Сансевієрія: види та домашній догляд

Такий квітка використовують для озеленення будь-яких кімнат в будинку, офісних приміщень та інших громадських місць. Сансевієрія володіє антибактеріальними властивостями: вночі вона активно очищає повітря від діоксиду вуглецю і цілого ряду токсичних для людини речовин. Сансевьера – квітуча рослина, але пізнати її серед інших сукулентів стали завдяки незвичайному забарвленню листя – з вигляду вони нагадують шкіру кобри або шкуру леопарда.

Що таке сансевієрія

Sansevieria, або сансевьера, або сансевієра – багаторічна вічнозелена рослина, яке входить в численне сімейство Спаржевих (раніше представник сукулентів належав до сімейства Агавових). Квіти цього роду зустрічаються в кам'янистих сухих регіонах субтропічної і тропічної Африки, в Індії, Південній Флориді, Індонезії, на Мадагаскарі. Одним з найвідоміших видів є сансевьера трьохполосна, яка відома ще як тещин язик, щучий хвіст і зміїна шкіра.

Сансевьера зростає, об'єднуючи в одній розетці по 5-6 листків темно-зеленого кольору, мають світлі поперечні смуги. Інтенсивність забарвлення може змінюватися в залежності від кількості світла, що потрапляє на рослину: при нестачі смуги стають тьмяними, ледве помітними. У довжину листя може досягати 120 см, в ширину – до 10 см. При нормальному освітленні відбувається цвітіння сансевіеріі: стрілка з дрібними білими квітками з'являється з розетки навесні.

Види

Культивування рослини відбувалося довгі роки. Від вихідного виду були відібрані безліч сортів з різною формою і забарвленням листя:

  • Сансевьера трьохполосна (sansevieria trifasciata) – найпоширеніший вид. Розетка має переважно 6 листових пластин, пофарбованих у темно-смарагдовий колір, мають світлі поперечні смуги. Листи плоскі, видовжено-ремневидной форми, на верхівці звужуються, закінчуючись шипом. Облямівка зелена.
  • Сансевієрія лауренти (sansevieria laurentii) – прабатько багатьох сортів. Листки пряморослі, по краю мають чітку облямівку жовтого кольору, ширина якої різна у кожної рослини. Строкатий візерунок, декоративний.
  • Сансевієрія ханні (sansevieria hahnii) – низькорослий кімнатний квітка, виведений в 1941 році від сорту Лауренти. Кущ досягає 30 см у висоту, розетка за формою нагадує вазу, верхівки листя загнуті назовні. Колір темно-смарагдовий, поцяткований яскравими білястими смугами.
  • Сансевієрія циліндрика/циліндрична (sansevieria cilindrica) має листя циліндричної форми з поздовжнім глибоким жолобом. В поперечнику становлять до 2 див.
  • Сансевієрія робуста (sansevieria robusta) – квітка з листками темно-малахітового відтінку, що не мають обрамлення.
  • Сансевьера футура (sansevieria futura) – має широкі короткі листя з жовтою тонкої облямівкою. Сорт стався від Лауренти.
  • Нельсон (Nelsonii) – сорт, що стався від Лауренти. Листя темно-зелені, ростуть вгору, в розетці вони товщі і коротше, ніж у вихідного виду. Сансевієрія росте повільно, свої особливості зберігає при розмноженні поділом кореневищ. Якщо проводити живцювання листів, вийде рослина вихідного виду.
  • Компакта (Compacta) – нащадок Лауренти, що нагадує його по виду: центр листка темний, по краю жовта облямівка. Деякі листки закручуються, що надає рослині велику декоративність. При розмноженні поділом кореневищ сортність зберігається, якщо вирощувати новий кущ з листових живців, утворюється вихідний вид або примірник, схожий з Нельсоном.

Догляд за сансевиерией в домашніх умовах

Вирощувати таку рослину у себе вдома зможуть не тільки початківці квітникарі-аматори, але й ті, хто ніколи не стикався з представниками флори, адже сансевієрія – лідер у всіх рейтингах витривалості. Тещин мова все ж має деякі потреби, тому перед посадкою майбутньому власникові варто дізнатися про особливості агротехніки його вирощування: яке місце буде комфортним для розміщення, як часто потрібно поливати щучий хвіст, підгодовувати, пересаджувати.

