Печінкова недостатність: лікування і симптоми

Компенсаторні функції печінки важливі для організму людини. Вони відповідають за метаболізм, швидкість синтезу жовчі, холестерину, вироблення мікроелементів, ліквідацію чужорідних речовин. Порушення в роботі цих функцій свідчать про проблеми печінки.

Що таке печінкова недостатність

Вірусні гепатити та отруєння в поєднанні з безконтрольним прийомом ліків сильно шкодять організму людини. Наслідком таких явищ стає синдром печінкової недостатності. Недуга супроводжується масивним некрозом клітин органа і дистрофічними змінами в паренхімі. Виявити синдром печінково-клітинної недостатності допоможе ЕЕГ, гепатосцинтиграфия, біохімічний аналіз показників крові.

Класифікація

За перебігом захворювання виділяють гостру і хронічну форми. Гостра енцефалопатія печінки має свою класифікацію. Вона поділяється на малу, гостру і важку. Проявляються ці різновиди недуги по-різному. При малій гострої енцефалопатії присутній легкий цитоліз печінки і холецистити в поєднанні з ознаками основного захворювання. У пацієнта помічають:

  • сонливість;
  • легку нудоту;
  • зниження апетиту.

Якщо причиною хвороби стало зниження чисельності еритроцитів або розширення судин, у хворого діагностують порушення сну, свербіж, зменшення об'єму сечі. Важка енцефалопатія розвивається через вірусних гепатитів та гепатоцелюлярного раку за три доби. У 80% випадків є фульмінантний і потребує невідкладної допомоги. У пацієнтів спостерігається слабкість, відразу до їжі, зниження працездатності. Ознаки розвиваються за стадіями.

Класифікація печінкової недостатності за формою захворювання містить ендогенну й екзогенну хвороба. При ендогенній формі діагностують масивний клітинний цитоліз печінки. Екзогенна хвороба характеризується надходженням з органу у кров токсичних речовин. Гостра недостатність печінки характеризується одночасним розвитком цих форм з гепатаргией.

Стадії

Клінічні прояви захворювання формуються поступово і залежать від ступеня інтоксикації організму. Із-за недуги виникають асциты, диспептичні розлади, варикозна/жовтянична хвороба. На останньому етапі захворювання розвивається гепатаргия з печінковою комою. Виділяють 3 стадії печінкової недостатності:

  • компенсовану;
  • декомпенсована;
  • дистрофічну.

Початкова стадія характеризується безсонням, слабкістю, зміною апетиту. На вираженій стадії у пацієнта починають проявлятися патологічні рефлекси, гипопротеинемические набряки. Під час термінальної стадії у пацієнта діагностують кахексію, дистрофічні зміни в тканинах, втрату свідомості, косоокість, відсутність зрачкових реакцій. Реакція на біль зі спонтанними рухами зникає.

Печінкова недостатність - симптоми

Характер недуги визначають два патологічних процесу: некроз тканини органу та синдром холестазу. При великих руйнування печінки у пацієнта починається лихоманка, підвищується тиск, з'являється тахікардія. Холестаз супроводжується жовтяницею. Колір шкірних покривів змінюється від зеленого до помаранчевого, визначається ступенем дискінезії жовчовивідних шляхів. Інтенсивність проявів залежить від характеру ураження тканин, швидкості розвитку хвороби. Загальні ознаки печінкової недостатності:

  • млявість або гіперзбудливість;
  • сонливість;
  • нудота;
  • ригідність;
  • судоми/тремор кінцівок.

Поступово знижується фільтруюча здатність нирок, кількість продуктів розпаду в організмі збільшується. При швидко розвивається гепатонекрозе різко порушується клітинний обмін. Білкові волокна руйнуються, що призводить до набряку легенів, геморагічного діатезу, жовчнокам'яної хвороби. У людини з'являються підошовні рефлекси, гепатаргия.

У жінок

Основною ознакою недуги є порушення менструального циклу. Також симптоми печінкової недостатності у жінок включають емоційні розлади, порушення сну, дистрофічні зміни органів малого тазу і черевної порожнини. Якщо пацієнтка вагітна, то недуга супроводжується жовтяницею, цироз, гепатит Е, жировим гепатозом.

У чоловіків

Першим проявом хвороби стає різке зниження лібідо і нестабільність психіки. У хворого міняються смакові пристрасті, виникає відраза до спиртного і нікотину, особа стає сіруватим. Млявість і апатія змінюються сплесками працездатності, судомами кінцівок. Симптоми печінкової недостатності у чоловіків проявляються швидше, ніж у жінок.

У дітей

Симптомокомплекс захворювання такою ж, як і у дорослих. Дитина стає малорухливим, багато спить, присутній збочення апетиту. Діагностувати печінкову недостатність у дітей можна з допомогою КТ, ЕЕГ і біохімічного аналізу крові. Після виявлення недуги, дитині призначають лактулозу, фолієву кислоту, антибіотики, інтерферон, вітамін Д. Обов'язковим є дотримання дієти.

Лікування печінкової недостатності

Терапія проводиться в стаціонарних умовах. У хворих регулярно беруть на аналіз кров і сечу. Лікування печінкової недостатності спрямоване на ліквідацію основного захворювання, що вплинув на функціональність органу, і на усунення енцефалопатії. Пацієнтам щодня дають антибіотики, анаболічні стероїди, препарати з витяжок свіжої печінки, вводять глюкозу, інсулін, метіонін, глюкокортикоїдні гормони. Якщо встановлено різке зменшення кількості білкових фракцій в крові, хворим призначають ін'єкції альбуміну або переливання плазми.

Дієта

Меню хворого повинно містити багато вуглеводів. Білки з жирами повністю виводять з харчування. Дієта при печінковій недостатності складається з великої кількості овочів, фруктів, молочних продуктів. Мариновані, смажені, гострі, копчені страви виключають з меню. Якщо після терапії стан організму покращився, в раціон додають 40 грам білка.

Відео

Печінкова енцефалопатія

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!