Зимова теплиця - пристрій, фундамент, вибір матеріалів конструкції

Навесні і влітку багато вирощують овочі і фрукти. Однак це можливо і в холодну пору року завдяки такій споруді, як зимова теплиця, наприклад, з полікарбонату, яка дозволить різним теплолюбним культурам рости цілий рік, навіть взимку. Плюси такої конструкції очевидні: крім отримання вітамінів для себе та рідних, можна побудувати цілий бізнес на вирощуванні різних рослин.

Що таке зимова теплиця

Теплиця для зимового періоду повинна мати надійну конструкцію: міцний каркас (бажаного з металевого профілю), хороший фундамент і товсті стіни. У будь-якому парнику такого типу потрібно звернути особливу увагу на:

  • освітлення – жодна рослина не буде рости без світла, рекомендується наближений до сонячного;
  • опалення – рідкісна культура буде приносити плоди без обігріву;
  • вентиляцію - створює сприятливу атмосферу для вирощування овочів та фруктів;
  • полив – найбільш важливий момент в догляді за рослинами.

У назві цієї споруди є слово «зимова», що підкреслює різницю з літнім варіантом. Нижче наведено рекомендації, як побудувати теплицю для зимового вирощування:

  1. В якості матеріалу не може використовуватися плівка, краще підійдуть міцні, з великою товщиною скла, або полікарбонат.
  2. Товщина стін теплиці для зими повинна бути набагато більше, ніж для літа.
  3. У зимового варіанту повинен бути дуже надійний каркас, дерево мало підходить.
  4. Опалення теплиці з полікарбонату взимку просто необхідно, щоб рослини не замерзали і добре росли.

Конструкція теплиці для зимового вирощування

За зовнішнім виглядом, формою, типом конструкції теплиці для літа та зими схожі. Основна відмінність – у використовуваних матеріалах і комунікаціях, про яких мова піде нижче. Розмір конструкції залежить від особистих переваг, але багато фахівців у цій сфері вважають, що мінімальна площа споруди не повинна бути менше 50-60 кв. м., а оптимально – 100 кв. м. Проте якщо люди просто хочуть вирощувати овочі для себе, а не на продаж, то цілком вистачить і 20-30 кв. м.

Вимоги до зимових теплицях

Починаючи проектувати теплицю для зими, варто одразу продумати місце її розташування. Фахівці рекомендують встановлювати конструкцію на пагорбі, тоді зайва вода буде йти сніг – швидше танути, крім того, там тепліше, ніж у низині. Якщо немає можливості помістити будова на височині, то можна насипати на грядки шар грунту. Ідеальний грунт для вирощування різних культур повинна мати у своєму складі наступні шари: пісок, дернова земля, перегній.

Коли вибрано місце, необхідно вирити для теплиці котлован, вистачить 600 мм. Важлива складова – це надійний фундамент, якого немає в літній теплиці. Пояснюється це просто: зимова конструкція більш важка, стіни набагато товщі, масивніший, адже використовується більш важкий матеріал. Зведення каркасу має велике значення, він повинен бути міцним і стійким до погодних умов. Є варіанти арочних конструкцій, краще використовувати металевий каркас.

Проекти зимових теплиць

Найпопулярніші це сучасні теплиці для вирощування взимку виготовлені з полікарбонату, цей матеріал належним чином утеплить конструкцію. Що стосується форми, то зручним буде двоскатний парник. Найдешевший і найпростіший варіант – теплиця взимку зі скляними стінами. Цей матеріал доступний, ціна залежить від товщини скла. Переваги скління:

  • порівняно невисока ціна;
  • добре проникає світло.

Однак мінусів більше:

  • крихкість скла;
  • погана теплоізоляція;
  • тяжкість матеріалу.

