Цикламен – догляд в домашніх умовах, вибір грунту і горщика, правила вирощування, розмноження та пересадки

У квіткових магазинах і великих садових центрах важко не помітити квітучі цикламени. Насичені яскраво-зелене листя і хмари ніжних невагомих пелюсток не залишать байдужими. На жаль, рослини, вирощені в умовах оранжерей, будинки поводяться непередбачувано, а після цвітіння скидають листя, чим дивують початківців квітникарів. Але навчившись доглядати за ними, навряд чи ви відмовитеся від такого сусідства. Зібравши колекцію з різних сортів, можна домогтися практично безперервного цвітіння.

Опис цикламена

Цикламен – це невелика багаторічна рослина з сімейства первоцветних (Primulaceae), має клубневидне коріння. В природних умовах росте в країнах Середземномор'я, Північно-Східної Африки, Ірані, Туреччині. У природі зустрічається близько 20 його видів. Для вирощування в домашніх умовах підходять два з них: європейський і перська.

Перший відомий під назвою «альпійська фіалка». Відмінною особливістю виду є те, що рослина не має періоду спокою і не скидає листя. Воно прекрасно почуває себе при температурі 18-20 градусів. До вологості рослина не вимоглива. Особливою популярністю у квіткарів європейський цикламен не користується, на відміну від свого перського «побратима», від якого відрізняється меншим розміром листя і квітів. Рясне цвітіння з весни до осені супроводжується ніжним ароматом, який виділяє цей вид серед інших.

Перська варіант полюбився садівникам за те, що цвіте взимку. Він є родоначальником багатьох сортів, переважаючих видове рослина величиною квіток. Можна зустріти гібриди рожевих, червоних, темно-фіолетових і білосніжних відтінків. Квіти цикламена перського рідко мають запах. У продаж рослини надходять восени. З настанням весни цвітіння припиняється, і багаторічна рослина скидає листя.

Багато хто помилково вважають, що рослина загинуло, і викидають його. Це оману, персидському цикламену потрібен період спокою, під час якого бульба, продовжуючи рости, набирається сил для наступного цвітіння. Якщо забезпечити належний догляд, помістивши горщик в сухе прохолодне місце, до кінця липня з'являться нові листя, а рослина буде радувати рясним цвітінням довгі роки.

Групи цикламенів

Селекціонери не припиняють працювати над виведенням нових сортів. В залежності від розміру квітів і кущика, вони діляться на три категорії. Найпопулярніші з групи міні-цикламенів. Вони відрізняються кольорами великих розмірів. При висоті рослини 10-15 см величина бутона може перевищувати 4 див. Серед культиварів цієї групи зустрічаються ароматні сорти. Мініатюрні кущики з дрібним листям і пишними шапками квітів добре себе почувають у горщиках діаметром 6-10 см. До міні-цикламенам відносяться сорти наступних серій:

  • «Сильверхарт»;
  • «Мідорі»;
  • «Жанетто»;
  • «Лібрето»;
  • «Сільверадо».

Наступна проміжна група – міді-цикламени, яким потрібно діаметр горщика 10-13 див. До них відносяться наступні сорти:

  • «Канто»;
  • «Лазер»;
  • «Стерлінг».

Остання група – максі-цикламени. Це великі сорти, близькі до видовим рослинам. Висота їх розеток досягає 25-30 см. Для вирощування культиварів цієї групи потрібно ємність діаметром 13-20 див. До максі-сортів відносяться серії:

  • «Концерто»;
  • «Райньер»;
  • «Сьєрра»;
  • «Вінтер Айс».

Пересадка цикламена після покупки

Перські цикламени з'являються на прилавках магазинів вже восени з бутонами. У квіткарів є правило: не пересаджувати рослини під час цвітіння. Слід дочекатися періоду спокою, навіть якщо бульба займає весь горщик. До пересадки можна приступити в березні, після того, як кущ відцвіте, або в липні, коли з'являться молоді листочки. Європейська різновид не впадає в стан спокою і не скидає листя. Цвісти починає навесні. Важливо пересадити його до появи бутонів. Краще зробити це в березні, коли починається активне сокорух. Пересадка вимагається, якщо:

  • цикламен продавався в малої ємності, і кущика потрібне збільшення «житлоплощі»;
  • куплене рослина посаджено в бідний торф'яний грунт.

