Плед для новонародженого гачком

Дитячий плед може бути ковдрою в ліжечку або колясці на прогулянці, його можна взяти на виписку або в поліклініку. Коли малюк підросте, то така річ швидко перетворюється в килимок для ігор. Якщо ви зібралися в магазин за таким виробом, то не поспішайте, адже докладні майстер-класи нижче допоможуть вам створити плед для новонародженого своїми руками.

Як в'язати дитячий плед гачком

Навіть починаюча майстриня легко може впоратися з ковдру для новонародженого гачком. Це виріб являє собою просто квадрат. Тут не потрібні складні викрійки або обчислення, а прикраси можуть бути виконані у вигляді квіточок, сердечок, бантиків або інших елементів. Дотримуватися зазначених розмірів і строго квадратної форми необов'язково. Оптимальна довжина знаходиться в межах від 80 до 120 см, але певна її значення залежить від ваших уподобань. Нижче ви знайдете конкретні приклади маленьких і великих пледів.

Простий плед на виписку гачком

У першому майстер-класі розглядаються найпростіші пледики для новонароджених на виписку, які можна пов'язати і спицями. Перший варіант виготовляється з ниток одного кольору, у другому ж присутній смугастий малюнок. Відтінок ви можете вибрати залежно від статі дитини. Для хлопчика краще взяти білий з блакитним, а для дівчинки замініть останній на рожевий. Обидва пледика мають габарити 80х100 см, тому пряжі потрібно близько 350-500 р. Для додання щільності можна використовувати подвійну нитку.

Для обчислення початкового кількості петель зв'яжіть зразок з приблизними розмірами 12 на 12 див. Його потрібно залишити полежати, а потім лінійкою виміряти кількість повітряних петель (ВП) на 1 див. Залишається тільки поділити один з габаритів пледа на обчислене значення. Це і буде початкова кількість ВП. Опис рядів для в'язання дитячого пледа наступне:

  1. Наберіть обчислене число ВП.
  2. Робіть 1 стовпчик з накидом (ССН) в 3 від початку петлю, потім знову 1 ССН, але вже без пропусків.
  3. Підніміться на 2 ВП і в'яжіть до кінця ССН. Продовжуйте так до потрібної довжини, змінюючи, якщо потрібно, кольору пряжі.
  4. Краї обв'яжіть стовпчиками без накиду (СБН), а потім ними ж, але зліва направо (так вывязывается візерунок «рачій крок»).

Як зв'язати плед гачком з мотивів

Більш цікавими стають пледи для новонароджених гачком зі схемами різних мотивів, наприклад, «бабусиних квадратів». Така модель хороша тим, що молодої майстрині з нею впоратися легше, адже завжди простіше створити кілька маленьких деталей і з'єднати їх, ніж в'язати велике полотно. Крім того, не потрібно купувати багато пряжі різних кольорів – підійдуть і залишки від минулих робіт, яких цілком вистачить на 1 квадрат. Додатково так можна зв'язати навіть наволочку для подушки.

Сам виріб буде мати розміри 1,1х1,3 м. На нього потрібно 1800 г пряжі різних кольорів, але однієї структури і товщини. Гачки необхідні під номерами 3,5 і 4. Додатково будуть потрібні ножиці, голка. Початківцям краще використовувати мотиви простіше, як показано на схемі. Етапи роботи виглядають так:

  1. Почніть з 4 ВП, замкніть їх в кільце. Провяжите всередину його 3 стовпчики з накидом, після чого зробіть 2 ВП. Зробіть 4 таких циклу, потім за схемою з'єднайте перший стовпчик з останньою петлею.
  2. Далі зробіть 5 ССН і 2 ССН, але в повітряну петлю попереднього ряду, потім 2 ВП і 2 ССН в наступну петлю першого ряду і знову 2 ССН. Провяжите цю комбінацію 4 рази.
  3. Далі повторіть те ж саме, тільки почніть з 7 ССН, а в кінці циклу робіть 4 ССН.
  4. Зшийте шов голкою. Квадратик готовий!
  5. Зробіть ще 220 таких деталей для зазначених розмірів виробу. Між собою деталі з'єднайте повітряними петлями, протягуючи нитку через обидва елементи.

