Хвороби огірків в теплиці та їх лікування

Вирощувати огірки в теплиці трохи легше, ніж на відкритому грунті, але труднощі все одно виникають. Щоб отримати здорові, гарні овочі, важливо уберегти їх від хвороб, шкідників, своєчасно почавши лікування. Дізнайтеся, з якими проблемами можна зіткнутися при вирощуванні огірків у теплиці і способи їх усунення.

Чим хворіють огірки в теплиці

Тепла, волога середовище ідеальна не тільки для теплолюбних овочів, але і їх шкідників. Поширенню хвороб сприяє порушення температурного режиму, підвищена вологість, погане освітлення, нестача поживних речовин у грунті. Розпізнати проблему допоможуть фотографії і опису досвідчених городників. Найпоширеніші хвороби – це:

  • різні види гнилі;
  • грибкові захворювання;
  • бактеріоз.

Шкідники огірків в теплиці

Найчастіше садівники зустрічаються з такими шкідниками:

  1. Теплична білокрилка – невелике, але ненажерливе комаха, здатне за короткий час висмоктати з листя сік. В результаті її життєдіяльності утворюється сажістий грибок, рослини гинуть.
  2. Попелиця – сисний шкідник, що з'являється на огірках у липні-серпні. Розвивається швидко, виснажує рослини, висмоктуючи соки і поширюючи вірусні захворювання. Колонії попелиць можна виявити на нижній частині листя.

Як боротися з хворобами огірків в теплиці

Овочі уражуються грибковими захворюваннями, які чудово розмножуються в умовах високої вологості, температурних перепадів. Їх симптоми схожі, тому не завжди виходить візуально визначити вид хвороби. У промисловості роблять лабораторні аналізи і призначають відповідні препарати, в домашніх умовах тактика повинна бути іншою. Слід не упустити момент – при перших ознаках (при грибкових захворюваннях з'являються плями на листках огірків) використовувати нешкідливі домашні засоби, фунгіциди, інсектициди.

Гниль на огірки в теплиці

Якщо говорити про хвороби огірків в теплиці та їх лікування, неможливо обійти стороною проблему гнилі. Боротися слід залежно від її типу. Огляд видів захворювання і методів лікування:

  1. Біла гниль. Прогресує у вологому середовищі, розпізнається за беловатому нальоту на всьому рослині і плодах. Джерело хвороби – грибок, з-за якого відбувається розм'якшення листя і їх загнивання. Виявивши хворобу, слід швидко видалити заражені частини рослини, захопивши здорові стебла. Зрізи бажано обробити деревним вугіллям (товченим), вапном. Щоб інфекція не збереглася в ґрунті, перед наступною посадкою огірків потрібно провести дезінфекцію грунту.
  2. Сіра гниль. Можна розпізнати за великим, коричневого відтінку плям на листках, димчасто-сірому, бурому нальоту на плодах. Основні причини бактеріальної хвороби – перезволоження, знижена температура. Лікування полягає в обробці огірків препаратами проти сірої гнилі (Байлетон), фунгіцидами. Уражені місця корисно присипати золою.
  3. Коренева гниль. Ознаки: бурий наліт на нижній частині стебла, пожовтіння, поява тріщин. Також про наявність хвороби можна здогадатися, якщо відбувається в'янення листя огірків в теплиці до і після плодоношення. Для лікування можна приготувати наступний засіб: змішати в півлітрі води мед 3 ст. л), або стільки ж хлороокису міді, деревної золи, перемішати. Далі треба оголити рослина до коренів, обробити їх засобом за допомогою пензлика на висоту до 12 див.
  4. Аскохітоз (чорна стеблова гниль). Головні ознаки хвороби – круглі плями. Спочатку вони зелені, далі – бурі, білі. Огірки при аскохитозе гниють, змінюють колір. Слід обробляти бордоською сумішшю, обмазувати хворі ділянки мідно-крейдовим порошком. З хімічних препаратів показано Сапроль, Вінцит.

Бактеріоз огірків

Хвороба, при якій на листках огірків з'являються кутасті плями, невеликі виразки коричневого кольору. Без лікування можуть утворитися дірки, на плодах – виразки, ніби їх поклювали птахи. При сухій погоді ознаки бактеріозу стають менш помітними, бактерії проникають в насіння і стають джерелами зараження в подальшому. Щоб виключити бактеріоз овочевих культур, необхідно обробляти насіння до посадки, наприклад, бордоської рідиною. Заражені огіркові рослини лікують за допомогою інсектицидів і фунгіцидів: Байлетона, Актеллика та інших.

