Коли пересаджувати орхідею правильно в домашніх умовах

Сьогодні квітникарство переживає справжній бум у вирощуванні екзотичних рослин. Все доступнішими для любителів кімнатних квітів стають культури, які ростуть в жарких кліматичних умовах. Їх декоративні листя і незвичайної краси квітки надають вишуканість домашнім садам. Одним з улюблених квітникарям помірних широт тропічних рослин є орхідея. Щоб вона радувала своїх власників тривалим цвітінням, необхідно вивчити інформацію про правильному догляді за нею і своєчасної пересадки.

Для чого потрібна пересадка орхідеї

Пересаджувати орхідею необхідно при запланованій пересадки і в екстреному випадку. Потрібно розуміти, що ця процедура є стресом для рослини, тому варто дуже зважено і зі знанням справи поставитися до неї. У процесі життєдіяльності рослинного організму виснажується грунт, у якому він росте. З часом квітка не в стані отримувати з субстрату необхідні йому мікроелементи та інші поживні речовини. Екстрено пересаджувати його необхідно при загниванні або зараження шкідниками кореневої системи.

Коли потрібно пересаджувати орхідею

Селекціонери вивели безліч гібридів орхідей, відмінно почувають себе в квартирах, тому однозначної відповіді, коли потрібно пересаджувати ця квітка, немає. Все залежить від його періоду цвітіння. Представники орхидейных можуть цвісти до 6 місяців в різні пори року. Після цього потрібно створити умови тримісячного спокою тропічним культурам, протягом яких вони повинні набратися сил перед новим викидом квітконосів. Пересаджувати квіти краще після цвітіння, якщо є необхідність.

Причини пересадки

Доглядати за орхідеєю не складно, якщо знати правила, які забезпечать їй комфортні умови життєдіяльності.Необхідно зробити пересадку, якщо:

  • Використовуваний горщик для вирощування квітки став тісним. Коренева система рослини розвивається так само швидко, як і наземна зелена маса. Якщо коріння сплелися настільки, що витіснили субстрат і займають майже всю частину горщика, квітка буде відчувати дефіцит поживних речовин. Квітникар повинен розуміти, що настав час пересаджувати рослину.
  • Субстрат, в якому росте квітка, розклався на дрібні частини або перетворився на труху. Подрібнені шматочки кори – основа ґрунту орхидейных. У процесі життєдіяльності рослини вони розшаровуються і розкладаються на дрібну фракцію. Такий субстрат гірше пропускає повітря, просихання його відбувається повільніше. Рідина накопичується в горщику, вологість грунту перевищує допустимий рівень. Це може викликати гниття субстрату і коріння квітки.
  • Коріння виглядають здоровими. Якщо помічений процес загнивання або засихання коренів, необхідно терміново пересаджувати квітка з метою виявлення причин дисфункції кореневої системи і відновлення його нормальної життєдіяльності.
  • За зовнішніми (і іншим) ознаками виявлено наявність захворювання рослини або присутність комах-шкідників. Листя його при цьому починають жовтіти або стають млявими. Така ситуація відноситься до розряду екстрених причин пересадки, тому що існує загроза загибелі орхідеї.

Якщо квітникаркою виявлені вищеописані симптоми, необхідно якомога швидше провести всі необхідні дії по пересадці орхідеї. Станеться це навесні, восени або в інший час року – не важливо. Необхідно звіритися з місячним календарем, вибрати найближчі сприятливі дні, і виконати пересаджування. Для багатьох орхідей вересень-жовтень є найкращим періодом для цього.

Частота здійснення заміни грунту

Грунт для орхідей змінюють один раз у два-три роки. Якщо субстрат складається тільки з кори, пересаджувати не варто раніше, ніж один раз у три роки. Для деяких видів орхідей необхідною добавкою до субстрату є мох сфагнум, торф та інші компоненти. Такі культури бажано пересаджувати кожні два роки. Потрібно пересаджувати куплений квітка? Частіше орхідеї продають квітучими. Якщо немає екстреної необхідності – загрози для життя рослини пересаджувати його відразу не потрібно. Краще це зробити після того, як відцвіте квітка.

Можна пересаджувати квітучий епіфіт

При цвітінні кожна рослина витрачає колосальні сили на викид квітконосу. В цей час воно сильно вразливою. Будь-яка зміна умов утримання квітки, аж до перестановки горщика на інше місце, сприймається рослинним організмом як негативний фактор. Пересаджувати квітучу красуню в цей час не варто, щоб не піддавати її новим стресів. Адаптація в умовах нового ґрунту забирає багато життєвих сил орхідеї. Пересадка квітки під час цвітіння іноді призводить навіть до її загибелі.