Умови вирощування

Рослина отримало настільки величезну популярність серед населення через свою невибагливість. Догляд та утримання передбачає мінімальну участь власника в життя квітки: потрібно лише забезпечити сансевіеріі комфортні умови з урахуванням деяких рекомендацій:

  • Освітлення. Батьківщина сансевьери багата сонячним світлом, тому його краще поставити в добре освітлене місце, наприклад, на підвіконня на південно-східного або південно-західній стороні. Північних ж вікон варто уникати, тому як яскрава декоративне забарвлення зблідне.
  • Температура повітря. Влітку рослину можна залишати навіть при +30 градусах – йому шкоди це не завдасть. Взимку квітка здатна переносити короткочасне зниження температури до +5 градусів, але буде краще, якщо відмітка на градуснику не опуститься нижче +16 °C – при таких умовах коріння не загинє.
  • Вологість повітря. Рослина сансевьера воліє сухе повітря. Їй не потрібно обприскування, лише нечасте протирання листя від пилу за допомогою вологої губки.
  • Склад ґрунту. Грунт повинен бути легким, включати 1 частина дернової землі, листової і 1 2 частини піску. Допустимо використання грунтової суміші для кактусів і сукулентів, в якій є дрібні камінчики, пісок, глина, галька, торф. Обов'язкова вимога – наявність потужного дренажу, що займає не менше третини об'єму посуду.
  • Розмір, форма і матеріал горщика. Коренева система квітки активно зростає в сторони, тому ємність для вирощування тещиного язика повинна бути не глибокій, але широкої. Коріння сансевіеріі потужні, з цієї причини рекомендується вибирати міцне керамічне кашпо з товстими стінками.

Полив

Кімнатна рослина щучий хвіст є посухостійких, тому заливати його водою не рекомендується. Полив повинен бути регулярним, але помірним. Графік у різні часи року відрізняється:

  • взимку – 1-2 рази на місяць, через день після того, як висохне грунт;
  • навесні і влітку – 1 раз в 5-7 днів (в похмуру погоду кількість поливів можна скоротити) після висихання грунту.

Воду можна використовувати дистильовану, дощову або відстояну кімнатної температури. Важливо уникати надмірного поливу рослини (особливо, якщо тещин мова стоїть в прохолодному місці), стежити, щоб рідина не потрапляла на розетку. В іншому випадку листя сансевіеріі стануть млявими і м'якими, потім зовсім пожовкнуть і почнуть гнити у підстави.

Добрива

Вносити підживлення рекомендується 1 раз/місяць, незалежно від віку квітки. Рекомендований варіант – слабо концентровані добрива для кактусів. Відмінно, якщо вони будуть містити фосфорні або кальцієві сполуки – це допоможе сансевіеріі успішно розвиватися, а ось азотовмісних сумішей варто уникати. Якщо горщик стоїть в погано освітленому або прохолодному місці, то добрива необхідно скоротити або зовсім припинити. Не варто захоплюватися підгодівлею – листові пластини втратять свою декоративність, стануть однотонними або ж зовсім загинуть.

Хвороби і шкідники

Квітка сансевьера не доставляє клопоту своєму власникові, але можливі деякі неприємності. Некоректний догляд може спричинити за собою ряд хвороб:

  • З'явилися темні плями на листі – причиною є надмірний полив рослини при низькій температурі.
  • Листя пожовкло – квітка росте в дуже маленькому горщику чи варто в погано освітленому місці.
  • Засохли, зів'яли або пожовкли кінчики листків – причинами є брак освітлення, занадто низька температура змісту, надмірний полив.
  • Листя стали м'якими, гнуться – швидше за все, вони потягнулися до світла і зігнулися під власною вагою.
  • Листя скручуються з-за того, що рослина не поливали тривалий час.

