Електрокотел протерм для опалення будинку або квартири

Марка Protherm майже тридцять років відома якістю, функціональністю, надійністю. Ця чеська компанія виробляє котли декількох видів: підлогові і настінні газові, з рідким і твердим паливом, а також всі комплектуючі, необхідні для встановлення. Електричний котел Protherm служить для обігріву приміщень – квартир, будинків, гаражів. Їм зручно користуватися, коли до будови не підведено газове опалення.

Що таке електрокотел

Пристрій, який підтримує задану температуру рідини в батареях опалення приміщень, називається електричним котлом. Устаткування встановлюється в певним чином підготовлених місцях, підключається до мережі живлення великої потужності, для нього необхідна спеціальна розводка. Якщо є необхідність підтримувати задану температуру в приміщенні, то пристрій необхідно підключити до термодатчикам, які йдуть в комплекті з котлом.

Щоб розібратися з принципом дії котла, важливо зрозуміти, із чого він складається. Головний елемент котла – розширювальний бак. Об'єм рідини, що циркулює по трубах, при нагріванні збільшується, тому заливати бак повністю не можна, інакше не витримає натиску. З метою безперебійної роботи використовується накопичувальний бак з функцією розширення.

Наступним за значимістю елементом котла є циркуляційний насос Він складається зі сталевого корпусу, всередині якого розташований електричний мотор, і призначений для примусового руху рідини по трубах. Всі елементи разом призначені для безперебійної роботи системи, зручності приладу в експлуатації. У складі котла є і інші незамінні пристрої і пристосування:

  • датчик тиску;
  • ТЕН;
  • теплообмінник, який покритий теплоізоляцією;
  • повітровідвідник – для скидання повітря з системи опалення;
  • запобіжний клапан необхідний для захисту котла від руйнування надмірним тиском;
  • патрубок потрібен, щоб приєднати бак до труб.

Електричний котел Protherm

Фірма випускає чотири серії котлів: Рись, Пантера, Ведмідь і Скат. Ведмідь – це підлогові, чавунні, газові котли з вбудованим девяностолитровым бойлером. Пантера – настінний газовий водонагрівач. Рись підходить для опалення та підігріву води, але тільки за рахунок газу. Якщо будинок до нього ще не підключений, то розумно буде використовувати електричні котли Protherm серії Скат, які поділяються на п'ять видів.

Скат 6 КR 13

Як видно з назви моделі, споживана потужність даного виду – 6 кВт. Це самий перший котел серії. Основні характеристики приладу:

  • назва: Скат 6 KR 13;
  • ціна: 38300 рублів;
  • характеристики: електричний настінний, одноконтурний, ККД 99,5%, розширений бак 7 л; панель управління зі світлодіодною індикацією і рідкокристалічним дисплеєм; термометр показує індикацію температури і несправностей; терморегулятори: Exabasic, Exacontrol, Exacontrol 7; напруга 230 В, 400 В; частота 50 Гц; клас захисту IPX4D; система контролю має запобіжний клапан, тепловий запобіжник, захист заклинювання наносів, захист від замерзання;
  • плюси: котел споживає невелику кількість енергії; низька ціна;
  • мінуси: модель не дуже потужна.

Скат 18 КR 13

Цей котел потужністю 18 кВт служить для опалення великих приміщень, наприклад, заміських будинків, котеджів або сімейних готелів на п'ять-шість номерів. За характеристиками можна визначити, наскільки він підходить для конкретного об'єкта:

  • назва: Скат 18 KR 13;
  • ціна: 44300 рублів;
  • характеристики: котел працює від електричної мережі, розташовується на стіні, одноконтурний, ККД 99,5%, діаметр підключення опалення¾; робочий тиск 0,8-3,0 атм; вага 41 кг, є насос в котлі, гарантія 2 роки; максимальна сила струму 27,5 А; є захист насоса від заклинювання;
  • плюси: після 23 години бездіяльності автоматично вимикається, щоб уникнути перегріву; при необхідності котли з'єднуються каскадно;
  • мінуси: вимагає великої витрати енергії.

Скат 12 КR 13

Цей прилад відрізняється від свого попередника типом потужності, використовується для опалення квартир і дач. Котел безпечний для дерев'яних будинків. Основні характеристики:

  • назва: Скат 12 KR 13;
  • ціна: 40000 рублів;
  • характеристики: електричний Теновий котел, одноконтурний; підходить для трифазної мережі; максимальна сила струму на три фази – 20 А; гранична теплове навантаження 12 кВт, котел оснащений електронним управлінням, кріпиться на стіну; температура теплоносія 30-85 °С; тиск води в контурі опалення 3 бар;
  • плюси: невеликий витрата електроенергії, низька вартість;
  • мінуси: не найпотужніша модель, на прогрів включається повільно.

