Посадка перцю на розсаду в грунт і

Відмінна риса цього овоча – висока чутливість до холодів. Для його вирощування потрібно ретельна підготовка насіння, ґрунту, акуратна пересаджування у відкритий грунт і точне дотримання термінів. Натомість грамотний підхід до його культивування обіцяє щедрий урожай. Як правило, посадка перцю і подальший догляд за ним – це справа кількох послідовних етапів.

Вирощування розсади перцю

Перший крок – визначення строків посіву. Болгарський перець росте довше інших культур, тому розсадження його насіння проводиться ще в лютому-березні місяці. Для теплиць, парників і просто теплого клімату цей строк продовжується до другої половини березня. До моменту пересадки у відкритий грунт вік рослини повинен становити 90-100 днів. Інакше плоди насіння опиняться під загрозою майбутніх холодів.

Перець росте тільки на легкому і пухкому субстраті. Насінню овоча підходять індивідуальні торф'яні горщики (8-10 см в діаметрі). Його коріння ростуть дуже повільно, тому в більш об'ємних ємностях немає ніякої потреби. Оптимальний склад ґрунту – це суміш з декількох компонентів у таких пропорціях:

  • 50% перегною;
  • 25% піску;
  • 25% землі (бажано з соснового або ялинового лісу);
  • 1 столова ложка золи на 1 кг ґрунту.

Підготовка насіння до посадки

Пріоритет віддається великим і неушкодженим екземплярам з рівномірним забарвленням. При виборі допоможе старий метод з тривідсотковим соляним розчином. У цю рідину занурюють відбираються насіння і спостерігають за їх подальшим поведінкою. Спливли на поверхню є нежиттєздатними.

Підходящих «кандидатів» необхідно попередньо обробити до посадки. Це збільшить шанси на здоровий урожай перцю. Підготовку можна провести будь-яким підходящим методом:

  • Спосіб 1:
    1. Помістити насіння в теплу воду (температура 45-50 градусів) на 4-5 годин.
    2. Після цього замотати їх вологою гігроскопічної тканиною (марлею або бавовною).
    3. Почекати 2-3 дні до появи перших проростків із насіння. Обов'язково при постійній температурі 25-27 градусів.
  • Спосіб 2:
    1. Провести дезінфекцію за допомогою 1%-го розчину марганцівки. На 100 мл води буде потрібно 1 г кристалів.
    2. Помістити в нього насіння перцю на 20 хвилин.
  • Спосіб 3:
    1. Приготувати 3%-й розчин перекису водню (на 100 мл води потрібно 3 г перекису).
    2. Замочити насіння перцю в ньому на 10-15 хвилин.
    3. Вийняти і підсушити їх. Промивати не потрібно.
  • Спосіб 4:
    1. Витримати листя алое в холодильнику близько 7-и діб.
    2. Приготувати розчин з соку цієї рослини (на 100 мл води припадає 100 мл речовини).
    3. Помістити в нього насіння приблизно на 24 години.
  • Спосіб 5:
    1. Замочити насіння в спеціальних покупних стимуляторах, зразок Энергена, Байкалу, Фітоспорину, Ідеалу.
  • Спосіб 6:
    1. Приготувати розчин золи (на 1 літр води припадає 20 г). Наполягати рідина добу.
    2. Залишити насіння перцю в настоянці на 6 годин.

Покрокова інструкція посадки насіння

Оброблені примірники мають високі шанси вирости життєздатними овочами. Підготувавши оптимальну грунт, починається посів перцю на розсаду:

  1. Пересипати зволожений грунт по стаканчиках, викопати невелику лунку в кожному з них.
  2. На одне таке поглиблення доводиться 1-2 насіння, які потрібно злегка притиснути до субстрату. Далі їх засипають сухим грунтом на товщину до 50 мм.
  3. Полити теплою водою так, щоб не змістити насіння. Це убезпечить ростуть корінці овоча від травмування.
  4. Накрити стаканчики плівкою або склом. Залишити в теплому місці.
  5. Світловий день цього овоча триває 12 годин. Тому весь лютий насіння досвічують штучним шляхом з 8 години ранку до 8-ї вечора. Для цього використовують світлодіодні або фитолампы (люмінесцентні), що забезпечують збалансований спектр світіння.
  6. Сходи рослини, що з'являються з насіння, необхідно періодично провітрювати. Це убезпечить овоч від перезволоження. Через 10-14 днів розсади вирівняються, і тоді плівку/скло можна прибирати.
  7. Підгодувати розсаду овоча рідкими добривами. Можна використовувати як покупні засоби (Ідеал, Здоровань, Ефект, Біогумус), так і розчин власного приготування (0,5 г сечовини, 2 м подвійного фосфату і 0,5 калійного добрива на 1 літр теплої води). Перед поливом необхідно заздалегідь зволожити грунт. Слід пам'ятати, що перець корисніше недогодувати, чим перегодувати.
  8. Загартувати розсади перед висадкою у відкритий грунт. Перець пророщується швидше, якщо періодично чергувати для його насіння теплу і холодну температуру.

