Як доглядати за фікусом в домашніх умовах

Фікус – улюблена рослина квітникарів. Завдяки високим естетичним якостям цей квітка займає перше місце серед своїх побратимів. Купуючи горщик з пишною кроною або приймаючи його в подарунок, ви повинні відразу поцікавитися, як доглядати за фікусом в домашніх умовах. Скористайтеся цінними порадами досвідчених квітникарів, і ви опануєте усіма тонкощами вирощування та розмноження цієї рослини.

Різновиди фікуса

У дикій природі нараховують близько 1500 різновидів фікуса. В домашніх умовах вирощується не більше 20 різних за зовнішнім виглядом рослин, які відрізняються формою і забарвленням листя. У кожного підтипу є свої особливості, але будь-фікус – це невибаглива рослина, не вимагає багато зусиль для вирощування. Ці рослини не можуть цвісти, але незамінні для декорування та озеленення квартир, офісів і приміщень з недоліком природного освітлення.

Бенджаміна

Прекрасне інтер'єрне рослина, що має декілька видів – домашній фікус Бенджаміна. Розрізняються ці рослини по забарвленню листя і формою насіння. Фікус Бенджаміна хороший тим, що з підрослих рослин можливо створювати різні фігури, якщо заплести гнучкі гілки, внаслідок швидкого зрощення стовбурової системи. Ця рослина любить регулярні стрижки, тоді листя виглядає доглянутою і пишною. З цього виду рослин квітникарі-аматори без праці роблять деревце бонсай. Є кілька недоліків цієї рослини:

  • воно схильне до скидання листя в осінньо-зимовий період, тому що готується до весняної вегетації (нарощування нової листя);
  • боїться протягів, їх наявність стає причиною скидання листя, тому необхідно створювати сприятливі умови для фікуса Бенджаміна;
  • не любить прямих сонячних променів, при їх попаданні на рослину листи стають блідими і тонкими;
  • якщо вчасно не підстригати рослина, гілки витягуються, стають тонкими і невиразними.

Каучуконосний (еластик)

Цей вид кущового кімнатного рослини має різноманітні форми, висоту, забарвлення гілок і листя. Ця квітка люблять багато початківці квітникарі і люди, які часто бувають у від'їзді, т. к. він не вибагливий у догляді, має кілька переваг перед своїми побратимами:

  • не боїться протягів, така рослина не скине листя при перепадах температури повітря;
  • не вимагає частого контролю за поливом. Якщо ви забули або не було можливості полити рослину, фікус не втратить листя, вони трохи поникнуть. Після поливу рослина швидко приходить в звичайний стан;
  • невимогливий до висвітлення: добре себе почуває в напівтемному приміщенні, спокійний до розсіяного світла і тіні. За такої умови проживання у фікуса каучуконосного будуть листя трохи менше за розміром, ніж якби він перебував на світлі.

Бонсай

Мистецтво вирощування великих кімнатних рослин в мініатюрі називається бонсай. Мало хто знає, що зі звичайного фікуса можна сформувати крихітне дерево. Краще всього починати формувати бонсай взимку – поки у рослини уповільнений струм соку. У цієї квітки повинна бути густа листя і товстий деревоподібний стовбур, ті ознаки, які роблять схожим на справжнє дерево. Фікус карликовий має кілька видів крони, якій характерні зовнішні відмінності:

  • класичної круглої форми;
  • у вигляді піраміди, коли широка крона з боків звужується у верхівки;
  • каскадної, коли все листя має нахил в один бік.

Щоб зробити дерево бонсай, необхідно неоформлені в стовбур відростки молодого фікуса з'єднати за допомогою дроту, обмотавши їх, починаючи біля основи, до самої крони. У такому положенні рослина перебуває не більше 7 місяців, після чого дріт знімається. Для краси іноді згинають гілки, фіксуючи їх до стовбура. По закінченні такого ж строку вони починають рости в потрібну сторону.

Вважається, що бонсай містичним чином впливає на життя людей, на їх долю. Ці рослини наділені загадковими властивостями і потужною енергетикою. Володарі таких кольорів в будинку, при тривалому проживанні з бонсай, починають бачити віщі сни, виявляють у себе здатність передбачати майбутнє. Це дерево допомагає в реалізації думок людини про достаток.

