Ялина коніка - посадка й догляд в домашніх умовах, вибір грунту, полив, підживлення і обрізка

Для облагороджування ділянки одним з популярних хвойних дерев вважається коніка. Декоративна різновид вічнозеленої красуні відмінно підходить для прикраси присадибної ділянки, створення всіляких садових композицій і озеленення. Таке дерево стане родзинкою вашого саду завдяки кольором хвої і правильною формою крони. Ялина коніка популярна за рахунок того, що відмінно росте як у відкритому грунті, так і в горщику, круглий рік радуючи своєю красою.

Що таке канадська ялина коніка

Це дерево є декоративною формою канадської ялини, яке по-іншому може називатися як «ялина сиза коніка», «ялина глаука коніка», «ялина біла коніка». Всі ці найменування характеризують зовнішній вигляд дерева з хвоєю, для якого характерний сизий відтінок. Це вічнозелена декоративна рослина по ботанічному опису відноситься до роду Ялина родини Соснові.

Ялина канадська коніка являє собою мініатюрну копію сизої їли і відмінно підходить для створення ландшафтного дизайну ділянки. Перша згадка про неї було зафіксовано в 1904 р., коли цей вид вічнозеленої рослини був виявлений в горах Канади. Потім коніка швидко поширилася по багатьом країнам світу. Це пов'язано з декоративністю такої ялинки, яку можна вписати в будь-який заміський ділянку. На сьогодні вона представлена кількома сортами-мутантами, до яких відносяться: Гном, Альберта-Глобе, Лаурін і Елеганс Компакта.

Опис

Коніка відноситься до категорії хвойних вічнозелених дерев. Її декоративною цінністю є не тільки правильна форма крони, але і відносно невелика висота, завдяки якій її широко застосовують для прикраси садів і прибудинкових ділянок. Докладний опис:

  • У висоту коніка досягає 1 м, що вважається ідеальним для домашнього вирощування. При сприятливих умовах досягає 3 м. Діаметр деревця не перевищує 2 м.
  • Росте декоративна ялина повільними темпами. За перші 10 років життя її зріст складає всього 6-10 см у рік, після чого зменшується – до 1,3–3 див.
  • Деревце вважається довгожителем. На одному місці вона росте близько 300-500 років.
  • Декоративна різновид канадської сизої їли має правильну форму крони, яка за зовнішнім виглядом схожа з вузьким конусом. Її особливість полягає в тому, що за кроною практично не потрібно доглядати – свою форму вона приймає природним шляхом.
  • Коренева система їли поверхнева, тому під час розпушування ґрунту навколо неї необхідно бути гранично акуратним.
  • Шишки на деревце формуються дуже рідко. Вони мають продовгувату конічну форму, а їх довжина досягає 6 див.
  • Коніка має дуже щільну крону з короткою голчастою хвоєю сизо-зеленого відтінку, довжина якої становить близько 1 див. Голки не колються, тому деревце абсолютно безпечно.

Використання в ландшафтному дизайні

Канадське рослина вважається одним з найпопулярніших типів хвойних, використовуваних в області ландшафтного дизайну. Воно чудово виглядає як у груповому, так і одиничному розміщення. Молодий саджанець оптимальної висоти стає відмінною прикрасою для міксбордера – своєрідного квітника, який створюється з багатоярусною і багаторядні посаджених рослин. Інші способи застосування в ландшафтному дизайні:

  • Часто коника можна зустріти в горщиках і контейнерах на балконах, терасах, алеях, дахах і т. д. При цьому взимку їх можна з легкістю перенести у приміщення. Перевага вирощування в горщиках полягає в можливості використання такої ялинки на новорічних святах.
  • Декоративну ялинку можна висаджувати різні садові композиції на кшталт рокаріїв або альпінаріїв. Вона послужить чудовим фоном і для квітучих рослин.
  • Декоративна ялина відмінно виглядає як невелика живопліт при груповій посадці, тим більше за її кроною не потрібно догляд.

Способи розмноження

Для розмноження декоративного вічнозеленого деревця можна скористатися двома способами. У будь-якому випадку розмноження декоративної їли є тривалим і трудомістким справою. Способи:

  • насінням;
  • живцями.

