Оцет від бур'янів - механізм дії, рецепти приготування розчинів

Прополка саду і городу забирає багато часу і сил, при цьому через кілька днів починають проростати нові бур'яни, віднімають у посаджених культур поживні речовини. Щоб ефективніше боротися з бур'янистою травою, можна використовувати народні засоби, що не уступає по дієвості хімічних реагентів, але повністю безпечне для грунту.

Вплив на бур'яни

Потрапляючи на стебла рослин, оцтові кислоти повністю їх спалюють, не надаючи негативного впливу на людину, грунт і тварин, оскільки речовини швидко і повністю розпадаються на вуглекислий газ і воду. Дачники, які вже встигли випробувати оцет проти бур'янів, відзначають його результативність навіть на густо зарослих пирієм ділянках.

Немає такої рослини, з яким не впорався б цей народний гербіцид, який, крім того, допомагає позбавлятися від мурашок на ділянці (комахи уникають таких різких запахів). Механізм впливу оцту на бур'яни схожий з дією спеціальних хімічних реагентів, він викликає наступні процеси:

  • руйнування мембран клітин рослин, внаслідок чого бур'яниста трава сохне і відмирає;
  • блокування фотосинтезу, завдяки чому різко зупиняється ріст бур'янів;
  • зупинка обміну речовин, виснаження рослин із-за припинення синтезу амінокислот, целюлози та інших важливих компонентів.

Під час контакту оцту з бур'янистою травою кислота проникає не тільки в надземну частину, а також коріння, надаючи комплексну дію. Завдяки цій властивості продукт повністю знищує на городі небажану рослинність.

Рецепти з оцтом

Боротьба з бур'янами народними засобами, при всій їх безпеки та екологічної чистоти, повинна проводитися грамотно. Якщо поливати розчином все навколо, можна повністю випалити грядку і залишити після такої обробки порожню землю. Розподіляти рідина по листах і стеблах смітної трави. Через кілька днів вони почнуть жовтіти і чахнути. Важливо врахувати, що чим спекотніше стоїть погода, тим швидше подіє гербіцид. Агресивність кошти зростає пропорційно концентрації оцтової кислоти в розчині.

Оцтова кислота різної концентрації

Столовий оцет для приготування гербіциду можна використовувати в різній концентрації. За класичним рецептом бур'янисту траву зрошують 9% оцтовою кислотою, після чого рослини швидко гинуть. Цей спосіб підходить для точкового винищення окремо зростаючих бур'янів.

Ще один дієвий спосіб боротьби з небажаною рослинністю на городі, який допомагає у винищенні багаторічних трав з глибоко розташованої кореневою системою – це розведення 40% оцтової кислоти з водою 1:1. Такий концентрований розчин вбиває навіть самі стійкі до хімічного впливу бур'яни.

Більш щадний метод боротьби з бур'янами – використання 6% столового оцту. Беруть 2,5 склянки продукту і розбавляють його літром води. Складом обприскують надземні частини бур'янів. Через 2-3 діб, при необхідності процедуру повторюють.

З сіллю

Якщо інші засоби не можуть впоратися з бур'янистою травою на ділянці, варто спробувати приготувати більш їдкий складу. Згідно відгуками, боротьба з бур'янами з оцтом і сіллю дуже ефективна: такою сумішшю очищають області біля садових доріжок, огорож і в інших місцях, де не ростуть садово-овочеві культури. Ця методика допоможе викорінити навіть багаторічні бур'яни, які після прополки знову і знову виростають на ділянці. Щоб приготувати засіб, необхідно:

  • закип'ятити літр води;
  • з'єднати окріп з 5 ст. л. 9% оцту;
  • сюди ж додають 2 ст. л. солі.

Отриманим рідким засобом поливають бур'янисту траву, при цьому для досягнення очікуваного ефекту вистачає однієї процедури. Додатково можна посипати сіллю міжряддя на грядках – це не дасть прорости небажаним рослинам в майбутньому.

З додаванням мила

В боротьбі з небажаними рослинами можна використовувати рідке мило або засіб для посудомийної машини. Суміш такого засобу з оцтом потрібно розпорошувати по бур'янам за допомогою пульверизатора. Садово-овочеві культури попередньо накриваються тонкою плівкою або іншим легким матеріалом. Рецепт кошти виглядає так:

  • у порожню пляшку поміщають 150 г солі, 1 ст. л. рідкого мила;
  • сюди ж додають літр 6% столового оцту (для посилення ефекту можна використовувати концентрований п'ятнадцятивідсотковий продукт);
  • вміст пляшки ретельно збовтують і обережно виливають на бур'янисту траву.

Поєднання оцтової і лимонної кислот

Досвідчені садівники рекомендують боротися з бур'янами за допомогою суміші двох кислот. Оптимальним співвідношенням є 3 частини оцту і 1 частина лимонної кислоти. При цьому оцет краще використовувати не нижче 15% концентрації. Після розчинення всіх кристаликів рідину заливають в пульверизатор і використовують для обприскування небажаної трави.

Способи застосування

Використовуючи розчини, що містять оцтову кислоту і додаткові компоненти, важливо пам'ятати, що такі склади здатні погубити будь-які рослини, на які потраплять. У безпосередній близькості від садово-городніх культур їх застосовують з особливою обережністю. Краще на час обробки укрити грядки папером або іншим матеріалом.

В місцях концентрації бур'янистих трав рекомендується використовувати метод тотального поливу рослин і ґрунту – це допоможе позбавитися від бур'янів на довгий час. Тим не менше, потрібно враховувати, що і культурні насадження не зможуть рости на цих ділянках протягом декількох років. Така методика необхідна не для грядок, а для садових доріжок, місць поруч з парканом. Під час обробки необхідно дотримуватися такі умови:

  • оптимальні терміни для обробки – кінець весни-початок літа (до початку цвітіння бур'янів);
  • обприскувати бур'яни стоїть в ранковий час (при відсутності яскравих сонячних променів);
  • важливо, щоб погода була безвітряна, суха (дощ слід перечекати);
  • діяти важливо дуже обережно, уникаючи потрапляння крапель оцтового розчину на листя культурних рослин і грунт;
  • для зручності розподілу рідини можна використовувати пульверизатор.

Запобіжні заходи

Навіть у розведеному стані оцет залишається летючим хімічно активною речовиною: чим вища його концентрація, тим більше шкідливо він впливає на слизові оболонки та шкіру. При роботі з продуктом важливо дотримуватися заходів обережності, нехтування ними загрожує опіками дихальних шляхів, шкірного покриву. Основні правила:

  • усі роботи повинні проводитися в гумових рукавичках, респіраторі чи марлевій пов'язці;
  • інгредієнти повинні змішуватися обережно, без ризику потрапляння на шкіру;
  • якщо розчин потрапив на тіло, його слід негайно змити водою.

Відео

Засіб від бур'янів: "Простіше простого!"

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!