Як доглядати за квіткою Бальзамін - посадка, освітлення, полив і лікування хвороб

Декоративний квітка «Ванька мокрий» або як його ще називають Бальзамін кімнатний ― догляд в домашніх умовах і його розмноження не представляє нічого складного. Зате цей квітковий феєрверк здатний прикрасити інтер'єр будь-якого житла пишним букетом яскравих, мальовничих квітів. Всілякі забарвлення бутонів, в залежності від виду кімнатного рослини, при правильному догляді будуть радувати своїх власників колоритними квітами в обрамленні соковитої зелені листя весь рік.

Що таке бальзамін кімнатний

Багаторічний або однорічний квітка належить до сімейства Бальзаминовые. Кустовидное рослина відрізняється прямими, соковитими і м'ясистими листками. На стеблах в мутовчатом або супротивном порядку розташовані зубчасті, ланцетні або цілісні листи без прилистків. Їх забарвлення варіюється від зеленого до червоно-бронзового відтінку виходячи із сорту. Період цвітіння "Недоторка" триває, починаючи з травня місяця і до грудня включно.

Рослина буває з гладкими або махровими квітками, які можуть мати в своїх колекціях різноманітні забарвлення: білі, малинові, рожеві, червоні, бузкові, жовті, помаранчеві, а ще всіляких відтінків перерахованої палітри. Існують сорти Бальзаміну з оригінальним поєднанням декількох фарб однієї квітки (два кольори). Плодами рослини вважаються багатонасінні коробочки, якщо доторкнутися до них, то це призведе до їх розтріскування.

Батьківщина Бальзаміну

«Ванька мокрий» родом з острова Занзібару, східної Індії, південній частині Китаю, Малайзії, тому Бальзамін воліє субтропічний і тропічний клімат. Таким походженням пояснюється любов квітки до тепла, світла, рясної вологості грунту. Бальзамін, завезений на територію Європи в 1596 році Африки та Азії, швидко здобув популярність серед місцевого населення.

В Англії за щедре і тривале цвітіння його прозвали «Хлопотуньей Лізі». Від австрійців квіткове диво отримало прізвисько «Прекрасна вінки». А ось «Ванька мокрий», рослина стали величати за кристалики цукрових роси, проступаючої на краях листів. Через миттєво растрескивающихся коробочок з насінням деякі його іменують з латинської назви Impatience просто «Недоторканою», а ще «Вогником».

Види Бальзамінів

Садове або кімнатну рослину Бальзамін має в природі більше 500 різновидів. Але в декоративному квітникарстві активно культивують від 8 до 15 із загального числа сортів. Любителі квітучих кімнатних кольорів вибирають різновиди "Недоторка", що відрізняється тривалим і багаторічним цвітінням. І до того ж гарною приживання на території з помірним кліматом.

Представник флори з сімейства Бальзаминовых рясніє такими основними групами:

  • Бальзаміни Уоллера об'єднують серію численних гібридних сортів.
  • Бальзамін Петерса відрізняється від попередника більш великими габаритами.
  • Бальзамін Новогвінейський ― це штучно виведений сорт. Новогвинейским гібридів властиво цвітіння в кімнатних умовах цілий рік.

Догляд за Бальзаміном в домашніх умовах

Серед невибагливих кімнатних рослин займає свою нішу і «Недоторка». Важливо знати, який догляд за Іванком мокрим в домашніх умовах потрібно та особливості вирощування. Для того щоб екзотична квітка радував своїх власників круглий рік рясним цвітінням, догляд передбачає забезпечення головних потреб декоративного квітки для хорошого самопочуття ― це півтінь і волога.

Причин, чому бальзамін скидає листя декілька:

  1. Сухе повітря в приміщенні.
  2. Надлишковий або недостатній полив.
  3. Низька або занадто висока температура в місці проживання екзотичного кімнатної рослини.

Грунт

Декоративний Бальзамін кімнатний ― догляд в домашніх умовах включає забезпечення квітки свіжим грунтом і придатними для його сорти субстратами. Вирощування повинно здійснюватися в горщику, підібраному за величиною кореневої системи. Перш ніж висаджувати «Ваньку мокрого» в такий горщик, треба заповнити його живильною сумішшю: чорноземом, вологим ґрунтом, піском, торфом, дренажем. Рекомендується додавання в субстрат перегною, бо як рослина віддає перевагу помірну кисле середовище.

Оптимальна температура

Мальовничий Бальзамін кімнатний ― догляд в домашніх умовах вимагає підтримувати помірну температуру і відсутність протягів. При вмісті Бальзаміну в приміщеннях температура взимку повинна підтримуватися в діапазоні 15-20 градусів. А влітку можна розташовувати квітка під відкритими променями сонця. Виснажлива спека згубно діє на «Ваньку мокрого», він починає сохнути і в'янути. Комфортна температура для Бальзаміну у період з весни по осінь не повинна перевищувати +25 градусів.

