Гортензія крупнолистная - опис рослини, сорти й серії, посадка і догляд

Красиві парки і сквери, галявини і вулиці привертають увагу своєю доглянутістю і буйством фарб квітучих рослин. Люди з давніх пір намагаються оточити себе красою природи, зберегти її навіть в міських умовах. Гортензія крупнолистная – один із сортів садових деревовидних чагарників, які часто зустрічаються в паркових зонах. Цвіте з червня до кінця вересня.

Що таке гортензія крупнолистная

Рослина походить з Південної Азії. Суцвіття різних забарвлень мають форму кулі, піраміди або парасольки. Латинський варіант назви Hydrangea macrophylla відноситься до сімейства Гортензіеві. В залежності від клімату висота куща становить від 0,6 м до 4 м Крона куляста, діаметром близько 1,5 м. Листки – широкі, еліптичної форми, загострені на кінці, темного, яскраво-зеленого кольору. Суцвіття гортензії зібрані в щитки, досягають діаметра від 10 до 30 см, з великими до 3 см квітами.

Сорти і серії гортензії крупнолістной

В Європу макрофиллы були завезені з Маврикія в кінці 17 століття. Довгий час вирощувалися тільки в теплому кліматі або зимових укриттів. Перші зимостійкі сорти були виведені в кінці 80-х років минулого століття в США. Вони успішно ростуть при холодних, довгих зим. Причому їх цвітіння навіть більш рясне – квітконоси утворюються на торішніх гілках і на молодих, що виросли в цьому році.

Один з перших таких сортів – Endless Summer. Назва говорить сама за себе – «Нескінченне літо». Трохи пізніше був виведений сорт Early Sensation, який став основою для цілої серії гортензій з загальним назвою групи Forever&Ever. Інша популярна група морозостійких крупнолистних гортензій You&Me з махровими пелюстками виведена в Японії. Поширені сорти:

  • Endless Summer Bloom Star – з декоративними бордовими гілками;
  • Hovaria Hanabi Rose – величезні бутони рожевого або блакитного забарвлення;
  • You & Me Love – гортензія махрова, квіти рожевих відтінків з кремовим відтінком;
  • Endless Summer Blushing Bride – забарвлення плавно переходить від білого до світло-червоний;
  • Серія Magical – гортензії хамелеони – різні відтінки в поєднанні з зеленим. У серію увійшли Аmethyst, Black Opal, Black Pearl та інші;
  • Гортензія Аїша – квіти з легким ароматом;
  • Avantgarde – рідкісний вид, з гігантськими щільними суцвіттями до 30 см діаметром в п'яти варіантах розмальовки.

Морозостійкі сорти

Складність при вирощуванні гортензій крупнолистних в холодному кліматі полягає в тому, що цвітуть верхівки молодих гілок, де розташовані квіткові бруньки, які вразливі морозами. Селекціонери виводять все нові зимостійкі сорти, в тому числі квітучі на нових і на торішніх пагонах. Їх називають ремонтантными. Найбільш морозостійкі примірники: Early Sensation, White Ball, Red Sensation, Peppermint. Вони відносяться до групи видів Forever&Ever. У багатьох представників групи бутони утворюються як на стеблах поточного, так і минулого року.

Квітучі на торішніх пагонах

Гортензія макрофилла – чагарник, квіткові зав'язі на якому формуються на пагонах минулого року. Лише останні сорок років стали з'являтися нові ремонтантні сорти. Класичні варіанти теплолюбні, ростуть у південних регіонах або теплицях. Красивих та популярних сортів представників цього сімейства багато: червона гортензія Альпенглюхен,Бретшнейдера, яскраво-синя «Нікко Блю» та інші.

Квітучі на втечах поточного року

Виведені порівняно недавно різновиди макрофиллов, формують квіткові зав'язі на торішніх і свіжих гілках. До них відносяться групи «Ти і я», «Нескінченне літо», «Форевер-енд-Евер». На їх основі з'являються нові цікаві екземпляри. Загальна особливість – тривалий, тривале цвітіння з початку літа до середини осені. Посадивши чагарник, який утворює квітконоси на молодих стеблах, можна не побоюватися, що рослина не буде цвісти, тому що квіткові бруньки замерзли за зиму.

Нескінченне літо

Один з перших морозостійких сортів крупнолістной гортензії виведений в 2003 році. Назва – «Эндлесс Саммер» (Endless Summer, в перекладі – «Нескінченне літо»). Кущі досягають висоти до 1,5 м, кулясті суцвіття. Забарвлення залежить від кислотності грунту. У цій серії виведені різновиди:

  • Blashing Bride – біло-рожеві напівмахрові пелюстки, забарвлення змінюється до країв;
  • Twist-and-Shout – забарвлення в центрі темніша, ніж на краях;
  • Summer оriginal (Baimer) – світлі блакитні або рожеві бутони;
  • Bloom Star – зимостійкий сорт з крупними бутонами блакитних або рожевих відтінків.

Форевер енд Евер

Ця зимостійка серія з'явилася в 2003-2005 роках. Відрізняється безперервним цвітінням – від початку літа до кінця вересня. Спочатку зав'язування бутонів утворюються на торішніх гілках, пізніше – на що виросли в цьому році. Представники виду Forever & Ever досягають висоти 60-80 див. кулясті Суцвіття, забарвлення – рожева, синя, червона однотонна або двоколірна, з зміною забарвлення квіток від центру до краю пелюстки.

Популярні сорти серії Forever & Ever:

  • «Экспрессион» (Expression) – махрові пелюстки з щербинами на краях;
  • гортензія Пеппермінт (Ever Peppermint) – японська селекція з великими двоколірними квітками;
  • «Ред Сентейшен» ( Red Sensation) – квітки червоного відтінку;
  • Early Sensation – махрові і прості червоні бутони.

