Клеродендрум: догляд за рослиною

Чималу популярність серед садівників придбав клеродендрум (лат. Clerodéndrum), який є листопадним чагарником, маленьким деревом з незвичайними квітками з яскраво-червоними тичинками. Рослина вважається відносно невибагливим при догляді в домашніх умовах, головне – дотримуватися правил поливу і утримання рослини. У природі воно зустрічається переважно в тропічних і субтропічних областях планети.

Квітка клеродендрум

Цей багаторічний розкидистий чагарник, одревесневающим ліана, відноситься до сімейства вербеновых. Clerodéndrum зустрічається у багатьох регіонах світу – природний ареал рослини включає в себе Австралії, Америки, Африки і Азії. Квітка зустрічається в Китаї, Кореї, Індокитаї, Індії, Японії і на Філіппінах. Рослина є теплолюбною, адже більшість видів зосереджено в тропіках, субтропіках, і тільки кілька можна зустріти на території помірного кліматичного поясу. Всього відомо близько 400 видів.

Види клеродендрума

Найменування чагарнику перекладається як «дерево долі», хоча нерідко його називають «волькамерией» або «невинної любов'ю». Для вирощування рослині потрібно захищений сонячний ділянку з добре дренованим грунтом. Розмножується рослина:

  1. відділенням укорінених бічних пагонів;
  2. посівом насіння навесні.

Квітки в більшості випадків нагадують форму метелики, але у деяких чагарників суцвіття нагадують букети незвичайної форми. Квіти і листя з шорсткою «стьобаної» поверхнею у більшої частини волькамерий виділяють аромат. До відомих видів відносяться:

  • Клеродендрум пані Томпсон;
  • Уоллича;
  • Духмяний;
  • Шмідта;
  • инерме;
  • бунге;
  • філіппінський;
  • угандійський;
  • специозум.

Клеродендрум пані Томпсон (Томпсона)

Clerodendrum thomsoniae – один з найпоширеніших видів в кімнатному квітникарстві, який є одревесневающей листопадной ліаною, має гладкі тонкі пагони. Великі щільні листя темно-зеленого кольору мають виразно проступають жилки, цільні краю і довгасто-яйцевидну загострену форму – довжина досягає 12 див. По верхній стороні пластини (листовий) можна побачити плями неправильної форми більш-менш світлих відтінків.

З пазух рослини ростуть рихлі гроновидні суцвіття, що складаються з білих роздутих квіток з червоним віночком. В домашніх умовах волькамерия Томпсона розмножується за допомогою живців, причому зростає дуже швидко – за умови грамотного відношення і дотримання всіх правил догляду. Цвіте Clerodendrum thomsoniae, як правило, з березня по червень.

Філіппінський

Clerodendrum philippinum – вид чагарник, що характеризується сильним і приємним жасминово-ванільним ароматом, який починає посилюватися до вечора. Це представник роду – прикрий гість у квартирах росіян, хоча в догляді він щодо некапризный, а цвісти починає вже на 2-му році життя – про це свідчать рожево-білі суцвіття до 20 см в поперечнику. Вони складаються з розовидных квіток, що досягають в діаметрі 2-3 див. Ніжність і красу суцвіть підкреслюють широкі листя темно-зеленого відтінку.

Угандійський

Clerodendrum ugandense – це динамічна і вічнозелена ліана довжиною до 2-х метрів. Листки широколанцетні, темно-зеленого кольору, а квітки зібрані в пухкі малоквіткові суцвіття – своїми синіми ниткоподібними тичинками вони нагадують метеликів з вусиками. Бічні і верхні пелюстки мають блакитний колір, а нижній пелюстка (ледь помітний) – фіолетовий або лілово-синій. Це «дерево долі» ідеально для садівників тим, що йому можна надавати як форму дерева, так і куща.

Клеродендрум Уоллича

Цей вид нерідко називають клеродендрумом Просперо, або «сльозами Клеопатри», «фатою нареченої», «невестиной вуаллю». Його відмітна особливість – рясне цвітіння білих суцвіть, які складаються з вишуканої форми квіток. Рослина являє собою витончений кущик, який може поміститися на самому вузькому підвіконні. Він має чотиригранні пагони і темно-зелені ланцетоподібні листи довжиною 5-8 см з хвилястим краєм. Вид вважається найважчим для вирощування в кімнатних умовах, вимагає високої вологості повітря і особливого світлового дня.

