необхідно забезпечити полив методом дощування протягом 2-3 днів. Крім того, рослини потрібно підгодувати, щоб вони повернули свої сили.

В якості підгодівлі для цибулі та часнику використовують золу. Порошком посипають міжряддя грядок, витрата – 500 мл на 1 кв. м. Вивести овочеву культуру стресу допомагає також зольний розчин. Його отримують шляхом змішування 0,5 л золи з 10 літрами води і настоювання протягом 3-4 днів. Отриманим розчином рясно поливають цибульні грядки.

Нестача азоту

Наступна причина, по якій жовтіють часник і цибулю криється в нестачі азоту. Визначають це по зміні забарвлення пір'я (вони стають бляклими, набувають білі прожилки, плями на кінчиках), призупинення росту головок. Нестача мікроелементів виникає в двох випадках:

  1. Надмірний полив, в результаті якого азот йде з верхніх шарів грунту вглиб і стає важкодоступним для кореневої системи овочів.
  2. Посушлива погода, оскільки азот проникає в грунт тільки в розчиненому вигляді.

Вилікувати рослини, які жовтіють з-за нестачі азоту можна, внісши азотне добриво для цибулі та часнику. Для приготування кошти використовують: зелену траву (і бур'яни теж), солому, сіно, рослинні харчові відходи (очищення з овочів, кавову, чайну гущу, лушпиння з насіння соняшника) і т. д. Все, що з перерахованого вище вдалося зібрати, кладуть у бочку (відро), додають пару столових ложок цукру (можна старе варення, згущене молоко, мед), заливають водою і залишають бродити.

При жаркій погоді процес триває 3-4 дні, при прохолодній – 2 тижні. Про його завершення свідчить характерний запах. Потім 1 л настою потрібно довести до об'єму 10 л і підгодувати їм цибулю. Роблять це перед дощем або під час нього. Якщо ж опади не передбачаються, то цибульні грядки слід спочатку полити, а тільки потім підгодувати рослини – так добриво краще засвоїться.

Шкідники

Якщо ви правильно доглядаєте за цибульними, часниковими грядками, але пір'я все одно жовтіють, причиною можуть бути шкідники. Найпоширеніші – цибульні муха і нематода. Перше комаха вражає головки овочів, друге – стебла. Борються з ними наступними методами:

  1. Зольно-тютюнова суміш. Змішайте деревну золу (200 г) з тютюновим пилом і меленим перцем (по 1 ч. л.). Цієї кількості вистачить на 1 кв. м. грядки. Сумішшю потрібно посипати землю, а потім її розпушити.
  2. Марганцевокислого-спиртовий розчин з сіллю. Розчиніть у воді окремо невелику кількість марганцю. Всипте в відро води (10 л) 100 г солі, розмішайте до повного розчинення кристалів. Починайте наливати потроху марганцевий розчин, поки рідина не придбає насичено рожевий колір. Влийте 40 мл нашатирного спирту (10%), розмішайте. Підгодуйте цим сольовим розчином цибулю, який жовтіє. Рідина допомагає боротися з цибулевою мухою і скрытнохоботником. Повторювати процедуру можна 1 раз в тиждень.
  3. Розбийте поруч з цибульними грядками морквяні, посадіть петрушку. Їх запах буде відлякувати шкідників.

Грибкові хвороби

Нерідко цибульні пір'я жовтіють в результаті ураження грибковими захворюваннями – іржею, гниллю дінця, борошнистою росою. Про їх наявність свідчать характерний білий наліт на цибулинах, листяної частини, втрата стеблами тургору, що призводить до їх в'янення, засихання. Підгодувати овочеві грядки в цьому випадку нічим не можна, найефективніший спосіб боротьби з грибками – профілактика:

  1. Садіть тільки здорові цибулини, дотримуючись сівозміни.
  2. Протравлюють севки перед посадкою слабким розчином марганцю або фунгіцидом, наприклад, Фундазолом.
  3. Обробляйте грунт перед посівами.
  4. Вчасно удобрюйте, поливайте рослини, боріться з шкідниками.
  5. Як тільки почнеться літо, проведіть обприскування розчином хлороокису міді, мила (по 1 ст. л.) і води (10 л). Інтервал – 1 раз в 7 днів до повного одужання.
  6. Якщо грибкове захворювання все ж вразило овочеву культуру, триразово обробіть посіви часниковим розчином або фунгіцидами (Фундазолом, Фитоспорином). Інтервал – 1 раз в 7-10 днів.

Відео

СУПЕР ПІДЖИВЛЕННЯ ВІД ПОЖОВТІННЯ ЛИСТЯ ЦИБУЛІ І ВІД ШКІДНИКІВ!

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!