Освітлення

Бальзаміни є светолюбивыми кімнатними рослинами, недолік освітлення перешкоджає зростанню, формуванню бутонів і до того ж у них жовтіють листя. Але яскравого освітлення «Недоторка» віддає перевагу півтінь. Попадання прямих сонячних променів не рекомендується. Тому Бальзамін краще розмістити на підвіконні, що виходить на північ, схід, південний схід або захід. Якщо кімнатний квітка знаходиться біля південних вікон, то їх слід затінювати будь-яким матеріалом, калькою або тюлем.

Правильний полив

Квітка «Ванька мокрий» вологолюбний, тому режим поливу повинен бути регулярним. Неправильний полив і недолік вологи негайно позначається на рослині, його листя починає в'янути, а квітки обсипатися. Але надмірно рясним поливом можна нашкодити кореневій системі. Надлишок вологи, особливо з настанням холодів, призводить до гниття кореневої системи.

Крону кімнатного рослини рекомендується обприскувати акуратно, уникаючи попадання на квіти, і тільки при температурі вище 20 градусів. Коли тепло Бальзамін зволожують частіше, а воду наливають так, щоб нею злегка заповнилися піддони. Взимку поливи повинні бути рідше, приблизно раз у два тижні. У холодну пору року слід підтримувати помірну вологість у міру висихання грунту, злегка підливати воду кімнатної температури.

Добрива

Для пишно квітучого Бальзаміну кімнатного ― догляд в домашніх умовах неможливий без підживлення грунту. Коли підгодовують «Недоторку», використовувати добрива краще органічного походження. До того ж допускається користуватися різновидами природних азотних добрив. Підживлення проводять два рази в теплий період і раз за місяць при прохолодної пори.

Розмноження Бальзаміну

Квітка «Недоторка» дуже легко розводити самостійно. Розмножують Бальзамін кількома методами:

  1. Розмноження насінням.
  2. Розмноження живцями.

Для розмноження насінням їх потрібно посіяти у вологий грунт і накрити плівкою, створивши парникову атмосферу. Розмноження за допомогою верхівкових живців є більш швидким способом. Метод розмноження за допомогою живцювання полягає в зрізанні з куща красиво оформлених і здорових пагонів, які витримують у вологому середовищі до тих пір, доки з'являються коріння.

Як укорінити Бальзамін

Екзотичне кімнатна рослина має особливість вкорінення, ― в тісних горщиках воно краще цвіте. Якщо зробити посадку «Недоторка» в простору ємність, то він багато сил віддасть росту коренів по всій території горщика і квітки з'являться нескоро. Тому для прискорення росту надземної частини «Недоторка» і швидкого початку буйного цвітіння, потрібно спочатку садити його в невеликий горщик. А по мірі зростання підбирати ємність більшого розміру ― рослини спокійно переносять пересаджування не частіше, ніж щорічно.

Як прищипувати Бальзамін

Метод, як прищипувати бальзамін простий ― видаляються верхівкові бруньки і на кінцях пагонів кімнатної рослини. Обрізку нирок виробляють для забезпечення кущу енергійного росту і пишного цвітіння. Щоб підтримувати акуратне оформлення крони і естетично привабливий зовнішній вигляд декоративної культури. Виняток становлять лише карликові сорти «Недоторка».

Хвороби та шкідники Бальзаміну

Внаслідок гібридизації деяких сортів «Недоторка» вони дуже схильні до хвороб. Особливо трепетного уваги вимагають листи кімнатної рослини. Якщо переглянути хоч один пошкоджений втечу, за цим може послідувати загибель всього рослини. А якщо і вийде врятувати Бальзамін від хвороби, то він втратить декоративність. Боятися слід і появи шкідників на надземної частини кімнатної рослини.

Знадобиться уважно оглядати квітка час від часу, ― Бальзамін пошкоджується білокрилкою і попелицями. А наявність павутинних кліщів, які заселяються в міжвузлях на стеблинках, найнебезпечніше для «Ваньки мокрого». Ознакою захворювання виступає павутинка на листках (павутинний кліщ). У випадку з білокрилка хвороба визначається за білими цятками на аркушах і їх незначному скручуванні. Попелиця розпізнається за бурим відмітинами і деформації листків.

Лікування

Ніжного Бальзаміну кімнатного ― вирощування і догляд в домашніх умовах рідко коли обходиться без профілактики і цілющих заходів квітки. Для протистояння шкідників екзотичної рослини рекомендується перед поливом уважно оглядати його надземну частину. При виявленні слідів павутинних кліщів, білокрилок, попелиці обробити «Недоторку» відповідними лікувальними засобами.

Відео

Бальзамін кімнатний краса цвітіння як доглядати
БАЛЬЗАМІН - недоторка! Догляд за рослиною

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!