Скат 28 КR 13

Цей котел – найпотужніший з усієї серії Скат, підходить для приміщень площею до 200 квадратних метрів. За рахунок підключення трифазного опалює верхні поверхи без перебоїв. Основні характеристики котла:

  • назва: Скат 28 KR 13;
  • ціна: 47500 рублів;
  • характеристики: номінальний струм 3ф – 50 А, температура опалення 85°С, тип електричний, розширювальний бак 10 л, вага 34 кг, погодозалежна автоматика, кількість ступенів потужності 12, мінімальна корисна потужність 2.30 кВт, максимальна – 28 кВт; допускається використання антифризу, оснащений циркуляційним насосом Wilo; сталевий циліндричний теплоносій;
  • плюси: потужний насос з автоматичним перемиканням швидкостей;
  • мінуси: висока вартість, велика витрата електроенергії.

Скат 24 КR 13

Такий електричний котел потужністю 24 кВт кріпиться на стіну, займає небагато місця в будинку, окрема котельня для нього не потрібно. Компактний розмір і сучасний дизайн характерний для всієї серії Скат. Прилад відрізняється такими характеристиками:

  • назва: Скат 24 KR 13;
  • ціна: 46400 рублів;
  • характеристики: буває на 220 В і 380 В, є дисплей на зовнішньому корпусі, площа опалювального приміщення до 280 квадратів; клас захисту IPX4D, ККД 99,5%, бак 7 л з можливістю підключення бойлера об'ємом до 200 л для підігріву гарячої води; регулювання контурів незалежне, є захист від перегріву і замерзання; габарити 740х310х410 мм, вага 34 кг, настінний тип монтажу;
  • плюси: легке кріплення, не потрібна окрема котельня;
  • мінуси: більш висока ціна в порівнянні з іншими моделями Скат.

Як вибрати електричний котел Протерм

Головна відмінність електрокотлів фірми Protherm максимальна потужність. Чим прилад могутніше, тим більша по площі приміщення буде опалювати. Для заміського будинку розміром 120 квадратів підійде електрокотел Скат 12. Його потужності вистачить на всі кімнати. Котли Protherm можна встановлювати в якості резервного теплоносія, включати їх не постійно, а лише коли виникнуть перебої з основним джерелом живлення або не настане опалювальний сезон. Щоб правильно обрати котел, дотримуйтесь таких порад:

  1. Слід спиратися на тип і ступінь підключення. Потужність котла до 10 кВт підходить для однофазної мережі, де для електроживлення застосовуються три дроти: фазний, нульовий і заземлення. У нових будинках використовуються системи, що дозволяють убезпечити людину від ударів струмом. При будівництві старих приміщень було два проводу, заземлення не ставили, при стрибках електрики прилади швидше виходили з ладу.
  2. Вибирати прилад потрібно, виходячи з площі опалюваного приміщення. Більш потужні електрокотли Протерм від 12 кВт і вище припускають трифазне підключення. Струм тече по трьох проводах в одну сторону, вони називаються фазними, а повертається по одному (нульового) з них. Такий котел вигідний з економічної точки зору, оскільки струм потрапляє в будинок по одному дроту, не потрібно ще два нульових. У двокімнатних квартирах стоїть однофазне підключення, в заміських об'єктах – трифазне.
  3. Для приватних будинків зручніше трифазне підключення, струм розподіляється по трьом фазам, і ймовірність того, що відбудеться стрибок електрики, прагне до нуля. У продукції фірми Protherm встановлено спеціальне реле контролю напруги, яке відключає харчування в котеджі в разі замикання, зберігаючи прилади в робочому стані. Це є великим плюсом.
  4. Щоб купити електрокотел Протерм без проблем, бажано спочатку ознайомитися з конфігураціями кожної моделі в інтернет-магазині фірми. Там же ви можете дізнатися про акції, розпродажі, знижки та замовити прилад. Доставка та монтаж в Москві і Санкт-Петербурзі здійснюються в короткі терміни.

Відео

Техобзор. Електричний котел PROTHERM СКАТ

Відгуки

Олег, 47 роківЯ – енергетик. Як професіонал скажу, що автоматика электрокотле Протерм радує. Включення за Тенам відбувається плавно, що не дає різких стрибків напруги. Коли навантаження перевищує дозволену, якщо в будинку одночасно працює духовка і посудомийна машина, електрокотел автоматично знижує свою потужність, уникаючи перегріву.
Костянтин, 49 роківУ мене свій заміський будинок. В нашому селищі ще не провели газ, тому що забудовник збанкрутував, а за свій рахунок займатися цим сильно дорого. Для комфорту сім'ї я купив електрокотел чеської фірми Protherm. Відразу звернув увагу на зрозумілий інтерфейс: на передній частині кришки знаходиться цифрове табло, кнопки управління і індикатор.
Андрій, 61 рікЯ хоч і не електрик, а виконроб, але відразу можу відрізнити добротну річ від тієї, яка коштує дешево. На об'єкті, де зараз працює моя бригада, варто Скат 14. Котел зроблений якісно, основні деталі, клапани і дроти змонтовані компактно. Якщо виникне необхідність в їх ремонті, підібратися до них легко, автодиагностику проводити не потрібно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!