Насінням

Цей спосіб розмноження декоративної ялинки використовується вкрай рідко. Він вважається ненадійним, т. к. вирощена таким методом ялинка може втратити практично всі декоративні ознаки материнського дерева. Успадкувати їх з однієї шишки може тільки пара насіння, але незважаючи на це, цей спосіб має право на існування. Технологія розмноження з насіння:

  1. Для початку зберіть насіння. Використовуйте для цього тільки добре дозрілі шишки. Оптимальним періодом для збору вважається осінь-зима.
  2. Потім необхідно ретельно підготувати живильний грунт з високим рівнем кислотності. Для цієї мети змішайте в рівних пропорціях листову землю, пісок, дерновий ґрунт і торф. Заповніть отриманою почвосмесью контейнер відповідного розміру.
  3. Висівати підготовлений посадковий матеріал потрібно на глибину не більше 1 див.
  4. Після проведеного посіву поставте контейнер у прохолодне місце, яке буде нагадувати природні умови зростання коники.
  5. В оптимальних умовах перші сходи почнуть з'являтися вже ранньою весною. Якщо правильно доглядати за сіянцями, то всього за рік вони досягнуть висоти в 20 див.
  6. Молоду міні-ялина можна вирощувати вдома або після дорощування пересадити в грунт. Насіннєвий спосіб розмноження практично завжди успішний, оскільки цей тип вічнозеленого дерева має високий рівень схожості.

Живцями

Цей спосіб розмноження декоративного деревця є більш поширеним. З його допомогою можна домогтися високих результатів, т. к. молоді рослини буде мати всі ознаки материнського дерева. Процес при цьому тривалий – пройде не один рік, поки у вас виросте саджанець, що підходить для висадки у відкритий грунт. Розводити і вирощувати низькорослу канадська ялина рекомендується на відкритому повітрі, щоб умови максимально близько відповідали природним. Детальна інструкція:

  1. Живцювання проводите в червні. Це потрібно для того, щоб зріз на живцях встиг зарости за кілька місяців і дерево після цього стало активним чином вкорінюватися.
  2. Готуючи живці для розмноження, зрізайте тільки самі нижні гілки. Довжина посадкового матеріалу не повинна перевищувати 10-12 див.
  3. Відокремлюйте живці від материнського дерева правильно: вони обов'язково повинні мати п'ятку, тобто відділення слід проводити разом з частиною кори, інакше саджанець загине.
  4. Підготувавши необхідну кількість живців, помістіть їх в розчин стимулятора росту, наприклад, Корневін. Для цього заповніть ємність рідиною і помістіть в неї посадковий матеріал хоча б на пару годин.
  5. Надалі можете розбавити залишився розчин водою. Отриманий склад використовуйте для поливу живців.
  6. Ретельно підготуйте родючий субстрат для вирощування коники. Для цього можете змішати пісок, листову землю, торф і дерновий ґрунт.
  7. Заглубите живці у грунт на 2,5 см (максимум).
  8. Подальший догляд буде складатися тільки з помірного поливу і підтримки необхідної вологості.
  9. Через 4-5 років саджанець знадобиться висадити на постійне місце у відкритий грунт.

Як вибрати ялина конику для посадки

Щоб отримати красиві і здорові вічнозелені рослини, вам необхідно вибрати відповідні саджанці. При їх купівлі в спеціалізованих розплідниках ви будете впевнені в тому, що купуєте дійсно стоїть посадковий матеріал – хоча, ризик зіткнутися з поганим товаром існує завжди. З цієї причини при виборі саджанця зверніть увагу на кілька важливих моментів:

  • Краще всього придбати саджанець в горщику з закритою кореневою системою, т. к. в подальшому ви зможете висадити його у відкритий грунт в будь-який час з весни по осінь. Якщо ви купили ялинку з відкритою кореневою системою, то висаджувати її потрібно відразу.
  • Обов'язково зверніть увагу на кореневу систему, яка повинна бути із земляною грудкою. Крім того, переконайтеся, що вона накрита мішковиною – її наявність запобігає пошкодження коренів.
  • Ретельно огляньте весь саджанець – на ньому не повинно бути засохлих та пошкоджених гілок.
  • Іноді рослина буває здоровим на вигляд, але на ділі воно вже не жизненноспособное. У зв'язку з цим перевірте голочки. Мертві голки жовтіють на краях, а під час натискання – нахиляються в сторону. Живі голочки пружні, і якщо надавати на них, то вони просто зігнуться.
  • Вік саджанців теж відіграє важливе значення. Чим вони молодші, тим легше приживаються на новому місці.

