9 способів поливу рослин під час відпустки

Дуже важливо під час своєї відсутності забезпечити регулярний полив кімнатних рослин. Зробити це можна різними способами, використовуючи професійні засоби і системи власного виготовлення з підручних матеріалів.

Як зберегти квіти, якщо їдеш у відпустку

Перед тим, як виїхати надовго з дому і забезпечити квітам регулярний полив за допомогою спеціальних пристосувань, рослини необхідно заздалегідь підготувати. Для цього рекомендується провести такі процедури:

  1. Припинити підживлення за 14 днів до відпустки. Після внесення добрив рослинам потрібна вода для забезпечення кращої засвоюваності мінералів.
  2. Провести часткову обрізання листя, бутонів, не завдаючи шкоди квітам. Так випаровування вологи буде відбуватися повільніше.
  3. Провести боротьбу з шкідниками, пролікувати квітка, якщо це необхідно.
  4. Поставити горщики в затемнену частину приміщення, далі від вікон або запнути штори. Зменшення освітленості, зниження температури зменшить випаровування.
  5. Зрушити горщики ближче один до одного, зібравши їх в компактну групу. Так ви створите мікроклімат, де підвищена вологість.
  6. Квіти, які люблять підвищену вологість, можна накрити поліетиленом, закріпивши його навколо ємності за допомогою гумки. Для маленьких саджанців підійде скляна тара.
  7. Усунути протяги, закривши всі двері, вікна.
  8. Провести полив рослин перед від'їздом у відпустку, використовуючи кількість води більше звичайного. При цьому важливо не залити квіти! Для деяких кімнатних квітів застосуйте метод занурення.
  9. Глиняні горщики можна обкласти вологим мохом або обернути вологою тканиною, а зверху поліетиленом, попередньо зволоживши грунт.
  10. Створити підвищену вологість, виклавши на дно великого горщика шар гравію, керамзиту. Зверху поставити вазон з рослиною і налити води так, щоб вона не торкалася дна ємності з квіткою.

Способи поливу рослин

Провівши підготовку кімнатних рослин, можна приступати до організації автоматичного поливу. Найбільш прості та ефективні способи:

Назва

На скільки вистачає

Переваги

Недоліки

Піддон у вигляді широкого тазу або розносу з високими бортами

7-10 днів

  • дієвий для рослин, які люблять вологу
  • сприяє розмноженню шкідників, переміщення з однієї квітки на іншу, якщо ви відразу не помітили паразита

Крапельний полив (гніт, крапельниця, пластикова пляшка)

7-14 днів

  • ефективний;
  • легко виготовити самостійно;
  • може використовуватися, як для великих квітів, так і для маленьких
  • гніт може пересихати при жаркій погоді, а в резервуарах – закінчуватися рідина

Гідрогель

7-14 днів

  • повністю забезпечує домашні квіти вологою
  • необхідно купити гранули гідрогелю;
  • потрібна пересадка квітки в ємність з грунтом, перемішаної з гідрогелем

Фитилевый метод

Для організації поливу кімнатних квітів фитилевым методом перед від'їздом у відпустку потрібно виготовити з тканини, бинта, марлі або вовняної нитки гніт. Один кінець необхідно розмістити на дні горщика, вивести через дренажний отвір в ємності, а потім пересадити рослину. Ємність з водою потрібно поставити під горщиком і опустити туди другий кінець гнота.

Якщо ж пересадка не планувалася, можна організувати фитилевый полив кімнатних рослин у відсутність господарів по-іншому. Один кінець тканини (мотузки) необхідно розмістити на поверхні горщика, зверху насипати субстрат, а другий опустити в посудину з рідиною, розташований на височині. Фитилевый метод підходить для маленьких квіток (фіалок, сенполій) і може використовуватися завжди.

Полив через дренажні отвори в горщику

Автоматичний полив рослин під час відпустки на 20 діб можна організувати за допомогою довгого відрізу тканини (рушники, товстий ватин, непотрібне ковдру). Підставку для квіткових вазонів застеляють плівкою, а зверху кладуть вологу тканину, один край якої опускають у таз з водою. Поверх тканини на підставці розставляють горщики з добре политими рослинами. Важливо, щоб на дні були дренажні отвори, через які квіти і будуть вбирати вологу.

Крапельний полив з пластикової пляшки

Система самополива з пластикових пляшок забезпечить рослини вологою на 15-20 днів. Для цього потрібно підготувати ємкості об'ємом 1,5 і 2 л і протестувати пристрій перед від'їздом у відпустку, для визначення того, скільки води знадобиться кожній квітці. Щоб виготовити поливалку, потрібно виконати в кришці і дні пластикової пляшки отвори розпеченим цвяхом, товстою голкою або шилом. Потім налити рідину, закрутити пробку і занурити пляшку шийкою вниз в вазон. Така система підходить для постійної подачі вологи великим рослинам.

Поливалка для квітів з крапельниць

Дуже ефективний автоматичний полив квітів у горщиках за допомогою трубочки для крапельниці. З неї потрібно зняти наконечник, один кінець розташувати на поверхні ґрунту, а до другого прикріпити грузик і опустити в ємність з водою, розміщену на узвишші. При великій кількості рослин знадобиться кілька таких трубочок, які потрібно зв'язати між собою в місці кріплення грузила. Якщо правильно відрегулювати швидкість подачі рідини, кімнатні квіти будуть забезпечені вологою на тривалий період. Така поливалка підійде для будь-яких рослин.

Професійні засоби догляду за квітами на час відпустки

Назва

Характеристика, принцип дії

На скільки вистачить

Ціна в рублях

Система Aqua Globes

Кругла скляна колба з довгим вузьким носиком. Всередину конструкції наливають рідину, а наконечник опускають в грунт. При висиханні грунту починається процес газоутворення: бульбашки повітря потрапляю всередину колби, а краплі води випливають, просочуючи грунт. Виробник Masterprof.

7-10 днів

383 за упаковку з 2 шт.

Керамічний циліндр Blumat

Пристрій для поливу квітів під час відпустки складається з конусоподібною керамічної воронки, що розміщується в грунті, трубки, яка опускається в посудину з рідиною, і датчика. Коли земля пересохла, датчик спрацьовує і запускає процес подачі води.

Працює поки резервуар з водою не спорожніє

365

Капілярний мат

Виготовляється з синтетичних волокон, прошитих через поліетилен. Мат вбирає вологу, розподіляє рівномірно по всій поверхні, а при необхідності надає рослинам, які стоять на ньому

Залежить від кількості горщиків, які розташовані на його поверхні

176/1 кв. м.

Піддон з капілярним килимом

Складається із зовнішнього піддону, куди наливають рідину, внутрішнього піддону, який вставляють у зовнішній, і капілярного килимка, на який ставляться квіткові вазони. Килим вбирає вологу і віддає її рослинам.

До 2 тижнів

515-590

Розумний горщик для квітів

На дні горщика передбачена система зберігання рідини і її подачі. Частина вологи після поливу залишається всередині, а потім під час пересихання ґрунту рівномірно по ній розподіляється. В деякі моделі вмонтований індикатор, що регулює подачу рідини і її швидкість

До 12 тижнів

Від 980

Відео

Як ПОЛИВАТИ кімнатні рослини під час відпустки Чотири способи АВТОПОЛИВУ квітів своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!