Як виростити фуксію будинку і правильно доглядати за рослиною - посадка, полив і розмноження

Красивоцветущие кімнатні рослини користуються величезною популярністю, адже з їх допомогою можна прикрасити будь-яке приміщення, зробивши його більш яскравим і оригінальним. Одним з чудових варіантів є кущі, стебла і суцвіття такої рослини, як фуксія – вирощування і догляд в домашніх умовах якої потребують особливої уваги. Вирощувати його можна не тільки вдома, але і на відкритому грунті.

Догляд за фуксією в домашніх умовах

Домогтися активного цвітіння при домашньому вирощуванні не так вже й складно, як може здатися спочатку. Сама фуксія являє собою високий чагарник з пишною кроною, який при рясному цвітінні вкривається квітами, що радують різноманітністю форм і забарвлень. Правильний догляд передбачає дотримання температурного режиму, певної вологості повітря, освітлення, підживлення та поливання. Взимку рослині потрібен спокій. Прохолодне зміст в цей час року стане гарантом того, що влітку фуксія буде рясно цвісти.

Сорти рослини

Розмноження фуксії вимагає серйозного й грамотного підходу, правильного поливу, пересадки та інших не менш важливих складових. Цей пишний кущ росте переважно в гірських районах Південної і Центральної Америки, хоча, деякі різновиди ростуть навіть у Новій Зеландії. Сприятливими умовами для нього вважаються – вологе і прохолодне повітря, туман і півтінь. В залежності від зростання виділяють фуксії ампельних сортів, кущових та ампельно-кущових. Самими популярними сортами, серед яких є рослини з махровими, видовженими червоними квітками, є:

  • Армбро Кемпбелл;
  • Алиссон Белл;
  • Анабель;
  • Блю Ангел;
  • Генриетт Ернст;
  • Імперіал Кроун;
  • Принц Піс оф;
  • Талія;
  • Холлиз Б'юті.

Посадка

Рости фуксія може практично на будь-якій землі, але вологість грунту, куди ви плануєте посадити цей яскраво-квітучий кущ, не повинна бути зниженою. Вологий грунт в період вегетації є необхідністю, тому стежте, щоб грунт не пересихав. Перед садінням заповніть горщик універсальної земляною сумішшю. Найкраще рослина відчуває себе в грунті з пухкою структурою, для чого не завадить додати в ємність пісок, золу або торф. Іноді у зв'язку зі зміною умов це рослина з пишним цвітінням скидає бутони.

Температура і вологість повітря

Сприятливою температурою для росту цієї кімнатної рослини, будь то фуксія гібридна, Анабель, Блю Ангел або якийсь інший сорт, вважаються 18-25°С, тобто практично кімнатна температура. Особливо добре рослина росте в літній період, коли на вулиці стоїть 30°С, але кущ не дуже добре переносить спеку. Фуксія віддає перевагу півтінь, т. к. прямі сонячні промені призводять до повної загибелі.

Перш ніж зайнятися посадкою насіння або живців, заздалегідь подбайте про підтримання оптимального рівня вологості. Виконуйте обприскування листя водою, використовуючи пульверизатор по два рази в день, взимку і восени ця процедура не буде потрібно. Для підвищення вологості навесні і особливо взимку, встановіть поруч з кущем ємність, попередньо заповнивши її водою і галькою.

Розміщення в будинку

Фуксію воліють аматори кімнатного квітництва, які оформляють свої підвіконня рослинами з красивими квітами. Утримувати її краще на північно-західному, північно-східному або східному вікні. Якщо на північній стороні спостерігається недолік світла, то у рослини знижується інтенсивність цвітіння, якщо ж сонце сильне, то забарвлення листя у фуксії стає більш блідим. Деколи квітникарі розміщують її на південному вікні, але в такому випадку рослину слід закрити папером.

Полив рослини

Фуксію, як правило, поливають рясно, особливо, якщо грунт починає сильно підсихати. У літній час зволожувати кімнатна рослина потрібно майже щодня. Правда, надлишковий полив може негативно позначитися на його стані, оскільки це призведе до гниття коренів, ознакою якого є в'янення листя, зміна їх відтінку. Запорука успішного вирощування полягає в правильному підборі субстрату. Взимку поливають фуксію на порядок менше – до пари раз в місяць, якщо температура буде нижче 0°C. Навіть якщо рослина буде перебувати на холоді, грунт не повинен повністю просихати.

Підживлення

Для цього пишного кущика краще всього використовувати хороший дренаж, який перешкоджає застою вологи і пухкий субстрат. Що стосується підгодівлі, то використовуйте готову продукцію зі спеціалізованих магазинів. Влітку вносите її кожну тиждень, а взимку фуксію практично перестають підживлювати. Навесні до того, як рослина почне цвісти, вводите комплексні добрива з достатнім вмістом азоту. З початком цвітіння фуксії вам потрібно буде збільшити в них вміст калію з фосфором.

