Як зробити потертості на джинсах

Модні тенденції йдуть і повертаються, тому мало хто може здивуватися тому, що на світових подіумах знову рвані шорти і джинси. Особливої актуальності такі речі набувають влітку. Парадоксально, але ціна протертих джинс вище, ніж звичайних, тому часто дівчат цікавлять способи зробити їх самостійно, а не купити.

Як зробити джинси потертими в домашніх умовах

Такий стильний зовнішній вигляд виріб може отримати в результаті хімічного або механічного втручання. Конкретний спосіб вибирається в залежності від ефекту, якого бажає отримати дизайнер. На чоловічих моделях створюється переважно легка потертість, як у старої, активно вживаного речі. Жіночі вироби набагато різноманітніше: великі дірки і маленькі розрізи, витягнуті нитки.

Професіонали виділяють 4 варіанти:

  • Потерті ділянки або brush-effect.
  • Неузгоджені складки як імітація м'ятою речі.
  • Дрібні дірки з витягнутою ниткою.
  • Драні штанини з великими розривами.

Цікавий спосіб створення крутих ефектів на драних джинсах – прання з різними хитрощами:

  • додавання відбілювача для розлучень;
  • камені різної ступеня шліфування для потертостей;
  • попередня варіння для зміни кольору;
  • введення барвників.

Як зробити потерті джинси в'язальних гачком

Енергозатратний метод, що вимагає посидючості, але результат виходить дуже красивий. Намагайтеся не робити потертості на колінах, інакше вони можуть перетворитися в дірки. При відсутності гачка можна взяти розпорювач. Даний спосіб, як зробити потертості на джинсах, актуальний для жіночих моделей – чоловіки рідше хочуть отримати виразні діри. Алгоритм наступний:

  1. На сухій джинсової тканини розмітити ділянки, які будуть протертими.
  2. Піддягати гачком поздовжні нитки, витягувати і підрізати.

Як зістарити джинси наждачним папером

Найпопулярніший бюджетний спосіб, який може дати гарний ефект давно вживаного речі або подарувати виразні дірки. Підходить чоловічим і жіночим моделям. Для роботи потрібна наждачний папір з дрібним абразивом і будь-яка тверда рівна поверхня: дошка, фанера. Технологія наступна:

  1. Зволожити місце, на якому потрібно зробити потертості.
  2. Зібрати його складками і утримувати пальцями або закріпити невидимками.
  3. Наждачним папером проходитися з цього місця до досягнення потрібного ефекту.

Як зробити джинси з потертостями відбілювачем

Явних дірок на матеріалі отримати з таким способом не можна, але красиві переходи кольору і відчуття потертості від довгого носіння джинси – легко! Враховуйте, що відбілювач є дуже сильним хімічним засобом, тому потрібно озброїтися рукавичками і намагатися не потрапити рідиною в очі. Дотримуйтесь всі базові заходи безпеки. Для роботи, крім відбілювача, потрібен таз, наповнений прохолодною водою, губка або щітка, дощечка по ширині колош.

Процедура виглядає так:

  1. З'єднати відбілювач з водою в рівному співвідношенні: загальний обсяг – близько склянки.
  2. Підкласти всередину штанини під оброблюване місце дощечку, щоб рідина не просочила матеріал наскрізь.
  3. Набрати відбілюючу суміш на губку або щітку, нанести довільно на джинсу.
  4. Змити через декілька хвилин. Тривалість витримки визначає підсумковий ефект.

Як протерти джинси в домашніх умовах пемзою

Принцип роботи в даному способі майже аналогічний тому, що розписаний для наждачного паперу. Головне – вибрати гарну, шорстку пемзу, краще – металеву. Якщо ви задумалися, як зробити довільні потертості на джинсах, торкнувшись велику поверхню, професіонали радять перед початком роботи скрутити штанини в грудку. Аналогічні дії раніше виробляли перед варінням джинси. Після цього можна діяти за стандартною схемою:

  1. Зволожити штанину з одного боку.
  2. Пройтися рухом вгору-вниз кілька разів.
  3. При бажанні підсилити ефект, скориставшись наждачним папером.

Дізнайтеся більше способів, як зробити дірки на джинсах.

Відео: як зробити протерті джинси в домашніх умовах

Випуск 1 Потертості на джинсах

Відгуки

Гелю, 25 роківОбожнюю влітку носити драні джинси, але цінник в магазинах дуже божевільний, тому самостійно всі свої старі класичні моделі змінила. На одній просто зробила великі дірки ножицями по переду кожної штанини. В інший рандомно пилою з дрібним абразивом створила потертості. На фото не відрізниш від модних магазинних варіантів!
Поліна, 21 рікНесподівано для себе полюбила експериментувати з гардеробом. Влітку попалися під руку звичайні джинси: під натхненням від маминих розповідей про «варенках» зробила свій варіант модної речі. Спочатку зварила скручені штанини, а потім в'язальних гачком повытягивала нитки, створюючи невеликі дірки в різних місцях. Дуже круто вийшло!
Олена, 29 роківПеребрала майже всі способи, як зробити потертості на джинсах своїми руками, зупинилася на пемзі. Довго, але ефект рівно такий, який я хотіла: не великі дірки, а шорсткі ділянки. Бажаючим прикрасити свої джинси раджу спочатку ризикнути випробувати кожен спосіб на вільному шматочку тканини. Оцініть потенційний результат і тимчасові витрати.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!