Що стосується шкідників, то, як і будь-який інший кімнатний квітка, щучий хвіст теж може стати їх жертвою. Сансевієрія частіше страждає від:

  • Павутинного кліща. Симптомами зараження є зміна зеленого кольору на блідо-жовтий, поява білих плям на листках. Позбутися паразита допоможуть регулярні протирання листків вологою ганчіркою або обробка їх інсектицидом. Для профілактики необхідно регулярно зволожувати повітря в кімнаті, де знаходиться щучий хвіст.
  • Трипсів, що проявляються у вигляді дрібних світло-зелених комах на листках з одного боку та безліччю личинок з іншого. Побороти таке захворювання допоможуть інсектициди, причому обробляти квітка потрібно буде кілька разів.
  • Борошнистого хробака, з-за якого листя і квітконоси жовтіють, викривляються. При пошкодженні необхідно прибрати шкідника з рослини самостійно, потім протерти листя вологою губкою. При сильному ураженні можливе використання інсектицидів або обрізка пожовклих частин.

Як пересадити сансевієрія

Здійснювати цей процес краще навесні або на початку літа. Сансевієрія добре росте, тому молодий квітка пересаджувати рекомендується кожні 2 роки, більш дорослий – раз в 3 роки. Сигналом послужить те, що коріння почнуть випирати з горщика. Щоб не пошкодити кореневище, ознайомтесь, як пересадити щучий хвіст в домашніх умовах покроково:

  1. Вийняти тільки куплену рослину з горщика, магазинний земляний ком повністю видалити.
  2. Ретельно перевірити кореневу систему на предмет загнивання або пошкоджень.
  3. Викласти дренажний шар (краще керамзитовий) на дно нового товстостінного, широкого, але неглибокого горщика, щоб він займав мінімум 1/3 посуду.
  4. Посадити квітку, після чого трохи придавити коріння землею, рясно полити грунт. Варто відзначити, що, пересадивши доросле висока рослина, листя його краще підв'язати до опори.

Розмноження сансевіеріі

Зробити кілька кімнатних рослин з одного кущика під силу навіть починаючому квітникарю. Розмножують сансевієрія з допомогою вегетативних способів: проводячи живцювання листя, поділ куща бічними відводками або здійснюючи поділ кореневища. Важливо пам'ятати, що розмноження листом підійде тільки для однотонних видів, а поділ кореневища застосовують до будь-яких видів рослини.

Листом

Процедура не складна, але займає багато часу. Для розмноження цим способом виконувати дії потрібно послідовно:

  1. Розрізати старий, але красивий і абсолютно здоровий лист на шматочки по 5 см завдовжки, залишити їх на кілька годин на свіжому повітрі.
  2. Обробити нижні зрізи стимулятором коренеутворення. Занурити живці в пісок (або суміш з торфу і піску), розмістивши їх під кутом 45 градусів на 1-2 см вглиб.
  3. Накрити висаджені листки обрізаними пластиковими пляшками або банками, поставити живці в тепле місце з розсіяним освітленням.
  4. Через 30-40 днів, коли з'являться нові листочки, прибрати банки або пляшки, залишити рослини ще на два тижні.
  5. Через 14 днів потрібно пересадити живці в ємність з грунтом. Для пишноти куща в один горщик можна помістити декілька живців.

Діленням

До цього способу розмноження вдаються при пересадці сансевіеріі. Щоб процедура пройшла успішно, рекомендується дотримуватися послідовності дій:

  1. Кущ вийняти з горщика, акуратно струсити землю з коріння.
  2. Гострим ножем розрізати кореневище так, щоб кожна частина мала свою точку росту.
  3. Обробити місця зрізів товченим деревним або звичайним активованим вугіллям для знезараження ранок.
  4. Висадити частини кореневища в торфово-піщану суміш, розмістивши кожну із заготовок в окремий горщик.
  5. Забезпечити рослинам помірний полив, м'яке розсіяне освітлення.

Відео

Сансевієрія / Тещин язик / Щучий хвіст

Сансевієрія, Сансев'єра, Санса. Догляд та пересадка.

Сансевієрія - вирощування і догляд, мій досвід (Щучий хвіст, тещин язик)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!