Жовті плями на листках помідорів в теплиці

Зіткнувшись з сохнувшими рослинами в теплиці, овочівники дивуються, адже всередині створений спеціальний мікроклімат, кущі томатів захищені від сонця, вітру, морозів і інших негативних впливів атмосфери. Це можуть бути прояви захворювань помідорів, викликані вірусами, бактеріями або грибками.

Чому у помідорів жовтіють і сохнуть листя

Кожен городник рано чи пізно стикається з пожовтінням і висиханням листочків на томатах. Іноді проблему легко виправити, але частіше такі пошкодження є симптомами численних захворювань, які можуть привести до втрати всього врожаю. Жовті плями на листках помідорів в теплиці можуть утворюватися з кількох причин:

  1. Природне пожовтіння. При пересадці будь розсада переживає стрес, адже пошкоджується коренева система, а харчування сповільнюється. Якщо правила висадки дотримані, то рослини стануть світлішати вже через тиждень.
  2. Нестача вологи. Листя можуть пожовтіти, якщо на вулиці спекотна погода, а у теплиці більше 35 градусів спеки, рослини перестають отримувати потрібну кількість вологи. Найефективніше – це провітрювання через відкриті фрамуги.
  3. Недолік харчування. Якщо помідори пожовкло в теплиці, то слід перевірити, якого елемента їм не вистачає. Коли листя скручуються, світлішають і стають крихкими, то їм мало міді. Точка зростання чорніє, листи темніють, а на плодах з'являється наліт – дефіцит бору. Жовтіє з країв і дрібнішають – недолік кальцію.
  4. Сонячний опік. Якщо здорові рослини не притіняти в дні яскравого сонця, то нижні листочки починають покриватися жовтими плямами.
  5. Хвороби. Найпоширеніша причина, чому жовтіє листя на помідорах. Класифікуються захворювання за типом збудника: грибкові, вірусні, бактеріальні.

Хвороби, що викликають жовті плями на листках томатів

Ймовірність появи захворювань у помідорів в теплиці висока з-за вологості, якій процвітають гриби, пліснява і інфекції. До видів грибкових хвороб томатів відносять сіру гниль, фитофтору, фузаріозне в'янення. Вірусні захворювання – це курчавість, мозаїка. Рак томатів відноситься до бактеріальної інфекції. Найпоширеніші хвороби, що викликають жовті плями на листках помідорів в теплиці:

  1. Фітофтороз. Коли проявляється захворювання, то на початковій стадії з'являться пожовклі листочки, потім вони стануть бурими і з часом відмирають. Часто фітофтороз плутають з борошнистою росою.
  2. Кладоспориоз. Інша назва – оливкова (бура) плямистість. Виявляються плями на тильній стороні листової пластини. Спочатку страждають нижні, а потім верхні листи, а потім засихають повністю. Іноді симптоми хвороби з'являються на стеблах, плодоніжках, черешках.
  3. Фузаріозне в'янення. Спочатку кущ виглядає млявим і пониклим, на листочках жилки починають світлішати, а по краю – темніти. Листя стають водянистими, гниють корені. Грибкові спори вражають помідори на будь-якій стадії вирощування.
  4. Альтернаріоз. Інша назва – суха плямистість. Утворюються жовті або коричневі плями на раніше зелених томатних аркушах. Поступово рослина відмирає.

Що робити, якщо жовтіють листя у томатів у теплиці

Виявивши причину хвороби, легко почати робити кроки для її усунення. Щоб відповісти на питання, чому жовтіє листя у томатів, для початку треба проявити турботу про коріння, організувавши правильний полив. Також слід врегулювати вологість і температуру в парнику. Поливати треба безпосередньо під корінь. Наступні кроки – позбавлення від бур'янів, розпушування грунту, підживлення мінеральними добривами. Грунт повинна бути збагачена:

  • розчином калію і кислого марганцю;
  • мінеральними солями малої концентрації;
  • засобами, що захищають кореневу систему (Гетероауксин, Епін).

Якщо рослина в'яне із-за хвороби, то його краще видалити з грудкою землі, а інші кущі обляпати розчином «Фітоспорину» – комплексним мікробіологічним препаратом, який захистить томати від усіх грибних і бактеріальних інфекцій. Відмінно підійдуть і такі препарати, як «Хом», «Бордоська рідина», Купрозан». Захисна дія фунгіцидів можуть знизити тільки дощі.

Відео: чому жовтіє листя помідорів в теплиці

Хвороби томатів.Бура плямистість томатів. Сайт "Садовий світ"

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!