Догляд за розсадою перцю

Теплолюбний овоч чутливий до навколишнього середовища. З появою перших паростків необхідно підтримувати температуру 25-27 градусів (мінімально допустима – 14 градусів). Але не слід балувати рослина «курортом». Посадка перцю у відкритий грунт можлива тоді, коли він пристосований до нерідної середовищі. Тому з моменту появи 7-8 справжніх листків починається загартування рослини.

Протягом тижня овоч щодня переміщують у 14-16 градусів тепла. Можна просто виносити розсаду на свіже повітря і трохи пізніше повертати назад в нормальну температуру. Поливати рослину необхідно теплою відстояною водою. Вологість грунту при цьому не критична, але надмірна сухість похитне стан овоча. Тому його не можна тримати поблизу батареї центрального опалення.

Тонкощі посадки перцю в грунт

До кінця травня – середині червня необхідно пересаджувати рослину на відкритий грунт. Оптимальна температура повітря – 15-17 градусів. Розсада, вирощена з попередньо відібраних і оброблених насіння, повинна бути міцнішою і загартованої до майбутніх умов. Важливий і вік перцю – на ньому вже повинні виднітися перші бутони. Докладні терміни дозрівання овоча вказані на упаковці від його насіння.

Підготовка грунту

Болгарський перець росте на незакисленном грунті. Ділянка для овоча необхідно підготувати за рік до його посадки. В цей час на обраному місці садять кабачок, морква, огірок, цибуля або гарбуз. Головне заздалегідь облаштувати грунт під ці овочі. При цьому пасльонові культури (баклажани, картопля, помідори, фізаліс) неприпустимі – перець погано росте після них.

За рік до весняної посадки «попередників» грунт необхідно наситити органікою, вносячи під перекопування 5 кг речовини на 1 м2. Після осінньої збирання урожаю ґрунт ще раз перекопують, додаючи по 50 г фосфорних і калійних добрив на ту ж одиницю площі. Навесні, коли настав рік висадки перцю, поверхня ділянки насичують аміачною селітрою (40 г на кожний кв. м). І вже за 5 днів до висаджування сіянців рослини ґрунт необхідно продезінфікувати розчином мідного купоросу (1 столова ложка на відро води).

Процес посадки перцю у відкритий грунт

На підготовленій і удобреному грунті викопуються лунки під рослини з дистанцією в 40-50 см один від одного. Оптимальна відстань між рядами – приблизно 60 див. Глибину кожної виїмки потрібно передбачити так, щоб коренева шийка овоча була нарівні з поверхнею грунту. Далі по інструкції:

  1. Додати в кожну лунку по столовій ложці добрива, склад якого включає в себе азот, калій і фосфор. Ретельно перемішати з грунтом на дні поглиблення.
  2. Помістити сіянці з горщиком прямо в ямку з добривом. Якщо овочі росли все ж у загальних ємностях, то при їх витяганні необхідно зберегти земляний ком.
  3. Заповнити половину кожної лунки родючим грунтом. Полити рослини теплою водою (для одного сіянця потрібно третину відра). Коли волога вбереться, виїмки необхідно повністю засипати землею.
  4. Замульчувати грунт торфом.
  5. Якщо нічна температура повітря опускається нижче 13 градусів, то необхідно спорудити додаткове укриття для рослин.

Посадка в теплицю

Деякі сорти овоча створені виключно для тепличних умов. Їх культивування мало відрізняється від вирощування на відкритому грунті. Розсада повинна бути міцнішою і загартованішою. Оптимальна її висота – 25 см, вік – не молодше 55 днів. Стебло рослини повинен бути товстим і зеленим, а нормальне кількість вирослих листків – 12-14. У теплицях перець висаджують на прогріту до 15 градусів грунт. Для неопалюваних споруд цей момент настане не раніше 15-го травня.