Ю енд Мі

Японська зимостійка серія гортензій You&Me (у перекладі «Ти і я») – махрові квіти, невеликий по висоті кущ (до 80 см). Віддає перевагу півтінь і морозостійка, ремонтантний сорт. Яскраві представники серії You&Me:

  • Together – цвіте бузковими або рожевими квітами, темнеющими до осені;
  • Romance – квітки зіркоподібної форми;
  • Expression – квітки нагадують по виду латаття двокольорового забарвлення.
  • Love – рожева новинка 2015 року.

Посадка і догляд

Кращий час для посадки – весна або осінь. Готується яма розміром 40х40х50 см на легкому грунті, на глинистому, тяжкому – 60х60х70 див. На дно засипається дренаж до 10 см з гравію або раскрошенного цегли. Зверху саджанця бажано насипати шар мульчі. Після посадки необхідний рясний полив. Добре вплине на стан пересадженого примірника обприскування, особливо в суху погоду. Відстань між сусідніми рослинами близько метра.

Крупнолистная гортензія – вологолюбна рослина. Потрібна м'яка вода – рослина не переносить вапно. Можна використовувати дощову або відстояну воду. Для зміни кольору пелюсток при поливі додають солі і галун заліза, періодично проводять підгодівлю добривами. Добре позначається на стані саджанця розпушування шару мульчі, біля його коріння.

Умови вирощування гортензії

Гортензія крупнолистная вважається светолюбивой, висаджується в затінку на відкритому грунті. Чим гірше освітленість, тим пізніше починається цвітіння, і тим менше буде суцвіть. Потрібна слабо - або среднекислая грунт (рівень pH 5,5). Оптимальний склад: листя, дерен, земля, торф, пісок в рівних пропорціях. Квіти міняють забарвлення залежно від кислотності ґрунту. При лужному грунті – рожеві, при кислій – блакитні, сині. Синій колір можна посилювати, поливаючи її розчином з солями заліза і квасцов (3-5 г квасцов на літр води).

Обрізка

Молоді екземпляри в особливій обрізанні не потребують. Екземпляри віком старше трьох років, бажано обрізати, видаляючи частини старих стебел. Це буде збільшувати зростання свіжих, більш сильних, квітучих гілок. Відцвілі суцвіття рекомендують не зрізати – взимку вони захищають нові нирки від вимерзання. Видалити їх краще на початку весни, коли потеплішає для набухання квіткових нирок.

Розмноження

Розмноження відсадками, за допомогою живців і ділення куща – методи розмноження гортензії. Молоді черешки зрізують і укорінюють в теплицях (під плівкою). Навесні можна розділити кущ – його викопують, ділять на частини так, щоб на кожній з них були присутні нирки зростання. Проводиться обробка місць поділу підсилювачами коренеутворення. При розмноженні відводками пагони прикопують землею посередині, в місцях, де є нирки. За кілька місяців з'являться корені, на наступний рік можна пересаджувати окремо.

Підгодівля мінеральними добривами

Для додаткового харчування гортензій крупнолистних добре підійдуть органічні добрива (наприклад, розчин коров'яку), кислі мінеральні (сульфати амонію і калію), готові промислові добрива для азалій і рододендронів. Для профілактики загнивання перший рік після посадки поливають розчином марганцівки або іншими фунгіцидами. Не йде на користь добриво золою. Кращі періоди для підгодівлі:

  • весна – при формуванні нових пагонів;
  • на початку літа – для утворення бутонів;
  • влітку – для підсилення цвітіння.

Хвороби і шкідники

Гортензія широколиста чутлива до грунті і воді для поливу – при підвищеному вмісті лугу в них з'являється захворювання хлороз листя. У цьому випадку потрібно збільшити кислотність. Це досягається поливом м'якою водою з додаванням азотнокислого калію або розчином залізного купоросу. У спеку може атакувати павутинний кліщ. Листя сохнуть, опадають, на їх нижній стороні видно павутинка. Обприскування «Актеллік» (инсектоакарицидом широкого спектру дії проти: кліщів, попелиць, щитівки, трипсів, білокрилки, жуків) допомагають перемогти шкідника.

При появі на листках несправжньої борошнистої роси проводиться обробка мідьвмісними препаратами. Хвороба пізнавана за маслянистим жовтуватим і постійно зростаючим плям на листі. При вологій і холодній погоді гортензія може покриватися іржею – на зворотному боці листя виникають пустули з характерною іржавим пилом. Профілактика і лікування – обприскування мідним купоросом.

При підготовці до зими варто звернути увагу на те, що ніжні гілки залучають в холодну пору року гризунів, особливо мишей. Для захисту їх від пошкодження, під вкриває шар бажано покласти кошти від непрошених гостей, які відлякують їх. Від такої неприємності як септоріоз допоможуть обприскування фунгіцидами, бордоської або бургундської рідинами.

Як правильно підготувати до зими

При вирощуванні в закритих приміщеннях на зимовий період необхідно прохолодне приміщення з температурою близько +5 °C. Якщо чагарник росте на вулиці, варто врахувати, що суцвіття з'являються на торішніх гілках. Важливо не допустити їх промерзання, щоб не пошкодилися квіткові зав'язі. Для захисту від морозу при перших заморозках рослина вкривають подвійним шаром сухого укриття з лутрасила і парникової плівки. Гілки засипають сухим листям, притиснувши до землі, підстава підгортають торфом. Крупнолистная гортензія перенесе морози з меншим збитком при рясних осінніх поливах.

Відео

Гортензія крупнолистная. Вирощування гортензій в горщикахКрупнолистная гортензія в середній смузі ( догляд для гарного цвітіння )Гортензія крупнолистная: догляд, укриття на зиму

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!