Нудить після їжі - причини. Що робити при постійній нудоті, болях і блювання після прийому їжі

Неприємне відчуття у верхній частині шлунка і брак повітря, з позивами до виверження вмісту шлунка відчував кожен. У звичайних випадках нудоту можна пояснити заколисуванням в транспорті чи нетравленням шлунка. Якщо нудота не носить легкий характер, а періодичний і різкий, то це свідчить про серйозні захворювання, які вимагають негайного лікування.

Чому нудить після їжі

Одноразовий напад нудоти може свідчити про отруєння. З'їли щось не те, вжили продукт не по дієті. Що робити, коли ви впевнені, що продукти свіжі, але після їжі болить шлунок і нудить. Слід насторожитися, якщо це не проходить. У нападах нудоти може критися небезпека. Можливі причини нудоти після їжі:

  • запалення слизової шлунка (гастрит), виразка;
  • проблеми з підшлункової залози (панкреатит);
  • жовчнокам'яна хвороба, запалення жовчного міхура (холецистит);
  • захворювання серцево-судинної системи;
  • апендицит;
  • хвороба нирок;
  • проблеми з серцем, при інфаркті міокарда.

Нудота після прийому їжі - причини у жінок

В жіночому організмі постійно відбуваються зміни, про яких найчастіше ніхто не підозрює. Він більше схильний до захворювань, ніж чоловічий. Коли хочеться вирвати і болить голова, це мігрень. Що робити з тривалою мігренню? При боротьбі з хворобою допоможуть триптаны – дієві противомигренозные анальгетики, при лікуванні якими не допускається порушення дозування. Причини нудоти після їжі у жінок:

  • вагітність;
  • запущений цистит, який дав ускладнення на нирки;
  • після жирної їжі нудить;
  • вживання кофеїну натщесерце;
  • неврози, хвилювання.

Дитину нудить після їжі

Якщо дорослим людям важко переносити нудоту, то що говорити про дітей. Визначити причину дитячої нудоти не просто. Діти не можуть сказати, що було причиною, що вони їли до неприємного симптому. Батькам доводиться губитися у здогадах, шукати причину чому дитину нудить після їжі. Тому є ряд причин, але розумніше звернутися до лікаря. Самостійно поставити діагноз важко, але не треба дитяче життя ставити під загрозу. Що робити, якщо дитину після їжі нудить і важкість у шлунку не дає спокою:

  1. Інтоксикація організму. Біль у лівій частині тіла і хочеться рвати.
  2. Порушення роботи шлунково-кишкового тракту, біль у пупку і правому боці, непрохідність кишечнику.
  3. Шлункові інфекції. Дитина може заразитися через іграшки, воду, їжу. Дратівливість, нудота, здуття живота, блювота – перші симптоми захворювання.
  4. ГРВІ та пієлонефрит вражають кишечник і дитячий шлунок, викликаючи напади нудоти.
  5. Порушення нервової системи – запалення оболонок мозку (менінгіт, енцефаліт). Ознакою після нудоти буде безперервне блювотні позиви, боязнь світла.
  6. Малюк поласував неїстівним. Діти часто тягнуть все до рота, батькам потрібно це контролювати. Пластилін, помада, крем – всі предмети менше дитячого рота слід прибирати подалі.

Нудота вранці після їжі

Ви прокинулись і поснідали, але відчуваєте, що нудить? Необхідно шукати, чому нудить вранці після їжі. Можливо, це легко виправити, а може вже зараз слід викликати швидку допомогу. Якщо нудить вранці після їжі – причини різноманітні: вагітність, отруєння ввечері, неточна дозування лікарського препарату, глисти, ВСД (вегето-судинна дистонія). Терапевт допоможе встановити точну причину гнітючого стану.

Нудота після їжі - хвороби

Є хвороби, які відразу виявляються і дають про себе знати тяжкістю в шлунку. Що робити? Не ігнорувати дані прояви, та не піддавати своє здоров'я на небезпеку. Одноразове прояв нудоти при тривалому переїзді – нічого страшного. Якщо сидячи вдома, після вживання звичної їжі виникає постійна нудота або різко стало нудити – відразу варто викликати бригаду швидкої допомоги.

Дізнайтеся, при яких захворюваннях з'являється нудота різко і не дає спокою.

  1. Запалення апендициту. Біль важко визначити, найчастіше вона відчутна в правому боці в нижній частині живота. Після нудоти може початися блювота і температура піднімається до 38 градусів.
  2. Виразка і гастрит. Нудота після їжі, печія, біль вгорі живота.
  3. Глисти – гельмінти.
  4. Порушення серцевої системи. Часто нудить після їжі і тоді, коли ви вже нічого не їсте. Може бути симптомом інфаркту міокарда.
  5. Захворювання нирок і ниркова недостатність. При гострому пієлонефриті проявляється тупий біль у попереку, нудота і блювота.
  6. Черепно-мозкова травма. Нудота настає при струсі мозку і пошкодження його тканин і судин.
  7. Проблеми з печінкою. Нудота може виникати на початкових стадіях таких захворювань, як гепатит, холецистит, цироз печінки.
  8. Панкреатит – нетравлення шлунка, відсутність апетиту, нудота.
  9. Дуоденіт відрізняється тривалою нудотою.

