Як пасинкувати огірки - відео. Схема обрізки листя огірків у теплицях і відкритому грунті

Якщо б власники ділянок знали ази пасинкування огірків, урожай у кожного був би набагато багатшими. Мало просто займатися вирощуванням овочів. Потрібно ще й вміти правильно за ними доглядати, особливо – прищипувати бічні батоги для значного збільшення врожайності.

Потрібно обривати листя огірків

Відповідь на питання, чи треба обривати нижні листя огірків, буде однозначним – це робити необхідно. Однак процедура пасинкування повинна проводитися дуже обережно. Багато з тих, хто чув, що для кращого врожаю листя слід обривати, намагаються позбавитися від зайвої рослинності. Це абсолютно неправильні дії. Завдяки здоровим листками огірковий кущ отримує кисень і ультрафіолет, які важливі для росту і плодючості. Якщо видаляти що попало, рослина швидко загине, а плодів на ньому більше ніколи не буде.

Коли і як пасинкувати огірки в теплиці

Якщо у вас обігрівається теплиця з полікарбонату, особливо важливо знати, як пасинкувати огіркові кущі. Кожен проданий кілограм плодів компенсує частину витрат на утримання конструкції. У теплиці можна садити самозапильних або партенокарпічні сорти, які ідеально пристосовані для подібних умов. Простір для зростання обмежене, тому пасинкування тут особливо важливо. Ті огіркові батоги, що вже сформовані, підв'язуються за заздалегідь розрахованої схемою, а якщо з'являться зайві відростки, то рослини будуть затінювати.

Бажано не дозволяти пасинкам розростатися, а намагатися своєчасно видаляти їх. Правила:

  1. Пасинкувати відростки краще, коли вони будуть мати довжину до 5-6 сантиметрів – тоді огірковому кущу вдасться перенести видалення пасинків з мінімальним стресом.
  2. Оскільки головне стебло розсади огірка росте вгору, його підв'язують до шпалери відразу ж після висадки в полікарбонатну теплицю.
  3. Розберіться, як правильно пасинкувати огірки. Все краще робити покроково:
  4. спочатку необхідно видалити всі бічні листя (до 4-5 відростка), але робити це після того, як з'явиться 5-7 листок;
  5. після цього в процесі росту формуються від однієї до двох бічних пагонів – все залежить від кількості місця в теплиці з полікарбонату;
  6. зав'язі і бічні гілки необхідно постійно контролювати, весь час скорочуючи кожну з них до 3-5 сайту.
  7. обрізка огірків в теплиці з полікарбонату здійснюється за нормою: над кожним вузлом прищипують по 4-5 листків.

Пасинки з усіх рослин краще видаляти своєчасно, щоб вони не встигли перерости і огрубеть. Молоді відростки можна відламувати пальцями. Якщо пасинок вже встиг затвердіти, його потрібно обрізати гострим ножем. Нижню частину стебла доросших до стелі теплиці гілок необхідно звільнити від листя. Після цього слід опустити всю донизу батіг, додавши верхню частину шнура при необхідності. Закріплювати нижню частину стебла потрібно так, щоб вона мала вигляд широкої петлі.

Як правильно пасинкувати огірки у відкритому грунті

Вирощуючи огірки у відкритому ґрунті, проводите пасинкування обов'язково. Це додасть кущу врожайності. Для хорошого результату необхідно дотримуватися однієї з двох основних схем пасинкування:

  1. Перша – полягає в тому, щоб видалити всі зайві відгалуження, а залишити одну основну гілку, яка і дасть урожай. Даний спосіб актуальний, якщо власник сіє огірки дуже щільно, а стебла розташовані у вертикальному положенні вздовж шпалер. З цією схемою грядка буде мати акуратний і доглянутий вигляд, а збір врожаю стане простим, адже всі плоди знаходяться на виду.
  2. Пасинкування другим способом – це не повне видалення пасинків, а лише до 4-го або 6-го листка. Так забезпечується формування пишного і родючого огіркового куща. Тут головним завданням є своєчасне прищипування верхівки: за рахунок цього стимулюється розвиток бічних відростків, на яких виростають частіше жіночі квітки.

Перед тим, як пасинкувати огірки, важливо знати, що на головній гілки формуються чоловічі опыляющие квітки, а на сусідніх – жіночі. Висаджуючи кущ, необхідно забезпечувати хороші умови для розвитку бічних пагонів, але при цьому не забувати видаляти пасинки. Безліч бічних відростків перешкоджає дозріванню багатого врожаю.

Обпилювані огіркові сорту у відкритому грунті краще висаджувати пірамідою, як на фото. Ось варіант, як покроково обробити рослини:

  1. Головну батіг розділити по довжині на чотири частини.
  2. З першої частини ліани знизу видалити пасинки, що розташовані в пазухах 4 листа,
  3. У другій прищипнути бічні пагони, при цьому залишивши по одній зав'язі і одному листку.
  4. На третій частині залишити по дві зав'язі і два аркуша.
  5. На четвертій частині – по три листа і три зав'язі. Коли на головній гілки зверху з'являться один або два плода, точку росту необхідно прищипнути, залишивши відростки з боків.

Відео: як обривати пасинки у огірків

Далеко не кожен садівник-любитель знає, як обрізати огірки в теплиці правильно. Плюс методики – рослини дають хороший урожай та ростуть на радість власникові. Кілька відеороликів допоможуть зрозуміти, чи потрібно пасинкувати огірки в теплиці. Розберіться, для чого це робиться. У відео експерт розповість, як покроково пасинкувати огіркові кущі в теплиці і ті, що ростуть у відкритому грунті. Інформація корисна всім, хто цікавиться способами догляду за огірками.

Пасинкування огірків в теплиці з полікарбонату

ОГІРКИ. Продовжуємо тему пасинкування і правильного вирощування

Пасинкування огірків для збільшення врожайності

Пасинкування огірків у відкритому грунті

Огірки у відкритому грунті.

Огірки в теплій грядці як і навіщо видаляти першу зав'язь

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!