Миксбордер - схеми для ландшафту

Присадибна або дачну ділянку вимагає багато сил і часу. Прикрасити прибудинкову територію можна просто і з задоволенням за допомогою оригінального квітника – міксбордера. Сьогодні це один з найпопулярніших елементів ландшафтного дизайну, який організовується з різних видів чагарників і квітів. Рослини для такої клумби беруться на свій смак, вони можуть бути як багаторічними, так і однолітками.

Що таке міксбордер

Миксбордер – це складна клумба, яка складається з кількох видів декоративних рослин. У перекладі з англійської міксбордер означає «змішаний бордюр» або «змішана кордон». Елементи на такому квітнику висаджуються в певному порядку, багаторядні або багатоярусною, залежно від дизайнерського рішення. Тут немає симетрії і строгих форм, але при цьому клумба гармонійно вписується в ландшафт і стиль присадибної ділянки.

Види

Міксбордери класифікують за такими факторами: за структурою, кольором або стилем. За структурою розрізняють такі клумби:

  • Односторонній. Застосовується, коли квітник розташований на покаті ділянці або уздовж огорожі, стіни. Основним критерієм при виборі цієї структури є оглядовість міксбордера тільки з одного боку. У цьому випадку рослини висаджують від високих до низьких. В далекій стороні садять високі чагарники, ближче – висаджують низькорослі квіти або трава.
  • Двосторонній. Така структура використовується при видимості міксбордера з усіх боків. В центрі такого квітника садять високі кущі та рослини, а по краях – низькорослі представники флори.

За стилем виділяють такі миксованные клумби:

  • Англійська. В цьому стилі присутній суворість і витриманість форм. Мінімум строкатих відтінків, відсутність пишних структур, широких візерункових листя. Головне правило англійського стилю – максимальна наближеність до дикорастущим видами, які замінені декоративними квітами.
  • Луговий. Простота і романтизм лугових трав, які використовуються для створення міксбордера такого типу, – це основна ідея даного стилю. Вітається присутність злакових.
  • Сільський. Яскраві фарби, буйство цвітіння – все це гармонійно об'єднано в сільському стилі. Для створення такого природного прикраси ландшафту переважно використовувати рослини, які проростають на даній місцевості.
  • Овочевий. Якщо ви хочете, щоб клумба виконувала не тільки декоративну роль, але і приносила користь, то овочевий міксбордер підійде для цього ідеально. Для створення такого квітника використовуються овочеві рослини, які восени порадують своїх господарів урожаєм. Добре виглядають ягоди, наприклад, полуниця або ожина.

Що стосується класифікації за кольорами, то дизайнери виділяють такі міксбордери:

  • Контрастний. У цьому випадку використовується два або три контрастні кольори, наприклад, квіти білого і червоного кольору. Це відмінний варіант для невеликих міксбордерів. Така клумба стане центром уваги і прикрасить будь-який навіть самий маленький ділянку у парадній зоні.
  • Монохромний. Тут мова йде про міксбордер, складеному з видів, що цвітуть в одному кольорі. У результаті виходить ніжна гармонійна композиція. Фахівці рекомендують звернути увагу на ніжні пастельні квіти: світло-блакитний, кремовий, біло-рожевий.
  • Поліхромний. Найпоширеніший варіант колірного оформлення міксбордерів. Середня кількість відтінків – від двох і більше. При цьому повинні переважати нейтральна гама кольорів, а яскраві тони надавати родзинку композиції.

Вибір місця

Перш ніж приступити до висаджування рослин і їх підбору, потрібно визначитися з місцем, де буде розміщуватися квітник. Від території і зони залежить не тільки розмір міксбордера, його довжина, ширина, але і стиль. Необов'язково виконувати клумбу прямокутної, квадратної або круглої форми. Можна вибрати різні варіанти в залежності від зони оформлення. Якщо це місце під стіною будинку, то врахуйте висоту верхнього ярусу, якщо вздовж паркану – то квітник краще розбити на кілька частин. Не забудьте продумати освітлення, вологість і родючість грунту.