Запашний

Clerodendrum fragrans є вічнозеленим кущем висотою до 2-х метрів. Пагони опущені, на них виростають такі ж опущені листя завдовжки до 20-ти див. Для листів характерна опущена широкояйцеподібні форма і глибокі зубці по краях. Квітки прості або махрові, білі з рожевим відливом зовні – здатні стоншувати аромат з нотками цитрусових і фіалки. Вони зібрані у верхівкові густі щитки, діаметр яких досягає 8 див. клеродендрум запашний Цвіте практично без зупинки.

Сорт специозум

Чималу популярність придбав клеродендрум специозум (Speciosum) або «прекрасний». Цей розлогий кущ досягає висоти до 3-х метрів, і складається з чотиригранних розгалужених пагонів. Рослина є вічнозеленим, покритим великими листям серцеподібної формою і короткими м'якими ворсинками. Ростуть вони на черешках червонуватого відтінку. При грамотному догляді з червня по вересень вас будуть радувати пурпурові суцвіття з більш темним лілово-червоним віночком.

Клеродендрум Шмідта

Clerodendrum schmidtii, або «Ланцюга слави», являє собою дуже ефектний вигляд рослини з витягнутою формою листя з трохи хвилястими краями. Цвіте красивим водоспадом з білих квітів, завдяки чому створюється враження падаючого снігу. Під час цвітіння на невеликому деревце або кущ формується безліч кистей на никнули квітконосах. Квіти мають приємний солодкуватий аромат. Гроновидні квіткові суцвіття можуть досягати в довжину півтора метрів і більше. Часто цвіте 2 рази в зимовий період року.

Клеродендрум инерме

Clerodendrum inerme, або «беззбройний» – вічнозелена волькамерия з довгими лозами, яка покриті овальним листям смарагдового відтінку. Центральна жилка останніх характеризується рельєфністю. Чагарник цвіте білими квітами, схожими на метеликів – для них характерно наявність довгих фіолетових тичинок. Дуже цікавим вважається сорт инерме вариегатный (Clerodendrum inerme variegata), відрізняється більш світлими (салатовими) плямами на листках, завдяки яким створюється оригінальний мармуровий візерунок.

Клеродендрум бунге

Clerodendrum bungei – рідкісна рослина, яка привертає увагу своєю декоративним листям і приголомшливими квітами. Цей багаторічний листопадний чагарник досягає 1,5-2 м висоти. На батьківщині (в Китаї і у В'єтнамі) і в регіонах з м'якими, безморозными зимами, бунге зростає невеликим деревцем. В іншому випадку він успішно розвивається як порослевого чагарнику неймовірного діаметру – пагони можуть з'явитися з ґрунту навіть на відстані 2-х метрів від батьківського чагарнику.

Дуже декоративні суцвіття Clerodendrum bungei, які досягають 20-ти см в діаметрі. Шапки у вигляді дрібних рожево-лиловатых квіток з'являються на верхівках пагонів у період з початку серпня до кінця вересня – мають приємний парфюмерний аромат. Цвітіння триває довго, тому що велика кількість країн бутонів виштовхує відцвілі квітки, успішно замінюючи їх.

Догляд за клеродендрумом в домашніх умовах

Вирішивши виростити клеродендрум блискучий (Clerodendrum splendens) з щитковидными або кистевидными суцвіттями, бунге, Уоллича або інший вид рослини, ознайомтесь з правилами щодо догляду за ним. Чагарнику можна надавати різну форму шляхом обрізки і прищипування, наприклад, ампельну, кущоподібну. Доглядати за волькамерией не складно, оскільки вона витривала, невибаглива і при цьому казково естетична і ароматна. Особливу увагу потрібно приділити температурному режимі, освітлення, поливу і вологості грунту, підгодівлі, обрізки, пересадки та боротьбі з шкідниками та захворюваннями.

Температурний режим

Тропічного лісового клеродендруму для повноцінного цвітіння і здорового росту необхідні умови, максимально наближені до природних. Рослина в домашніх умовах переважно ставити на підвіконня вікон, що виходять на захід, схід чи південь, оскільки йому потрібно яскраве світло, але із захистом від прямих сонячних променів. У період з квітня по листопад оптимальна температура повітря для волькамерии становить від +20 до +25°C.

В дуже жаркий час доби необхідно частіше провітрювати кімнату або виставити рослина на відкрите повітря – при цьому не забудьте захистити квітка від протягів. У зимовий час року забезпечте волькамерию прохолодним змістом близько +15°C. Що стосується показника вологості повітря в приміщенні, то вона повинна бути підвищеною. У зв'язку з цим доведеться здійснювати щовечірні обприскування квітки м'якою водою (відстояною) в теплу пору року, а взимку – перемістіть горщик далі від опалювальних приладів.

