Каталітична грілка: інструкція по застосуванню пристрої

Є декілька різноманітних пристроїв, які використовуються для опалення невеликих приміщень і особистого обігріву людини. Одним з них є каталітична грілка, представлена на ринку у великому асортименті. Передумовою для створення цього компактного приладу стали незручності, які відчували солдати під час Першої світової війни в зимовий період. Дізнайтеся все про даному приладі: про принцип його роботи, моделях і цінах.

Що таке каталітична грілка

Цей прилад являє собою хімічну грілку, призначення якої полягає в індивідуальному зігріванні людини за допомогою беспламенного окислення парів бензину високого очищення. За чотири роки Першої світової війни винахідники Англії, Японії і США створили кілька варіантів рідинних грілок кишенькового типу. Для запуску приладу резервуар заповнювався спиртом, який просочувався у вату, після чого пристрій прогрівалося полум'ям сірника – в результаті цього виникала каталітична реакція.

Сьогодні каталітична грілка для рук і обігріву інших частин тіла знайшла широке застосування серед любителів туристичних походів, риболовлі, полювання, зимових видів спорту. Велику затребуваність вона набула і в умовах, пов'язаних з роботою на вулиці. У Радянському Союзі виробники випускали бензинову грілку ГК-1, яка при повній заправці була здатна виробляти тепло протягом 8-14 годин з температурним показником до 60 градусів.

Принцип роботи каталітичної грілки

Пристрій каталітичної грілки відносно просте, т. к. прилад складається з корпуса, виконаного з металу, без додаткових деталей зовні. За розмірами більшість моделей співвідносяться приблизно з долоню дорослого чоловіка. Усередині корпусу розташований резервуар, а до горловини прикріплюється каталізатор. В останньому знаходиться вата, яка просочується бензином. Горловина закривається щільною кришкою, але в ній є отвори, через які повітря надходить до каталізатора.

Принцип роботи приладу грунтується на виділенні тепла, яке супроводжується беспламенным окисленням парів бензину в присутності каталізатора. Через спеціальний каталітичний патрон проходять пари бензину. Вони піддаються окисненню киснем на поверхні вже розігрітого каталізатора, т. е. ці пари згорають без полум'я. Продукти окислення виходять з приладу через вентиляційні отвори кришки. Одночасно через них до поверхні каталізатора починає надходити повітря, що містить кисень.

Каталізатор (каталітична сітка) є платинової деталлю, яка має вигляд гнота – це найважливіша складова деталь грілки. Всередині неї знаходиться сталевий сітчастий патрон. Щоб запустити сітку в каталітичному патроні, її необхідно прогріти протягом 10-15 сек., використовуючи полум'я, яке не дає кіптяви, приміром, запальничку. Паливо, що застосовується для грілки, – це бензини, які пройшли через вищий ступінь очищення. Використання інших типів палива призводить до швидкого псування сітки – явище називається «отруєнням каталізатора».

Спосіб застосування грілки каталітичної

Підвищити ефективність приладу, який піддався засмічення, можна з допомогою прожарювання сітчастого патрона разом з каталізатором у муфельній печі або на газовому (некоптящем) полум'я. Запам'ятайте, що застосування індивідуальних каталітичних приладів в закритих приміщеннях небезпечно для здоров'я, оскільки продукти окислювання бензину є дуже токсичними. Використовувати грілку каталітичного типу необхідно згідно з інструкцією:

  1. Поставте прилад на рівну поверхню. Якщо погода холодна, то перед запуском прогрійте пристосування – наприклад, можете на 10 хв. помістити його під одяг.
  2. Введіть в резервуар з допомогою спеціальної лійки/воронки (є в наборі) необхідний обсяг бензину для запальничок або будь-який інший варіант, який пройшов вищу очищення. Врахуйте, що заправляти прилад для обігріву автомобільним бензином не можна.
  3. Лійку обов'язково зафіксуйте, використовуючи для цього спеціальний затискач. Такий підхід допоможе уникнути протікання.
  4. Зніміть лійку і на її місце надіньте каталізатор.
  5. Переконайтеся в повній відсутності розлитого палива на корпусі приладу, після чого можете нагріти його сірником або запальничкою.
  6. До потрібної температури каталізатор нагріється приблизно за 5-10 секунд.

Для тривалої експлуатації цього кишенькового пристосування дуже важливо дотримуватися певних правил догляду. Головне – перед кожною заправкою обов'язково потрібно витрусити залишки палива з резервуара. З часом, коли поверхня пристрою забрудниться, прогрійте його протягом 1-2 хв. над полум'ям газової плити – так ви приведете пристрій у попередній стан. Завдяки цьому грілка знову буде нагріватися до максимальної температури.

При роботі поверхню каталітичного приладу здатна нагріватися до 60 градусів. Ця температура дещо висока для зіткнення з тілом людини, тому в набір крім пристрою, входить і спеціальний мішечок – в ньому потрібно тримати прилад. Цей своєрідний чохол необхідний і пристосування для захисту від охолодження, оскільки із-за холодного повітря його робота може зупинитися внаслідок недостатнього випаровування палива. Типові способи використання:

  • гріти руки, помістивши грілку в рукавицю або тримаючи її в кишені;
  • сушити взуття, помістивши пристосування всередину черевика;
  • зігріватися вночі, помістивши прилад в спальник.

