Кругла кокетка гачком

Елемент з такою назвою в'яжеться у верхній частині виробів. Це можуть бути кофтинки, сукні, туніки і навіть жакети. Кокетка для них виконується лицьовій гладдю, орнаментами або ажурними візерунками за допомогою гачка. Потім її просто пришивають до готового виробу. Нижче ви знайдете кілька порад і майстер-класів з вив'язування горловини.

Як в'язати круглу кокетку гачком

У різних журналах можна знайти не один спосіб в'язання цього елемента. Відрізняються вони кількістю убавок, які робляться на початку або наприкінці даної деталі і залежать від конкретного фасону виробу, візерунка, напрямки в'язки. За останнім параметром в'язана кокетка може виконуватися:

  1. Від горловини вниз. Виконується цільної або з застібкою. Від нижнього краю ажурного елемента потім в'яжуть спинку, перед, рукава.
  2. Вгору від пахвової западини. Теж вывязывается у цілісному варіанті або ж із застібкою по спинці або переду.
  3. Поперек від одного краю до іншого. У цьому випадку використовується техніка в'язання укороченими лініями. Вона часто використовується для виконання тих чи інших візерунків, наприклад, у вигляді кісок.

Рекомендується з усіх способів застосовувати перший, адже простіше розширити полотно, ніж звузити. Неважливо, який конкретно спосіб ви виберете, адже перед початком роботи потрібно провести розрахунок верху і низу кокетки. Її форма залежить від моделі майбутньої блузки чи сукні. На схемах видна різниця цього елемента для виробів з втачнимі, регланными або ж прямими рукавами. Розрахунок ведеться виходячи із цих 3 видів крою.

Щоб кругла кокетка гачком вийшла правильно, потрібно спочатку побудувати викрійку натуральної або ж масштабованою величини, де нанести лінії цього елемента. З отриманого креслення проводяться виміри таких його параметрів:

  1. обсягу по верху, а також низу – в кількості стовпчиків і см;
  2. довжини – в см або раппортах в'язаного зразка;
  3. потрібної висоти – теж див.

Кокетка гачком для дитячого сукні

Щоб зв'язати круглий верх до сукні дівчата, треба знати обхват її голови. Такої довжини набирають ланцюжок повітряних петель (ВП). Якщо ж передбачається застібка, то можна взяти величину, трохи більшу обхвату шиї. Що стосується пряжі, то для дитини краще купити нитки з бавовни, наприклад, фірми «Ірис» або «Сніжинка». У них середня товщина і глянсова текстура. Якщо ж вам потрібно в'язане платтячко або кофточка не на теплий літній період, то можна використовувати синтетичну або полушерстяную не дуже товсту пряжу.

В якості прикладу наведена така схема круглої кокетки гачком для дитячого сукні:

  1. Наберіть 72 ВП, замкніть їх в кругле виріб (кільцем), зробіть ще 3 ВП підйому (на початку кожного наступного ряду теж).
  2. У перші 3 і останні 4 петлі провяжите стовпчики з накидом (ССН). Решту виконуйте чергуванням 1 ВП і 1 ССН.
  3. Далі початок і кінець вывязывайте так само, а центральну частину зробіть циклами з 2 ССН + 1 ВП між ними, пров'язуючи їх під повітряну петлю попереднього ряду.
  4. Потім після того самого початку і перед таким же кінцем, як в пункті 2, виконайте вже 3 ССН, роблячи між ними по 1 ВП. Їх же зв'яжіть по обидві сторони від центральної петлі.
  5. Наступні 3 ряду використовуйте опис 3 пункту, потім 1 раз повторіть пункт 4, тільки комплекс з 3 ССН зробіть так: в центрі, а ще 2 петлі – після початку і перед кінцем в'язки.
  6. В останньому рядку після початку, як в пункті 2, чергуйте вив'язування 7 стовпців з 2 накидами і 1 без них, роблячи їх у проміжки між комплексами стовпчиком у попередній лінії.

Дізнайтеся, як зв'язатикофтинку для новонародженого спицями.

Кокетка гачком для жіночої сукні

На жіночих сукнях дуже красиво виглядає кругла ажурна японська кокетка. У майстер-класах з її в'язання зазначено, що потрібно близько 100-150 г білої пряжі щільністю близько 170 м на 50 р. дана Інструкція для 44 розміру. Кругла кокетка гачком для жінок по ній в'яжеться так:

  1. Наберіть 156 ВП, замкніть кільцем.
  2. В'яжіть за схемою візерунка аж до 23 ряду. По ширині полотна вийде 12 раппортов. Один включає по половинці 2 елементів поруч.
  3. Кожний ряд починайте 3 ВП підйому і закінчуйте з'єднувальним стовпчиком.

Є і більш проста схема. По ній вам потрібно зробити наступне:

  1. Почніть з 90 ВП + ще 3 для підйому, замкніть їх колечком за допомогою з'єднувального стовпця.
  2. Далі в'яжіть цикли з 2 ВП і 1 ССН в другу петлю попереднього ряду.
  3. На 3 колі під кожну петлю і стовпчики робіть по 1 ССН. Підсумок – кількість петель збільшиться на 30 і буде одно 120.
  4. На цьому колі використовуйте опис 2 пункту інструкції.
  5. Далі 5 ряд в'яжіть за принципом 3, 6 – за описом 2 і 4. Продовжуйте до потрібної ширини елемента і його обсягу в залежності від обхвату грудей.

Дізнайтеся, як в'язатибабусин квадрат гачком - схеми і опис ви знайдете в покрокових майстер-класах.

Відео: в'язана кокетка для плаття гачком

"Дитяче плаття. В'яжемо кокетку" (Baby dress. Knit Flirty)

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!