Освітлення

Важливе значення для клеродендрума відіграє і освітлення. Чагарник воліє яскраве розсіяне світло протягом 12-14 годин на добу. Поставте рослину на східному/західному підвіконні або в глибині південної кімнати. Врахуйте, що в полуденні години йому знадобиться притінення. Що стосується північного вікна, то біля нього клеродендруму світла не вистачить – доведеться скористатися фитолампой, оскільки без неї кольорів ви не дочекаєтеся.

Полив і вологість ґрунту

Кімнатному квітки потрібен помірний, але регулярний полив. За один раз в грунт потрібно вилити невелику порцію м'якої води, причому кімнатної температури. Контролюйте, щоб влітку і навесні підсихав тільки верхній шар ґрунту, а взимку землі можна давати просохнути наполовину, але не більш. Під час спокою зволоження ґрунту здійснюється за наступним принципом: чим прохолодніше приміщення, тим рідше поливайте чагарник, але повністю висихати земляний кому не повинен.

Особливості підгодівлі рослини

Удобрювати волькамерию потрібно з березня і до завершення цвітіння. Проводите цю процедуру три рази на місяць. Для цієї мети в грунт виливають розчин комплексного мінерального рослини, який призначений для квітучих рослин. Постарайтеся придбати дійсно якісну продукцію, щоб ваші старання не пропали даром. Восени і взимку квітка не потребує підгодівлі.

Цвітіння клеродендрума

Волькамерия починає цвісти в залежності від виду з червня, а період відцвітання припадає на вересень. Ранньою весною ще на голих пагонах клеродендрума Томпсона, який є популярним кімнатною квіткою (поряд з волькамерией блискучої), можна спостерігати появу білих приквітків. З них формуються малинові віночки з діаметром до 2,5 см Вигляд «прекрасний» цвіте з червня по вересень мітелками, що складаються з пурпурових листя, а «запашний» – майже круглий рік.

Період спокою

Волькамерия є рослиною з вираженим періодом спокою. Настає він в зимовий час, коли деревце скидає частину своїх листів. Поливи при цьому істотно скорочуються, але не припиняються зовсім. Земляний кому не повинен висихати зовсім. Температура змісту повинна становити не більше +12..+15 °C. Якщо цей режим при відносному спокої не дотримуватися, то цвітіння куща вам не побачити.

Обрізування і формування крони

При догляді за клеродендрумом важливо проводити щорічну обрізку кущів на початку періоду активного росту. Догляд за видом Томпсона крім видалення слабких або засохлих гілок вимагає скорочення всіх пагонів на 1/3 довжини – це стимулює рясне цвітіння, інтенсивне зростання і розгалуження молодих бічних пагонів. На останніх утворюються суцвіття. Обрізування кущів проводиться і для формування крони. Якщо ви хочете, щоб рослина росла кущем, то при весняної обрізку сильно скоротити пагони, інакше потрібно пізніше встановити для них опору.

Дізнайтеся, як обрізати рослини так, щоб сформувалося деревце. Штамбову форму створюють так: всі пагони видаляються, крім самого сильного (одного), який піддається обрізанню на висоті 50-70 см, після чого всі з'являються в області верхівки втечі прищіпують. За рахунок галуження останніх з часом сформується крона. Якщо ви помітите, що стовбурі нижче крони з'являться паростки, то обов'язково видаліть їх.

Пересадка

Вирощування волькамерии вимагає періодичної заміни старого ґрунту на новий. Крім цього, разросшемуся куща потрібно горщик більшої ємності. Плануючи пересадити клеродендрум, врахуйте, що робиться це на початку активного росту, але після обрізки. Для молодих рослин потрібно щорічна пересадка, а тим, що постарше, вона необхідна раз в 2-3 року. Грунт для кущів має бути слабокислою (рН 5-6) і поживною. Можете скористатися грунтом з магазину, доповнивши його піском, або зробити з рівних частин:

  • листовий та глинистої землі;
  • грубозернистого піску;
  • торфу.

Перш ніж зробити пересадку кущів, новий грунт продезінфікуйте на пару, в мікрохвильовій печі або духовці. Щоб вирішити цю задачу, виконати кілька простих дій:

  1. підготуйте горщик на 2 см в діаметрі і на 2 см по висоті більший, ніж старий;
  2. наповніть горщик шаром дренажу висотою 3 см, перевалите кущ з старого вазона в новий, намагаючись не завдати пошкодження кореневої кому;
  3. додайте новий субстрат, щоб заповнити порожнечі, і полийте кущ;
  4. якщо рослині потрібна опора, то вкопати її під час пересадки, щоб потім не довелося встромляти її – так з'являється великий ризик пошкодити коріння.