Різнобарвний плед з квадратів гачком

Цей плед для новонародженого гачком в'яжеться таких розмірів – 125 125 див. Квадратів для нього буде потрібно близько 100, тобто сторона кожного дорівнює 12,5 див. Пряжа потрібна різнобарвна, загальна її кількість повинна бути близько 1500 р. Гачок краще взяти під номером 4, хоча для ниток різної товщини може знадобитися більш тонкий або товстий. Послідовність робіт наступна:

  1. Зв'яжіть 1 квадратик в якості зразка, щоб виміряти на ньому щільність в'язання. Використовуючи лінійку, обчисліть кількість петель на 1 див. На отримане значення розділіть 12,5 см – вийде необхідне число ВП.
  2. Наберіть ланцюжок з обчисленого кількості петель, потім просто в'яжіть СБН, роблячи на поворотах 2 ВП підйому. Довяжите елемент до потрібного розміру і закрийте петлі.
  3. Зв'яжіть ще 99 квадратів, потім з'єднайте їх між собою гачком або голкою, використовуючи однотонну нитка, наприклад, білу.

Ажурний плед для новонародженого на виписку своїми руками

Цей плед для новонародженого вимагає від матерів або бабусь більшої ретельності і майстерності. Зате виріб виходить дуже красивим, що і потрібно для такого свята, як виписка малюка з пологового будинку. Його можна використовувати і для хрещення дитини. Розміри готового дитячого пледика такі – 92 на 114 див. В якості матеріалів та інструментів знадобиться наступне:

  • в'язальний гачок №2;
  • атласна стрічка – 6 м;
  • пряжа з бавовни – 500 р.

Колір можете взяти будь-який, але добре буде виглядати білий або рожевий або блакитний залежно від статі дитини. Для початку наберіть ланцюжок з 196 ВП і в'яжіть за схемою 1. В ширину потрібно виконати 21 раппорт, а в довжину – 31. Опис рядів цієї схеми наступне:

  • зробіть повітряні петлі;
  • поперемінно виконуйте 5 і 4 ВП;
  • в'яжіть цикли з 9 ССН + 1 СБН;
  • чергуйте ССН і повітряну петлю;
  • в'яжіть цикли з 1 СБН і 3 ВП;
  • знову почніть комплекс з першого пункту.

Далі йде обв'язка основного полотна облямівкою. Вона необхідна для протягування стрічки. Щоб її пов'язати, використовуйте наступну інструкцію:

  1. Краї обв'яжіть СБН, потім 2 рядами ССН, а в кутах зробіть 5 ССН для рівного розширення.
  2. Далі виконуйте наступну періодичну частину – 3 СБН і 3 ВП, пропустивши 3 петлі основи. У кутах ж робіть трохи по-іншому – 3 ССН, 3 ВП і знову 3 ССН через 1 петлю підстави.

Після створення такої облямівки потрібно ще виконати обв'язку віялами, які перегукуються з основним мотивом вироби. В результаті має вийти 6 таких елементів завширшки та 7 довжину. Ажурну обв'язку зробіть за схемою 2, використовуючи умовні позначення на ній. Далі через отвори в облямівці просуньте стрічку, зав'язавши її бантиком в одному з кутів або навіть двох.

Дізнайтеся, як створитиклаптева ковдра своїми руками - схеми і докладний опис ви знайдете в фото і видеоуроках.

Відеоуроки: як пов'язати плед для новонародженого гачком

Функцій у пледа дуже багато. Це може бути ковдра для використання в ліжечку або колясці, покривало і оригінальний аксесуар для виписки новонародженого з пологового будинку. В будь-якому вигляді він стане незамінною річчю для вашого малюка. Набагато легше освоїти в'язання пледів гачком зі схемами та описом, вивчіть кілька безкоштовних відео з майстер-класами нижче.

Пледик для новонародженого гачком для початківців

Простий дитячий плед гачком. В'язання для початківців.

Плед, плетений візерунком Мушля

Ажурний мотив "Ракушка" гачком для покривала (пледа)

В'язаний плед для новонародженого візерунком Павутинка

Дитячий плед гачком.Візерунок "Павутинка"

Облямівка для дитячого пледа гачком.

Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!