Пляжна туніка гачком

Теплим літом вдома або ж в будь-який час року на курорті незамінним пляжним аксесуаром виступає туніка. В ній будь-яка жінка, навіть повна, виглядає елегантно. У більшості майстер-класів в'яжеться туніка на пляж гачком, причому процес не займає багато часу. Інструкції по створенню декількох різних моделей такої легкої кофти ви знайдете нижче.

Покрокові інструкції зі схемами та описом роботи

Специфіка крою пляжної туніки має кілька відмітних рис^

  1. Полотно обов'язково вывязывается сіточкою або ажурним візерунком.
  2. Готова туніка виходить вільною і має не дуже велику довжину.
  3. Практично у всіх майстер-класи для початківців та досвідчених майстринь використовується білий колір, що забезпечує універсальність вироби і поєднання його з купальником будь-якого забарвлення.

Класичним візерунком для створення пляжної туніки гачком вважається філейна сітка. Вона вывязывается повітряними петлями (ВП), стовпчиками з накидом (ССН) або без (СБН). Існує 2 популярних виду такої сітки:

  • з напівкруглими осередками (чергуються 5 ВП і СБН);
  • з осередками квадратної форми (вывязываются 2 ВП і ССН).

Пляжна туніка гачком в'яжеться в кілька етапів. Спинку виконують у відповідності з мірками, при цьому заздалегідь продумують горловину: вона може бути у вигляді гострого мисика, півкола або прямокутника. Рукави для будь-якої моделі туніки в'яжуться не довгими, приблизно до ліктя. Цікавим рішенням при складанні вироби є бічні шви, не доведені до самого кінця.

Пряжу для туніки можна брати як натуральну, так і штучну, адже великі елементи не дадуть виробу затримувати тепло. Оптимальними видами ниток є бавовна, поліамід, льон і мікрофібра. В залежності від використовуваної пряжі в'яжеться зразок, за яким обчислюються розміри раппорта обраного візерунка. Це необхідно для розрахунку параметрів майбутньої туніки.

Ажурна туніка гачком для початківців

З першого майстер-класу для початківців можна пов'язати туніку 44-46 жіночого розміру одягу. Колір виробу ви можете вибрати самі, але в цій інструкції використовується пісочна пряжа з мерсеризованного бавовни в кількості 300 р. Щільність в'язання становить 13 петель (п.) на 10 див. Вся туніка виконується в 2 основних візерунках. По низу готовий виріб обв'язують квітковим мотивом. Для в'язання кофтинки дотримуйтесь такий простий інструкції:

  1. Наберіть 66 ВП, провяжите 8 рядів по 1 схемою.
  2. З 11 ліній виконуйте вже відповідно до узору 2, додавши в першій з них 1 петлю.
  3. Ще 11 рядів зв'яжіть знову по 1 схемою, збавивши в першому 1 петлю.
  4. Далі така ж кількість ліній в'язки виконайте по 2 узору, знову додавши в першому 1 петельку.
  5. Двічі повторіть цикл з 5 по 11 ряд 2 схеми, потім перейдіть на 1-ю, прибравши при цьому 1 петлю.
  6. На висоті в'язання в 50 см закрийте з обох сторін полотна по 8 п. для пройм, через 10 см від них те ж саме зробіть в центрі, прибравши вже 34 п.
  7. Закінчите в'язання на загальній висоті 72 див.
  8. Виконайте плечові і бокові шви.
  9. Обв'яжіть виріз пройми і горловини 4 рядами СБН.
  10. За схемою 3 виготовте 16 квіток, з'єднайте їх в смугу і пришийте до низу вироби.

Пляжна туніка-сітка

Однією з виграшних моделей є сітчаста туніка. Вона не тільки підкреслює фігуру, але і відкриває купальник. Крім того, її можна надіти на топ, сорочки, штани або плаття. В'яжеться така пляжна туніка гачком дуже швидко. Потрібно тільки виготовити 2 прямокутника шириною, рівній полуобхвату стегон плюс пару сантиметрів на вільне облягання. Інструкція по створенню такого річного вироби 42-44 розміру наступна:

  1. Для переду наберіть ланцюжок з 102 ВП, з яких 3 – на підйом, а 2 – на візерунок.
  2. Першу смугу провяжите стовпцями без накидання нитки.
  3. У другому ряду зробіть 3 ВП підйому, потім 1 ССН в 9 ВП ланцюжка, 2 ВП, після чого повторіть цикл з 1 ССН під 3 ВП та 2 ВП.
  4. В подальшому в'язанні на початку робіть 5 ВП, а потім знову повторюйте описаний в пункті 3 цикл.
  5. Довязав до горловини, залиште необхідну кількість петель на отвір для голови, далі виконуйте плечі окремо.
  6. За аналогічною інструкції виготовте спинку, тільки закривайте петлі для горловини вище, ніж для переду, або в'яжіть її відразу від плечей, з'єднавши їх ланцюжком ВП.
  7. Як показано на фото, з боків з'єднайте перед зі спинкою шнурком, пов'язаним їх стовпчиків без накиду.