Грибкові захворювання огірків в теплиці

До цього типу відносяться:

  1. Борошниста роса. Виявляється, якщо рослини кілька років поспіль вирощуються на колишньому ділянці. Характерна ознака – білий наліт на верхній частині листя. Після зараження інфікована листя, стебла поступово починають відмирати, знижується кількість врожаю. Впоратися з небезпечною хворобою допомагає розчин коров'яку, обробка слабким розчином марганцівки (на 10 л води використовувати 1,5 г речовини). Хороші результати показує застосування Топсина, Топазу, препарату Хом.
  2. Несправжня борошниста роса (пероноспороз). Спочатку на рослинах з'являється маса світло-жовтих плям, які з великою швидкістю збільшуються в розмірі. Виглядає, ніби на листках опіки, листя буріють, засихають. При появі вказаних симптомів слід припинити підживлення, через 7 днів обприскати рослини Топазом, обробити пестицидом Оксихом.
  3. Антракноз огірків. Про зараженні огірків можна здогадатися, якщо на листках і стеблах почали з'являтися бурі, жовті плями. Тканину рослини може розриватися, після цього утворюються щілиноподібні отвори. Без лікування грибок поширюється на плоди, на них утворюються вдавлені плями. Для боротьби з антракнозом використовуються обприскування колоїдної сіркою, обробка бордоською сумішшю. Ефективно лікування препаратами Цирам, Цинеб.

Обробка огірків від хвороб народними засобами

Перш ніж обробити огірки від хвороб готовими препаратами, можна скористатися народними способами. Ось кілька рецептів:

  1. Розчин молока. Натріть на тертці 20 г мила (господарчого), покладіть в 1 літр молока, все добре розмішайте. Цим розчином треба обприскувати рослини 3 рази за місяць для профілактики, поки вони ростуть. Засіб абсолютно нешкідливе для огірків і людини.
  2. Деякі хвороби і шкідники огірків, приміром, борошнисту росу, можна вивести молочною сироваткою. Нагрійте її приблизно до +25 градусів, обприскати інфіковані та здорові рослини.

Шкідники в теплиці і боротьба з ними

З будь-якою хворобою легше впоратися, якщо визначити її на ранній стадії. Приміром, якщо листя огірків почали жовтіти, не чекайте, поки з'являться інші ознаки, негайно прийміть заходи. На перших порах можна лікувати народними засобами і проводити додаткову підгодівлю (якщо рослина, розсада не заражені грибковою хворобою). З метою профілактики вчені радять садівникам обприскувати огірки препаратом Оберіг. Якщо не допомогло, слід використовувати препарати від шкідників:

  • Цинеб;
  • Топаз;
  • Хом;
  • Цирам;
  • Актеллік;
  • Оксихом;
  • Вінцит;
  • Сапроль.

Відео: боротьба з хворобами огірків

Хвороби та шкідники огірків і методи боротьби з ними

Відгуки

Лілія, 34 рокиХвороби огірків в теплиці та їх лікування – актуальна для мене тема в цьому році. Посадила нарешті собі овочі, а вони дають поганий врожай. Прочитала на форумах, що багато чого можна лікувати молочною сироваткою, спробувала. Можливо, причиною було фузаріозне в'янення – засіб відмінно допомогло після 3 разів використання. Обробляла по мірі необхідності.
Ольга, 30 рокуВирощую розсаду, тому багато читаю про хвороби огірків, рослин в теплиці та їх лікування. Ніколи не розглядала хімічні препарати в якості помічників, тому здивувалася, що їх рекомендують успішні садівники. Зараз знаю, що робити, якщо з'являться жовті плями на каймі, краях, оселяться кліщ або тля.
Венера, 26 роківБатьки вміють лікувати багато хвороб овочевих, ягідних культур, знають про догляд за розсадою, захист дорослих рослин. Коли почали біліти листя на огірках, відправила їм фотографії, щоб підказали. Виявилося, «вихованці» з теплиці захворіли борошнистою росою і потрібно лікування фунгіцидом. Опрацювала препаратом ХОМ, рослини навіть не встигли пожовтіти.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!