З полікарбонату

Популярним матеріалом є полікарбонат, він міцний, добре тримається на каркасі, гнучкий і легкий, відрізняється герметичністю. Підстава для нього не обов'язково робити дуже міцне. Зимові теплиці з полікарбонату з опаленням – хороший варіант, особливо актуальний стільниковий полікарбонат. Він являє собою поліетиленову плівку, в якій є мікроскопічні бульбашки повітря, що забезпечує додаткову теплоізоляцію. Крім того, її встановлюють в два шари, між якими поміщають люмінофор. Це речовина підсилює світло, що потрапляє у теплицю.

Двосхилий

Хороший варіант покрівлі – це двосхилий, з неї без проблем стікають вода і сніг. При цьому оптимальний кут нахилу - 20-25 градусів. На стіни кріпиться прозорий матеріал, в якості якого використовується або подвійне скло, або стільниковий полікарбонат. Останній варіант дозволить двускатному зимового парнику служити не менше 12 років. Щоб вода не затікала під прозорі стіни, потрібно зробити козирок, відступає від стін на 6-8 див. Щоб прогрівати парник в морози, робиться, наприклад, газове опалення.

З земляною відсипанням

Такий односхилий зимовий парник заглиблений в землю. Котлован під будівництво повинен бути глибиною не менше 80 див. При цьому агрономи рекомендують, щоб довга стіна теплиці була зі східної сторони, а парникові рами повинні бути спрямовані в південну сторону. Стіни краще обшивати карбонатними листами. Плюси такої споруди:

  • добре стікає вода;
  • проникає багато світла зі східної та південної сторін;
  • в процесі експлуатації буде помітно, що конструкція надійна;
  • хороша теплоізоляція.

Бюджетний парник

Щоб заощадити на обігріві, можна встановити теплицю поруч з яким-небудь спорудою, яка постійно опалюється. До того ж завдяки цьому економиться місце на земельній ділянці. Зменшувати витрати на фундамент не варто. Якщо зробити поганий дерев'яний каркас і фундамент, то під вагою снігу конструкція може деформуватися або взагалі зламатися. Щоб використовувати менше будівельного матеріалу, можна спорудити невелику односкатную теплицю, при цьому ширина повинна бути не більше 3,5 м.

Двоповерхова теплиця

Така теплиця на зиму дозволить вирощувати більше культур, адже використовується простір не тільки на землі, але і на стінах. До них можна прикріпити до них лотки з землею або зробити стелажі з грунтом. Таке розташування підходить для вирощування зелені або невеликих культур. Рекомендується робити монтаж другого ярусу на відстані 1 м від землі, тоді буде зручно поливати і прополювати рослини.

Як побудувати теплицю

Щоб вирішити, як зробити зимову теплицю, треба заздалегідь продумати всі варіанти, вивчити кілька типів споруди. В якійсь місцевості можна зробити односкатную з примиканням до будинку, де потрібно робити втоплену в землю. Або ж можна спорудити високу двох - або трисхилий на височини. Місце на ділянці потрібно вибрати так, щоб була максимальна кількість світла зі сходу і півдня, а дощова вода і сніг не накопичувалися, йшли вниз. Важливий і тип ґрунту: якщо в ньому переважає пісок, то потрібно привезти дерну, удобрити перегноєм.

Фундамент

Найкращим фундаментом фахівці визнають стрічковий. Щоб така основа служила довго і справно, слід дотримуватися всі етапи закладки:

  1. Визначитися з розмірами споруди, позначити їх на землі.
  2. Вирити траншею, глибина якої повинна бути 50 см, а ширина – 20 див.
  3. На бічних стінах траншеї потрібно зробити опалубки із дерев'яних панелей.
  4. Дно засипається піском, цей шар повинен бути товщиною в 30 див.
  5. В траншею заливається бетонна суміш.
  6. Щоб підсилити конструкцію, потрібно провести армування бетонної стяжки.

