Монопучкова зубна щітка - як вибрати на увазі, виробника і ціною

Для ретельного догляду за порожниною рота існує кілька варіантів зубних щіток. Однією з найсучасніших серед них є монопучкова. За своєю функціональністю це ортодонтичне пристосування нагадує щітку і зубочистку одночасно. Як і інші моделі, воно включає ручку, очищувальну голівку з розташованими на ній щетинками.

Показання до застосування монопучковой зубної щітки

Така пучкова щітка для зубів візуально нагадує тонку витягнену паличку з єдиним пучком еластичних щетинок, які розташовуються перпендикулярно основі.

Це робить можливим її використання у важкодоступних місцях порожнини рота. Чистяча головка має мініатюрні розміри і круглу форму з характерними згладженими краями. Використовувати монопучкову щітку рекомендується людям, які мають:
  • Дентальні системи у вигляді брекетів, імплантатів, мостоподібних протезів. Довгі щетинки добре видаляють наліт під ортодонтичними конструкціями і з їх поверхні.
  • Патології зубного ряду. До них відносяться неправильне розташування зубів, висока скупченість, широкий зубний проміжок.
  • Здорові зуби. Будова монопучкового пристосування дозволяє якісно очищати віддалені області.

Види монопучковых зубних щіток

Сучасна монопучкова щітка для брекетів, імплантатів і здорових зубів має різні розміри чистячої голівки. Для дітей випускаються вироби шириною до 7 мм, а для дорослих – до 11 мм. Також такі зубні щітки розрізняються довжиною і товщиною ручки (конкретної класифікації в цьому випадку немає). За матеріалом виготовлення щетинок виділяють:

  • Монопучковые щітки з натуральним ворсом. Він еластичний і більш м'який, знижує до мінімуму можливість подразнення і ризик травмування оброблюваної поверхні. Мінусом є висока вартість, швидка розшаровуваність кінчики щетинок і те, що вони швидко накопичують хвороботворні бактерії за рахунок порожнистої структури.
  • Монопучковые щітки з ворсом з штучного матеріалу. В якості нього використовується синтетичне волокно, наприклад, нейлон, поліуретан. Синтетичний ворс поступається натуральному по еластичності і м'якості, але при цьому має можливість додаткового очищення. Торці синтетичних щетинок відполіровані, закруглені, але матеріал їх виготовлення швидко втрачає форму впливу гарячої води.
Довжина щетинок у монопучковых пристосувань буває 6 або 9 мм, а їх кількість на робочій поверхні від 500-600 до 1000 і більше. Крім того, монопучкова зубна щітка Curaprox, TePe та ін. володіють різним ступенем жорсткості ворсу. Усього їх п'ять:
  • Сенситів – максимально м'які товщиною 0,1 мм. Очищує емаль від забруднень тільки злегка, але не травмують слизову.
  • Софт – м'які (0,12 мм). М'яко впливають на слизову, виключають її травмування. Можуть добре очищати і полірувати емаль.
  • Медіум – середня жорсткість (0,15 мм). Здатні добре очищати кишені і поверхня десни.
  • Хард – жорсткі (0,17 мм). Володіють підвищеними очисними властивостями.
  • Екстра-хард – максимально жорсткі (від 0,17 мм і більше). Монопучковые щітки з такими щетинками в основному застосовуються для очищення знімних протезів, брекетів.

Curaprox

Назва

Ціна в рублях

Характеристики

Плюси

Мінуси

Curaprox Single & Sulcular CS 1006 Single

450

Колір – рожевий, жовтий, синій, помаранчевий, фіолетовий, жорсткість – м'яка, країна-виробник – Швейцарія, довжина щетинок – 6 мм, кількість – 810, матеріали – пластик, синтетика.

Легко адаптується до анатомії ясенного краю за рахунок закругленою щетини, не чинить тиску.

Коштує дорожче аналогів.

Curaprox Single & Sulcular CS 1009 Single

425

Колір – рожевий, жовтий, синій, помаранчевий, білий, жорсткість – м'яка, країна-виробник – Швейцарія, довжина щетинок – 9 мм, кількість – 810, матеріали – пластик, синтетика.

Добре видаляє наліт, тонкі щетинки, бережна чистка.

Дорожче деяких моделей.

TePe

Назва

Ціна в рублях

Характеристики

Плюси

Мінуси

ТеРе Compact Tuft

320

Жорсткість – м'яка, довжина щетинок – 6 мм, кількість в пучку – до 700, країна-виробник – Швеція.

Ретельне очищення, м'яка, дуже щільна, зручна конструкція.

Немає.

Dentaid

Назва

Ціна в рублях

Характеристики

Плюси

Мінуси

Dentaid Vitis Implant Monotip

180

Щетинки – жорсткі, країна-виробник – Іспанія, матеріал ручки – пластик, щетинки – синтетика.

Низька вартість, зручність використання, нековзна ручка.

Жорстка щетина.

Як вибрати монопучкову зубну щітку

Ретельно вивчіть всі аспекти, які впливають на процес чищення зубів, перш ніж купити монопучкову щітку в аптеці або спеціалізованому магазині. Детальніше про них:

  • Чистяча головка. Вона повинна бути круглою, невеликий і з гладкими краями, щоб уникнути травм ротової порожнини. Рекомендована ширина головки для малюків – не більше 7 мм, а для дорослих – максимум 11 мм.
  • Визначтеся з матеріалом щетини. Натуральна м'якше синтетичної, але її кінчики починають швидко розшаровуватися, та й коштує вона дорожче. Синтетичне волокно має ширину 0,17-0,2 мм, але воно здатне швидко втратити форму під впливом гарячої води.
  • Оптимальна довжина щетини для звичайного чищення ротової порожнини – 6 мм. Ворсинки довжиною 9 мм рекомендується використовувати при наявності дентальних конструкцій.
  • Щетинки розташовані дуже щільно. Для дітей потрібно вибирати зубні щітки з 700 щетинками, а для дорослих – від 1000 і вище.
  • Ступінь жорсткості вибирайте у відповідності зі своєю чутливістю і наявними проблемами. Приміром, хард рекомендується використовувати дорослим при регулярному освіту каменю, а для дітей 2-5 років підходять щетинки з жорсткістю сенситів.
  • Приділіть увагу формі ручки. Плоске прямокутне пристосування зручно в застосуванні, але не здатне забезпечити належного захоплення. Зупиніть свій вибір на моделі з ергономічною ручкою. Добре, якщо на ній будуть присутні спеціальні силові виступи і гумові наклади.
  • Товщина ручки повинна бути комфортною для регулярного використання: занадто товстої складно регулювати тиск, а надто тонка часто вислизає.
  • Важливе значення має шийка ручки зубної щітки. Зігнута шийка полегшить використання і допоможе домогтися більшої ефективності при очищенні важкодоступних місць.

Відео

Як вибрати монопучкову зубну щітку

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!