Як правильно пересадити орхідею в домашніх умовах

Пересадити квітка правильно можна, якщо заздалегідь запастися знаннями, потрібним інвентарем та необхідними компонентами для складання субстрату. Можна купити готовий грунт для орхидейных. Щоб бути впевненим у якості інгредієнтів субстрату, краще підготувати його самостійно. Потрібно обрізати квітконіс орхідеї phalaenopsis після цвітіння. Завдяки цьому у фаленопсиса з'явиться можливість швидше адаптуватися в новому ґрунті. Зрізають квітконіс гострим секатором на 2 см вище самої нижньої бруньки, посипавши зріз товченим активованим вугіллям (меленою корицею).

Підготовка субстрату

В залежності від способу життя всі представники сімейства орхидейных діляться на дві групи: епіфіти і наземні рослини. Епіфіти (у перекладі з грецької слово означає «на рослині») ростуть на деревах. Використовуючи кору дерева (каміння скель), як опору, вони пристосувалися отримувати достатню кількість світла, вологи, поживних речовин, не торкаючись до ґрунті екваторіальних лісів. Друга група – наземні орхідеї живуть як більшість рослин, отримуючи все необхідне з грунту.

Основою ґрунту епіфітів (одонтоглоссумів, онцидиумов, дендробіумів, каттлею, фаленопсисов тощо) є сосновий, дубовий або березова кора. Необхідними добавок є мох сфагнум (каттлея), шматочки деревного вугілля (дендробіум). Фаленопсис відмінно відчуває себе в субстраті без добавок. Не варто пересаджувати квіти без керамзиту. Його використовують у квітникарстві як дренаж. Будучи по суті пористої глиною, він здатний швидко вбирати вологу і потім повільно її віддавати.

Пересаджуючи квіти, деякі власники епіфітів іноді додають у ґрунт пінопласт. Його використання в субстраті для орхідей викликає гарячі суперечки у квіткарів. Пінопласт не має природних компонентів, будучи абсолютно синтетичним речовиною. Він теоретично здатний виконувати роль розпушувача грунту, але у вологих умовах може виділяти токсичні речовини, шкідливі для квітів.

Для субстрату наземних видів орхидейных (пафіопеділума, ципріпедіума тощо) важливим компонентом є торф'яна суміш. Для приготування ґрунту в малих кількостях використовують листяний перегній. Вермикуліт, перліт – неорганічні компоненти, які крім дренажної функції виконують захисну роль проти шкідливих грибків і цвілі, запобігаючи злежуванню і ущільнення субстрату. Як і керамзит, вони здатні швидко вбирати в себе воду і повільно виділяти її, захищаючи рослину від надлишку вологи. У доступній для квітки формі вермикуліт містить калій і магній.

Інструменти та інвентар для процедури

Пересаджують орхидейные навесні або восени, в залежності від періоду цвітіння. Щоб пересадка пройшла успішно, необхідно підготувати все необхідне:

  • Просторий таз для переміщення у нього рослини для очищення.
  • Новий горщик. Для орхидейных використовують прозорі пластикові горщики з отворами на дні для вентиляції. Висота стінки ємності повинна дорівнювати її діаметру. Обсяг нового горщика повинен бути трохи більше старого. По-іншому, нова ємність повинна бути на 3-4 см більше об'єму кореневої системи квітки.
  • Стерильний інструмент: ножиці, садовий секатор з короткими ручками, ніж. Для стерилізації інструмент можна прокип'ятити, замочити в спирті або прожарити на вогні до червоного.
  • Дренаж – керамзит, вермикуліт або перліт.
  • Бактерицидні засоби:

1. Вугільний порошок (деревний або товчений активоване вугілля), мелену корицю.

2. Фунгіциди – біологічні або хімічні речовини, які використовують для боротьби проти грибкових захворювань і інших шкідливих мікроорганізмів. Під час пересадки їх застосовують як профілактичний засіб, якщо немає явних ознак хвороби рослини.

3. Інсектицид – хімічний засіб, що знищує шкідливих комах.

Правила пересадки орхідеї в домашніх умовах – покрокова інструкція

Пересаджувати кімнатні квіти краще в сприятливі дні згідно з місячним календарем. Необхідні маніпуляції в цей період не зможуть негативно вплинути на загальний стан культури. Відновлення її процесів життєдіяльності пройде швидше. Пересадка складається з декількох етапів:

  • Витяг квітки зі старого горщика і очищення кореневища від субстрату. Обережними рухами придавити горщик з усіх боків, щоб від'єднати коріння від стінок. Акуратно витягти рослину і перекласти його в таз з водою кімнатної температури. Якщо зробити це важко, варто розрізати горщик, щоб не пошкодити тендітні коріння.
  • Чистка та дезінфекція. Залишити кореневище на годину у воді, час від часу ворушачи його, щоб субстрат висипався в таз. Якщо коріння вп'ялися в шматочки кори, не варто їх від'єднувати і, тим більше, відривати. Промити кореневу систему з допомогою лійки душа. Вода повинна бути теплою, а струмінь – не сильною. Залишити рослину на деякий час, щоб воно просохло.