Якщо при покупці з горщиком і грунтом було все нормально, можна відкласти пересадку ще на рік. Грунт для цикламена легко приготувати самостійно або придбати готову ґрунтосуміш (рекомендується «Тюльпан»). Пересадити квітка не важко. Для цього потрібно всього кілька кроків:

  1. На дно горщика насипати шар дренажу, підійде керамзит.
  2. Додати трохи грунтової суміші.
  3. Помістити в ємність бульби цикламена з грудкою землі.
  4. Досипати грунт, щоб дві третини бульби були в землі, а одна – на поверхні.
  5. Утрамбувати грунт долонями.

Догляд за цикламеном в домашніх умовах

Початківці квітникарі вважають його примхливим, але це не так. При правильному змісті квітка не доставить турбот і порадує тривалим цвітінням. Створити сприятливі умови для многолетника не важко. Потрібно:

  • поставити горщик у прохолодне приміщення;
  • уникати прямих сонячних променів;
  • не садити рослина у великі ємності;
  • не допускати пересихання і перезволоження грунту;
  • регулярно поливати і підгодовувати;
  • забезпечити період спокою.

Освітлення і розташування

Цикламен воліє прохолодні приміщення. Відповідна температура для зимового часу – 10-12 градусів. При більш високих показниках він перестане цвісти і скине листя. Вдома не завжди вдається підтримувати таку низьку температуру, але якщо ви придбали рослина в оранжереї, де вона містилася при оптимальних умовах, привчати квітка до тепла слід поступово. Помістіть його на прохолодний підвіконня або засклену лоджію. Влітку температура не повинна перевищувати 25 градусів.

Свіже повітря буде на користь, але під час провітрювання прибирайте рослину від вікна, щоб воно не знаходилося на протязі. По висвітленню сприятливі східні або західні підвіконня, так як квітка воліє розсіяне світло. Якщо горщик стоїть на південній стороні, при сонячній погоді слід створити штучну притінене з допомогою легкої фіранки.

Грунт і вимога до горщика

Всі види многолетника воліють легкі субстрати, що пропускають воду і повітря. Категорично не підходить грунт з переважанням глини. Грунт легко приготувати. Для перських культиварів слід змішати рівні частини дернової землі, перегною, піску або вермикуліту. Не завадить трохи вапна. Для цикламена європейського додатково потрібно додати одну частину торфу. З готових підійде грунт для кактусів або грунтосуміш «Тюльпан».

Незалежно від того, купили ви субстрат або приготували самостійно, не варто забувати про дезінфекцію. Грунт потрібно пропарити і пролити розчином марганцівки. Не рекомендується саджати квітучі рослини у великі ємності. У цьому випадку багаторічник пустить сили на розширення кореневої системи. Якщо ж обсяг обмежений, рослина буде активніше нарощувати наземну частину і краще цвісти. Горщик для цикламена повинен бути на 2-3 см ширше, ніж діаметр бульби.

Полив і вологість повітря

Бажано поливати рослину часто, але помірно. Вода повинна бути м'якою і прохолодною: на пару градусів нижче кімнатної температури. Поки що немає квітконосів, можна акуратно поливати зверху, так, щоб рідина не потрапляла на бульбу. Горщик обов'язково повинен мати отвори для дренажу, щоб зайва волога безперешкодно витікала. Під час цвітіння кращий нижній полив. Для цього горщик поміщають в ємність з водою і залишають на час, щоб земля наситилася вологою. Потім зайву рідину виливають.

Для забезпечення необхідної вологості поставте горщик в глибокий піддон, наповнений вологим керамзитом. Якщо всередині приміщення надмірна сухість, можна акуратно зволожувати кущик з пульверизатора, уникаючи попадання рідини на підставу бульби і квіти. Вода для обприскування береться м'яка: відфільтрована або відстояна. Не ставте рослину біля батарей, повітря там дуже гарячий і сухий.

Внесення добрив

Регулярне внесення добрив сприятливо позначається на рості і цвітінні. Краще використовувати рідкі комплексні добрива з високим вмістом калію. Першу підгодівлю слід проводити через 30 днів після пересадки і продовжувати підгодовувати два рази на місяць протягом всієї вегетації до настання періоду спокою. Коли з'являться паростки, додавання добрив можна відновити. Підживлення проводять під час поливу зволожений грунт, щоб не допустити занадто високої концентрації солей.

Вирощування цикламенів

В домашніх умовах культивація многолетника триває до 7 років. Протягом цього часу його можна розмножувати поділом бульби. Після семирічного терміну розмноження вегетативним способом стає неможливим: доведеться купувати нову рослину. У промислових масштабах цикламени на продаж вирощують з насіння. Це клопітка заняття, але можна спробувати зробити це самостійно.

