Як посадити ананас - вирощування в домашніх умовах, вибір ґрунту, освітлення і полив

Огірки, помідори, фініки, авокадо, лимони і навіть апельсини – сьогодні садівники (і не тільки!) вирощують овочі і фрукти прямо у себе на підвіконні. Багато хто навіть не здогадуються, що в домашніх умовах можна виростити таке тропічна рослина, як ананас. Все, що від вас потрібно – це правильний догляд, дотримання всіх рекомендацій і трохи терпіння.

Чи можна виростити ананас в домашніх умовах

Хоча фрукт в наших широтах як і раніше вважається дивовижним, не варто його боятися. Вирощування ананаса в домашніх умовах можливо трьома способами:

  1. Насінням стиглого плоду. Використовується рідко, оскільки такий спосіб потребує тривалої вегетації. Але, якщо ви вирішили виростити рослину насінням, то ви можете зробити це таким способом:
    • Вийміть насіння з добре поспевшего плода.
    • Попередньо промийте насіння в розчині марганцівки, просушіть.
    • Садити насіння можна листової землі, піску і торфі, розбитими в рівних частинах. Занурте насіння на глибину 1,5-2 див.
    • Рясно полийте теплою водою, накрийте зверху плівкою.
    • Горщик з рослиною тримайте в теплому місці: рослина любить тепло.
  2. Верхівкою стиглого фрукта. Найпоширеніший спосіб розмноження.
  3. Порослю від дорослого загиблого плода або куща.

Як проростити ананас

Щоб виростити хороший ананас з допомогою верхівки, потрібно уважно підійти до вибору плода. Для цього існує кілька правил:

  • Ананас краще вибирати з кінця літа до середини осені – в цей період великий шанс купівлі свіжого плоду.
  • Принюхайтесь до плоду – стиглий плід повинен виділяти приємний, солодкуватий запах. Якщо запах дуже сильний, то швидше за все перед вами переспевший фрукт.
  • Уважно огляньте плід. Листя повинні бути тверді, без будь-яких плям, дірок, зрізів. Верхівка не повинна бути суха. Вибирайте фрукт тільки з твердим чубчиком, з пружними зеленим листям. Колір плоду повинен бути однорідним.
  • Натисніть на плід пальцем – якщо він стиглий, то ви відчуєте пружність, а кірка буде трохи пружинити. Якщо плід дуже твердий, то швидше за все він ще не дозрів. Якщо м'який – перезрілий.
  • Постукайте по ананасу долонею – у стиглого плоду звук повинен бути глухим.

Перед посадкою вийміть чубчик з плоду. Робити це потрібно акуратно, щоб не пошкодити серцевину. Для цього скористайтесь зручним для вас способом. Перший – викручування. Обхопіть однією рукою листя, а другою міцно утримуйте плід. Потім повільно відкрутіть верхівку з плоду. Другий – зрізання. Чистим ножем зріжте верхівку плода. До листя залиште відстань близько 5 см, а нижні листя приберіть. М'якоть обріжте до корінця довжиною 2 див.

Посадка ананаса в домашніх умовах здійснюється наступним способом:

  1. Проведіть процес знезараження отриманої верхівки плода. Для цього використовуйте розчин марганцівки або подрібнене активоване вугілля: присипте їм зріз.
  2. Наступний крок – підсушування листям верхівки вниз. Підвісьте рослина з допомогою мотузки в кімнаті і залиште на тиждень.
  3. Дочекайтесь появи корінців. Помістіть саджанець у банку з водою. Банку краще загорнути в темну папір, поставити її в світле і тепле місце без протягів. Міняйте воду кожні два дні.
  4. Для рослини підійде горщик розміром до 0,5 л з дренажем для зливу води. На дно горщика покладіть невеликий шар гальки. Заповніть ємність грунтом: піском, торфом і гноєм у рівних пропорціях.
  5. Щоб захистити грунт від шкідників, перед посадкою обробити її розчином гарячої марганцівки, ретельно просушіть.
  6. Висадіть корінець на глибину 4-5 см, присипте землею. Щоб верхівка не нахилялася, по краях зафіксуйте її за допомогою паличок і ниток. Грунт повинен бути злегка вологим. Якщо рослина без коріння, то для створення парникового ефекту накрийте його пакетом. Верхівка дасть коріння приблизно через півтора місяці – тільки після цього пакет можна прибрати.

