Як пересадити орхідею в домашніх умовах

Орхідея – екзотичний домашній квітка, вимагає турботи і правильного догляду. Лише за умови дбайливого ставлення він буде радувати вас своєю невимовною красою і приємним ароматом. Якщо ви вже придбали пару тропічних друзів в горщиках, заздалегідь дізнайтеся про те, як пересадити орхідею в домашніх умовах, інакше може виникнути низка труднощів. Ця процедура вимагає спеціальної попередньої підготовки. Проводити її рекомендується в певний час року. Відомості про цих і багатьох інших нюансах ви знайдете в даній статті. Вона буде корисною для всіх квітникарів.

Пересадка орхідей в домашніх умовах

Перш ніж ви дізнаєтесь, як і коли пересаджувати орхідею, спершу потрібно зрозуміти, для чого потрібна ця процедура. Як правило, необхідність у зміні місця проживання квітки виникає з наступних причин:

  1. Субстрат відслужив своє. Грунт, у якому росте квітка, з часом втрачає корисні властивості (кислотність, сприятливе співвідношення солей, повітропроникність). Земля починає розкладатися, її структура ущільнюється. Грунт втрачає контроль над кореневою системою. Поправити це можливо одним-єдиним шляхом – заміною грунту. В середньому, для підтримки нормальних умов існування рослини процедура пересаджування проводиться кожні 2-3 роки.
  2. Тісний горщик. Молодий квітка, який ви недавно купили, може нормально розвиватися в ємності малого розміру. З часом йому буде потрібно більше простору, тому вам доведеться його пересадити.
  3. Розмноження. Молоді паростки, зрізані з великого і міцного квітки, «проживають» у тимчасових ємкостях. Як тільки вони наберуться сил, доведеться пересадити їх на постійні горщики.

Процедура пересадки екзотичного квітки неминуче обернеться для нього стресом. Щоб рослина в найкоротші терміни адаптувалося і порадувало вас пишністю свого цвітіння, потрібно дотримуватися деяких строгих правил. Про них піде мова в наступних розділах даної статті. Запишіть для себе ці ключові моменти, щоб ненароком не нашкодити тропічному квітці.

Коли пересаджувати орхідею після покупки

Якщо квітка, який ви недавно придбали, добре себе почуває в старому горщику, просто доглядайте за ним і насолоджуйтеся цвітінням. Пересадка знадобиться, лише якщо коріння буде тісно. Оптимальним сезоном для планової пересадки вважається весна, тому гарненько подумайте про те, як довго вашої орхідеї буде комфортно в її нинішньому «будиночку». Щоб кореневій системі не доводилося тіснитися в малої ємності, заздалегідь пересадіть квітка в горщик просторіше. Якщо вам не подобається зовнішній вигляд ємності, але рослина відчуває себе добре, поспішати з пересадкою не варто.

В який горщик

Досвідчені квітникарі впевнено заявляють: орхідея не любить великі горщики. Зайве простір ускладнює процес розвитку кореневої системи. У великій ємності грунт буде погано просихати, в результаті чого може початися процес розкладання, який неминуче призведе до загнивання коренів. Помітивши це, вам доведеться поквапитися зі зміною проживання рослини. Насамперед потрібно зрозуміти, у що пересадити орхідею, щоб забезпечити їй комфортні умови. В цьому немає нічого складного. Підійде керамічний або скляний горщик середньої глибини діаметром не більше 15 див.

Коли поливати орхідею після пересадки

Протягом перших декількох днів після зміни місця проживання орхідею взагалі не потрібно поливати. Для квітки, переніс серйозний стрес, наявність вологи гірше, ніж її відсутність. Зачекайте 5-6 днів, а потім перезапустіть полив. Після періоду адаптації рослині потрібно інтенсивний догляд. Використовуйте натуральні добрива і чисту воду, щоб коріння, стебла, листя і квітки скоріше відновили баланс речовин. Догляд та пересадка орхідеї – справа тонка, тому уважно придивляйтеся до стану рослини. Будь-які негативні фактори дадуть про себе знати негайно.

