Причини виникнення кістозного утворення в печінці - симптоми, лікування медикаментами і народними засобами

Якщо в зоні печінкової лікарі виявили новоутворення, не виключено, що це кіста печінки, яку важливо спочатку діагностувати на УЗД, а потім лікувати. За характером, це доброякісна пухлина, але під впливом патогенних факторів може стати загрозою для життя пацієнта – злоякісною пухлиною.

Що таке кіста печінки

Порожнинне новоутворення, заповнена прозорою рідиною, вважається кістозним. Може локалізуватися у всіх внутрішніх органах, при цьому схильне до поступового зростання. Кіста печінки - це доброякісна пухлина, яка виникає і розвивається не тільки в окремих сегментах органу, але і в його зв'язках. Вилікувати захворювання реально, однак визначальним чинником стає розмір новоутворення, який варіюється від декількох міліметрів до 25 сантиметрів. У жінок така проблема зі здоров'ям виникає набагато частіше у віці 35-50 років.

Кісти печінки - причини

Дрібні новоутворення не вимагають хірургічного втручання, а от великі доводиться видаляти тільки хірургічним шляхом. Перш ніж проводити будь-які маніпуляції і призначати ефективне лікування, лікар визначає етіологію патологічного процесу. Причини кісти печінки можуть полягати у травмуванні паренхіматозного органу, або є наслідком таких захворювань, як жовчно-кам'яна хвороба, цироз, алкогольний гепатит, полікістоз яєчників, підшлункової або нирок. Не виключена тривала інтоксикація організму.

Можуть бути й інші причини, наприклад:

  • генетична схильність;
  • вроджене розвиток захворювання;
  • паразитуюче ураження органу эхинококком;
  • лікування гормональними медикаментами;
  • прогресуючий амебний процес.

Кіста печінки – симптоми

Оскільки «людський фільтр» не містять нервових закінчень, больовий синдром тривалий час відсутня. Його поява більше пов'язано з підвищеним тиском на сусідні органи, але ніяк не з новоутворенням у тканинах паренхіматозних. Кістозне новоутворення нагадує про себе при великих розмірах або діагностовано випадково – при проходженні планового УЗД. Характерні симптоми кісти печінки представлені нижче:

  • виражені ознаки диспепсії (метеоризм, пронос, нудота, блювання з домішками жовчі);
  • субфебрилітет;
  • кисла відрижка;
  • задишка;
  • підвищена пітливість;
  • повна втрата апетиту;
  • прояв ознак жовтяниці на шкірі;
  • збільшення живота в розмірах;
  • загальна слабкість.

Види кісти печінки

Зазначені утворення в порожнині органу можуть бути паразитарної і не паразитарної природи. У першому випадку мова йде про підвищеної активності ехінококків, у другому – про причини неінфекційного характеру. Різновиди першого новоутворення бувають:

  1. Ехінококова. Характерна для правої частки паренхіматозного органу, спровокована підвищеною активністю стрічкових черв'яків.
  2. Альвеококковая. Причиною виникнення є продукують цестоди стадії личинок, однаково вражають праву або ліву частки.

Не паразитні порожнини можуть бути вродженими і набутими. У першому випадку доброякісне новоутворення розвивається на тлі дисфункції жовчних проток, у сучасній медицині називається істинною. У другому випадку не виключений травматичний розрив паренхіматозного органу з подальшим формуванням характерною пухлини. В обох випадках потрібне лікування.

Проста кіста печінки

Це солитарное справжнє новоутворення, яке має внутрішню епітеліальну вистилку. Проста кіста печінки досягає в діаметрі не більше 3 см, при цьому не зростає і в обов'язковому хірургічне втручання не потребує. Лікарі рекомендують систематично спостерігати характерне новоутворення, оскільки воно може модифікуватися в злоякісну пухлину.

Множинні кісти печінки

Одні новоутворення можуть самостійно розсмоктатися, а інші, навпаки, потребують своєчасної терапії. Множинні кісти печінки утворюють поликистозное освіта, яка змінює обрис форми паренхіми, небезпечно для здоров'я. Оскільки дрібні пухлини розташовуються ближче до поверхні органу, при поликистозе їх легко промацати при пальпації. Для уточнення діагнозу не виключено залучення малоінвазивних методів діагностики.