Догляд за ананасом в домашніх умовах

Розібравшись з тим, як посадити ананас, виникає ще одне питання: чи можна стимулювати цвітіння ананаса? Не всім хочеться чекати, поки довгоочікуване рослина зацвіте. Природним шляхом квіти з'являться приблизно через рік кімнатного зростання. Але перед цим потрібно пересадити рослину в більш просторий горщик і додати грунтової суміші. З центру листя з'явиться червоний квітка, пізніше він стане синім. З квітки з'явиться плід приблизно через півроку. Щоб ананас зацвів швидше, в теплу пору року додавайте в розетку рослини розчин ацетилену. Повторюйте процедуру 2-3 рази.

Умови вирощування

Ананас невибаглива рослина: все, що йому потрібно – тепло і помірне освітлення. Оптимальна температура вирощування – 23-26°С. Узимку йому потрібне додаткове тепло: встановіть неподалік лампу або обігрівальний прилад. Свіже повітря допоможе швидкому зростанню рослини, але уникайте протягів. Щоб взимку рослина отримувала максимальну кількість сонячного світла, поставте горщик на південну сторону.

Полив

Ананас з легкістю переносить спеку і брак вологи, так як є тропічною рослиною. Не потрібно часто поливати – досить двох разів на тиждень. Взимку поливати рослину потрібно ще рідше. Проводите полив теплою водою. Крім ґрунту, не забувайте обприскувати листя. Надлишок води призведе до гниття коренів і потрібна негайна пересадка рослини.

Підгодівля

Ананас не потребує частої підгодівлі добривами. Приблизно 2 рази в рік підживлювати його органічним або комплексним добривом для кімнатних квітів. Не використовуйте лужні підживлення – вони можуть вбити рослину. Якщо ви хочете підсилити вегетативний ріст, то через три роки можна підгодовувати рослина будь-яким органічним добривом, наприклад, настоєм коров'яку. Якщо використовувати настій кожні 2 тижні, то вже через півтора місяця з'явиться квітконіс.

Профілактика хвороб

При правильному догляді, кімнатний ананас не буде підданий нальоту шкідників і не захворіє. Але завжди краще перестрахуватися, тому скористайтеся деякими рекомендаціями:

  • Якщо рослина атакували шкідники (борошнистий червець, щитівка або кліщ), то промийте листя, стебло мильною водою. Після цього протріть рослина чистою водою. Якщо такий спосіб не допоможе позбутися від комах, то використовуйте спеціальні інсектициди.
  • Якщо листя стали бліднути, то ананасу не вистачає світла. Переставте горщик на сонце, а на додаток використовуйте лампу.
  • Якщо листя почали сохнути, загортатися в трубочку, то швидше за все рослина страждає від протягів. Переставте його в інше місце або рідше відкривайте вікно.
  • Якщо рослина нещодавно плодоносило, а після цього опало все листя, то з решти розетки посадіть новий квітка. Після плодоношення ананаси часто гинуть.
  • Якщо листя сохнуть, то рослині дуже жарко. Спробуйте переставити горщик в більш прохолодне місце.
  • Повільне зростання ананаса пов'язаний з нестачею мікроелементів. Підгодуйте його.
  • Періодично відривається старі листя, щоб було повітря і світло для нових проростають.
  • Якщо листя пилові, то не завадить зволожити ананас – протріть його вологою губкою.

Відео

Як виростити ананас в міській квартирі

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!