Роботи з висадки

Вирощувати ялина коніка в домашніх умовах у власному саду або на присадибній ділянці відносно просто, але вам доведеться набратися терпіння. Перш ніж зайнятися викопуванням ями відповідних розмірів, вам буде потрібно вибрати оптимальне місце. Потім необхідно підготувати ґрунт, і тільки після цього зайнятися посадкою канадської декоративної ялинки. Далі потрібно вносити підживлення, поливати, розпушувати і мульчувати грунт. В подяку коніка стане помітним прикрасою вашого ділянки.

Вибір місця для висадки

На першому етапі знайдете підходяще місце для висадки вічнозеленого деревця. Під час пошуків керуйтеся кількома правилами:

  • Кращим місцем для росту і розвитку їли коніка є відкриті сонячні ділянки з невеликим затіненням (півтінню), т. к. рослина буває схильне до сонячних опіків. Якщо висадити її тільки в тінь, то хвойне деревце швидко загубиться як колір хвої, так і свої декоративні якості.
  • Дуже важливо, щоб обраний ділянку землі був захищений від впливу вітром і грунтові води не залягали близько до поверхні – декоративна форма канадської ялини не переносить застою води.
  • Врахуйте, що поруч з місцем посадки не повинно бути великих дерев. В іншому випадку для коники буде мало місця і ймовірність того, що вона втратить свої декоративні властивості, суттєво збільшиться.
  • В межах міста висаджувати низькорослу ялина не рекомендується, оскільки вона може загинути через непереносимості загазованості повітря.
  • При виборі кінцевого місця прийміть до уваги бажане композиційне розміщення або ідеї для ландшафту конкретної території.

Підготовка ґрунтосуміші і посадка

Канадська ялина особливо не вибаглива і вона буде рости практично на будь-якому більш-менш підходящим грунті. Щоб зберегти її декоративні особливості і яскравий колір крони, рекомендується підібрати родючу землю. Обрана грунт повинна бути легкої і пухкої, і мати хорошу водо - і повітропроникність. Буде ще краще, якщо підготовлений збагатити грунт органікою. Землю перед посадкою слід ретельно перекопати. Процес посадки:

  1. Висаджувати саджанці навесні і восени слід з відкритими корінням. При посадці в літній час вони обов'язково повинні бути з грудкою землі, оскільки існує ризик пошкодження кореневої системи. Коріння коники не переносять жаркий, посушливий повітря.
  2. Починати посадку слід з підготовки грунту. Для коники підійде грунтова суміш, що складається з піску, дернової землі, листової землі і торфу в рівних пропорціях. За бажанням додайте трохи органіки.
  3. Потім викопайте посадкову яму. Її розмір буде залежати від розміру саджанця і його кореневої системи.
  4. На дно підготовленої ями покладіть шар дренажу, що складається з щебеню або битої цегли.
  5. Потім всипте частина підготовленої ґрунтосуміші з перегноєм або компостом – можете доповнити її невеликою кількістю комплексного добрива.
  6. На цю грунт помістіть посадковий матеріал і присипте його залишилася землею.
  7. Після зробленої посадкою обов'язково полийте саджанець. На одне деревце повинно доводиться від 10 до 12 л води.
  8. В кінці замульчуйте пристовбурне коло, щоб зберегти вологу. В якості мульчі цілком підійде торф.

Догляд за ялиною коніка

Подальший догляд за декоративною формою канадської ялинки не вимагає особливих зусиль або якихось складних дій. Головне – приділяйте увагу дереву, щоб в подальшому воно завжди радувало вас яскравим кольором своєї хвої і дивно красивою кроною. Їли потрібно своєчасне зволоження і захист від сонячних променів, важливе значення имеетеще підживлення, а також розпушування і мульчування грунту.

Для нормального розвитку ялинці потрібно 10-годинний світловий день – рослина віддає перевагу яскраве, але розсіяне світло. Важливо захистити молоді саджанці від сонячних променів, оскільки вони можуть отримати опіки і надалі загинути. Для захисту використовуйте мішковину і картон. Неякісний догляд спровокує появи різних хвороб і негативно позначиться на зовнішньому вигляді вічнозеленої рослини. Відновлення коники займе тривалий відрізок часу.

Полив, розпушування і мульчування грунту

Поливати декоративне деревце необхідно постійно, але помірно. Велике значення цей захід має в період посухи, коли молоді саджанці необхідно поливати двічі на тиждень по 10 л води. Ця ялинка любить і дощування, тому бажано обприскувати її хвою щотижня 1-2 рази, використовуючи лійку або шланг. Слідкуйте за тим, щоб не допустити заливання кореневої системи – сильний надлишок вологи призведе до загнивання верхніх коренів.