Після цього уважно оглянути його. Здорове коріння – пружні, мають сіро-зелений відтінок. Видалити з допомогою продезинфицированного секатора або гострих ножиць сухі та гнилі частини кореневої системи. Підрізати їх потрібно на півсантиметра нижче здорової частини, тоді рослина не буде хворіти. Присипати зрізи товченим вугільним порошком (активованим вугіллям) або меленою корицею. Видаленню підлягають сухі, пожовкле листя. Краї зрізів обробити антисептиками.

  • Обробка кореневої системи від паразитів. Якщо є явні ознаки ураження кореневої системи цвіллю або іншими грибками, що викликають процес гниття, обробити коріння фунгіцидом згідно інструкції. Використовувати інсектицид, якщо при огляді кореневища виявлені шкідливі комахи.
  • Фаза обсушування. Оброблене рослину необхідно залишити для обсушування на 8 і більше годин. Найкраще обрізку і обробку орхідеї провести ввечері і залишити її до ранку просихати. Квітникарями зазначається, що цей процес допомагає вберегти рослину від зайвого перезволоження, квітка швидше відновиться.
  • Садіння рослини в новий горщик з підготовленим субстратом. Перед посадкою необхідно продезінфікувати нову ємність для квітки засобом для миття посуду і добре промити проточною водою. Шматочки кори – основу субстрату потрібно пропарити, заливши їх окропом. Застосовувати кору для приготування грунту можна, попередньо охолодивши. Змішати всі компоненти: кору, мох, торф (якщо потрібно). На дно горщика насипати трохи дренажу, опустити в середину рослина, заповнити ємність субстратом, рівномірно розподіляючи по всьому об'єму. Розетка квітки повинна бути на поверхні грунту.
  • Перший полив. Якщо орхідея просихала всю ніч, то поливати її можна відразу після пересадки. При відсутності можливості як слід обсушити квітка, полив здійснюють не раніше, ніж через добу. Якщо власника орхідеї не влаштовує естетичний вигляд пластмасового горщика, можна помістити непоказну ємність в красиве скляне, керамічне або інше кашпо. Важливо, щоб воно мало гратчасту структуру або отвори для вільного доступу повітря. У цьому випадку горщик повинен мати додаткові отвори на стінках.

Орхідея після пересадки - особливості догляду

Для пересадженого квітки необхідно створити особливий мікроклімат, який допоможе рослині швидше адаптуватися і легше перенести стрес, спричинений механічним впливом на нього. Якщо догляд буде не правильним, листя починають жовтіти і в'янути. Після пересадки квітка необхідно тримати подалі від прямих сонячних променів.

Краще поставити потревоженного зеленого вихованця на підвіконня західних або східних вікон. В умовах помірної освітленості він повинен бути протягом перших 10 днів після пересадки. При високій температурі повітря рекомендують періодично зрошувати рослину водою з пульверизатора для підтримки необхідної вологості. В умовах центрального опалення горщик з квіткою краще помістити на піддон з вологим керамзитом.

Полив рослини

Пересаджувати рослину необхідно з таким розрахунком, щоб воно перебувало під постійним наглядом власника перші 10 днів після болісних маніпуляцій. Щоб уникнути зараження ослабленого рослини необхідно по-особливому провести перший полив. Для цього необхідно прокип'ятити достатню кількість води, остудити її, перелити в глибоку ємність. Занурити в неї горщик з пересадженою орхідеєю на 30-40 хвилин так, щоб 2/3 його перебували у воді.

Підживлення органічними добривами

Ні в якому разі не можна удобрювати квіти раніше, ніж через 20 днів після пересадки. За цей час проявляються всі непередбачені проблеми. Якщо рослину пересаджувати згідно з описаним вище правилам і в сприятливі дні місячного календаря, двадцять днів – достатній термін для відновлення сил рослинного організму. Щоб правильно удобрити квітка, слід діяти так:

  • Перед тим, як наситити квітка добривом, його необхідно добре полити, щоб захистити вихованця від агресивного впливу хімічного розчину і допомогти краще засвоїти корисні речовини.
  • Через півгодини наповнити широку ємність з підготовленим по інструкції мінеральним розчином і занурити туди горщик з квіткою на 1/3. Залишити його в такому положенні на 30 хвилин. Потім поставити на тканинну серветку для просихання. Через 45 хвилин рослину можна повернути на колишнє місце.

Відео

Причини по яким потрібно пересаджувати орхідею.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!