Обрізка фуксії на зиму

Перш ніж відправити рослина на зимівлю, обов'язково потрібно провести обрізку. Багато проводять цю процедуру на початку весни, але можна обрізати фуксію і восени. Перший час виконуйте сильну обрізку, залишаючи пагони довжиною приблизно 15 див. Якщо крони вже сформовані, то зведіть обрізку до видалення слабких пагонів, проріджування і укорочення залишилися на 1/3 їх висоти. У подальшому для формування штамбового деревця в певних місцях прищипують пагони.

Пересадка квітки

При пересадці рослини, яке провело теплу зимівлю, не потрібно видаляти весь субстрат, оскільки це може пошкодити систему коренів. Краще злегка струсіть старий грунт, помістіть коріння в ємність великого об'єму і підсипте свіжий субстрат. Проводити пересадку краще всього в січні-лютому, щоб фуксія встигла наростити коріння і сформувати вегетативну масу до цвітіння. Якщо рослина зимувало в підвалі, і у нього майже немає вегетативної маси, то можете струсити грунт.

Фуксія – вирощування і догляд в домашніх умовах

Розмножують фуксію, яка рясно квітне, зеленими живцями, насінням та листям. Віддавши перевагу розмноження живцями, виберіть 5-8 см стеблові живці, які необхідно висадити по кілька штук в ємностях, діаметром 12 див. Далі помістіть горщики в міні-тепличку для подальшого проростання. Нерідко виконують укорінення живців з використанням води, додаючи в неї активоване вугілля. Зверху ємності необхідно накрити поліетиленом, періодично знімайте його для провітрювання. Дочекайтеся росту корінців до 1,5-2 см і приступите до посадки живця.

При розмноженні насінням сходи з'являються приблизно через 50 діб. Для насіння потрібно підготувати суміш з торфу з піском. Через місяць треба пікірувати сіянці, після чого проростки по 5-6 штук слід висадити в горщики, не забувши прищипнути їх верхівку для кращого галуження. Крім того, ви можете зайнятися штамбовым вирощуванням, надавши кожному кущеві певну форму з допомогою регулярної обрізки. При третьому способі розмноження з материнського рослини видаліть більш розвинені листя зі стеблом, посадіть їх у м'який грунт і прикрийте пластмасою.

Шкідники і хвороби

Фуксія – для вирощування та догляду в домашніх умовах за цим чагарником будьте гранично уважні, тому що він схильний до нападу шкідників. Одним з найбільш небезпечних є білокрилка. Про присутність цієї комахи кажуть клейкі листки та рій дрібних метеликів білого кольору. Для боротьби часто застосовують розчин господарського мила і спирт, з допомогою якого протирають листя куща. Нерідко фуксія уражається павутинним кліщем, попелиць, а часом навіть сірою гниллю.

Догляд за фуксією взимку в домашніх умовах

Щоб успішно розмножувати квітка, важлива правильна зимівля, навіть якщо ви використовуєте гібридні сорти. Прохолодна зимівля – це гарант того, що влітку у рослини будуть яскраві і пишні квіти. Деякі квітникарі проводять в зимовий час живцювання. Для цього вкорінені живці ставлять у невеликих горщиках на прохолодний балкон/веранду, де вони й проводять зиму.

Якщо для зберігання квітки використовується підвал, то пізньою восени кущі викопують, після чого обрізають пагони і обробляють з допомогою фунгіциду. Взимку кількість води необхідно знизити, а в жовтні-листопаді поливати потрібно тоді, коли грудка землі не просох ще остаточно. При низькій температурі поливати потрібно не більше 1-2 рази в місяць. Температура приміщення повинна становити 8-10°C, щоб фуксія могла відпочити перед цвітінням.

Відео

Як виростити шикарну фуксію.

Фото фуксії

Відгуки

Анастасія, 30 роківКілька років займаюся вирощуванням фуксії у себе вдома. Серед переваг рослини хочу виділити не тільки пишність і красиву забарвлення, але також мінімум догляду. До самої весни тримала рослина на підвіконня, постійно повертаючи горщик, але бутони скинулися. З настанням теплих днів поселила її на відкритій веранді.
Юлія, 43 рокиНещодавно була у мене фуксія, яку подарувала одна з родичок. Рослина вразило своїм рясним цвітінням і красивими бутонами, однак воно виявилося вибагливим, тому доглядати за ним дуже клопітно. До поливу і температурі рослина чутливо: перелив, прямі сонячні промені для нього є небезпечними.
Любов, 30 роківФуксія мені дуже сподобалася, тому придбала кілька горщиків з цим пишним квіткою. Зазначу тривалий і красиве цвітіння, але кущ виявився дуже вимогливим до догляду, він часто піддається нападу шкідників. Часто поселяються на листках павутинний кліщ, білокрилка. Обробляла при цьому негайно.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!