Виробники каталітичних грілок

Кінцева вартість пристрої для обігріву залежить від країни-виробника і фірми. На ринку зустрічаються моделі вітчизняного виробництва, корейської, китайської та ін. Якісні моделі коштують від 1,5-2 тисяч рублів і вище. Їх відміну від дешевих аналогів полягає не тільки в якості виготовлення, але і витраті палива – вони більш економні і при цьому виділяють менше запаху бензину при експлуатації. До відомим виробникам грілок, які широко застосовуються рибалками, мисливцями і любителями подорожей, відносяться:

  • ZIPPO;
  • KOVEA;
  • Слідопит.

ZIPPO

Грілки від ZIPPO здатні виділяти тепло протягом 12-ти годин. Вони застосовуються для зігрівання рук і тіла людини. Тепло виділяється без горіння за рахунок окислення парів бензину. Сітка (каталізатор) виконана зі скловолокна. Відмінним придбанням може стати модель Handwarmer High Polish Chrome. Прилад буде корисним на риболовлі, прогулянках, в походах і просто в холодну пору року, наприклад, автовласникам, яким іноді доводиться виконувати ремонт машини на морозі:

  • назва: Zippo Handwarmer 40365 High Polish Chrome;
  • ціна: 850 грн.;
  • характеристики: розміри – 66х13х99 мм, вага – 73,7 г, виробник – США, є довічна гарантія від виробника, оригінальна подарункова упаковка;
  • плюси: довговічність, дає м'яке стійке тепло протягом 12 годин;
  • мінуси: коштує дорого.

Грілки ZIPPO є справжнім порятунком для продавців, яким доводиться простоювати взимку за прилавком. Ще один відмінний варіант від цієї компанії:

  • назва: Zippo 40363 Pink;
  • ціна: 774 грн.;
  • характеристики: розміри – 51х15х74 мм, вага – 51, сталь з рожевим матовим покриттям, тримає тепло близько 6 год, гарантія – 2 роки;
  • плюси: компактні розміри, надійність;
  • мінуси: висока вартість, тримає тепло менше аналогів;

KOVEA

Корейським виробником каталітичних приладів для обігріву є KOVEA (Ковея). Ця компанія вже кілька десятків років займає одне з лідируючих місця на ринку таких грілок. Якість її продукції не викликає сумніву. Відмінна риса грілок KOVEA полягає в ергономічному дизайні. Крім цього, в стандартний набір часто включається зручна сумочка для грілки. Модель VKH-PW05M Pocket Warmer M ідеально підходить для обігріву рук, ніг і щоб сушити черевики та рукавиці:

  • назва: VKH-PW05M;
  • ціна: 644 грн.;
  • характеристики: вага – 100 г, повна заправка – 24 м, витрата палива – 1 р/год, час збереження температура – до 24-х годин, є зручний м'який чохол, заправна воронка.
  • плюси: довго тримає тепло, прийнятна вартість;
  • мінуси: немає.

Ще один каталітичний прилад від KOVEA – VKH-PW04S Pocket Warmer. Прилад здатний розігріватися до 70 градусів:

  • назва: VKH-PW04S Pocket Warmer;
  • ціна: 678 грн.;
  • характеристики: вага – 60 м, час роботи – 10 год, заправна ємність – 12 мл, є зручна воронка-дозатор для заправки;
  • плюси: довговічна, зручна;
  • мінуси: недовго зберігає тепло.

Слідопит

Цей тип каталітичного приладу являє собою виріб російського виробництва, ідеально підходить для людей, які працюють в складних кліматичних умовах, захоплюються зимовими видами спорту, туристів тощо. Для живлення необхідно купувати високоочищений бензин. Середня температура працюючого приладу складає 42-50 градусів – регулювання здійснюється за рахунок подачі повітря:

  • назва: Слідопит PF-GHP-P01;
  • ціна: 312 грн.;
  • характеристики: вага – 79 м, габаритні розміри – 70х100х14 мм, об'єм резервуара – 30 мл, матеріал – сталь, час роботи – до 16 год, витрата рідкого палива – 2 мл/год;
  • плюси: доступна вартість, тривалий термін роботи;
  • мінуси: немає.

Відео

Огляд каталітичних грілок.

Відгуки

Микола, 34 рокиНещодавно придбав відмінний каталітичний прилад для обігріву Kovea VKH-PW05M, який обійшовся мені в 1787 р. Виріб виконано з якісного металу. Сподобалося, що тривалість роботи до 24 годин і в комплекті є воронка-дозатор для заправки. Правда, відносно невеликий обсяг – 24 мл Вартість здалася високою.
Артем, 43 рокиДля туристичних походів разом з командою замовили кілька грілок для рук Слідопит. Виділю відносно низьку вартість (850 р.), великий об'єм 30 мл, відносно малу вагу. Грілка здатна підтримувати тепло до 16-ти годин, що ідеально для походів. До плюсів віднесу і компактні розміри. Негативних сторін не помітила.
Сергій, 33 рокиДовго вибирав відповідну грілку каталітичного типу, в підсумку віддав перевагу Kovea Pocket Warmer. Перевагами вважаю легкість, надійність, ефективність. Варто хоч і дорого, але вважаю, що якість виготовлення і тривалий експлуатаційний термін повністю відповідають вартості. Недоліків не виявив.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!