Характеристика представників черв'яків: ланцетоподібний сосальщик

Ланцетоподібний сосальщик – назва личинки паразита, яка руйнує печінку і жовчний міхур, викликаючи інфекцію дикроцелиоз у господаря. Зараження гельмінтами цього типу буває частіше у тварин, рідше у людини. Паразит має ще одну назву – ланцетоподібна двуустка. У хробака сосальщика дві присоски: черевна (в центрі тіла) і ротова, яка знаходиться в початку тіла.

Представники сисун

Плоскі черви сосальщики (вид трематода роду Dicrocoelium) проходять складний цикл розвитку, чергують покоління, своїх господарів і способи розмноження представників. Потрапляючи в організм господаря, вони більше місяця (10-15 тижнів) дозреваю і стають дорослими особинами.На сьогоднішній день у класі сосальщики вченим відомо близько 3000 видів двуусток. Діагностика виявлення паразитів в організмі клінічна – ґрунтується на базі загальних симптомів холециститу і ознак алергічної реакції. Найпопулярніші представники, які входять в клас сосальщики:

  • печінковий сосальщик – провокує запалення фасциолеза;
  • котячий сосальщик – викликає захворювання на опісторхоз;
  • шистосоми (відрізняються від звичайних двуусток, тим що мають поділ підлог) – викликає шистосомози;
  • легеневий сосальщик – викликає парагонимоз.

Якщо у пацієнта вже гостра стадія захворювання, лікарі призначають ферменти, жовчогінні препарати, дезінтоксикаційну терапію. Тільки після цього, коли людині стає легше, призначаються протигельмінтні ліки і дієта №5. Щоб уникнути зараження, не рекомендується пити воду з водойм, слід ретельно мити овочі, зелень. Воду із стоячих водойм можна кип'ятити або пропускати через щільну тканину, можна провести боротьбу з молюсками у водоймі. Якщо є домашній худобу, бажано проводити профілактику зараження, викликати ветеринара.

Процес зараження при гострій стадії починається з лихоманки. Висока температура може триматися 2-3 місяці. Пізніше пацієнт починає скаржитися на болі в правому підребер'ї, відчуває постійну нудоту, можлива блювота. Натискання на печінку будуть болючими, вона стане твердою. Розвивається жовтяниця, міалгія. Коли гостра стадія переходить в хронічну, починають спостерігатися симптоми дисфункції печінки, жовчних ходів.

Ланцетоподібна двуустка

Dicrocoelium Lanceatum має овальне тіло в довжину 10 мм, в ширину - 2,5 мм. Селиться на зразок печінкового паразита, вибираючи господарем травоїдна тварина, наприклад, вівцю. Носіями можуть бути як з тваринами, так і дикі. Двуустки виявляли у ведмедів, зайців, оленів. У людей зараження гельмінтами цього виду відбувається рідше, але зустрічається. Коли особина двуустки дорослішає і стає хробаком, вона паразитує в жовчних ходах.

Головною жертвою паразита стає худобу з пасовища. Якщо проводять заміну пасовищ, наступними господарями можуть стати зайці або інші гризуни. Люди можуть піддатися зараженню ланцетоподібної двуусткой через немиті овочі, траву, але найбільше зафіксованих випадків інфекції ставляться до дітей, які рідко миють руки. При перших підозрах здають кал на аналіз. З-за інфекції у людини може розвиватися цироз, гепатит, дискінезія жовчовивідних шляхів. Перший виникає симптом – блювання. Далі можуть бути:

  • нудота;
  • печія;
  • головний біль;
  • набряки рук, ніг;
  • хворобливі відчуття в правому підребер'ї;
  • збільшення печінки;
  • алергічний кашель;
  • асцит;
  • відчуття гіркоти у роті.

Зараження хазяїна котячим сисун може статися через рибу. Профілактика полягає в тому, щоб виключити з вживання погано оброблену рибу в'ялену. Холодне копчення ніяк не вбиває личинкових особин, тільки гарячіше. Якщо використовувати інтенсивний засолення, то паразити гинуть тільки на 10-18 день. Варто відмовитися від засолення риби в домашніх умовах.

Зараження печінковим сисун провокує руйнування печінки, заміну тканин органу та виникнення цирозу. Печінка має властивість збільшуватися від впливу паразитів, стає горбистою. Людина може захворіти жовтяницею. Ефективність лікування залежить від стадії хвороби. Не рекомендується пити воду зі ставків, не промивати в ній овочі. Бажано мити всю зелень звичайною чистою водою.

Де мешкають сосальщики

Щоб дійти до остаточного місця проживання, сосальщики (dendriticum lanceatum) проходять три етапи – три господаря. Перший господар вважається проміжним, в його ролі виступають наземні молюски, наприклад равлики. Инвазионный етап починається, коли корова чи інша тварина заковтує мурашки, в якому гельмінт. І остаточна локалізація ланцетовидного сосальщика, яка має важливе значення для існування – внутрішньопечінкові жовчні протоки. Географічний тип локалізації – повсюдний.

Цикл розвитку ланцетовидного сосальщика

Життєвий цикл розвитку ланцетовидного сосальщика закінчується, коли він потрапляє в тіло останнього господаря. Інвазивне яйце (метацеркария) двуустки проковтує равлик, після чого вона отримує зараження, залишає свій слід у вигляді слизу. Слиз поїдає мураха і заражається паразитом. Гельмінт настільки парадоксальний у своїй пристосуванні і розмноженні, що провокує ураження нервової системи мурашки. Комаха не заповзає в мурашник вночі. Мураха піднімається високо на рослину, і чекає, поки тварина його випадково з'їсть з травою.

