Як посадити авокадо в домашніх умовах - пророщування кісточки і догляд за рослиною

У квартирах і будинках частіше можна побачити декоративно-листяні і квітучі рослини, але зустрічаються і плодово-ягідні культури. Одним з їхніх представників є авокадо. В домашніх умовах рослина вкрай рідко плодоносить, але процес вирощування екзотичного фрукта дуже захоплюючий. Відшукати саджанець у продажу важко, тому краще придбати стиглий плід і виростити авокадо з кісточки самостійно.

Що таке авокадо

Це плід вічнозелених культур роду Персея сімейства Лаврових. М'якоть фрукта багата мікроелементами і вітамінами. Авокадо відноситься до швидкозростаючих дерев і досягає висоти 10-20 м. Стовбур культури, як правило, прямий, сильно галузиться. Листя довгі (до 20 см), еліптичної форми, на протязі всього року. Квітки у рослини дрібні, непоказні, двостатеві, зеленуватого відтінку, знаходяться в пазухах листків.

Сам плід овальний, грушоподібний, його середня довжина – від 5 до 10 см, а вага становить 0,05-1,8 кг, залежно від сорту. Шкірка у авокадо жорстка, темно-зелена у незрілих плодів, а через деякий час після дозрівання чорніє. Стиглий фрукт має зеленувате або жовто-зелену м'якоть маслянистої консистенції. В центрі плоду знаходиться велика кісточка.

В світі росте близько 400 сортів авокадо: від зовсім маленьких (розміром як слива), до великих, вага яких сягає 1-1,8 кг. В Росію плоди привозять з Латинської Америки, Ізраїлю чи Африки. Фрукт містить близько 45% жирного масла, 30% ненасичених жирних кислот і вдвічі-втричі більше білків, ніж в грушах, винограді і бананах. Авокадо багатий вітамінами Е, А, В, Д та безліччю мінеральних речовин. Калорійність стиглого плоду набагато вище будь-якого іншого свіжого фрукта.

Як росте

Сорти дерева поділяються за місцем зростання на мексиканський, вест-индский (антільський) і гватемальський. Перший тип є найбільш витривалим: невеликі відхилення температури не завдають їм шкоди, але плоди мексиканського авокадо найдрібніші серед інших різновидів. Вест-індійський вид рослини вимагає тропічного або близького до нього клімату і може рости лише при високій атмосферної вологості (без цього цвісти і плодоносити дерево не буде). Гватемальські сорти трохи більш витривалі, оскільки їхня батьківщина – американські субтропіки.

Авокадо, як і лимонне дерево, універсально з точки зору здатності адаптуватися до ґрунті. Вирощувати культуру можна на різних грунтах – червоній глині, вулканічному суглинку, вапняку, піску. Основна вимога дерева полягає в наявності хорошого дренажу. Рослина не переживає надмірну вологість землі, тим більше періодичні затоплення. Горизонт грунтових вод для нормального росту культури повинен складати як мінімум 9 метрів нижче поверхні.

Оскільки багато сорти авокадо мають тенденцію зростати дуже високими, комерційні виробники здійснюють обрізку дерева до 4,8-5,4 м, після чого дозволяють дереву знову виростати до 9 м. Тим не менш, така підрізка – не найкраще рішення, оскільки рослина прагне вигнати нову верхівку дуже швидко, результатом чого стає відсутність розгалуження. З недавніх пір для стримування зростання культури стали використовувати спеціальний хімікам (TIBA), який уповільнює розвиток верхніх гілок і заохочує розвиток бічних пагонів.

Плоди авокадо дозрівають 6-17 місяців, залежно від місцевості вирощування і сорту. Остаточне дозрівання плодів не відбувається, поки фрукт прикріплений до дерева (через інгібітора в плодоніжки). Після збору врожаю плід дозріває протягом 1-2 тижнів в умовах кімнатної температури. Транспортують авокадо при температурі близько 4 градусів. Можливо вирощування авокадо в домашніх умовах. Для цього потрібно:

  • регулярно обприскувати деревце;
  • дотримувати температурний режим (не допускати опускання температури нижче 12 градусів);
  • розмістити горщик у світлому місці, але без потрапляння на рослину прямих сонячних променів.