У ґрунт попередньо додають закладення з калійних (30 г на кв. м) і фосфорних добрив (40 г на кв. м) з рясним поливом теплою водою. Відповідна дистанція між рядами рослин – 35-60 см (залежить від сорту овоча). Варіюється і відстань один від одного: для ранньостиглих низькорослих примірників воно становить 15 см, для середніх – 25 см, а у випадку з сильнорослыми кущами – 35 див. Грунт з посадженими сіянцями необхідно ущільнити і замульчувати торфом.

Догляд за перцем

Високорослі сорти овоча слід підв'язати до кілка. Останній попередньо встромляють у відкритий ґрунт ще до етапу посадки перцю. Для збільшення врожаю рекомендується видалити центральний квітка на першому розгалуженні кожної рослини. Допоможе і формування кущів овочу в 2-3 стебла, видаливши перед цим пасинки (бічні пагони). Робити це необхідно в жарку вологу погоду.

За весь сезон перцю вистачить 3-4 підживлення розчином курячого посліду (концентрація 1:10). Їх необхідно чергувати з нітрофоскою (1 столова ложка речовини на відро), сумішшю води з мікроелементами (2 г борної кислоти або 1 г оксидів заліза на 10 літрів). Важливо не перенаситити ділянку з рослиною рідиною. Перець необхідно поливати раз на тиждень теплою водою до моменту його цвітіння. Коли з'являться перші пустотілі плоди, полив збільшують до 2-х разів (6 літрів на м2). При цьому кожен раз потрібно акуратно розпушити ґрунт між рядами, не торкнувшись поверхневі корені овоча.

Шкідники і хвороби

Зростання перцю тісно пов'язаний з шкідливими грибками і бактеріями. Обробка насіння рослини збільшить шанси на здорове зростання, але для чутливого овоча це все ж не панацея. Тому необхідно знати як основні загрози, так і способи їх усунення:

  • Вертициллез: грибкове захворювання, існуюче в бурого, зеленого і карликової формах. Труїти збудників отрутохімікатами небезпечно для самих овочів, тому залишається тільки профілактика:
    1. З настанням осені знищити всі залишки рослини.
    2. Після цього необхідно садити насіння стійких до вертицильозу сортів.
  • Фитоплазмоз (столбур): це захворювання переносять цикадки. Проявляється в гниючих коренях овоча, погіршенням плодів (вони ростуть дрібними і позбавленими смаку). До того ж листя твердіють, жовтіють і перець иссыхает. Боротьба із захворюванням ведеться так:
    1. Обприскувати рослину Актара як у момент посадки в грунт, так і через 3 тижні після неї. На цих етапах пестицид не завдасть перцю істотної шкоди.
    2. Необхідно проводити регулярне розпушування грунту, сапаючи бур'яни.
  • Фузаріоз: грибкове захворювання, що виявляється в яскраво-жовтому забарвленні листя рослини. Воно усувається радикальним шляхом:
    1. Знищити всі уражені овочі.
    2. Доглядати за здоровими кущами, регулярно поливаючи їх і сапаючи бур'яни.
    3. Надалі не висаджувати перець на ділянці, де раніше вирував фузаріоз.
  • Фітофтороз: грибок, що вражає мікрофлору плодів. Проявляється у вигляді твердих плям на м'якоті. Лікується обробкою рослини:
    1. До початку цвітіння овоча необхідно обприскувати його препаратами Оксихом, Перешкоду або Бар'єр.
    2. Рекомендується використовувати гібридні сорти – вони менш схильні до цього грибку.
  • Вершинна гниль: виникає через дефіцит вологи або надлишку азоту/кальцію в грунті. На зараженому овоче з'являються характерні чорні або блискучі плями. Усувається радикально:
    1. Видалити заражені рослини.
    2. Здорові кущі обробити кальцієвою селітрою.
  • Чорна ніжка: результат або густого посіву, або високої вологості грунту/повітря. Захворювання вражає прикореневу частину стебла, який згодом розм'якшується і в результаті рослина гине. Ця недуга можна уникнути, так і вилікувати:
    1. Насіння овочів необхідно сіяти з достатньою для сорту простором.
    2. Вчасно пікірувати сіянці, контролюючи рівень вологості грунту і повітря.
    3. Якщо які-небудь сходи заражені рослини, то їх необхідно знищити. Грунт, на якому зростає перець, підсушити, розпушити і посипати його деревною золою.
    4. Обприскувати овоч розчином препарату Заслін (3 ковпачка на літр води) на ранній стадії дозрівання.

Відео

Посів насіння перцю на розсаду

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!