Печінковий сосальщик – будова

Тіло овальної форми вкрите щільною тканиною, щоб кишечник не переварив паразита. Будова печінкового сосальщика дуже продумане і служить для того, щоб захистити хробака від шлункового соку. Надійне кріплення, харчування і розмноження в організмі хазяїна відбувається за рахунок мускульних шипиків. Гельмінт і прикріплюється з допомогою ротової глотки всмоктує кров і клітини печінки.

У сосальщика немає можливості насичуватися киснем, тому він одержує енергію в результаті хімічної реакції. Коли сосальщик знаходиться в організмі, навколо нього скрізь знаходиться їжа. З-за цього у нього немає потреби рухатися швидко, у нього немає війок, а шкірно-м'язовий мішок розвинений погано. Очі у сисун відсутні, а нервова система слаборозвинена.

Травна система

У даного типу черв'яків ротова порожнина і відповідає за виділення їжі назад, тобто сам черв'як не має заднього проходу. Травна система сисун починається з ротового отвору. Ротова порожнина переходить в мускулисту кулясту глотку, стравохід і далі кишечник, в якому відбувається травний процес. Кишкові труби не мають продовження, вони сліпо закінчуються біля задньої стінки хробака. Функціонально вони аналогічні слизовій оболонці кишок хребетних.

Статева система

Нерідко можна виявити у хробака величезну матку, що займає майже все тільце, набиту яйцями. Статева система сисун – гермафродитна, тобто чоловіча і жіноча одночасно. Чоловіча статева система складається з двох (одного) насінників. Жіноча система складніше за характеристикою і має в собі оотип. Оотип включає в себе:

  • яйцепровід;
  • сім " язбірник;
  • протоки з желточников;
  • протоки з тельця Меліса.

Кінцевим відділом ланцетоподібної двуустки (Dicrocoelium Lanceatum) завжди є совокупительний орган, який називається ціррус. Для збільшення ймовірності, що яйця потраплять в організм господаря, розвинена статева система, яка виробляє тисячі і десятки тисяч яєць, щоб одержати широке поширення. Це допомагає швидко інфікувати організм носія.

Видільна система

Печінковий сосальщик має видільну систему, яка складається з кількох головних збірних каналів протонефридиального типу. Від каналів йдуть гілочки, що розходяться в різні сторони, на кінці гілочок знаходяться зірчасті клітини з мерехтливому полум'ям. Головні канали відкриваються у кінці тіла – у сечовому міхурі, останній – видільної протока назовні.

Покриви тіла

Класифікація сисун визначається за подібністю будови оболонки і шкірного покриву. Зовнішній покрив тіла печінкового сосальщика складається з міцної оболонки, яка захищає хробака від шлункового соку господаря. Завдяки цьому черв'як не може переваритися, як інша їжа. По всьому тілу паразита знаходяться шипики, що дозволяють йому утримуватися на місці. Вії відсутні, адже сосальщику не потрібно швидко пересуватися по тілу господаря.

Органи почуттів

Органи почуттів у печінкового сосальщика розвинені дуже слабо, оскільки вони не дуже потрібні паразитів в зв'язку з особливостями їх життя. Очі у них відсутні. Шкірні рецептори розвинені також слабо, краще - у вільних личинок (церкария).

Органи прикріплення

Всього у нього дві присоски: передня присоска прикріплення, яка відома як ротова, і черевна (знаходиться на черевній частині хробака). Органи прикріплення печінкового сосальщика служать для того, щоб надійно закріпитися на стінках організму господаря. Через ротову присоску паразит живиться кров'ю і клітинами печінки тіла за допомогою м'язистої глотки.

Дихальна система

Так як спеціальних органів дихання у сисун немає, вони пристосувалися до анаеробного дихання, яке здійснюється шляхом газообміну через покриви тіла. Дихання сисун черв'яків називають бескислородным. Середовище існування паразита не багата на кисень, тому вони живляться завдяки хімічним реакціям, які відбуваються без участі цієї речовини.

Кровоносна система

Як і дихальна, кровоносна система сисун відсутня: кров'яного органу немає. М'язи сосальщика збагачені гемоглобіном. Він потрібен паразитам, щоб активно поглинати кисень. Віддає він його пізніше повільніше, ніж це відбувається у хребетних. Якщо говорити про наявність гемоглобіну, то однозначно можна стверджувати, що ланцетоподібний сосальщик пристосований тільки до анаеробного дихання.

Яйця ланцетовидного сосальщика

Яйця печінкового сосальщика вважаються найбільшими за розміром серед яєць трематод. Їх розмір досягає 150х90 кмк. Яйце жовто-коричневого кольору має овальну форму, вкрите двоконтурною оболонкою, яка є гладкою і толстой. З одного боку яйця знаходиться так звана кришечка, через яку виходить мирацидий. З іншого боку виявляється плоский горбок, у вигляді потовщення оболонки. Всередині яйце сосальщика має дрібнозернисту зміст.

В яйцях, які виходять з остаточного господаря, вже сформовані мирацидии. Вони покриті настільки надійною шкаралупою, що їм не потрібна вода, вони витримують перепади температури, можуть пережити пересихання або заморожування. Поки яйця двуусток знаходяться у зовнішньому світі, мирацидия не виходить, тому очки не потрібні. Як потрапляють яйця до господаря: шляхом інфікування через їжу (далі фото і таблиця).

Відео: печінковий сосальщик

Печінковий сосальщик. Уроки Біології Онлайн.

Фото ланцетовидного сосальщика

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!