В'язана пляжна туніка своїми руками для дівчинки

У гардеробі маленьких модниць теж повинна бути річна одяг. Вийде оригінально, якщо візерунком і кольором вона буде перегукуватися з маминої тунікою. На дитину потрібно близько 300 г пряжі з бавовни з щільністю близько 400 м на 100 г. Інструкція по виготовленню верхній частині наступна:

  1. Зробіть ланцюжок з 92 ВП і додайте ще 3 для підйому, 1 смужку виконайте ССН.
  2. Потім за схемою 1 виготовте 15 см полотна, після чого закрийте з обох сторін по 9 петельок.
  3. На висоті 27 см повторіть те ж саме, тільки для 40 центральних петель задньої частини, після чого до 32 см в'яжіть її з передом окремо. З боку останнього для горловини зменшіть петлі після 23 см полотна.

Щоб виготовити поділ з рукавами, використовуйте таку інструкцію:

  1. Зшийте бічні шви виробу, після чого від нижнього краю дотримуйтесь узору схеми 2.
  2. Провязав 45 см, закінчите роботу 1 СБН.
  3. Для рукавів наберіть по 70 ВП, виконуйте в'язання по колу згідно схемі 1.
  4. Для оката на висоті 16 см залиште 9 петель з кожної сторони, а у наступних рядах – 10 разів і 3 рази по 2.
  5. Через 14 см від оката рукавів закінчите роботу.
  6. Зберіть деталі, пошивши плечові шви і приєднавши рукава. Горловину обв'яжіть 1 СБН.

Літня туніка гачком схеми і опис по колу

Якщо вам не подобаються вироби зі швами, то спробуйте зв'язати пляжну туніку гачком по колу. Для 40-42 розміру буде потрібно близько 300 г пряжі з мерсеризованного бавовни. Опис роботи з в'язання річної туніки включає наступні етапи:

  1. Ланцюжок з 300 ВП замкніть кільцем, зв'яжіть коло з ССН.
  2. Провяжите 6 рядів по схемі кокетки, далі зачепитеся гачком під виготовленої рюшів полустолбиком з накидом, потім повторіть ще 2 циклу тієї ж техніки. Для розширення в кожному ряду і раппорте додавайте по 1 ВП.
  3. Складіть кокетку навпіл, на місцях пройм наберіть по 50 ВП, для спинки і переду знову подцепитесь під рюшів і вывязывайте полотно за схемою основного візерунка до потрібної вам довжини.

В'язана туніка для пляжу візерунком Ананаси

Поряд з малюнком у вигляді павутинки і грецьким мотивом дуже популярним і специфічним є візерунок Ананаси. Він вважається ідеальним для розширення полотна пляжної туніки. В'язання можна почати з горловини або ж центру. Для другого варіанта виготовлення туніки вам потрібно буде приблизно 450 г білої пряжі щільністю близько 350 м на 100 м, хоча більш реалістичними ананаси вийдуть в жовтому кольорі. Першим етапом намалюйте викрійку, як показано на схемі для 48 розміру одягу. Щоб зв'язати перед зі спинкою, пройдіть наступні кроки:

  1. Почніть з кільця з 17 ВП, далі коло провяжите ССН, на наступному – ними ж, але роблячи по 2 під одну петлю.
  2. В 3 ряду дотримуйтесь інструкцій схеми для вив'язування 4 ананасів. Виготовте лише 2 таких квадратних мотиву.
  3. Отримані елементи намочіть, залиште сушитися, потім зшийте з боків, залишаючи по 18 см зверху для рукавів. Плечові шви зшийте на 4 див.
  4. Наберіть петлі по низу виробу, потім виконуйте візерунок по опису схеми 2.
  5. Для кожного рукава наберіть петлі в області пройми, щоб вийшло 8 доріжок з імпровізованих веерочков.
  6. Знову використовуючи схему 2, створіть 30 см полотна. Далі почніть звужувати рукав, зменшуючи кількість петель між стовпцями до 5. Так виконайте ще 20 см, потім закінчите роботу.

Відеоуроки: як пов'язати туніку гачком для пляжу

Легше в'язати дорослі або дитячі туніки гачком зі схемами, які можна у великій кількості безкоштовно скачати в інтернеті. Хоча початківцям рукодільниця іноді складно розібратися в позначеннях та послідовності виконання рядів. В такому випадку стають незамінними відеоролики, де наочно показано весь процес. Деякі ви можете побачити нижче, а потім з ним зв'язати для себе туніку.

Оригінальна туніка для пляжу гачком: майстер-клас для початківців

Пляжна туніка.

Пляжна туніка з мотивів гачком

Майстер-клас з в'язання гачком "Пляжна туніка з мотивів".How to crochet a beach tunic from motifs

Плаття-туніка гачком, прикрашена намистинами

Ажурне плаття гачком. Як openwork crochet dress

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!