Періодично пристовбурне коло рекомендується розпушувати – робити це слід дуже акуратно, тому що коренева система дерева розташовується близько до поверхні землі, і тому її можна легко пошкодити. Після виконаного розпушування обов'язково замульчуйте грунт. В якості мульчі підійде компост або торф. Шар з такої мульчі захистить вашу хвойну красуню від появи великої кількості бур'янів і можливого пересихання.

Підгодівля

Якщо під час посадки ви доповнили грунт для саджанця органікою і комплексними добривами, то перший час молоде рослина не буде мати потребу в підгодівлі. Підгодовувати хвойне дерево потрібно ранньою весною або пізно восени. Для цієї мети використовуйте комплексні добрива, в яких міститься багато азоту: краще придбати продукцію, спеціально призначену для хвойних рослин. Вносити підживлення потрібно біля основи ялинку, намагаючись не пошкодити коріння – потім добре полийте грунт. Для однієї підгодівлі цілком вистачить 15-20 м комплексних добрив.

Обрізка

Декоративна форма канадського хвойного дерева має конічну крону, яка майже не потребує обрізання. В осінній і весняний сезон рекомендується виконати санітарну обрізку. В процесі даного заходу акуратно видаліть всі засохлі, зламані та пошкоджені гілки. Більше нічого робити не потрібно – така обрізка допоможе зробити рослина більш ошатним і привабливим на вигляд.

Підготовка до зимівлі

Хвойна рослина з легкістю переносить сильні зимові морози, постраждати від холоду можуть тільки недавно посаджені і молоді екземпляри, т. к. їх коренева система ще не повністю зміцнилася в грунті. Такі рослини рекомендується обернути шпагатом або сіткою. Робити це треба акуратно, щоб гілки не обламалися. Якщо на зимовий період ви вирішили сховати свою хвойну красуню лутрасілом, переконайтеся, що його товщина складає не менше 60 мкм, інакше з'явиться ризик обмороження хвої. Старі дерева вкривати не обов'язково. Можете гарненько полити їх пізньої осені.

Якщо саджанець посаджений у діжку, то в зимовий час потрібно створити для нього умови, близькі до природних в період спокою. Саджанець треба помісити в світле і добре провітрюване місце, наприклад, на засклену лоджію. Оптимальна температура в цей час – 5-10 градусів. Деревце витримує і мінусову температуру, головне, щоб грунт муки не замерзав. Якщо значення буде вище 10 градусів, то це порушить природний спокій рослини і спровокує висихання хвої.

Боротьба з шкідниками і хворобами

Коніка протягом усього свого життєвого циклу піддається деяким хворобам і комахам. Щоб хвойна красуня залишалася здоровою і привабливою, потрібно своєчасна боротьба з усіма шкідниками. Проблеми та способи їх вирішення:

  • Шютт. Хвойне захворювання, яке носить грибковий характер. Голки дерева спочатку набувають чорнуватий відтінок, після чого покриваються білим нальотом. Якщо не вжити заходів, то вони почнуть поступово опадати. Виявивши недуга, обприскати рослину 3-процентним розчином мідного купоросу, Триходермин або Алирином-Б. Якщо хвороба дуже запущена, ялинку доведеться зрізати.
  • Трахеомикоз. Грибкове захворювання, яке вражає кореневу систему хвойних рослин. Часто хворіють молоді деревця. Хвоя при трахеомикозе червоніє і опадає. Хвороба не піддається лікуванню, тому залишається викопати міні-ялина і спалити її.
  • Іржа. Ще одне поширене грибкове захворювання, що вражає хвою і утворює на ній оранжеві або жовті нарости. З часом голки обпадають. Для лікування використовуйте Вектра або Глиокладин. Обробка проводиться протягом місяця раз на тиждень.
  • Жук-короїд. Позбутися від нього не вийде. При виявленні жуків дерево потрібно викопати, після чого спалити.
  • Ялинова несправжня щитівка. Паразит, який живиться соком хвойних рослин. Рясне осипання голок – ознака появи шкідника. Для боротьби з ним використовуйте БІ-58.

Відео

Канадська ялина Коніка / Ялина посадка та догляд / хвойні рослини

Фото

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!