Підбір рослин для квітника

Коли ви визначитеся з місцем, стилем і видами рослин, можна приступити до висадки. На перший ярус садять самі високі чагарники і квіти. Якщо в композиції присутні карликові дерева, то почати потрібно з них. Це буде основою міксбордера, навколо якої буде нарощуватися» інші елементи композиції. В залежності від структури їх висаджують в центрі при двосторонньому оформленні або ззаду – при односторонньому.

Врахуйте зростання і пишність рослин, залишайте між ними трохи вільного простору. Часто можна зустріти клумбу з одних чагарників і карликових дерев. Тут також потрібно зберігати правило «високі елементи – назад або в центр». Нижній ярус залиште на сланкі варіанти кущів, наприклад, кизильник горизонтальний, козацький ялівець, звичайний плющ.

У верхніх ярусах з ними добре гармонують такі декоративні види, як самшит, барбарис, срібляста спірея, бузина, бузок, гортензія, бузок, шипшина, растопыренная зливу. Ці види невибагливі, добре переносять зиму, обрізку, захворювання. Серед хвойних фахівці виділяють карликові сосни, ялини, ялиці, кедри, туевик японський, ялівці, туї стрілочні та інші.

Середній ярус дає максимум для творчості і фантазії. Тут для надання декоративності використовуються середньорослі пишні рослини, такі як герань, язичники, іриси, астильби, ехінацея, лаватера, многоколосники, полемониумы, кореопсисы. Для додання миксбордеру лугового прованського настрої, фахівці рекомендують включити в композицію злакові види: ожику, ковила, зайцехвостник, ячмінь гривастий та інші. Для створення об'єму і розведення яскравих кольорів використовуйте артемізії, хости, цинцинарии, гейхери.

Парі висадці цибулинних рослин зверніть увагу, що цвітуть вони недовго і ранньою весною, тому висаджувати їх в квітнику слід обережно. Щоб сховати засохле листя, висаджуйте поруч швидко розростаються багаторічники: вербейник монетчатий, барвінок, чебрець, флокс та інші. Самий останній найнижчий ярус традиційно формують з декоративних багаторічників. Сюди відносять флокс шилоподібний, стахіс волохате, вербену. Якщо у вас залишилося вільне місце, то засадіть його розсадою однорічних рослин.

Правила створення

Щоб при групуванні міксбордера уникнути помилок, зверніть увагу на такі поради:

  1. Вибираючи рослини для верхнього ярусу, переконайтеся, що їх висота не перевищує половину відстані від цього куща до точки огляду. В іншому випадку верхній ярус буде втрачатися.
  2. Клумба повинна мати чіткі межі. Для цього використовується керамічна плитка, декоративний цегла, камені, невисокі парканчики або низькорослі рослини, висаджені по периметру.
  3. Слідкуйте за ярусами. Високі рослини не повинні рости попереду, інакше за ними не видно інших учасників композиції.
  4. Не бійтеся зайвий раз озеленювати міксбордер з чагарників і багаторічників. Чим більше зелені, тим краще. Винятком може стати особливий романтичний стиль, наприклад «кантрі».
  5. Багато квітів – це показник відсутності смаку. Флористи і ландшафтні дизайнери раджу висаджувати на одному квадратному метрі не більше трьох видів.
  6. Не бійтеся нестандартних кордонів. Дайте волю фантазії і облаштовувати свій квітник того розміру і тієї форми, що вам подобається.
  7. Миксбордер може складатися не тільки з рослин. Композицію квітника можна прикрасити декоративними елементами, наприклад, скульптурами, камінням, невеликим фонтаном, шпаківнею, колодами і т. д.
  8. Вибирайте рослини для міксбордера одного типу, тобто з близькими умовами та доглядом (освітленість, добриво, полив). Краще, якщо це будуть квіти невибагливого типу, легко переносять морози в зимовий сезон та спеку влітку.
  9. При виборі рослин переконайтеся, що воно не буде сильно розростатися і має невелику кореневу систему. В іншому випадку воно «заб'є» інші види.
  10. Враховуйте періоди цвітіння, щоб міксбордер завжди виглядав красиво й ошатно. При необхідності проконсультуйтеся з продавцями.