Авокадо легко піддається розмноження, тому рослину можна легко виростити при кімнатних умовах з кісточки фрукта, придбаного в магазині. Найбільш активний ріст культури відзначається навесні. При цьому, зійшовши дерево, імовірно, буде виконувати лише декоративну функцію. Розмір рослини, вирощеного в домашніх умовах, не буде перевищувати 2,5 м, а плодоношення ви, швидше за все, не дочекаєтеся зовсім. Тим не менш, таке дерево прикрасить оселю і буде чудово очищати повітря.

Як проростити кісточку

Роботу варто починати з підготовки посадкових матеріалів. Відповідне насінина має рельєфну поверхню і розмір велике перепелине яйце, легко дістається з м'якоті. Схожий варіант можна отримати виключно з стиглого фрукта. Визначають ступінь зрілості за кольором шкірки (вона має бути темної) і пружною м'якоті. Якщо при натисканні на плід він відновлює свою форму, кісточка буде придатна для посадки в домашніх умовах.

Щоб посадити рослину, потрібно вийняти кісточку, для цього авокадо розріжте на 2 половини, виверніть м'якоть назовні і легко дістаньте насіннячко. Пророщують його двома методами:

  • відкритим;
  • закритим.

Закритий спосіб

Вважається більш простим методом вирощування рослини. Закритий спосіб передбачає висаджування кісточки безпосередньо в субстрат. Як посадити авокадо:

  1. Підготуйте горщик відповідного розміру, на дно викладіть шар керамзиту (1,5-2 см).
  2. Змішайте в рівних кількостях перегній, пісок, садову землю. Можна використовувати і готовий субстрат, але при цьому вибирати пухкий і добре дренування ї. Заповніть почвосмесью горщик, залишивши 1,5 см вільного простору зверху.
  3. Посадіть кісточку тупим кінцем у землю на глибину 3 див. Полийте насіння чистої відстояною водою. Помістіть горщик у тепле місце з гарним освітленням. Через 20-30 діб кісточка дасть паростки. Стежте, щоб земля постійно була вологою.

Відкритий спосіб

Виростити авокадо з кісточки в домашніх умовах можна і іншим способом, більш надійним. Якщо посадити рослину відкритим способом, ймовірність проростити насіннячко значно вище. Для цього вам буде потрібно стаканчик або інша відповідна за розміром ємність. Порядок дій при посадці буде таким:

  1. Зробіть в центрі кісточки 3 невеликі отвори, в які вставити зубочистки (вглиб на 3-5 мм).
  2. У такому вигляді помістіть насіння тупим кінцем донизу в ємність, наповнену холодною водою. Рівень рідини повинен бути правильно обраний: оптимально, щоб кісточка була занурена в неї на 1/3.
  3. Важливо для отримання корінців підтримувати цей рівень води постійно. Посадити авокадо у грунт можна після появи 3-4-сантиметрових відростків. Формування корінців займає 1-6 тижнів, незалежно від пори року.

Як посадити кісточку з авокадо

Перш ніж посадити рослину в домашніх умовах, важливо продумати всі нюанси його декоративного оформлення. Врахуйте ці аспекти:

  1. Можна посадити в одну ємність відразу кілька паростків, в процесі зростання їх стебла переплетуться, завдяки чому у вас вийде пишна, красиве деревце.
  2. Щоб виростити висока рослина, рекомендується проводити пересадку як мінімум один раз в рік. Оптимальне для цього час – кінець лютого, коли рослини починають активно рости. Перший раз пересаджувати слід після досягнення культурою висоти 15 див.
  3. Щоб знизити інтенсивність росту авокадо, необхідна прищіпка його верхівки. Процедура прискорює ріст бічних пагонів, роблять крону привабливою і пишною.
  4. Формувальне обрізання роблять навесні, при активному рості рослин. Першу обрізку верхівки проводять після 8-10 листків, при наявності бічних гілок їх укорочують після 5 аркуша.

