Пляжна сумка своїми руками - вибір матеріалу, викрійки та інструкція з фото

Пляжна сумка – це одна з необхідних речей на морському відпочинку. У неї можна покласти ковдра, рушник, пляшку з водою, різні креми та інші предмети для пляжу, тому вона повинна бути місткою та зручною. Такий аксесуар можна придбати в магазині або на ринку, але набагато цікавіше зшити пляжну сумку своїми руками, вклавши в роботу свою фантазію і творчість.

Як зшити пляжну сумку

Щоб виготовити пляжну сумку своїми руками, не потрібно проходити курс крою та шиття. Таку річ спокійно зробить будь-який бажаючий навіть без швейної машинки, головне – це бажання, підкріплене мотивацією бути модною і стильною. Для роботи вам буде потрібно набір простих предметів. Якщо ви вмієте в'язати гачком, то використовуйте ваш навик при виготовленні аксесуара для пляжу.

Особливості пошиття

Основними моментами пошиття пляжної сумки є:

  • Вибір матеріалу. Найпростіший варіант – це м'яка бавовняна або джинсова тканина з малюнком або без, пряжа для в'язання.
  • Викрійка. Необхідна для побудови фасону.
  • Ручка. Існує кілька варіантів. Можна викроїти цілісну ручку, але це складно для новачків. Можна придбати готові ручки в магазині для рукоділля, наприклад, з бамбука. Красиво виглядають ручки у вигляді мотузок. Найпростіше рішення – це окремо закроєна ручка з того ж матеріалу, що і сама сумка.
  • Підкладка. Це необов'язкова частина, але в деяких випадках вона просто необхідна. Якщо ви шиєте аксесуар з тонкої тканини, то візьміть для підкладки той же текстиль, але контрастного забарвлення. Вийде дуже стильна подвійна сумка.
  • Застібка. Блискавка – це перше, що приходить на розум при виборі застібки, але щоб втачать її, потрібно мати мінімальні навички по шиттю, яких у багатьох просто немає. Якщо ви новачок, то можете обмежитися зав'язками, тісними сумочку, ґудзиками, кнопками.
  • Додаткові відділення. Не поспішайте відпорювати кишені з сорочок або штанів, які ви вирішили пристосувати для рукоділля. Вони послужать вам в майбутньому у вигляді маленького зовнішнього відділення для зберігання різних дрібниць. Також внутрішню порожнину можна розділити на два відсіки за допомогою підкладки. Для цього потрібно зшити додаткову перегородку.
  • Декор. Пляжні сумки своїми руками можна прикрасити гудзиками, кнопками, стрічками, мереживом, стразами, бісером та їх комбінаціями. Відмінно виглядають оздоблення у вигляді штучних квітів, вишивки стрічками або тасьмою, в'язані і клейові аплікації. Зверніть увагу на морську тематику: мушлі, наклейки у вигляді пальм і рибок.

Коли ці питання будуть вирішені, необхідно подбати про інструменти. Вам знадобиться:

  • Голка в залежності від товщини обраної тканини. Чим товща тканина, тим товщі голка.
  • Нитки. Беріть синтетичну нитку для шиття. Бавовняна нитка може швидко прогніть, якщо всередині ви будете носити вологий рушник або часто затівати прання.
  • Наперсток. При роботі з щільною тканиною подбайте про таку річ, як наперсток. Він врятує ваші пальці і полегшить пошиття.
  • Ножиці. Придбайте гарні гострі ножиці, якщо їх у вас немає. Необов'язково купувати професійний інструмент швачки, вистачить звичайних ножиць з канцелярського магазину, але з хорошою заточуванням.

З якої тканини зробити

Для пошиття пляжного аксесуар підійде будь-який матеріал. Не треба бігти в магазин тканини, можливо, необхідний матеріал лежить у вас в шафі або в коморі у вигляді зношених джинсових штанів або старої куртки, непотрібного бавовняного сукні або лляної сорочки, дитячого одягу. При виборі тканини увімкніть свою фантазію і не бійтеся здатися дивачкою. До відома, креативні майстрині використовують москітну сітку, старі мішки, поліетиленові пакети.

Зараз в моді стиль печворк. Речі, пошиті за цим методом, збираються з різнокольорових квадратів, трикутників, ромбів. Печворк відмінно підходить для створення стильної сумки. Плюсом такого дизайну є не тільки модний і стильний пошиття, але і можливість використання різних шматочків тканини, які лежать без діла. Якщо ви в'яжете, то можете скористатися цим методом для створення яскравого аксесуара з в'язаних квадратиків, трикутників, шестикутників і т. д.

Викрійки

Одне з питань, які можуть викликати труднощі перед пошиттям, це створення викрійки майбутньої сумки для пляжного відпочинку. Якщо ви будете робити спочатку з паперу, то при крою не забудьте залишити припуск матерії в 1-2 см в місцях швів. Ось декілька варіантів викрійки:

  1. Проста прямокутна або квадратна форма. Для створення моделі за такою заготівлі вам знадобиться відріз тканини, який складається навпіл і зшивається з боків. Розмір ви коригуєте за своїм розсудом.
  2. Прямокутна або квадратна форма з поглибленням. Така сумка буде більш містка. Досягти бічній ширини і денця можна за допомогою невеликого шва у кутах. Викрійка при цьому від першого варіанту нічим не відрізняється.
  3. Трапецієвидна форма викрійки. Якщо шити «тушку» з однієї деталі, то викрійка буде мати форму ромба з усіченими вершинами.