Схеми міксбордерів

Існує декілька класичних варіантів схем міксбордерів, які прикрасять будь присадибна ділянка. Якщо ви хочете мати у себе квітник кожен рік у незмінному варіанті, то придивіться до багаторічним рослини і кущів. Якщо ж ви любите спостерігати біля будинку щось нове, значить, ваш варіант – це міксбордер з однорічних рослин. Існує декілька класичних схем квітників.

З кущів і хвойника

Для великої території добре підійде композиція з хвойників і багаторічників:

  • Верхній ярус - туя західна Холмструп, ялівець вертикальний Краковица, модрина європейська Пендула, ялина колюча Глаука, ялина сербська Пендула.
  • Середній ярус - пузиреплодник калінолістний Дартс Голд, ялина канадська сиза Глаука Коніка, котовник Фассена Волкерс Лоу.
  • Нижній ярус - карликова материнка звичайна, фіалка Віттрока.

Якщо ділянка невелика, то на ньому можна організувати міксбордер вздовж паркану з таких рослин:

  • верба Сніговий фонтан;
  • азалія;
  • ялівець Блакитна зірка;
  • кизильник;
  • гвоздика;
  • верес;
  • помилковий кипарис Хінокі;
  • карликова японська червона сосна.

З багаторічних

Схеми міксбордерів з багаторічників розрізняються по складності виконання. Проста композиція теж виглядає дуже ефектно, для цього вистачить поєднання двох видів рослин, висаджених в хаотичному порядку:

  • шавлія Сальвія пишна Нью Дименшн;
  • астильба китайська.

Проект міксбордера з однолітниками

Однорічна композиція хороша тим, що її можна висаджувати кожен рік по-іншому. Для неї використовуйте такі квіти:

  • іпомея;
  • квамоклит;
  • настурція;
  • декоративна квасоля;
  • тунбергия;
  • запашний горошок;
  • датура.

Догляд

Садівникам-початківцям краще починати з простих рослин, які не вимагають багато догляду, але навіть самі невибагливі види потребує мінімального уваги і турботи:

  • Полив. Без води будь-представник флори в'яне і засихає. Добре, якщо всі рослини будуть мати потребу в приблизно однаковому об'ємі рідини. Зверніть увагу і на час поливу. Одні види люблять ранковий полив, інші, навпаки, післяобідній або вечірній.
  • Підгодівля. Хороші мінеральні добрива – це буйство і пишність цвітіння. Для міксбордерів оптимальним варіантом буде підживлення універсальними добривами один-два рази в місяць або в період цвітіння. Після того, як пейзажна клумба перестане радувати оточуючих квітами, підлив добрив потрібно припинити, щоб рослини підготувалися до осені і наступної зимівлі.
  • Захист від морозів. Якщо рослини неморозостійкі, то міксбордер потрібно утеплювати на зиму, накривати їх сіном, лапником.
  • Обрізка. Щоб клумба мала форму і необхідні лінії, чагарники слід підстригати, обрізати, тобто обмежити його розміри. Потрібно проводити видалення сухих суцвіть, гілочок, листя, зайвих пагонів, які встигло відрости. Використовуйте для цього спеціальний інвентар.
  • Боротьба з шкідниками. Попелиця, грибок, різні жуки – все це викликає у садівників негативні емоції. Оглядайте рослини на предмет шкідників як можна частіше, при якому зручному випадку. Якщо ви виявили те чи інше захворювання, терміново вживайте заходів: проводите лікування, побризкайте хімікатами, видаляйте хворі рослини.

Фото міксбордерів в ландшафтному дизайні

Відео

Миксбордер своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!