Заміокулькас - догляд в домашніх умовах. Як вирощувати, пересаджувати і поливати доларове дерево

Екзотична квітка з кумедною назвою став відносно недавно відомий любителям квітникарям – в кінці 90 - х, коли розплідники Голландії стали пропонувати перші екземпляри рослини своїм покупцям. Заміокулькас замієлистий за зовсім маленький період часу здобув величезну популярність за свою красу і невибагливість.

Догляд за заміокулькасом в домашніх умовах

У народі красивому невибаглива рослина встигли придумати кілька назв: доларове дерево (баксовое, грошове) і жіноче щастя. Деякі вважають його квіткою безшлюбності. У природному середовищі декоративно-листяний квітка росте в умовах посушливої погоди під палючим сонцем, тому в наших широтах рослині особливо комфортно. Догляд за доларовими деревом в домашніх умовах, але дуже легкий розводити і вирощувати його потрібно правильно.

Домашній квітка не боїться протягів і прощає забудькуватість в поливі, але йому треба хороше освітлення. Рослина любить розсіяне м'яке світло, щоб листя не отримали сонячний опік. Головний догляд за заміокулькасом – це витримати 2-3 тижні адаптації після покупки, а потім вже можна робити пересадку. Тривалість життя вічнозеленої рослини – від 5 до 10 років. За цей час квітка виростає до 1 метра. Слід пам'ятати, що Zamioculcas zamiifolia (наукова назва) – рослина отруйна, тому розміщувати його для прикраси інтер'єру необхідно берегти від дітей.

Заміокулькас – розмноження

При плановій пересадки розмноження заміокулькаса можливо розподілом на окремі живці. Для дорослої рослини це не представляє труднощів, але розділити необхідно обережно, інакше можна пошкодити бульбу. Окремі частини треба деякий час потримати на повітрі, щоб підсушити, зрізи посипати або активованим деревним вугіллям, і тільки потім садити. Як пересадити заміокулькас? Розсадити домашній квітка треба в горщики з універсальним грунтом, а в якості розпушувача додати вермикуліту. Поливають молоді пагони шляхом обприскування через кожні три дні.

Розмноження заміокулькаса листом

Пересаджувати рослину можна не тільки відростком, але і листової пластиною. Для цього у дорослого екземпляра слід відрізати листок, кілька годин підсушити, обробити стимулятором росту (Корневін) і посадити в готовий легкий грунт. Розмноження заміокулькаса листом відбувається дуже повільно. Через пару-трійку місяців сформується бульбу, а розмножені листя слід очікувати не раніше, ніж через півроку.

Заміокулькас – цвітіння

Доларове дерево цвіте дуже рідко. Це кімнатна рослина цінується більше за глянцеві темно-зелене листя, а квіти особливою красою не вражає: світлі, дрібні, зібрані в качан – характерне суцвіття для всього сімейства Ароїдних. Цвітіння заміокулькаса можна побачити на фото в інтернеті. Зовні суцвіття закрито листком довжиною 5-8 см, що робить його трудноотличимым. У природі качан після запліднення утворює спочатку коричневі ягоди, з яких дозрівають насіння. Коли рослина починає цвісти в домашніх умовах, то насіння не визрівають.

Заміокулькас – пересадка

Єдине, що може у садівника викликати утруднення – це пересадка заміокулькаса. Головною умовою після покупки є повне видалення грунту. Якщо кореневища переплетені, то їх потрібно акуратно розплутати. Горщик потрібно вибрати за розміром більший, ніж попередній з отвором для дренажу. Далі слід змішати грунт, пісок, дерен, листовий перегній в пропорціях 1:1. Перевалку дорослих домашніх рослин треба проводити раз в 2-3 року, а молодих – кожен рік. При цій процедурі не можна чіпати земляний ком.

Земля для заміокулькаса

Квіткові магазини квітникарям пропонують, як правило, готовий універсальний грунт. Тим, хто хоче особливо доглянути за улюбленою кімнатною рослиною, землю для заміокулькаса можна приготувати самостійно. Доларове дерево віддає перевагу вирощування в пухкому грунті, щоб вода і повітря легко циркулировались в горщику. Розбавити грунт бажано великим річковим піском, дрібним керамзитом або перлітом. Ці добавки повинні скласти третю частину від усього обсягу.

Краще взяти для квітки родючий грунт: лісову, листову, городню або садову. Для підгодівлі можна додати трохи готового субстрату з квіткового магазину. Підійде і добриво для кактуса. На дні горщика обов'язково потрібно оформити дренаж в 2-3 см з піску, керамзиту або дрібних камінчиків. Зверху після посадки можна невеликим шаром покласти мох сфагнум. Покриття буде корисно і декоративно – з ним земля довше збереже вологу.

Заміокулькас – хвороби

Щоб кімнатна рослина було красиво, необхідно правильно і вчасно проводити боротьбу із шкідниками. Як вже згадувалося про заміокулькас - догляд в домашніх умовах не складний, оскільки рослина самостійно бореться з деякими мікробними та вірусними хворобами. Навіть коли у доларового дерева спочатку жовтіють листя, а потім обпадають – це нормальний процес. Однак хвороби заміокулькаса, при яких рослині потрібне лікування, існують. Листя можуть засихати або пожовтіти масово від прямого попадання сонячних променів, а коріння почати гнити через перезволоження.

Іноді рослина вражають шкідники:

  1. Павутинний кліщ. Комаха легко помітити – це яскраво-червоний маленький павучок, вьющий білу, тонку павутинку знизу аркуша.
  2. Щитівка. Тіло у шкідника вкрите щитком, тому комаха так називається. На рослині щитовку помітити важко, але, розмножившись, легко визначити по темних плям внизу аркуша. Ненажерливі личинки поширюються по всій рослині у вигляді дрібних черв'ячків.
  3. Попелиця. Відкладення шкідника мають вигляд живої білої крупи на листках. Комахи бувають чорного, зеленого, сірого і білого забарвлення. Харчуються соком рослини і живуть на листі (нижній стороні).

Як поливати заміокулькас

Існує кілька рекомендацій по догляду,поливу і змісту домашнього рослини. Іноді взимку квітка стає млявим і перестає рости – це ознака перезволоження. У холодний період полив заміокулькаса повинен проводитися не частіше двох разів на місяць. Температура в приміщенні повинна бути не нижче +16 градусів. У жаркий час року заміокулькас поливають 1-2 рази в тиждень, що залежить від стану грунту.

Відео: як доглядати за заміокулькасом

Великий ЗАМІОКУЛЬКАС догляд в домашніх умовах / Доларове дерево

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!