Як прикрасити

Без декору пляжна сумка буде виглядати нецікаво. Зверніть уваги на такі прикраси:

  1. Пластикові або дерев'яні намистини. Їх можна нанизати на ручку, зав'язки чи просто пришити. Добре підійдуть намистини-черепашки.
  2. Стрази і пайетки. Блискучі прикраси будуть виграшно виглядати під сонячними променями.
  3. Вишивка. Узори, вишиті гладдю або хрестиком, завжди на піку моди. Мінус – це велика трата часу. Швидкий спосіб декору – це вишивка атласними стрічками.
  4. Аплікації. У магазинах рукоділля продається величезна кількість різноманітних наклейок. Таку аплікацію майстрині, які володіють гачком, можуть зв'язати самостійно.
  5. Інше. В якості прикрас можна використовувати шпильки з застібкою, бахрому, шнури, брошки, та інші цікаві речі.

Пляжна сумка з джинсів своїми руками

Популярним і модним матеріалом є джинса. Старі джинсові штани, куртку, сорочку або спідницю можна використовувати для пошиття стильної пляжної сумки. Не бійтеся використовувати одяг з потертостями, це тільки додасть шику. Покрокова інструкція виконання сумки для пляжу джинси така:

  1. Першим етапом є продумування моделі майбутнього аксесуара. Найпростіший та універсальний варіант – це «тушка» прямокутної форми з ручкою, плюс натискна трикутна застібка на гудзику.
  2. Підготуйте викрійку. Виріжте з паперу. Такий спосіб допоможе визначитися з остаточним розміром без псування матеріалу. Викрійка буде мати форму видовженого конверта з трикутником для застібки.
  3. Не поспішайте розпарювати або розрізати джинсову річ, шов може стати додатковим прикрасою у вигляді канта. Кроїти потрібно після того, як ви визначитеся з викрійкою. Якщо на одязі є кишеня, і ви вирішили його залишити, то простежте, щоб він розташовувався так, як потрібно, а не догори ногами.
  4. Зробіть розкрій. Не забудьте залишити 1-2 сантиметри тканини у місцях, де буде розташовуватися шов.
  5. Складіть прямокутник і зашейте з боків прямий рядком. Обріжте нерівні краї при необхідності. Залиште трикутний виступ для накидною застібки. Виверніть «тушку» на виворітну сторону. Шов необов'язково ховати всередину, його можна залишити на лицьовій стороні.
  6. Надайте «тушці» обсяг. Для цього прошийте нижні кути на 6 см так, щоб бічний шов був перпендикулярний шву в кутах і припадав на його центр.
  7. Підкладку можна не робити, тому обробіть верхній край або залишити так як є.
  8. Розкроїте ручку. Для цього візьміть смужку з джинси товщиною 6-8 см і обробіть краю. Ушийте ручку у верхній частині сумки.
  9. На трикутної частини в виступаючому вугіллі проріжте невеликий отвір для гудзики і обшийте навколо за допомогою голки з ниткою.
  10. На «тушки» пришити гудзик.
  11. Прикрасьте по своєму бажанню.

Гачком

Для тих рукодільниць, які володіють гачком і які хочуть пов'язати пляжну сумку, надана наступна інструкція з покроковим виготовленням:

  1. Підготуйте матеріал. Пляжну сумку краще в'язати з літньої пряжі. Це бавовна, льон, бамбук. Підійде акрил або «смесовки». Можете використовувати залишки ниток. Вовна, мохер та інші види зимової пряжі краще не брати. Для пляжного аксесуара вам буде потрібно близько 400 грам.
  2. Наберіть гачком ланцюжок з повітряних петель довжиною, равною шириною майбутньої сумочці, мінус 5-7 див.
  3. Обв'яжіть ланцюжок по колу стовпчиками без накиду, утворюючи овал, роблячи надбавки за симетрії, до потрібного розміру. Це буде дно «тушки».
  4. Далі в'яжіть стінки сумки по колу до вибраного розміру. Надбавки робити не треба. В кінці зробіть невелику оборку.
  5. Зшийте чохол з будь бавовняної тканини. Він повинен повторювати розмір сумки. Без чохла «тушка» буде деформуватися. Ушийте його всередину по верху сумки.
  6. Зв'яжіть ланцюжок повітряними петлями довжиною близько 1 метра і протягніть її по верхньому краю сумки. Стягуючи шнурок, ви будете закривати сумку. Кінці мотузки прикрасити намистинами.
  7. Зв'яжіть ручку обраної довжини і ширини. Її необхідно прошити голкою по всій довжині з двох сторін. Під вагою речей, визначених в сумку, ручка може розтягнутися в півтора рази. З цієї причини і необхідно прокладати помилковий шов.
  8. Пришийте ручку до верху сумки.
  9. Прикрасьте сумку за своїм бажанням.

Відео

027 - Ольга Никишичева. Пляжна сумка своїми руками

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!