Стіни

З північної сторони фахівці рекомендують робити зведення капітальних стін в одну цеглу, тому що з цього боку світло майже не проникає і ніяк не впливає на ріст рослин, а тепло можна зберегти. Для інших стін потрібно використовувати полікарбонат товщиною 8-10 мм Можна в якості додаткового утеплення пустити обшивку по внутрішньому периметру з плівки для парників. Важливий момент – повинні бути обладнані фрамуги з можливістю провітрювання, тому що рослинам важлива можливість вентилювання приміщення.

Покрівля

Оптимальним рішенням буде зробити подвійні покрівлю, що забезпечить хороший відтік вод з даху. Це зменшить навантаження на всю споруду. Кут нахилу повинен бути в межах 20-25 градусів. Основні моменти будівництва покрівлі:

  1. Нижні обв'язувальні бруси прикріплюються до бічних стін зверху на толь.
  2. До обв'язувальним брусів приєднується коньковий з допомогою парних крокв.
  3. Дах покривається таким же полікарбонатом або склом, як і стіни. Деякі відсіки варто зробити відкриваються, щоб була можливість вентиляції.

??

Остаточна обробка

Займаючись облаштуванням зимового парника, не можна забувати про такі важливі варіанти прогрівання приміщення, як пічне опалення водяне, біологічну або електричне опалення. На етапі остаточної обробки відбувається монтаж основних внутрішніх конструкцій:

  1. Якщо в теплиці є тамбур з додатковою дверима, то слід провести наступні роботи: вуличну двері можна утеплити з допомогою, наприклад, полістиролу, а внутрішню можна зробити прозорою – з полікарбонатним покриттям.
  2. Встановлюють систему опалення: котли з радіаторами.
  3. Обладнується система поливу, краще всього зробити краплинну.
  4. Встановлюють лампи освітлення під стелею.
  5. Закладаються грядки, в суворому кліматі бажано використання технологій по прогріванню для оптимальної температури грунту (біопаливо, електричне або водяне опалення).
  6. Можна продумати додаткове інфрачервоне опалення.

Пристрій зимової теплиці

Зимовий парник повинен відповідати основним вимогам: велика кількість тепла, вологи і сонця. У холодний сезон ці создаватьэти умови доведеться штучно. Потрібно докласти багато зусиль, але якщо овочі вирощуються для бізнесу, то це незабаром це окупиться. Найкраще постаратися автоматизувати всі системи, щоб вода і світло надходили в певний час і в потрібній кількості, а теплопостачання ніколи не припинялося.

Полив і зволоження

В залежності від розміру теплиці резервуар для води повинен бути відповідним. Якщо вода буде надходити з свердловини, то звідти потрібно прокласти труби на глибині 1,5 м (для помірного клімату). Якщо зимова теплиця велика, то краще всього вирити свердловину поруч або в тамбурі. Всередині потрібно встановити ємності, в яких буде здійснюватися підігрів води, вони повинні бути на підвищенні для кращого напору при поливі. Підігрів може бути як естесттвенный, від сонця, так і штучний, якщо встановити Тени. Ємності відкриті, тому відбувається ще й зволоження поздуха.

Вентиляція

Завдяки провітрювання з парника видаляються надлишки вологи та тепла, також оновлюється повітря з обміном кисню і вуглекислого газу. Для цього роблять кватирки в даху або верхньої частини стін. Рекомендується робити їх угорі, тому що так вентиляція буде більш ефективна, адже тепле повітря піднімається вгору, а холодний опускається вниз. Провітрювати можна як вручну, так і встановивши автоматичну систему.

Освітлення

Взимку сонячного світла розсаді не вистачає, тому потрібно обладнати систему додаткового освітлення. Для цих цілей підходять газорозрядні лампи ДНаТ і ДНаЗ. Кількість ламп залежить від площі парника, слід вважати так: на 1 кв. м – 100 Вт електроенергії. Необхідно знати, що такі лампи сильно нагріваються, тому їх потрібно встановлювати під стелею в спеціальних світильниках, які можуть здійснювати світловідображення.

Відео

зимові теплиці

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!