Паразитарна кіста печінки

При підвищеній активності ехінококків і альвеококков в паренхиматозном органі формуються порожнини різного розміру. Це паразитарні кісти печінки, які заповнюють одну або декілька часток, призводять до обширного некрозу тканин. До повного видалення порожнинного утворення потрібно знищити патогенну флору, інакше умовно-радикальні методи не відрізняються високою ефективністю, позитивна динаміка відсутня.

Микрокисты печінки

Якщо при проходженні планового УЗД візуалізуються дрібні новоутворення в паренхімі, за кодом МКХ 10 це теж кісти, але пацієнтові не потрібно нічого робити. Частіше вони самі розсмоктуються і з'являються, можуть виявитися наслідком часткової інтоксикації організму. На УЗД їх розміри дуже малі, тому лікарі лише беруть на замітку такий анэхогенный ділянку. Микрокисты печінки не потребують медикаментозного участі.

Кіста печінки – лікування

Оперативні втручання для плідної лікування кісти печінки мають два напрями - пункційної-склерозуючу і лапароскопічне. Перша процедура – склерооблитерация, характеризує паліативні втручання, а проводиться за участю ультразвуку з запровадженням спеціального склерозанта. Спочатку виконується пункційна аспірація, після чого проводиться спорожнення залишкової порожнини без висічення стінок кісти.

Якщо мова йде про лапароскопическом доступі, частина пропаленій частки надсекается з подальшим розкриттям і видалення гнійного вмісту. Маніпуляції проводяться через розрізи в області живота, а після її завершення лікар робить обробку электрокоагулятором залишилися стінок. Небезпечні наслідки для здоров'я при грамотних діях фахівця мінімальні. У клінічних картинах з ускладненнями не виключена резекція печінки. Інші методи оперативного втручання наступні:

  • вилущування (енуклеація), як умовно-радикальний метод лікування;
  • фенестрація кісти, марсупиализация кісти при наявності великого анэхогенного ділянки;
  • розтин, спорожнення та дренування залишкової порожнини;
  • трансплантація печінки при модифікації в злоякісну пухлину;
  • цистогастростомия, цистоэнтеростомия, як радикальні методи лікування.

Лікування кісти печінки медикаментозно

Додатковий прийом медичних препаратів доречний при паразитує формі захворювання. Одночасно з хірургічним втручанням необхідно робити курс хіміотерапії для продуктивного знищення патогенної флори. Медикаментозне лікування кісти печінки передбачає прийом препаратів проти ехінококків, стрічкових черв'яків і інших шкідників. У будь-якому випадку, питання, як лікувати кісту печінки, важливо погоджувати з фахівцем.

Лікування кісти печінки народними засобами

Альтернативні методи неефективні. Знаючи, що таке кіста на печінці, важливо розуміти, що таке новоутворення повинно спостерігатися лікарем. Поверхневе самолікування може тільки нашкодити. Лікування кісти печінки народними засобами забезпечує позитивний ефект, якщо поєднувати його з офіційними методами. За відгуками фахівців рекомендується пити сік лопуха або чистотілу, але в розбавленому вигляді 5:1. Ще гарне народний засіб – щоранку пити перепелині яйця в кількості 10 штук.

Кіста печінки - дієта

Цікавлячись, як позбутися від кісти на печінці, важливо переглянути добовий раціон, дотримуватися лікувального харчування. Дієтичне меню допоможе дорослому і дитині скоротити ризик рецидивів, загальмувати зростання доброякісної пухлини. Отже, дієта при кісті печінки:

  1. Дозволяє споживання нежирних сортів м'яса і риби у відварному вигляді, молочної продукції та овочів з фруктами і злаками.
  2. Забороняє жирне м'ясо, шоколад, алкоголь, томатний сік, гострі приправи, перші бульйони, морозиво і консервацію.

Відео

Кіста печінки

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!