Микрокарпа

Фікус під назвою микрокарпа має округлі, яскраво-зелене листя. Це рослина за своїми властивостями дуже схоже з Бенджаміном. У них однакові вимоги до догляду, які легко здійснимі:

  • не можна допускати пересихання грунту, інакше це відіб'ється на стані листя. Він їх не скине, як бенджамін, але вони схилять і стануть тьмяним;
  • не любить прямих сонячних променів і затінених приміщень, тому селити такий фікус потрібно в добре освітленому місці;
  • не можна допускати потрапляння протягів на рослину, інакше воно захворіє;
  • необхідно проводити стрижку крони в міру витягування гілок для додання доглянутості і пишності.

Ліровидний

Саме ефектна і оригінальна рослина з усього сімейства – фікус ліровидний. Основною особливістю цього дерева є великі, блискучі листя з виступаючими світлими прожилками. Коренева система лировидного фікуса дуже потужна, що здатна накопичувати воду, тому він невибагливий в поливі, допускається незначне пересушування земляної грудки навколо коренів. У домашніх умовах це крупнолистное рослина виростає до двох метрів, тому воно відмінно підходить для прикраси житлових і офісних приміщень.

Догляд в домашніх умовах

Якщо ви задумалися про покупку кімнатного дерева, то врахуйте, що всі види фікусів з задоволенням ростуть в квартирах. Вони подарують не тільки візуальне насолоду своїм господарям, але і очистять кімнатне повітря. Для успішного вирощування цих рослин необхідно знати, як правильно доглядати за фікусом в домашніх умовах. Це не потребує великих зусиль: важливі лише кілька особливостей при дотриманні режиму поливу, обрізку гілок і листя.

Полив

У будь-який час року фікус любить помірний полив, не можна «переливати» рослина, інакше воно захворіє і загине. Зволожувати грунт слід, коли її верхній шар повністю сухий. Не можна з точністю сказати, через скільки днів це станеться: швидкість зневоднення залежить від температури в кімнаті. Полив потрібно виробляти приблизно один раз за 7 днів теплою, відстояною водою. Стекшую рідину потрібно вилити через півгодини після процедури.

Один раз за 15-30 днів необхідно влаштовувати кімнатним рослинам легкий душ, з допомогою теплої води. Для цього рослини переносяться в ванну і поливаються з лійки душа. Завдяки такій процедурі змивається пил з листя і гілок. Якщо на них є комахи або шкідники, то вони теж будуть змиті. Після душу рослини повинні постояти у ванні, щоб вода скла, після цього відправляйте квіти на місце. Від таких процедур листя стають глянцевими, доглянутими.

Обрізка

Щоб ваш фікус мав густе листя і охайний вигляд, необхідно проводити регулярну обрізку відрослих тонких гілок. Огляньте уважно своє рослина з усіх сторін: ви побачите, що є кілька гілок без листя або напівголих. Для того щоб оживити і розбудити сплячі бруньки на рослині, потрібно прищипувати (відрізати) молоді світло-зелені пагони (листя), які обрамляють фікус. Цю процедуру слід проводити кілька разів за рік по мірі необхідності. Після обрізки через деякий час на голих гілках почнуть з'являтися довгоочікувані листочки.

Розмноження

Розмножуються фікуси легко, шляхом живцювання відрослих гілок. Найсприятливіший час для цього-весна та перша половина літа. Для розмноження дерева квітникарі радять здійснити такі дії:

  1. Необхідно вибрати держак. Не можна брати верхні молоді частині пагонів – вони не вкорінюються. Зрізати треба ті гілки, у яких стебло добре розвинувся і має щільну структуру.
  2. Відрізати держак гострим ножем або садовим секатором. Довжина повинна бути не більше 15 див.
  3. Видалити виступив молочний сік, який виступив на місці зрізу. Для цього помістити гілочку у воду на дві години, після цього злити її і замінити на свіжу.
  4. Зрізати листя, які знаходяться на тій частині черешка, яка поміщається в воду, щоб уникнути їх загнивання.
  5. Через два тижні маленьке рослина пустить коріння. Потім його потрібно буде посадити в невеликий горщик, використовуючи пухку і родючий ґрунт.
  6. Час від часу молодому рослині необхідно влаштовувати прохолодний душ. Якщо немає такої можливості, протирайте листя вологою губкою або ганчірочкою.