Можна пересаджувати орхідею

Задавайте собі питання всякий раз, коли будете замислюватися про пересадку квітки. Існує ряд умов, що забороняють переміщення рослини в новий горщик. З наступних розділів цієї статті ви дізнаєтеся про всі «але» в питанні пересадки орхідеї. Запишіть їх для себе і строго дотримуйтеся кожного пункту, інакше стан квітки може істотно погіршитися.

Квітучу

Про те, коли можна пересаджувати орхідею, ви вже знаєте – на початку весни. Але як бути, якщо бутони раптово зацвіли? Без об'єктивних причин поспішати з переміщенням рослини в новий горщик під час цвітіння не варто. Зробити це в терміновому порядку доведеться, лише якщо будуть помічені явні ознаки гниття коренів, розкладання грунту або перенасичення вологою. Крім того, не забувайте про особливості вашого виду орхідеї. Деякі різновиди пересідають виключно після цвітіння. Порушивши останнє правило, ви ризикуєте назавжди втратити екзотичного одного з тропіків.

Взимку

З середини осені до початку весни орхідея перебуває в стані спокою, тому ви повинні робити все можливе, щоб не довелося її турбувати. Якщо виникнуть причини для термінової пересадки з метою порятунку квітки, це правило доведеться порушити. Земля, в якій знаходиться рослина, повинна вийматися одним цілісним шматком. Якщо це не вдасться, обстукайте горщик молотком (або розріжте, якщо він пластиковий), і приберіть всі фрагменти. Частини, до яких приросли коріння, не варто відривати силою, нехай залишаються. Видаліть зайві краю субстрату і помістіть залишився грудку в новий горщик.

Після цієї процедури потрібно вирівняти землю і додати невелику кількість води, щоб рослина швидше відчула нову грунт. Наступний полив – не раніше, ніж через 5-6 днів. Цілком ймовірно, що за цей час стан рослини трохи погіршиться, однак вас це не повинно лякати. У зимовий час процес адаптації після пересадки займає набагато більше часу.

Як пересадити дитинку орхідеї

Кожен квітникар повинен знати, як пересадити відросток орхідеї. Ця процедура дозволяє розмножувати рослини без збитку. Дитинко орхідеї являє собою новий самостійний квітка, має свою систему коріння, листя і, можливо, навіть квітконіс. Іноді вона формується прямо на стеблі дорослої орхідеї, що дає унікальну можливість отримати новий повноцінний квітка. Для цього потрібна грамотна пересадка і правильний догляд. Справа відповідальна, але нічого складного в цьому немає. Наведена нижче інструкція розповість, як пересадити дитинку орхідеї в домашніх умовах:

  1. Переконайтеся в тому, що не переплутали дитинку з чимось іншим, і дайте їй трохи підрости.
  2. Коли коріння досягнуть 3-х сантиметрової довжини за допомогою гострих ножиць відокремте відросток від стебла.
  3. Помістіть відросток у ґрунт, що містить багато вологи і натуральних добрив, щоб процес адаптації пройшов без ускладнень. На дно ємності рекомендується покласти кілька шматочків деревної кори.

Читайте на додаток,як доглядати за орхідеєю в домашніх умовах.

Відео: пересадка орхідеї фаленопсис в домашніх умовах

Ви отримали достатню кількість загальних відомостей про те, як правильно пересадити орхідею в домашніх умовах. Настав час розглянути практичні приклади. Відеоурок, наведений нижче, наочно продемонструє процес переміщення зрілого рослини з одного горщика в інший. Переглянувши його, ви зрозумієте, як пересадити орхідею покроково. Дотримуйтеся чіткого алгоритму дій, і зможете отримати бажаний результат, уникнувши поширених помилок.

Як пересадити орхідею (Falenopsis)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!