З насіння

Насіння цикламена легко купити. Якщо вирішите спробувати зібрати посівний матеріал з наявних рослин, не забудьте попередньо їх обпилити з допомогою ватної палички або пензлика. Коли насіннєві коробочки дозріють, зірвіть їх і оберніть тканиною. Висохши, вони розкриються. Приступати до посіву рекомендується навесні. В цьому випадку можна обійтися без додаткового підсвічування. Перед посівом насіння повинні пройти стратифікацію. Потім потрібно зробити ряд маніпуляцій:

  • для покращення схожості замочити посівний матеріал в блідому розчині марганцівки, «Эпине» або «Цирконії» на 12-15 годин;
  • у підготовленому і зволоженому грунті сформувати борозенки глибиною 1 см, в які викласти насіння з дистанцією 2-3 см;
  • присипати зверху землею;
  • ємність накрити склом і поставити в темне місце з температурою 18-20 градусів;
  • щодня провітрювати і зволожувати ґрунт;
  • коли з'являться сходи, прибрати скло і переставити саджанці в світле приміщення, уникаючи прямих сонячних променів;
  • після появи на паростках пари листочків пікірувати;
  • через півроку розсадити за індивідуальним горщиках.

Діленням бульб

Розмноження поділом бульби цикламена є простим способом. Його застосовують, коли є кілька точок росту. Під час періоду спокою потрібно розрізати бульбу на частини гострим ножем. Слідкуйте, щоб на кожному фрагменті були корінці і нирка. Свіжі зрізи потрібно висушити в темному місці і обробити. Підійде зеленка і товчений активоване вугілля.

Пересадка цикламенів

Кущика потрібна пересадка раз в 1-2 роки. Це роблять, коли старий горщик стає тісний або при необхідності замінити грунт. У цикламена перського корені ростуть вниз, тому розміщувати бульбу в ґрунті слід так, щоб одна третина його знаходилася на поверхні. Коренева система європейського вигляду розростається вшир, її слід заглиблювати в землю. Пересаджують рослину методом перевалки в тій же послідовності, що і перша пересадка після покупки.

Догляд за цикламеном після цвітіння

Після цвітіння у цикламена перського настає період спокою. Листя жовтіють і засихають. Їх залишки потрібно обрізати або акуратно обірвати, не пошкоджуючи бульбу. Деякі садівники рекомендують викручувати засохле листя. Полив цикламена зводиться до мінімуму, але не можна допускати пересихання земляної грудки. Горщик поміщають у прохолодне затінене місце. Можна винести його на вулицю. Поява молодих листочків означає закінчення періоду спокою. Можна відновлювати полив і підгодівлі. Європейський вигляд періоду спокою не має і залишається зеленим.

Шкідники і хвороби цикламенів

При належному догляді многолетнику не страшні хвороби і шкідники: всі проблеми випливають з неправильних умов утримання. Надмірне перезволоження стає причиною грибкових захворювань, описаних у таблиці:

Назва

Зовнішні ознаки

Причини

Методи боротьби

Фузаріоз

Пожовтіння листя, бідне цвітіння.

Грибок із ґрунту, що проникає в рослину через коріння.

Полив «Фундазолом», обприскування «Топсином-М».

Мокра гниль

В'янення листя, неприємний запах від бульб.

Бактерії із зараженої води, які проникають через пошкодження на стеблах.

Тільки знищення рослини.

Антракноз

Закручування і відмирання листя, припинення цвітіння.

Грибок, що розвивається при високій температурі і вологості.

Видалення пошкоджених пагонів і обробка фунгіцидними препаратами.

Сажістий грибок

Повільне зростання, в'янення листя.

Грибок, що розвивається на виділеннях, які залишає попелиця, і обмежує рослині доступ світла.

Механічне видалення нальоту вологою губкою, обробка мильним розчином.

Крім перерахованих захворювань, багаторічник може бути атакований павутинним кліщем, який з'являється при надмірній сухості грунту, попелицями, трипсами. При виявленні шкідників видаліть їх за допомогою ватного диска, скупайте рослина під душем і обробіть інсектицидними препаратами. В якості профілактики можна використовувати липкі стрічки – пастки для комах.

Відео

ЦИКЛАМЕН, РОЗМНОЖЕННЯ поділом бульби, цикламен з насіння

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!