Як пересадити

Один раз на рік повинна проводитися пересадка фікуса. Слід брати горщик, трохи більший попереднього: цього вимагає зростаюча коренева система рослини. Проводити цю процедуру потрібно навесні або на початку літа. Для пересадки фікуса знадобляться такі матеріали:

  • квітковий горщик з невеликим дренажним отвором;
  • спеціальна грунт для фікусів;
  • дренажні камінчики.

Як пересадити фікус:

  1. Дістати квітку з горщика разом із земляною грудкою.
  2. Очистити від старої грунту. Якщо земля занадто щільно схопилася на коренях, то приберіть тільки верхній шар.
  3. На дно горщика покласти керамзит в один шар.
  4. Насипати в горщик перший шар землі і утрамбувати пальцями.
  5. Встановити квітка в новий горщик, при цьому регулювати кількість землі.
  6. Підсипаючи грунт, заповніть порожні місця, переконайтеся, що рослина стоїть рівно. Кожен шар злегка придавлюємо пальцями.
  7. Якщо ви використовуєте магазинну грунт з пакета, то поливати рослину після посадки не потрібно. Дочекайтеся, коли підсохне верхній шар.

Якщо квітка скидає листя

Пожовтіння і скидання невеликої кількості нижніх листя фікуса – нормальне явище восени, це говорить про те, що квітка готується до нової вегетації. Якщо ви помітили опадання у великій кількості, то це ознака несприятливих умов у квартирі, пора приймати заходи і врятувати фікус:

  1. Дотримати температурний режим для цього виду рослин – не нижче 15°С і не вище 23°С, тоді листя перестануть опадати.
  2. Усунути протяги в місці проживання фікуса.
  3. Якщо в кімнаті недостатньо світла, це стає однією з причин обпадання листя. В такому випадку необхідно підключити додаткове джерело штучного освітлення.
  4. Сухе повітря в квартирі не рідко змушує рослину скидати листя, тому в опалювальний сезон і в спекотне літо частіше обприскуйте свого улюбленця, влаштовуйте помивку з допомогою душа.
  5. Нестача вітамінів провокує скидання листя. Необхідно додати підгодівлю – добриво для фікусів, щоб вилікувати квітка.

Хвороби фікуса

При створенні сприятливих умов для вирощування фікусів, ці рослини рідко хворіють. Бувають випадки зараження шкідниками рослин від інших кімнатних квітів або при пересадці, від нової не якісної грунту. Найпоширеніші захворювання:

  1. Борошнистий червець – швидко вражає широколисті рослини, переносячись на поруч стоять квіти.
  2. Трипс – оселяється на листках у жарких приміщеннях з вологим повітрям.
  3. Гниль коренів – грибкове захворювання, яке з'являється при надмірному поливі, коли грунт не встигає просохнути.
  4. Попелиця – частий гість на листках кімнатних рослин, з'являється навесні. Фікус заражається нею від пальм.
  5. Павутинний кліщ – активно розмножується при дуже сухому повітрі в приміщенні.

Відео: як доглядати за квітами

Переглянувши підбірку відео, ви дізнаєтеся, як правильно доглядати за фікусом в домашніх умовах. Цінні поради стануть в нагоді всім шанувальникам цих рослин. Досвідчений квітникар розповість, як часто поливати фікус Мелані, щоб він не захворів і не скинув листя. Ви дізнаєтеся все про те, як розсадити і розвести кімнатні рослини. Біолог покаже, який горщик потрібний для фікуса при його пересадки.

Правильний догляд

Як доглядати за фікусом? ПРАВИЛЬНИЙ догляд за фікусом

Як поливати Мелані

Фікус догляд в домашніх умовах / Фікус еластика мелані

Вирощування і пересадка

Фікус - вибір, вирощування, догляд

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!