Дисфункція травної системи

Є захворювання, які обов'язково супроводжуються нудотою. Це відбувається, тому що внаслідок деяких недуг шлунок починає неправильно працювати. Нудота при захворюваннях кишечника виникає рефлекторно. Серед хронічних захворювань травної системи з проявом нудоти виділяють – атрофічний гастрит (стан шлунка перед рак) і полиаденоматозный гастрит (у шлунку розвиваються кісти). Постановка таких діагнозів вимагає огляду гастроентеролога, проходження гастроскопії.

При порушенні вестибулярного апарату

Вестибулярний апарат необхідний для орієнтації людини у просторі та збереження рівноваги. При його неправильної роботи нудить після прийому їжі, викликаючи блювотні позиви. З'являється легке запаморочення, порушується координація рухів. Симптоми носять періодичний, нерізкий характер. Відчути подібні ефекти можна при «морській хворобі» і похмілля. Інші причини порушень вестибулярного апарату:

  • захворювання внутрішнього вуха;
  • вестибулярний неврит;
  • проблеми слуховий артерії;
  • інтоксикація ліками;
  • епілепсія;
  • розсіяний склероз.

Нудить після їжі при вагітності

Токсикоз – один з явних ознак, що ви перебуваєте в положенні. З ним стикається майже кожна жінка. Проявляється токсикоз на початку вагітності або в середині. Організм жінки зазнає кардинальних змін. Лікарі не знають справжньої причини нудоти, але є теорія, що винен гормон хгл (хоріонічний гонадотропін), зростає в кілька тисяч разів при вагітності. Жінка в положенні, крім нудоти, може відчувати:

  • слабкість;
  • чутливість до запахів (аж до відрази улюблених продуктів);
  • погане самопочуття;
  • печія;
  • блювота.

Нудота після жирної їжі

Після вживання великої кількості жирної їжі, трапляються напади нудоти і блювоти. Дані проблеми можуть викликати захворювання, але навіть здорова людина може виявити, що його нудить від жирної їжі. Це відбувається, тому що шлунок не може перетравити «важкі» продукти. Але нудота може викликатися в результаті:

  • неправильної роботи нирок;
  • порушеною кислотності шлунка;
  • неправильного відтоку жовчі.

Після отруєння нудить після їжі

Сильне отруєння завжди супроводжуватися нудотою. Це відбувається, якщо спожитий продукт низької якості, закінчився термін придатності, порушений температурний режим зберігання. В таких умовах в їжі утворюються хвороботворні організми. Коли нудить від їжі, варто випити сорбенти, які очищають кишечник. Кілька днів після отруєння харчуватися варто вареним курячим м'ясом, нежирним бульйоном. Нормалізувати стан допоможуть біфідобактерії, домашні йогурти, пробіотики. Вони поступово відновлять мікрофлору, можна буде переходити на нормальне харчування.

Що робити, якщо нудить після їжі

Допомагає свіже повітря, сон і мінералка без газу, а в деяких випадках не обійтися без таблеток. Сприймати почуття нудоти після їжі потрібно, як сигнал організму про допомогу, а не ігнорувати його. Прибрати відчуття нудоти можна, тільки якщо вірно визначити причину такого стану:

  1. Захворювання. Звернутися до гастроентеролога і дотримуватись його приписів і дієти.
  2. Жирна їжа. Намагатися не переїдати, виключити калорійну, смажену і жирну їжу. Якщо з'їли зайве – випити склянку теплої води.
  3. Лікарські препарати. Поява нудоти під час прийому ліків є побічним ефектом, який зникає після закінчення терапії.
  4. Вагітність. Нормалізувати стан до відвідування акушера-гінеколога допоможуть корінь імбиру і зелений чай.
  5. З-за стресу. Якщо не виходить виключити стресовий джерело, то слід подумати про хороше і прийняти легке заспокійливе. Краще вибрати препарати рослинного походження, які не завдадуть шкоди організму, наприклад, валер'янку.
  6. Кінетоз. Коли тіло людини залишається нерухомим, а все навколо рухається, то вестибулярний апарат сходить з розуму. Транспортні засоби, авіаперельоти, поїзд – все може спровокувати напад кінетозу. Потрібно просто перетерпіти неприємний момент, але ефект на час можна послабити за допомогою таблеток від захитування або м'ятних льодяників.
  7. Сонячний удар влітку.Потрібно прилягти, покласти на обличчя мокре рушник.

Відео: чому після їжі нудить

Чому нудить після їжі?

Увага! Інформація, представлена в статті, носить ознайомчий характер. Матеріали статті не закликають до самостійного лікування. Тільки кваліфікований лікар може поставити діагноз і дати рекомендації з лікування, виходячи з індивідуальних особливостей конкретного пацієнта.
Знайшли у тексті помилку? Виділіть її, натисніть Ctrl + Enter і ми все виправимо!