Грунт

Перш ніж посадити авокадо, потрібно підготувати поживний, пухкий субстрат. За складом він повинен бути нейтральним (кислий грунт категорично не підходить). Грунтосуміш готують з таких компонентів:

  • середньозернистий пісок – 2 частини;
  • садова земля – 2 частини;
  • дрібний керамзит, мох-сфагнум або шматочки пінопласту – ½ частини;
  • свіжий гній – 2 частини;
  • вапно – 1 ст. л;
  • керамзит або інший дренаж (викладається на дно при пересадці молодого рослини в більш простору ємність).

Як садити

Після того, як корінці досягли розміру 3 см і зміцніли, авокадо можна посадити в грунт. Для цього кісточку акуратно виймають із води/субстрату, при необхідності видаляють зубочистки, після переміщують у грунт тупим кінцем вниз. При укоріненні гостра частина насіння і росток залишається на поверхні. Оскільки це тропічна рослина, культурі необхідний вологий і теплий мікроклімат. Грунт важливо регулярно поливати, обприскувати, не допускаючи пересихання.

Оптимальна температура для культури – вище 16 градусів тепла, але авокадо може сходити і при 12 градусах. Освітлення для рослини підходить інтенсивне, яскраве, але трохи розсіяна (можна встановити горщик на вікно, щоб сонячне світло проходило крізь тюль). При сприятливих умовах росток швидко витягується, додаючи по 1 см за добу. Після досягнення 35 см, деревця починається активний ріст листя.

Догляд за авокадо в домашніх умовах

Після початку зростання саджанця особливий проблем з вирощуванням рослини вже не виникає. При формуванні оптимальних умов для деревця, воно буде швидко рости і розвиватися, прикрашаючи оселю. Доглядати за авокадо потрібно комплексно:

  1. Освітлення. Доросла рослина не вимагає багато світла, тому горщик допускається тримати на вікнах, звернених на північ, захід або схід. Під час максимальної сонячної активності (з 12 до 16 годин) дерево обов'язково притіняють від прямих сонячних променів. Взимку авокадо вимагає додаткового освітлення.
  2. Зволоження ґрунту, вологість повітря. Полив рекомендується здійснювати часто, при цьому важливо не допускати вогкості в горщику. Верхній шар грунту завжди повинен бути злегка зволоженим. Оптимальна для рослини вологість повітря – 65%. Підтримувати такі умови можна шляхом частого обприскування або установкою поруч із горщик ємностей з водою.
  3. Температура повітря. Оскільки рослина теплолюбива, йому підходить температурний режим від 12 до 21 градуса.
  4. Використання добрив. Після посадки кісточки в субстрат саджанцю не потрібна додаткова підгодівля. Добрива починають вносити через 4-6 місяців, повторюючи процедуру кожен місяць. Для цього підходять мінеральні суміші, призначені для кімнатних квітів.
  5. Формування крони. Щоб деревця була пишна крона, обов'язково здійснюється прищіпка. Після появи 8 листочка рекомендується провести першу прищіпку. Далі крона формується з бічних гілок. Коли на молодому втечу з'явиться 5 і 7 лист, його потрібно прищипнути. Оптимальною висотою кімнатного деревця є 1,5 м.
  6. Пересадка. Молоді рослини потрібно пересаджувати щовесни, вибираючи більш просторі горщики. Після досягнення віку 3-4 роки авокадо слід посадити в діжку і не тревожжить протягом 3 років.

Відео

Авокадо Як посадити, щоб виросло деревце

Як правильно садити авокадо

як проростити авокадо

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!