Плями на листках огірків

На багатьох дачних ділянках можна побачити, що парники і теплиці з огірками займають майже половину городу. Таку любов до овочу легко пояснити, адже його плоди смачні у всіх видах: свіжі, мариновані, солоні. На жаль, у дачників нерідко виникають проблеми через примхливі рослини, а найбільша з них – плями на листках різного відтінку.

Хвороби огірків в теплиці

Тепличні огірки часто піддаються вірусних, бактеріальних або грибкових інфекцій. Це пов'язано з порушенням температурного режиму та вологості повітря. До інших причин розвитку хвороб у теплиці належать помилки в агротехнічних методи, наявність протягів і нехтування основними принципами сівозміни, коли овочі вирощуються кілька сезонів поспіль на одному місці.

Несвоєчасне виявлення уражених рослин є початком епідемії, тому при виявленні хворої огіркової розсади слід видалити її разом з грудкою землі, а потім провести дезінфекцію всій теплиці. Для запобігання розповсюдження інфекції бажано знати про хвороби огірків, які ростуть в теплиці:

  • бактеріоз;
  • коренева гниль;
  • помилкова, борошниста роса;
  • сіра, біла гниль;
  • антракноз.

Хвороби огірків у відкритому грунті

Набагато краще почуває себе рослину у відкритому ґрунті, але і тут час від часу огірки хворіють. Найпоширеніша недуга – несправжня борошниста роса. Передумовою для його розвитку є волога погода або нестійка температура, яка різко змінюється протягом доби. Спочатку з'являються плями на листках огірків з біло-сірим нальотом, потім листочки зморщуються, засихають і опадають. Збудники захворювання знаходяться в ґрунті.

Чому з'являється іржа на листках

Мідянка або антракноз огірків – небезпечне грибкове захворювання, яке знищує не тільки листя, але і плоди, а згодом вражає і насіння. Рослина починає хворіти, утворюючи іржаві нерівні плями на листках, які в подальшому стають бурого, а потім чорного кольору. Потім вони всихають і відпадають, ніби пропалені. Пізніше уражаються грибком і плоди, на яких теж утворюються глибокі іржаві плями. Причиною антракнозу є насіння, які були зібрані з врожаю, зараженого грибом.

Чому з'являються жовті плями на листках

При недостатньому поливі рослини починають економити воду, скидаючи листочки. Якщо на листках огірків з'явилися жовті плями, то це означає, що плодовим культурам мало вологи. Іноді огіркові культури починають хворіти із-за банальної нестачі світла або коли для посадки розсади визначений не ту ділянку, адже велике значення має місце розташування грядки. Ще однією причиною появи жовтих плям на рослинах є ураження кладоспориозом.

Чому на листках огірків з'являються білі плями

Багато городників помічали, що після рясних багатоденних дощів огіркові рослини покриваються білястим нальотом. Чому у огірків біліють листя? Імунітет рослин знижується із-за низької температури вночі, тому на них починає поширюватися борошниста роса. Як тільки наліт з білими спорами перейде на стебла, то культуру врятувати вже буде не можна. Починати боротьбу з борошнистою росою треба відразу після виявлення білих плям на листках огірків.

Обробка огірків від хвороб народними засобами

Найбільший шкоди огіркової розсаді доставляє несправжня борошниста роса. З'явившись в середині липня, захворювання поширюється до кінця серпня. Боротьба з борошнистою росою полягає в наступному:

  1. Молочна сироватка. В сироватку (3 л) додайте воду (7 л) і половину столової ложки мідного купоросу.
  2. Настій часнику. Нарубаєте часник (30 г), залийте водою (1 л), настоюйте добу. Настій розведіть водою (9 л), обприскуйте, коли з'явилися нові осередки борошнистої роси.
  3. Розчин марганцівки. Розведіть марганець (2 г) у воді (10 л). Обробіть уражені рослини.

Боротьба з хворобами огірків

Запорука хороших врожаїв – це ефективна боротьба з хворобами, що викликають плями на листках огірків. Найнебезпечнішими вважаються гриби-паразити: антракноз, аскохітоз, кладоспориоз та інші. Усі хвороби та шкідники огірків знищуються різними способами:

  1. Пероноспороз (несправжня борошниста роса). Захворювання, з яким боротися важко, але можна загальмувати його розмноження складами, в яких міститься мідь: бордоська рідина (1%), «Оксихом», «Ридоміл Голд». Використовувати їх краще для профілактики за 5-20 днів до початку збору врожаю.
  2. Кладоспориоз (оливкова або бура плямистість). Вірусне захворювання, що виявляється в кінці літа. Хороші результати дає акуратне обприскування (з розпилювача) хлорокисью міді з додаванням рідкого мила. Процедуру повторюють двічі з тижневою перервою.
  3. Польова (звичайна) мозаїка. Цією напастю хворіють огірки, які ростуть у відкритому грунті. Після появи жовто-зелених плям забарвлення листя набуває мозаїчний вигляд. Ефективні для боротьби з вірусом мозаїки препарати «Актеллік», «Актара».
  4. Склеротинія (біла гниль). Огіркові листи покриваються білими плямами, а потім чорніють. Плоди ослізняються і загнивають. Джерелом хвороби є гриби – склероції, які зимують у грунті. Боротися з склеротинией треба складом, який складається з 10 г сечовини, 1 г сірчанокислого цинку, 1 г мідного купоросу і 10 л води.

Відео: чому на огірках жовтіють листя

Чому жовтіє листя огірка

Відгуки

Олександр, 32 рокиЗахворювання огірків ми спостерігаємо кожну весну у своїй теплиці. Пов'язуємо це з якістю води, яка за рахунок талих вод піднімається з річки і несе з собою різні токсичні викиди. Доводиться робити додаткову обробку фунгіцидами («Топаз», «Ейфорія»), щоб рослини, втративши імунітет, не підчепили грибкову інфекцію.
Світлана, 29 роківНа огіркових листочках у червні з'явилися світло-жовті плями, які через тиждень збільшилися в розмірах. Сусідка сказала, що відбулося зараження несправжньої борошнистої росою, яка при нашій високій вологості буде тільки розвиватися. Порадила обробити складом бордоської рідини. Через два дні плями зменшилися, а потім зникли.
Михайло, 54 рокиНа моїх огірках часто з'являється трохи рудуватий, а іноді і білий наліт у вигляді плям. Це вірусна інфекція борошнистої роси, яка без відповідного догляду знищить весь урожай з часом. Боротися з нею треба відразу. Я обприскую розсаду розчином «Топазу» (2 мл на 10 л води) при перших ознаках ураження аркушів.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!