Розмноження

Що стосується розмноження, то воно проводиться насінням. Їх сіють в кінці лютого або початку березня – для цього використовується суміш з піску, торфу, дернової землі. Далі їх поміщають в теплицю і містять при хорошому освітленні, підтримуючи помірну вологість грунту і провітрюючи. Чекати перших сходів потрібно довго – 1,5-2 місяці. Коли у них з'являться чотири справжніх листка, то їх потрібно пікірувати в невеликі ємності діаметром 6 см по одному сеянцу або в ємності діаметром 11 см – по три сіянця. Як тільки вони освояться і почнуть рости, почніть привчати їх до умов для дорослих рослин.

Якщо у вас вже є волькамерия, то насіннєвий (генеративні) спосіб розмноження вам не знадобиться. Скористайтеся живцюванням (вегетативний спосіб), тим більше живці легко вкорінюються у воді, особливо навесні або влітку. Пустили коріння живці потрібно висадити в ємності діаметром 7 см і ростити під скляним ковпаком, не забуваючи підтримувати субстрат у вологому стані. Дійте так:

  1. Як тільки коренева система розвинеться, а в черешка з'являться листочки і пагони, перевалите держак з кореневим грудкою у великий горщик діаметром 9 див. В ємності кущ буде рости до весни, але без ковпака.
  2. Через рік з початку вкорінення перекладіть кущ в горщик діаметром 11 див. Він повинен бути наповнений грунтом для дорослого дерева.
  3. За весь час не забудьте прищипнути пагони хоча б 2 рази, щоб простимулювати зростання бічних гілок.

Шкідники і хвороби

Клеродендрумы володіють відмінним імунітетом і дуже рідко, при тривалому і неправильному догляді страждають від грибкових хвороб. З комах деревця піддається атаці павутинного кліща та білокрилки (залишають медвяну росу), які часто розмножуються при занадто сухому повітрі. При цьому павутинний кліщ дуже дрібний, щоб його можна було побачити – він виявляє свою присутність білими крапками на нижній стороні пластини листа і ледве видною павутиною на листках. Нижче описані хвороби, шкідники і способи їх усунення:

Ознаки

Можливі причини

Способи боротьби

Кущ пригноблений, млявий

Коренева гниль

Вийміть волькамерию з ємності, промийте корені, а найбільш пошкоджені частини видаліть. Потім присипте коріння деревним вугіллям (товченим) і посадіть в нову землю, не забувши врегулювати полив.

Листя пожовкло

Хлороз

Проводите полив і обприскування м'якою відстояною і водою

Листя скрутилися всередину

Попелиця

Видаліть найбільш уражені листя, інші промийте і обприскати інсектицидом (розведіть 1 л води з 2 мл Фитоверма). Через пару тижнів проведіть повторну обробку.

Наліт на листках, деформовані пагони і листя

Павутинний кліщ або білокрилка

Промийте кущ, обприскати інсектицидом і проведіть ще одну обробку через 2 тижні.

Чому не цвіте клеродендрум

Часто новачки в області квітництва й садівництва намагаються з'ясувати у більш досвідчених товаришів, чому не цвіте їх волькамерия. Причина проста, і полягає лише в тому, що були порушені правила вирощування чагарнику. Цвітіння часто не настає внаслідок неправильно організованою зимівлі, яка повинна бути прохолодною. Як тільки цвітіння підійде до кінця, зменшіть частоту поливу і підготуйте для куща більш прохолодне приміщення. Полив повинен бути умовним, щоб рослина не засохло.

Опадає листя

Якщо ви помітили, що листопад розпочався після цвітіння, то, швидше за все, це природний для листопадних рослин осінній процес. Листя починають жовтіти і опадати весь осінній і зимовий період, залишаючи одні голі пагони. Щоправда, навесні і влітку процес листопаду не повинен спостерігатися, тому вам потрібно переглянути правила догляду за волькамерией і виправити свої помилки. Як варіант, змініть місце розташування куща, якщо воно не саме вдале.

Рослина жовтіє

Якщо ви помітили, що у деревця почали жовтіти листя влітку або навесні, то основна причина полягає в нестачі вологи в грунті. Вирішується вона просто – поливайте рослину рясніше або частіше, щоб в піддоні завжди присутня вода. Ще одна причина з'явилися на листках жовтих плям – це захворювання хлороз. Виліковується воно підгодівлею волькамерии залізовмісними препаратами. При цьому не забувайте про правила догляду.

Відео

Клеродендрум - секрети догляду та вирощування в домашніх умовах. Чому не цвіте і жовтіють листя.

Фото клеродендрума

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!